ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Σοστακόβιτς, Ξένος, Θεοδωράκης από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Την Παρασκευή, 14 Νοέμβρη, στις 8.00 το απόγευμα, στον Περισσό (είσοδος δωρεάν)

Ντμίτρι Σοστακόβιτς
Ντμίτρι Σοστακόβιτς
Τρία σπουδαία συμφωνικά έργα, εμπνευσμένα από κορυφαίες στιγμές του λαϊκού και επαναστατικού κινήματος του 20ού αιώνα και από την αυταπάρνηση, τη θυσία, το μεγαλείο εκείνων που χάραξαν το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, θα ηχήσουν την Παρασκευή, 14 Νοέμβρη (8 μ.μ.), στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό (Λεωφ. Ηρακλείου 145). Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 90χρονα του Κόμματος, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), η σημαντικότερη ελληνική συμφωνική ορχήστρα του τόπου μας, θα δώσει μια μεγάλη συναυλία, με έργα του κορυφαίου Σοβιετικού συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς, του Αλέκου Ξένου και του Μίκη Θεοδωράκη, με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η ΚΟΑ, υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού και διευθυντή της Βύρωνα Φιδετζή, περιλαμβάνει: Την «Ενδέκατη Συμφωνία» («το έτος 1905») του Σοστακόβιτς, που γράφτηκε για να τιμήσει την Επανάσταση του 1905, την οποία έπνιξαν στο αίμα οι τσαρικές δυνάμεις. Το συμφωνικό ποίημα του Αλέκου Ξένου «Ο Διγενής δεν πέθανε», γραμμένο στη μετεμφυλιακή εποχή (το 1952) που κυριαρχούσαν οι εκτελέσεις και διώξεις των κομμουνιστών και εμπνευσμένο από την ηρωική θυσία του Νίκου Μπελογιάννη. Το παιγμένο μόλις μία φορά μέχρι σήμερα «Ελεγείο και θρήνος στον Βασίλη Ζάννο» του Μίκη Θεοδωράκη, αφιερωμένο στον κομμουνιστή, σύντροφο και φίλο του συνθέτη, που εκτελέστηκε το 1948.

Η μεγάλη τέχνη ανήκει στο λαό

Μίκης Θεοδωράκης
Μίκης Θεοδωράκης
«Αυτή η συναυλία είναι πολύ σημαντική για μας», μας λέει ο διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Βύρων Φιδετζής, ο οποίος θα είναι και ο μαέστρος της συναυλίας. «Εχει συμβολικό χαρακτήρα για την ενότητα του ελληνικού λαού, κάτι που υπογραμμίζεται και από την επιλογή των έργων. Προσπάθειά μας είναι να δείξουμε ότι η μεγάλη τέχνη και οι εργάτες της δεν είναι κάτι απόμακροι τύποι, αλλά άνθρωποι που αγωνίζονται για να φτάσουν την τέχνη στο υψηλότερο επίπεδο. Να δείξουμε ότι η μεγάλη τέχνη δεν είναι για όσους έχουν χρήματα και ασχολούνται μ' αυτήν στον καιρό της σχόλης τους. Αυτό το είδος τέχνης, που δημιούργησαν οι σπουδαίοι συνθέτες, ξένοι και Ελληνες, είναι για όλο τον κόσμο, δεν είναι ξέχωρο από αυτόν. Η συναυλία είναι συμβολική και για τους νέους που ανήκουν στην Κομμουνιστική Νεολαία. Να έρθουν σ' επαφή και να συνειδητοποιήσουν ότι η μεγάλη τέχνη ανήκει σ' όλο το λαό και δεν είναι για κάποιους πλουτοκράτες».


Αλέκος Ξένος
Αλέκος Ξένος

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ταξιδεύει» για Θεσσαλονίκη

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε στην Αθήνα με τους επισκέπτες να φτάνουν τις 10.000

Από τη Νίκαια προς τη Θεσσαλονίκη «ταξιδεύει» η έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων του ΚΚΕ, που είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια του Κόμματος. Η έκθεση θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη επί ένα μήνα, από την Τετάρτη, 19 Νοέμβρη έως και την Παρασκευή 19 Δεκέμβρη και θα στεγαστεί στο περίπτερο 10 της ΔΕΘ (είσοδος από την εμπορική πύλη). Θα λειτουργεί καθημερινά (και τα Σαββατοκύριακα) από τις 10 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε στην Αθήνα, με τους επισκέπτες να φτάνουν τις 10.000, η έκθεση αναμένεται να έχει ανάλογη υποδοχή και στη Βόρεια Ελλάδα. Με κίνητρο την επαφή με την ιστορία, την ιδεολογία και τη στρατηγική του Κόμματος χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών βρέθηκαν στη Νίκαια, πολλοί από αυτούς για περισσότερες από μία φορά. Η συγκίνηση, η υπερηφάνεια και ο γόνιμος προβληματισμός, τα διδάγματα από την ταξική πάλη, από την «αιματοβαμμένη» ιστορία και τη μεγάλη προσφορά του ΚΚΕ στους αγώνες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, κυριαρχούσαν στους επισκέπτες. Τα σχόλια, όπως αυτά αποτυπώνονταν προφορικά ή γραπτά στο βιβλίο εντυπώσεων των επισκεπτών, ήταν ιδιαίτερα θετικά τόσο για το περιεχόμενο της έκθεσης, όσο και για την αισθητική της αξία.

Τα σπάνια ντοκουμέντα, οι φωτογραφίες καθώς και τα άλλα αντικείμενα από την 90χρονη διαδρομή του ΚΚΕ που εκτίθενται, αποτελούν πραγματικά έναν ανεκτίμητο «θησαυρό» του Κόμματος, από τον οποίο πολλά αποκομίζει κάθε κομμουνιστής, κάθε εργαζόμενος και νέος, κάθε προοδευτικός άνθρωπος. Ηδη, στη Βόρεια Ελλάδα το κλίμα αναμονής της έκθεσης που έχει διαμορφωθεί φανερώνει τη μεγάλη επιτυχία και απήχηση που θα γνωρίσει και εκεί.


Εκδηλώσεις για τα 90χρονα του ΚΚΕ

Οι Κομματικές Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τα 90χρονα του Κόμματος, την Κυριακή 16/11, στις 11 π.μ., στην αίθουσα «ΑΡΧΕΛΑΟΣ» (Γρυπάρη 195), όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ». Ομιλητής θα είναι ο συγγραφέας του βιβλίου και συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αναστάσης Γκίκας.

  • Την Κυριακή 16/11 οι ΚΟ Ιλίου της Δυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ διοργανώνουν εκδήλωση - αφιέρωμα στους τόπους μαρτυρίου και εξορίας αγωνιστών, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90χρονων του Κόμματος. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιλίου (πλατεία Αγίου Φανουρίου), στις 6.30 μ.μ.
  • Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά και η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στα 90χρονα του Κόμματος με θέμα: «Η συμβολή του ΚΚΕ και των κομμουνιστών στους αγώνες και στην ανάπτυξη του ναυτεργατικού κινήματος». Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 23 Νοέμβρη στις 10.30 το πρωί στον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ». Ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο για την ιστορία του ναυτεργατικού κινήματος.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ