ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Πλήρη κάλυψη δίνει η κυβέρνηση

Συζητήθηκε στη Βουλή σχετική Eπίκαιρη Eρώτηση του ΚΚΕ

Αγωνίζονται! Για άλλους είναι παράνομοι... για άλλους κάνουν «κουτουράδες»
Αγωνίζονται! Για άλλους είναι παράνομοι... για άλλους κάνουν «κουτουράδες»
Να τερματιστούν τώρα οι προσπάθειες τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων μαθητών, μέσω της αστυνομικής έρευνας σε σχολεία της Αττικής, απαίτησε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής ερώτησής του. Παράλληλα, ζήτησε άμεση κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που έχουν από κοινού ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκειμένου να οδηγούνται στα δικαστήρια καταληψίες, αγωνιζόμενοι μαθητές. Στην αίθουσα δημιουργήθηκε ένταση εξαιτίας της υποκριτικής και προκλητικής στάσης του υφυπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Ρεσιτάλ υποκρισίας υπήρξε από την πλευρά του Α. Λυκουρέντζου, ο οποίος υποστήριξε ότι η προετοιμασία για διώξεις μαθητών είναι μια... ανεξάρτητη πρωτοβουλία της Δικαιοσύνης με την οποία η κυβέρνηση δε σχετίζεται!

Οπως υποστήριξε «δεν υπάρχει πρωτοβουλία του ΥΠΕΠΘ προς αυτή την κατεύθυνση» προσθέτοντας πως «η πρωτοβουλία στην οποία αναφέρεστε αφορά την ελληνική Δικαιοσύνη και τις αρμοδιότητές της» και εμείς «ουδεμία δυνατότητα έχουμε να παρέμβουμε στη λειτουργία της Δικαιοσύνης»! Μάλιστα έφθασε στο σημείο να κάνει... υποδείξεις στο ΚΚΕ για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκεί λέγοντας πως «δε θα έπρεπε να υποβάλλετε αυτή την Ερώτηση κατά τη γνώμη μου».

Ο Α. Λυκουρέντζος αρνήθηκε ότι η προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών «πατάει» στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ θεωρώντας προφανώς... θετικό το ότι «γίνεται με άρθρα του ποινικού δικαίου» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ομως από την άλλη ο υφυπουργός υπερασπίστηκε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θεωρεί την κατάληψη αξιόποινη πράξη υποστηρίζοντας πως «επιθετικούς προσδιορισμούς στο νομοθετικό έργο της Βουλής των Ελλήνων δεν τους δέχομαι» και κατηγορώντας το ΚΚΕ λέγοντας: «θέλετε να υπάρχει καθεστώς ατιμωρησίας». Πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει πρόθεση σπίλωσης των μαθητών» υποστηρίζοντας ότι «ζούμε σε μια πραγματικά δημοκρατική πολιτεία» όπου «δε χρησιμοποιείται ο κρατικός μηχανισμός ως δύναμη καταστολής». Πάντως δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τις κινητοποιήσεις «ακραία φαινόμενα»!

Η τοποθέτηση αυτή του υφυπουργού προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του Γιάννη Πρωτούλη ο οποίος τόνισε πως «δεν έχουμε κανένα σεβασμό σε έναν αντιδημοκρατικό νόμο». Οσον αφορά τους ισχυρισμούς του υπουργού περί... ανεξάρτητων παρεμβάσεων της Δικαιοσύνης, ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε πως «δε ζούμε σε άλλη χώρα. Η αστυνομία από τη ΓΑΔΑ παίρνει τηλέφωνο διευθυντές σχολείων για να πάνε και να υποδείξουν πρωταίτιους, το ίδιο συμβαίνει και με προέδρους συλλόγων γονέων» ενώ «οι αστυνομικοί μιλούν για δικογραφία σε 217 σχολεία» αναρωτώμενος αν «έτσι θα γίνει διάλογος; Με την αστυνομία;» και «με το να σέρνουν γονείς, μαθητές στα δικαστήρια;». Απαίτησε από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα προκειμένου να σταματήσει αυτή η πρακτική ζητώντας παράλληλα «να πάρετε πίσω την κατάπτυστη πράξη νομοθετικού περιεχομένου» που «με αυτήν οδηγήθηκαν στα δικαστήρια μαθητές κατά την περίοδο του ΠΑΣΟΚ». Συνολικά επισήμανε ότι «οι καταστροφές σχολείων, άλλους εξυπηρετούν όχι τους αγωνιζόμενους μαθητές» τονίζοντας πως «δεν είναι οι μαθητές αυτοί που καταστρέφουν τα σχολεία» αλλά «ενήλικοι είναι που βράδυ μπαίνουν μέσα και δημιουργούν την κατάσταση αυτή».

Η δευτερολογία του υφυπουργού Παιδείας προκάλεσε εκ νέου την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ, όταν ο Α. Λυκουρέντζος υποστήριξε ότι το ΚΚΕ υιοθετεί τη λογική του... «όταν τα γεγονότα δε συμφωνούν με την άποψή μας τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα». Ο Γ. Πρωτούλης τόνισε ότι αυτά δεν αποτελούν λογική του ΚΚΕ αλλά είναι «γκαιμπελικά» καλώντας για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να σταματήσει τις προσπάθειες τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος.

  • Την ίδια προκλητική στάση άρνησης της ευθύνης της για την επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών κράτησε η κυβέρνηση και απέναντι στην ΟΛΜΕ, που ενώ είχε για χτες προγραμματισμένο ραντεβού στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να κάνει παρέμβαση διαμαρτυρίας ενάντια στην εισαγγελική παρέμβαση, το υπουργείο άτυπα υποβάθμισε το θέμα σε επίπεδο υφυπουργού και γενικού γραμματέα (αντί για τον υπουργό που είχε ζητήσει να δει η ομοσπονδία) και στη συνέχεια το υπουργείο αρνήθηκε εντελώς τη συνάντηση με τη δικαιολογία ότι δεν είναι θέμα της κυβέρνησης αλλά της Δικαιοσύνης...

Την ίδια στιγμή δε, ο «γνωστός» συνδικαλιστής των Παρεμβάσεων στην ΟΛΜΕ, Θ. Τσιριγώτης, αναφερόμενος στους αγώνες των μαθητών κάνει λόγο για «αγωνιστικές "κουτουράδες", όπως καταλήψεις και άλλες εφηβικές επιδείξεις», που όμως είναι θέμα της εκπαιδευτικής οικογένειας να το λύσει κι όχι των εισαγγελέων... Δίνει πλήρη κάλυψη δηλαδή στην παρεμπόδιση των μαθητικών αγώνων, όχι όμως από τους εισαγγελείς αλλά από τους υποτιθέμενους «παιδαγωγούς»!

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αναβιώνουν τα «πειθαρχεία»

Ενοχλημένοι δείχνουν ορισμένοι στο Ηράκλειο από τη δράση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Ηρακλείου και για το λόγο αυτό με διάφορους τρόπους προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να εκφοβίσουν τους μαθητές, ώστε να τους αποτρέψουν από τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις που κάνουν για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και σύγχρονα σχολεία με καθηγητές και βιβλία.

Συγκεκριμένα στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Γαζίου έχει διαμορφωθεί ειδική αίθουσα «πειθαρχείου», όπως την ονομάζουν, για μαθητές οι οποίοι δε συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της Διεύθυνσης. Ετσι, το παλιό κυλικείο του σχολείου έχει διαμορφωθεί σε «ανακριτική» αίθουσα. Επίσης, στο Πειραματικό Σχολείο Ηρακλείου ο διευθυντής ανακοίνωσε στους μαθητές κατά τη διάρκεια της προσευχής ότι όποιον δει να κολλάει στο κτίριο αφίσα του Συντονιστικού θα τιμωρείται με αποβολή! Ακόμα, στο 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου οι καθαρίστριες, μετά από εντολές της διευθύντριας, υποχρεώνουν τα παιδιά που κατά την είσοδό τους στο σχολείο κρατάνε ανακοινώσεις του Συντονιστικού να τις πετάνε στον κάδο.

Και το ερώτημα που προβάλλει είναι: Καλά, δεν έχουν διδαχθεί τίποτα όλοι αυτοί που θέλουν να λέγονται παιδαγωγοί; Δεν έχουν καταλάβει ότι με τέτοιου είδους συμπεριφορές όχι μόνο δε θα καθυποτάξουν τους μαθητές και τους αγώνες τους, αλλά θα έχουν ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, πεισμώνοντάς τους ακόμα περισσότερο; Οτι είναι δικαίωμα των μαθητών να εκλέγουν τα όργανά τους (5μελή, 15μελή) και να συντονίζουν τον αγώνα τους με άλλα σχολεία;

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Περιοδείες και συγκεντρώσεις

Για τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης των ΤΕΙ, της ψευτοανωτατοποίησης, την πολυδιάσπαση των εργασιακών σχέσεων και στο ίδρυμα αλλά και τα οξυμένα προβλήματα υποδομής (έλλειψη φοιτητικών εστιών κ.ά.) συζήτησε σε συναντήσεις με τη διοίκηση του ΤΕΙ Καβάλας, το Συμβούλιο του ΤΕΙ αλλά και τους εκπροσώπους του προσωπικού του ιδρύματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, σε περιοδεία που πραγματοποίησε χτες το πρωί στο ίδρυμα, στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ. Ο βουλευτής του Κόμματος άκουσε τα προβλήματα από όλους τους εκπροσώπους του ιδρύματος και συζήτησε μαζί τους για τη λύση διεξόδου, ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, για δίχρονη επαγγελματική εκπαίδευση, για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν.

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι εξορμήσεις και οι περιοδείες στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται:

Σήμερα Τρίτη

Στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, στις 10 π.μ., θα περιοδεύει ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης, ο Γιάννης Ζιώγας, βουλευτής του ΚΚΕ.

Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, ο Χρήστος Ντεκουμές, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στο ΤΕΙ Κοζάνης, Τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, στις 10 π.μ., ο Ν. Στολτίδης, μέλος της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ