ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της

Με σύνθημα: «Γυναίκα, βγες μπροστά στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση»

Ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή, οι τριήμερες εργασίες του 12ου Συνεδρίου της ΟΓΕ, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πειραιά (Πέτρου Ράλλη και Θηβών). Από σήμερα μέχρι και την Κυριακή εκατοντάδες γυναίκες, αντιπρόσωποι που εκλέχτηκαν από τις συνελεύσεις των Συλλόγων και των Ομάδων της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα, συζητούν με επίκεντρο το σύνθημα του 12ου Συνεδρίου: «Γυναίκα, βγες μπροστά στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση». Προχωρούν στον απολογισμό της δράσης της Ομοσπονδίας από το 11ο Συνέδριο μέχρι σήμερα, αποφασίζουν τους επόμενους στόχους και βήματά τους.

«Οι ανάγκες μας για εργασία, μητρότητα, δημιουργική ζωή δεν συμβιβάζονται με τα κέρδη των μονοπωλίων και την καταπίεση», υπογραμμίζει η ΟΓΕ και καλεί τις γυναίκες να αναλογιστούν τα εξής: «Σήμερα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, που δίνει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, για να μπορεί η γυναίκα να συνδυάζει αρμονικά την εργασία με τη μητρότητα. Που σημαίνει ότι χρειάζεται πλήρης και αποκλειστικά κρατική κοινωνική προστασία της μητρότητας. Με δωρεάν σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες στήριξης όλων των αναγκών της γυναίκας, σε κάθε ηλικιακή περίοδο της ζωής της. Για την πλειοψηφία των γυναικών αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται με ατομικό τρόπο. Η λύση τους πρέπει να είναι υπόθεση της κοινωνίας, του κράτους. Για να μπουν στη ζωή είναι προϋπόθεση η κατάργηση του κέρδους σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής. Οσο η μόρφωση, η εργασία, η μητρότητα, οι ανάγκες μας θα θεωρούνται ατομική υπόθεση, όσο τα πάντα θα μετρώνται με το κέρδος των επιχειρηματικών κολοσσών, θα είμαστε διπλά καταπιεσμένες».

Στο χώρο του Συνεδρίου, υπάρχει πρόβλεψη για παράλληλη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, καθώς μεγάλο μέρος των αντιπροσώπων είναι μητέρες μικρών παιδιών. Επιπλέον, θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας, με θέμα «Η σύγχρονη γυναίκα μέσα από το φακό», με φωτογραφίες που στάλθηκαν στην Ομοσπονδία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που πήρε για να τιμήσει την 40ή επέτειο της δράσης της, τον περασμένο Ιούνη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο τη Δευτέρα

Ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργολαβικών στον «Ευαγγελισμό»
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργολαβικών στον «Ευαγγελισμό»
Σε στάση εργασίας (11 π.μ. έως 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας προχωρούν τη Δευτέρα 14/11 οι νοσοκομειακοί γιατροί στην Αττική. Η κινητοποίηση έχει αποφασιστεί από την ΟΕΝΓΕ και γίνεται ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών. Η ΟΕΝΓΕ καλεί τις Ενώσεις των γιατρών σε όλη τη χώρα να σχεδιάσουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες (συσκέψεις επικουρικών και δημιουργία Επιτροπών Αγώνα, στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις, στις Υγειονομικές Περιφέρειες κ.λπ.), μετατρέποντας τη Δευτέρα σε Πανελλαδική Μέρα Δράσης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία έχει αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 24/11, αλλά και για τις 8/12. Μάλιστα, στο πλαίσιο της απεργίας στις 8/12, θα οργανωθεί πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αποφάσισε η ΟΕΝΓΕ καλεί η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ).

Συγκέντρωση των εργολαβικών εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου έκαναν χτες οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό». Απαίτησαν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους για τους μήνες Σεπτέμβρη - Οκτώβρη και το επίδομα άδειας, μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίσης, επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία τη Δευτέρα 14/11 και την Τρίτη 15/11.

Το Σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν στο πλευρό των εργολαβικών, να δώσουν απάντηση στην προσπάθεια τρομοκρατίας που εξαπολύουν μπροστά στην απεργία οι προϊστάμενοι και ο εργολάβος, στους εκβιασμούς που επιστρατεύονται πως τάχα η απεργία των εργολαβικών θα σταματήσει τη λειτουργία χειρουργείων και άλλων τμημάτων. Ετσι, από τα χαράματα της Δευτέρας θα δώσει τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας.

Επιπλέον, αποφάσισε να προκηρύξει στάση εργασίας τη Δευτέρα (12 μ. έως λήξη βάρδιας) και να καλέσει στη συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα των εργολαβικών αλλά και τις απολύσεις των επικουρικών γιατρών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Συνεχίζουν τον αγώνα για το εφάπαξ του κλάδου

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους απαντάνε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής στην κυβερνητική πολιτική που χτυπάει το εφάπαξ του κλάδου, την ώρα που για τους μεγαλοξενοδόχους επιφυλάσσει μόνο παροχές. Χτες το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, αλλά βρήκαν «κλειστή» την πόρτα της νέας υπουργού, Εφης Αχτσιόγλου, παρότι είχαν έγκαιρα υποβάλει αίτημα για συνάντηση μαζί της.

Σημειώνεται πως με πρόσφατη εγκύκλιο, το υπουργείο Εργασίας κατάργησε το δικαίωμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων να λαμβάνουν το εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20 ετών Ασφάλισης στον Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ (πρώην ΤΑΞΥ), ενώ επιβάλει επιπλέον μειώσεις της τάξης του 20% πέραν του 29% που είχαν υποστεί με προηγούμενες μειώσεις.

Οι συνδικαλιστές είχαν τελικά συνάντηση με τον γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδη, ο οποίος τους είπε χαρακτηριστικά ότι για την κυβέρνηση «προέχει το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης» και ότι το πρόβλημα του κλάδου θα εξεταστεί μετά...

Μπροστά στους ελιγμούς και την αντεργατική στοχοπροσήλωση του υπουργείου Εργασίας, το κλαδικό Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση στις 24/11, με συνέχεια στην πανεργατική απεργία στις 8/12.

Ο

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ: Εξόρμηση στην εκτυπωτική επιχείρηση «INFORM ΛΥΚΟΣ» έκανε χτες η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων μοιράζοντας την τετρασέλιδη ανακοίνωσή της, με την οποία καλεί τους εργάτες σε πάλη ενάντια στα «δουλεμπορικά γραφεία», στα γραφεία δηλαδή «ενοικίασης» εργαζομένων που οδηγούν στην περαιτέρω χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας. Το σωματείο, σε συνάντηση που είχε με εκπρόσωπο της επιχείρησης, η οποία είναι από αυτές που συνεργάζονται με γραφεία «ενοικίασης», απαίτησε να προσλάβει η ίδια τους εργαζόμενους που «ενοικιάζει» με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

ΧΑΛΚΙΔΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΙΚΑ στη Χαλκίδα έκαναν χτες τα συνταξιουχικά σωματεία ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ της Εύβοιας, επιστρέφοντας τις επιστολές του εμπαιγμού με τις οποίες το υπουργείο τους «ενημέρωσε» για τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις.

Δικάζονται συνδικαλιστές στη Ζάκυνθο

Σε μια ακόμα δίκη σέρνονται σήμερα Παρασκευή συνδικαλιστές στη Ζάκυνθο, με κατηγορίες που αφορούν τη συμμετοχή τους σε απεργιακή κινητοποίηση το Φλεβάρη του 2010. Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο του νησιού, οι διώξεις, που έχουν στόχο το εργατικό κίνημα, αφορούν τον σημερινό και τον προηγούμενο πρόεδρό του, Γιώργο Κωνσταντίνου και Τάκη Στρούζα, αντίστοιχα, καθώς και τον πρώην Γραμματέα της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, Σπύρο Μπέτση.

Αναβλήθηκε το «αγροτοδικείο» στα Χανιά

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε το προγραμματισμένο για προχτές «αγροτοδικείο» στα Χανιά, ενάντια σε αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν το 2013.

Οπως καταγγέλλει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, η οποία πραγματοποίησε συγκέντρωση στα δικαστήρια, απαιτώντας να σταματήσουν άμεσα το αίσχος των «αγροτοδικείων» και η ποινικοποίηση των αγώνων, κατηγορούμενοι ήταν ο Σοφοκλής Τσουρουνάκης και ο Βαγγέλης Καβρουλάκης, οι οποίοι ήταν πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα της ΕΟΑΣΝ Χανίων την περίοδο εκείνη.

Σοβαρός τραυματισμός ηλεκτρολόγου

Τραυματισμό υπέστη αυτοαπασχολούμενος ηλεκτρολόγος το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, στο χωριό Γαρίπα Ηρακλείου, όταν έχασε κάτω από άγνωστες συνθήκες την ισορροπία του και έπεσε στο κενό, κατά τη διάρκεια εργασιών σε πυρηνελαιουργείο, το οποίο δεν λειτουργεί. Σύμφωνα με συνδικαλιστές του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, ο τραυματίας φέρει κατάγματα στη σπονδυλική στήλη και στο μηρό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ