ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασκηση ευρωεπεμβάσεων

Από Ελλάδα και Ιταλία για τη «διαχείριση κρίσεων»

Ασκηση ανάπτυξης και προετοιμασίας του ευρωενωσιακού στρατιωτικού μηχανισμού για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο, πραγματοποιείται το διάστημα 17 - 28 Νοέμβρη από Ελλάδα και Ιταλία. Πρόκειται για την άσκηση άνευ στρατευμάτων «Ευρώπη 08», που είναι στο πλαίσιο «των δραστηριοτήτων διαχείρισης κρίσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Η άσκηση αυτή πραγματοποιείται, για πρώτη φορά, και το σενάριό της περιγράφει μια κατάσταση κρίσης σε μια υποθετική χώρα, όπου «μετά από αίτημα του ΟΗΕ, η ΕΕ ηγείται μιας αυτόνομης Επιχείρησης Διαχείρισης Κρίσης, ενεργοποιώντας το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων ΕΕ και το Στρατηγείο Ιταλικών Δυνάμεων ΕΕ». Μάλιστα, όπως αναφέρεται, «η άσκηση "Ευρώπη 08" αποτελεί ένα πρώτο βήμα για το μελλοντικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη του εγχειρήματος των Στρατηγείων Επιχειρήσεων, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία στρατιωτικών δομών ικανών να εκτελέσουν επιχειρήσεις στο επίπεδο της ΕΕ».

Στόχοι σύμφωνα με το σενάριο είναι: «Να συμβάλλει στη σταθεροποίηση και ανασυγκρότηση της υποθετικής χώρας. Να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός (ακόμα και με τη χρήση βίας). Να επιτρέψει την απρόσκοπτη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και να συμβάλει στην ασφαλή επιστροφή των εκτοπισμένων ατόμων και προσφύγων στις εστίες τους». Πρόκειται για όλο το πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των τελευταίων χρόνων και οι νεοταξικοί πόλεμοι.


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Σε προτεραιότητα οι ιμπεριαλιστικές αποστολές

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την ιμπεριαλιστική - επεμβατική πολιτική της ΕΕ επαναβεβαίωσε χτες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, επιδοκιμάζοντας το σύνολο των πολιτικών ή στρατιωτικών - κατασταλτικών αποστολών της ΕΕ, στα Βαλκάνια, στην Αφρική και τη Γεωργία.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των «27» της ΕΕ, ενέκριναν την αποστολή «αντιπειρατικών περιπολιών» στη Σομαλία, στο πλαίσιο της «παγκόσμιας δράσης για τη σταθεροποίηση της χώρας». Στην επιχείρηση «Αταλάντα», που θα είναι υπό βρετανική διοίκηση, θα λάβουν μέρος τόσο ναυτικές δυνάμεις, όσο και αεροπορικές δυνάμεις ναυτικής συνεργασίας, σε μια διαδικασία «διαδοχής» των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή. Η «ευρωπαϊκή» επιχείρηση θα ξεκινήσει το Δεκέμβρη, περιλαμβάνοντας στην αποστολή και ακόμα μια ελληνική φρεγάτα.

Οσον αφορά τη ΛΔ Κονγκό, η Γαλλία δεν κατάφερε να περάσει την πρότασή της για επιπλέον αποστολή στρατευμάτων, στην περιοχή, καθώς συνάντησε σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά της Γερμανίας κυρίως και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ετσι, στο Κονγκό παραμένουν οι υπάρχουσες ευρωπαϊκές δυνάμεις, παρατείνοντας την παρουσία τους έως τις 30 Ιούνη του 2009.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων εξέφρασε τη στήριξή του σε όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές της ΕΕ, στο Τσαντ, την Κεντρο - αφρικανική Δημοκρατία, τη Γουινέα - Μπισάο, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και τη Γεωργία, όπου σημειώνεται ότι υπήρξε άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση των δυνάμεων των παρατηρητών της Ενωσης. Θετική είναι η εκτίμηση της ΕΕ και για τις ευρωπαϊκές κατοχικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, χαιρετίζοντας τον «εκπαιδευτικό και μεταρρυθμιστικό τους ρόλο», στην αναδιάρθρωση της αφγανικής αστυνομίας, ενώ εύσημα αποδόθηκαν και στις δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. Το Συμβούλιο επισήμανε την «ανάγκη» να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία σε όλα τα θέατρα των επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε το Συμβούλιο και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων της ΕΕ όσον αφορά την υλοποίηση «πολιτικών αποστολών», σε τρίτες χώρες, που αναλαμβάνουν την ενσωμάτωση του πολιτικού τομέα του κράτους στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Παράλληλα, η ΕΕ δεν αμελεί να επαναλάβει τις αναφορές της και στις στρατιωτικές υποχρεώσεις των κρατών - μελών απέναντί της, προκειμένου να υπάρχουν ετοιμοπόλεμες ευρωπαϊκές στρατιωτικές μονάδες, που θα υλοποιούν επεμβάσεις, άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες. Ομάδες που δημιουργούνται στο όνομα της ασφάλειας και της άμυνας της ΕΕ, ωστόσο δεν έχουν άλλο προσανατολισμό παρά τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της Ενωσης. Σε αυτά τα σχέδια προστίθεται και η ανάπτυξη δυνάμεων ανεφοδιασμού, που θα συμβάλουν τόσο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ. Βελτίωση συνιστάται και για τις δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού της ΕΕ.

Ακόμα, το Συμβούλιο υπογράμμισε την «ανάγκη» ανάπτυξης μιας Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Βάσης για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, ανταγωνιστικής και ικανής να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των κρατών - μελών και της Ευρωπαϊκής Αμυνας και Ασφάλειας.

Καταλήγοντας, το Συμβούλιο σημείωσε τη σημασία της «καλής συνεργασίας» ευρωπαϊκών δυνάμεων και ΝΑΤΟ και επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία με τις δυνάμεις της «Συμμαχίας», αλλά και μεταξύ των δυνάμεων των κρατών - μελών.

Επανέναρξη διαπραγματεύσεων ΕΕ - Ρωσίας

Σχεδόν ομόφωνη ήταν η στήριξη στην πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ ΕΕ - Ρωσίας και όπως τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ μόνο η Λιθουανία ήταν αντίθετη με το «ξεπάγωμα» των συνομιλιών, καθώς υποστήριζε ότι η Μόσχα δεν έχει ικανοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της στην ΕΕ στο θέμα της Γεωργίας.

Σύμφωνα με την επίτροπο Μπενίτα Φερέρο Βάλντερ, μια πιθανή ημερομηνία θα μπορούσε να οριστεί μετά τις 18 Νοέμβρη, οπότε θα υπάρξει διάσκεψη για τον πρόσφατο πόλεμο Ρωσίας - Γεωργίας στη Γενεύη.

Τέλος, οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν την Παρασκευή με τον Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας που θα γίνει στη Νίκαια της Γαλλίας.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιλαϊκή πολιτική και με «151»

Το μόνο που δεν αλλάζει μετά τη διαγραφή του Π. Τατούλη είναι η αποφασιστικότητα να προχωρήσει δίχως χαλάρωση στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Στην οριακή αυτοδυναμία των 151 βουλευτών επιστρέφει η κυβέρνηση μετά τη διαγραφή του Π. Τατούλη, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την «αντοχή» και τη «σταθερότητά» της.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα συνεχίσει, δίχως παρεκκλίσεις και καθυστερήσεις, την αντιλαϊκή επίθεση και τις δρομολογημένες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, αφού σε αυτές, εκτός των άλλων, εναποθέτει τις ελπίδες της για ανάκτηση των πρωτοβουλιών και «αναχαίτιση» της ραγδαίας φθοράς της.

Από την άλλη, ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν μπορεί να παραγνωρίσει την «ασταθή» κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους συμβιβασμούς με επιχειρηματικά κέντρα στην αέναη διαμάχη για το μοίρασμα της πίτας.

Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη «σταθερότητά» της και δεν αλλάζει τίποτα στο σχεδιασμό για την υλοποίηση της πολιτικής της. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να απομονώσει και να εξουδετερώσει τον Π. Τατούλη, εμφανίζοντάς τον ως «ξένο σώμα» αλλά και «υπονομευτή» της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η επιδίωξη αυτή ήταν ολοφάνερη στην ομοβροντία των ταυτόσημων δηλώσεων που έκαναν χτες τα «αρμόδια» κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, υποστηρίζοντας ότι τα όσα είπε ο Π. Τατούλης στη χτεσινή συνέντευξή του στο «Εθνος» αποτελούν απλά «τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». «Η συνέντευξη αυτή χαρακτηρίζεται από οξύτητα και ακραίες εκφράσεις, και μάλιστα σε ώρες κρίσιμες για τη χώρα, όπου το ζητούμενο από όλους μας στη Νέα Δημοκρατία είναι η ενότητα και η υπεύθυνη συμπεριφορά, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων», είπε ο Ευ. Αντώναρος, συμπληρώνοντας ότι η συνέντευξη «αποτελεί ένα ακόμη κρίκο σε μια μακρά αλυσίδα τοποθετήσεων που έχει κάνει και πιστοποιούν ότι έχει αποκοπεί πολιτικά και ψυχικά από τον ευρύ πολιτικό χώρο που καλύπτει η Νέα Δημοκρατία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όμως φρόντισε να διαμηνύσει ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, με την πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή, να προχωρήσει σταθερά, αποφασιστικά, αποτελεσματικά, προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών στο μεταρρυθμιστικό έργο, το οποίο εφαρμόζει». Επιχειρώντας να ξορκίσει τα περί ασταθούς κυβέρνησης είπε ότι «η χώρα χρειάζεται και έχει σταθερή κυβέρνηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι Λ. Ζαγορίτης και Γ. Τραγάκης, ενώ «βασιλικότερος του βασιλέως» εμφανίστηκε ο Γ. Μανώλης, καλώντας το βουλευτή να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα και δηλώνοντας: «Μία κυβέρνηση 151 βουλευτών είναι πιο ισχυρή από μια 152, γιατί κανείς δε θα τολμήσει να τη ρίξει». Ο ίδιος άφησε αιχμές ότι η κίνηση Τατούλη εντάσσεται σε οργανωμένο σχέδιο που αποσκοπεί είτε στην πτώση της κυβέρνησης είτε στη δημιουργία νέου κόμματος.

Δε λείπουν βέβαια και οι παρασκηνιακές διαδόσεις από κυβερνητικά στελέχη, που αφήνουν υπονοούμενα για το ρόλο που παίζει ο Αρκάς βουλευτής, αυτόν του «οργάνου» εξωθεσμικών συμφερόντων. Δε θεωρούν καθόλου τυχαία τη χρονική στιγμή που «ξανακτύπησε», προκειμένου να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να ανακάμψει καθώς και να περιορίσει την πρωτοβουλία των κινήσεων του πρωθυπουργού.

Στη χτεσινή συνέντευξή του πάντως ο Π. Τατούλης στρέφεται ευθέως κατά του Κ. Καραμανλή θεωρώντας ότι «κινδυνεύει να χαρακτηριστεί όχι ανίκανος αλλά συνένοχος» για τα νεοδημοκρατικά δεινά και «τις κακές επιλογές κάποιων στελεχών του». Σε άλλο σημείο του «χρεώνει» ευθέως ό,τι συμβαίνει στην κυβέρνηση. «Ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα και πρωταρχικά υπεύθυνος για όλες τις κυβερνητικές επιλογές», αποκρούοντας την άποψη που προβάλλεται από ορισμένους ότι «είναι έρμαιο συμβουλατόρων και επίδοξων υπονομευτών». Σε άλλο σημείο μιλάει για «κατάρρευση των ελπίδων» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος. «Είτε οι υπάρχοντες πολιτικοί φορείς θα επανιδρυθούν με αποτέλεσμα να εκφράσουν την ελπίδα είτε αναγκαστικά θα αναδυθούν νέοι παίκτες», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ σε ό,τι αφορά στο νέο κόμμα επισημαίνει ότι «αυτό θα το αποφασίσει η κοινωνία».

Αργά χτες το βράδυ σε δηλώσεις του αυτοαναγορεύτηκε εκφραστής των προσδοκιών του ελληνικού λαού, κατατάσσοντας τον εαυτό του στις «υγιείς δυνάμεις» του τόπου, σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του λαϊκισμού και της διαφθοράς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ