ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«OLYMPIC AIR»
Αρχισαν κιόλας οι απολύσεις

Πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών για την οριστική παράδοση του πρώην ομίλου της «Ολυμπιακής» στον Α. Βγενόπουλο και πριν κοπάσει ο απόηχος των ευχαριστιών του επιχειρηματία σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, η εργοδοσία ξεκίνησε ήδη να απολύει εργαζόμενους, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

«Οι απολύσεις είναι οι πρώτες συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο σκληρή για τους εργαζόμενους. Γι' αυτό η οργάνωση των εργαζομένων, ο προσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος και η παρέμβασή του στις νέες σύνθετες καταστάσεις είναι ζωτικής σημασίας και καθοριστικός για το αύριο. Είναι επίσης αναγκαίο οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή να βγάλουν συμπεράσματα για τη στάση και τη δράση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στο χώρο τους, της ΟΣΠΑ και των σωματείων μελών της, που ουσιαστικά στήριξαν, συναίνεσαν και διευκόλυναν την ιδιωτικοποίηση και άφησαν στο έλεος της εργοδοσίας την πλειοψηφία των εργαζομένων», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους «να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την προσπάθεια ανασύστασης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος σε διαφορετική απ' ό,τι σήμερα βάση, για να γίνει το συνδικάτο αποκούμπι των εργαζομένων και κυματοθραύστης των αντεργατικών επιλογών κυβέρνησης και εργοδοσίας. Για να σταματήσουν και τις απολύσεις, αλλά και τα χειρότερα που έρχονται».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ STAGE ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Νέες κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο

Εμπόδια στη συντονισμένη πάλη των εργαζομένων για σταθερή εργασία βάζουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

Συνεχίζονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που καταγγέλλουν την ομηρία των εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει η συντονισμένη πανεργατική πάλη για το δικαίωμα όλων στη σταθερή και μόνιμη εργασία.

Σήμερα στις 10 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως, συγκεντρώνονται και διαδηλώνουν συμβασιούχοι. Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση και πάλης για κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, καμιά απόλυση, μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων απευθύνει η Παναττική Συντονιστική Επιτροπή Συμβασιούχων ΟΤΑ που συγκροτήθηκε προχτές. Η Επιτροπή δίνει ραντεβού με τους εργαζόμενους από τους ΟΤΑ στην προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο Μουσείο. «Οι μαζικές κινητοποιήσεις των συναδέλφων μας των Stage έδειξε ότι μπορούμε με το συντονισμένο αγώνα να ανατρέψουμε την απόφαση της κυβέρνησης να μας στείλει στην ανεργία. Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμά μας στη δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα». Σημειώνοντας ότι «οι αντεργατικοί νόμοι και η αντεργατική πολιτική ανατρέπονται με την ταξική πάλη» η Επιτροπή επισημαίνει: «Οι ευθύνες για την εφαρμογή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων όλα αυτά τα χρόνια είναι μεγάλες και βαραίνουν τα κόμματα που κυβέρνησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Είναι υπόλογοι και συνένοχοι για τη σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι».

Στο μεταξύ, χτες, οι συμβασιούχοι έργου στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθεροεπαγγελματιών (ΟΑΕΕ) προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΕ στην οδό Ακαδημίας, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή εργασία. Επίσης, στην Πάτρα έγινε χτες συγκέντρωση και συναυλία αλληλεγγύης στην πλατεία Γεωργίου, με πρωτοβουλία της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης ενώ έβρεχε συνεχώς.

Αύριο, οι εργαζόμενοι στα Stage προχωρούν σε νέα απεργία. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή καλεί σε κινητοποιήσεις σε κάθε νομό έξω από τις νομαρχίες, στις 8.30 π.μ. Στην Αθήνα θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών. Στη Θεσσαλονίκη, οι απεργοί θα συγκεντρωθούν στο Αγαλμα Βενιζέλου, από όπου θα πορευτούν στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Μεθαύριο Παρασκευή, θα γίνει πανθεσσαλική σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί στους νομούς της περιοχής, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στις 6 μ.μ.

Εναντιώνονται στο συντονισμένο αγώνα

Τα εμπόδια που οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού βάζουν στην πάλη των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους αποτυπώθηκαν και στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Ο εκπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων κατέθεσε ψήφισμα που, χαιρετίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων με stage, σημείωνε την ανάγκη κατάργησης κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης, κατάργηση του ΑΣΕΠ, μονιμοποίηση όλων κλπ. Το ψήφισμα καταψήφισαν όλες οι άλλες παρατάξεις που δε δέχτηκαν την πρόταση για «ενιαίο, συντονισμένο, πανεργατικό αγώνα μονίμων και συμβασιούχων για την ικανοποίηση των αυτονόητων σύγχρονων λαϊκών αναγκών». ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ είπαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποκλειστικά μόνιμη και σταθερή εργασία, ζήτησαν ειδική μοριοδότηση με βάση την προϋπηρεσία. Η Συνεργασία (ΣΥΝ) ζήτησε μονιμοποίηση μόνο για όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ οι Παρεμβάσεις συντάχτηκαν με τους υπόλοιπους και καταψήφισαν.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΝΟΕΜΒΡΗ
Προετοιμασίες σε κάθε περιοχή

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ

Με στόχο το πλατύ και αποφασιστικό άνοιγμα σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς οι ταξικές δυνάμεις σχεδιάζουν τη δράση τους για την επιτυχία των πανεργατικών συλλαλητηρίων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 24 Νοέμβρη, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα το ραντεβού έχει καθοριστεί στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά στις 6.30 μ.μ. στο σταθμό του ΗΣΑΠ.

Κάλεσμα στα συνδικάτα να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που στην περιοχή θα γίνει στις 25 Νοέμβρη, απηύθυναν εκπρόσωποι της Γραμματείας Λάρισας του ΠΑΜΕ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Το συλλαλητήριο, όπως ανακοινώθηκε θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ταυτόχρονα, κάλεσαν τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους μετανάστες, τους νέους, τους εργαζόμενους με stage, τους συμβασιούχους, να μπουν μαζικά στη δράση ενόψει του συλλαλητηρίου.

Αναφερόμενος στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης όπως καταγράφεται και στις αμείωτες απολύσεις (ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΓΚΡΟΥΠ 4 κ.ά.) ο Θ. Βάιος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, μεταξύ άλλων τόνισε: «Δυναμώνουμε το μέτωπο κατά του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων». «Καταδικάζουμε τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, γινόμαστε πιο απαιτητικοί. Γιατί εμείς οι εργάτες και οι εργάτριες, εμείς οι εργαζόμενοι παράγουμε τον πλούτο και έχουμε υποχρέωση να τον διεκδικήσουμε. Εχουμε υποχρέωση να οργανωθούμε καλύτερα, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις και να ανοίξουμε το δρόμο που αντιστοιχεί στα συμφέροντα και στις ανάγκες των πολλών, το δρόμο που θα μας απαλλάξει από την ανεργία, την ανασφάλεια, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
«Στον αέρα» εδώ και 11 μήνες

Το ξεπούλημα των σφαγείων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου σε ιδιώτη και την επίθεση που αυτό συνεπάγεται στα δικαιώματά τους κατήγγειλαν κατά τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εδώ και 11 μήνες απολυμένοι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Στο πλευρό τους, βρέθηκε ο Ν. Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα για δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την παράδοση των συνεταιριστικών σφαγείων από την «πράσινη» ηγεσία της ΕΑΣ Αγρινίου στον επιχειρηματία Γ. Αϋφαντή, εκείνος απαίτησε από τους περίπου 30 εργαζόμενους, είτε να δεχτούν να πληρώνονται με μισθούς κατώτερους της σύμβασης εργασίας, είτε να φύγουν από την επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν στην παραβίαση των κεκτημένων τους, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να τους πετάξει στο δρόμο. Εδώ και 9 μήνες, με την ολόπλευρη στήριξη του ΕΚ Αγρινίου και του ΠΑΜΕ, αγωνίζονται ενάντια στον εργοδοτικό εκβιασμό και πλέον καλούν την κυβέρνηση να πάρει σαφή θέση απέναντι στο πρόβλημα. Χτες, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δε δεσμεύτηκε για τίποτα και είπε ότι μέχρι σήμερα θα απαντήσει για το θέμα της μεταβίβασης των σφαγείων.

Ο Ν. Μωραΐτης κάλεσε τους εργαζόμενους «να συνεχίσουν τον αγώνα και συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη δουλειά τους, αλλά και να καταδικάσουν πολιτικά όλους εκείνους που ξεπουλάνε την περιουσία του ελληνικού λαού, εν προκειμένω την περιουσία των αγροτοκτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου. Μόνο ο ενωτικός αγώνας μπορεί να φέρει αποτέλεσμα».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύσκεψη στην Ελευσίνα

Σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στα εργοστάσια του Θριασίου και συνολικά στον κλάδο, πραγματοποιεί το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών νομού Αττικής, την ερχόμενη Κυριακή 15 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας. Η σύσκεψη αυτή, έρχεται την ώρα που η ανάγκη για συντονισμένους αγώνες όλων των εργατών του κλάδου μεγαλώνει καθώς η επιθετικότητα της εργοδοσίας εντείνεται με απολύσεις εργαζομένων, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κτλ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ