ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ - ΔΕΗ ΑΕ
Η ιδιωτικοποίηση, το περιβάλλον και οι εργασιακές σχέσεις

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) δημιουργήθηκε σαν κρατική επιχείρηση, αναπτύχθηκε και ηλεκτροδότησε τη χώρα, ανδρώθηκε χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και των εργαζομένων σ' αυτήν. Το κράτος απλόχερα εξασφάλισε στη ΔΕΗ ό,τι χρειαζόταν: Απαλλοτριώσεις, παραχωρήσεις, τιμολογιακή πολιτική. Η συμβολή της στη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας μεγάλη, στην καπιταλιστική ανάπτυξη κολοσσιαία, με προνομιακά ως αποικιακού χαρακτήρα τιμολόγια για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, εγχώριες και πολυεθνικές. Ο χαρακτήρας της ΔΕΗ ως κρατικής επιχείρησης δεν είχε αμφισβητηθεί από κανέναν όσο το κόστος των επενδύσεων για την υποδομή και την ανάπτυξή της απαιτούσε τεράστια κεφάλαια που κανένας καπιταλιστής ή όμιλος καπιταλιστών θα μπορούσε να εξασφαλίσει. Εξάλλου η λειτουργία της ως κρατικής επιχείρησης δεν εμπόδιζε, αντίθετα διευκόλυνε τη ΔΕΗ να παίζει το ρόλο της στην αναπαραγωγή του κεφαλαίου, να λειτουργεί ενισχυτικά για την ανάπτυξη του καπιταλισμού στη χώρα μας. Τώρα, την τελευταία 15ετία, που το κράτος του κεφαλαίου θεώρησε ότι ολοκληρώθηκε η αποστολή της ΔΕΗ, μπήκε στο τραπέζι το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης. Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ανέλαβαν να εφαρμόσουν την απαίτηση της ιδιωτικοποίησης και άμεσης υπαγωγής της στο μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι μέσω της μετοχοποίησης - εργολαβοποίησης, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ προχωρά απρόσκοπτα. Και μάλιστα όλα αυτά που σαν κρατική επιχείρηση εξασφάλισε (εδάφη, υδάτινοι πόροι, υπέδαφος κλπ.) μετατρέπονται σε ιδιωτική περιουσία.

Τώρα, με το νέο Στρατηγικό Σχεδιασμό και τον πολυτεμαχισμό της ΔΕΗ ΑΕ σε θυγατρικές εταιρείες, επιδιώκεται η επιτάχυνση της παράδοσης του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Παράλληλα, προωθείται η απαξίωση του λιγνίτη στην παραγωγή Ενέργειας και η αντικατάστασή του από εισαγόμενα καύσιμα (φυσικό αέριο και λιθάνθρακα).

Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελεί την καρδιά της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, λειτουργούν 5 Ατμοηλεκτρικοί Σταθμοί (ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Μελίτης). Η υλοποίηση των σχεδιασμών κυβέρνησης - κεφαλαίου στον τομέα της Ενέργειας, για την περιοχή της Κοζάνης και της Φλώρινας, θα έχει ως αποτέλεσμα την όξυνση των προβλημάτων που σχετίζονται ή άμεσα προκαλούνται από τη δράση της ΔΕΗ ΑΕ (εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, ερημοποίηση της ευρύτερης περιοχής). Παράλληλα, θα ενταθεί παραπέρα η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, θα αυξηθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά και οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

Γι' αυτό, σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας του λαού, να προσανατολιστεί και να διεκδικήσει αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο φορέα Ενέργειας, λαϊκή περιουσία στην υπηρεσία των συμφερόντων και των αναγκών των εργατικών, λαϊκών στρωμάτων.


Κείμενα - Ρεπορτάζ:
Αννα ΑΝΝΑΝΙΑΔΟΥ

ΚΟΖΑΝΗ - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Η ασυδοσία της «Ανώνυμης Εταιρείας»

Ανεργία και απόγνωση από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί

Ηδη η ασύδοτη δραστηριότητα της ΔΕΗ έχει προκαλέσει μόλυνση και ρύπανση και έχει επιδεινώσει την υγεία των ανθρώπων

Motion Team

Ηδη η ασύδοτη δραστηριότητα της ΔΕΗ έχει προκαλέσει μόλυνση και ρύπανση και έχει επιδεινώσει την υγεία των ανθρώπων
Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα μεγεθύνει τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, αφού η προστασία του περιβάλλοντος αντιμετωπίζεται σαν κόστος που μειώνει την απόδοση των μετοχών. Η κυριαρχία της ιδιωτικοοικονομικής λογικής θα ενισχύσει την αρνητική στάση της ΔΕΗ στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του λαού, για αποκατάσταση εδαφών, μετεγκατάσταση οικισμών, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, προσλήψεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας που δημιουργεί. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά κατά την πρόσφατη παρουσία στην περιοχή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Π. Αθανασόπουλου και την άρνησή του να υιοθετήσει τις σχετικές διεκδικήσεις του λαού.

Ηδη η ασύδοτη δραστηριότητα της ΔΕΗ έχει προκαλέσει μόλυνση και ρύπανση και έχει επιδεινώσει την υγεία του πληθυσμού - αύξηση ασθενειών του αναπνευστικού και ραγδαία αύξηση των θανάτων από καρκίνο - καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα, απαξίωση όλης της καλλιεργήσιμης γης των ορυχείων όπου έγινε η εξόρυξη του λιγνίτη (εκτάσεις άνω των 100.000 στρεμμάτων), μετεγκατάσταση οικισμών με βίαιο ξεκλήρισμα αγροτικών νοικοκυριών, που για σημαντικό μέρος των κατοίκων σημαίνει ανεργία και απόγνωση. Η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ, η μεταφορά λιγνίτη στις αυλές των ΑΗΣ και η καύση του για την παραγωγή Ενέργειας έχουν ως αποτέλεσμα τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που προέκυψαν διαχρονικά σε αέρα, έδαφος και υπέδαφος. Επίσης η εξόρυξη γίνεται χωρίς να παίρνεται υπόψη η προοπτική αποκατάστασης των εδαφών, με αποτέλεσμα την καταστροφή και της φυτικής γης, η αξία της οποίας εκτιμάται σε 100 εκατ. ευρώ.

Οι εξορυγμένες εκτάσεις που αποδίδονται δεν είναι αξιοποιήσιμες, γιατί επιφανειακά υπάρχει μεγάλη ποσότητα κάρβουνου, τέφρας και άλλων αδρανών υλικών. Για την ολοκληρωμένη αποκατάσταση των εδαφών απαιτούνται χρήματα τα οποία η ΔΕΗ δεν είναι διατεθειμένη να τα δώσει.

Δραματικές επιπτώσεις έχει προκαλέσει η δραστηριότητα της ΔΕΗ και στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Με τη διάνοιξη των ορυχείων μολύνονται τα επιφανειακά νερά, με τα οποία γίνεται άρδευση των γεωργικών εκτάσεων στρεμμάτων, ενώ καταστρέφεται ο μεγαλύτερος υδροφόρος ορίζοντας, αφού η ΔΕΗ από τη μια προχωρά σε υπεράντληση και από την άλλη δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη δημιουργία νέων υδροφορέων. Αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην υδροδότηση των οικισμών, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το κόστος άρδευσης για τους 700 αγρότες της περιοχής, οι οποίοι αναγκάζονται να αναζητούν νερό με γεωτρήσεις που πρέπει να «χτυπούν» όλο και πιο βαθιά.

ΚΟΖΑΝΗ - ΦΛΩΡΙΝΑ
Πολιτική απαξίωσης του λιγνίτη

Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Φλώρινας, τίθεται το ερώτημα αν μπορούν να συνυπάρχουν ο λιγνίτης ως πηγή Ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος. Η απάντηση των επιστημόνων, με βάση τη σύγχρονη τεχνολογία, είναι ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Ομως δε λαμβάνεται κανένα μέτρο, αφού η πολιτική εξασφάλισης κερδών για την επιχείρηση, ταυτίζεται απόλυτα με την πλήρη αδιαφορία για το περιβάλλον και κατά συνέπεια για τον άνθρωπο.

Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλάζει σε σημαντικό βαθμό το καύσιμο παραγωγής. Οι αλλαγές έχουν δρομολογηθεί από την ΕΕ και το κεφάλαιο ήδη από τη δεκαετία του '90, με κατεύθυνση τη σταδιακή αντικατάσταση του λιγνίτη από το «καθαρό» φυσικό αέριο σε ποσοστό έως και 50%.

Σήμερα ο νέος σχεδιασμός προβλέπει ότι το 2016 η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας θα έχει μειωθεί τουλάχιστον στο 51% από 62%, που είναι σήμερα. Και αυτό, ενώ ειδικοί επιστήμονες και φορείς φωνάζουν ότι ο λιγνίτης πρέπει να παραμείνει το εθνικό μας καύσιμο και να σταματήσει η διαδικασία ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα.

Στην προσπάθεια υλοποίησης των στόχων τους, απαξιώνουν το λιγνίτη με πρακτικά μέτρα, όπως ληστρική εκμετάλλευση, κακή διαχείριση αποθεμάτων, καθώς και κακή οικονομική διαχείριση. Στο όνομα της άμεσης εξυπηρέτησης των αναγκών - εξόρυξη γίνεται χωρίς να παίρνονται τα μέτρα που προβλέπονται - η βιασύνη να παράγουν είναι τόσο μεγάλη που ανακατεύουν λιγνίτη και με χώμα, οπότε μειώνουν την απόδοση των μονάδων και αυξάνουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Τα μηχανήματα δε συντηρούνται, οι εργολαβίες αυξάνονται. Επίσης καταφεύγουν και σε πλαστογραφία των πραγματικών αριθμών κόστους του λιγνίτη (ενώ π.χ. ο τόνος λιγνίτη του Νότιου Πεδίου κοστίζει 8,10 ευρώ, τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ ΑΕ το παρουσιάζουν 14,3 ευρώ).

Γιατί προκρίνεται η εκτεταμένη χρήση φυσικού αερίου και λιθάνθρακα ως κατεύθυνση από την ΕΕ; Γιατί το πολυεθνικό κεφάλαιο, συνεργαζόμενο με το ντόπιο, πρέπει να μοιραστεί την πίτα της παραγωγής (Κοπελούζος παραγωγή από φυσικό αέριο και Μυτιληναίος με εισαγόμενο λιθάνθρακα κ.ά.);

Με βάση τα παραπάνω, για τα ορυχεία και τους ΑΗΣ της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας προβλέπεται: Κατάργηση της 1ης, 2ης και 3ης Μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας έως το 2013 και της 4ης έως το 2017. Συρρίκνωση των ορυχείων του Νότιου Πεδίου και του Αμυνταίου.

Επίσης, μόλις την περασμένη βδομάδα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλος αμφισβήτησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πριν από μήνες, για την κατασκευή νέου λιγνιτικού σταθμού ισχύος 450 MW στην Πτολεμαΐδα, σε αντικατάσταση των παλαιών μονάδων του ΑΗΣ, αλλά και την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων από τη ΔΕΗ για την περιβαλλοντική αποκατάσταση και μείωση της ρύπανσης από τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων και των ΑΗΣ.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πορεία συνεχών ανατροπών

Μειώθηκαν κατά 2.000 οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Αθλιες συνθήκες και «μισθοί» 600 ευρώ για τους εργαζόμενους σε υπεργολάβους

Με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων θα είναι ραγδαία
Με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων θα είναι ραγδαία
Στα ορυχεία και τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς (ΑΗΣ) στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Φλώρινα) μια δεκαετία τώρα συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς η αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού με εργαζόμενους που απασχολούνται με εποχιακές, ελαστικές, κακοπληρωμένες και ανασφάλιστες σχέσεις εργασίας.

Από 8.500-9.000 μόνιμες θέσεις εργασίας το 1997, έμειναν 7.000 το 2007 και θα μειωθούν κάτω από τις 5.500 ως το 2009. Επίσης, απασχολούνται περίπου 1.200 εποχιακοί, κυρίως με 8μηνες συμβάσεις, 960 μέσω εργολάβων και επιπλέον 600 σε χωματουργικές εργασίες. Στην πλειοψηφία τους, οι εργαζόμενοι στους εργολάβους, δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, αμείβονται με μισθούς πείνας (600 ευρώ) ενώ πολλές φορές, αν δε χάσουν τα δεδουλευμένα τους, πληρώνονται μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις.

Οι ανάγκες της ΔΕΗ σήμερα στην περιοχή, καθιστούν αναγκαίες τουλάχιστον 5.000 προσλήψεις εργαζομένων μέσα στις οποίες θα είναι και η απορρόφηση όλου του προσωπικού που σήμερα απασχολείται μέσω εργολάβων και ολιγόμηνων συμβάσεων. Αντί αυτού, επιλέγεται η εντατικοποίηση της εργασίας που εκφράζεται με υπέρμετρες υπερωρίες, με ανάθεση πολλαπλών καθηκόντων που έχει ως αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να είναι ταυτόχρονα οδηγός, χειριστής, ηλεκτρολόγος, μηχανοτεχνίτης.

Η εντατικοποίηση της δουλιάς σε συνδυασμό με την επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, έχει οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των εργατικών ατυχημάτων και των θανατηφόρων. Οι εργάτες μετρούν κάθε μέρα και ένα εργατικό ατύχημα με ακρωτηριασμούς, σπασμένα άκρα και τραυματισμούς. Από το 1991 μέχρι και σήμερα, υπολογίζεται ότι περίπου 100 εργάτες σκοτώθηκαν στα κάτεργα της ΔΕΗ, ενώ την ίδια περίοδο περισσότεροι από 4.600 εργάτες τραυματίστηκαν βαριά ή ελαφρά. Ο μεγαλύτερος αριθμός ατυχημάτων σημειώνεται στο Λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου και ειδικότερο στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου όπου απασχολούνται περίπου 1.500 εργαζόμενοι.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι θα ακολουθήσει με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη δημιουργία των 6 θυγατρικών ΑΕ. Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων θα είναι ραγδαία όπως εκτιμούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Η ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν μπορεί να επιτευχθεί, όσο ο τομέας της Ενέργειας θα αποτελεί αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας που κινείται με κριτήριο το κέρδος. Η αποτελεσματική λύση βρίσκεται έξω από τα πλαίσια της «απελευθέρωσης», σε μια ριζικά διαφορετική πολιτική, με τον τομέα της Ενέργειας να αποτελεί λαϊκή περιουσία και να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, ξεκαθαρίζει η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αυτήν την περίοδο, με αφορμή και το νέο στρατηγικό σχεδιασμό που προωθείται από κυβέρνηση και κεφάλαιο, οι κομμουνιστές πραγματοποιούν πανεξόρμηση στο λαό της περιοχής. Τον ενημερώνουν για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν και καλούν ενιαία και συντονισμένα να παλέψει και να διεκδικήσει:

  • ΔΕΗ ενταγμένη σε έναν κρατικό κι ενιαίο φορέα Ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή - μεταφορά - διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, με χαρακτήρα λαϊκής περιουσίας, που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες κι όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία, τουλάχιστον 5.000 προσλήψεις στη ΔΕΗ για το 2007-2008 (νέες προσλήψεις και απορρόφηση εργαζομένων που δουλεύουν 8μηνα στους εργολάβους). Ο αγώνας πρέπει να δοθεί ενιαία από το λαό της περιοχής και όχι διασπασμένος με τοπικές αντιπαραθέσεις.
  • Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής - Ασφάλειας των εργαζομένων. Κρατικό σώμα τεχνικών Ασφαλείας και γιατρών Εργασίας ενταγμένο σε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν Σύστημα Υγείας. Αυστηρές ποινές στους εργοδότες για κάθε παραβίαση της νομοθεσίας.
  • Αμεση εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, με την επιστημονική παρακολούθηση, συνολικά, του περιβάλλοντος, την ενημέρωση του λαού και τη συνεχή παρακολούθηση της υγείας του λαού για ασθένειες και επιδημίες. Επίσης, την αναβάθμιση των Νοσοκομείων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Φλώρινας, την ανάπτυξη νέων μονάδων, τη δημιουργία Κέντρων Υγείας σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.
  • Ολοκληρωμένη αποκατάσταση του περιβάλλοντος, με πλήρη μακροχρόνιο σχεδιασμό, από δημόσιο φορέα με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ και το κράτος, που να διασφαλίζει την ανάπτυξη και συνέχιση αγροτικών, βιομηχανικών και τουριστικών δραστηριοτήτων. Αυτό σημαίνει: Αποκατάσταση των εδαφών και απόδοση των αποκαταστημένων εκτάσεων στο Δημόσιο για να αξιοποιηθούν με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Π.χ., να δημιουργηθούν δάση, να αξιοποιηθούν για αγροτική ανάπτυξη μέσα από συνεταιρισμούς στους οποίους θα συμμετέχουν μικροί αγρότες, να δημιουργηθούν λιμνοδεξαμενές για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης, βοσκότοποι για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, να γίνουν χώροι αναψυχής, δρόμοι, κλπ.
  • Κατασκευή λιμνοδεξαμενών, οι οποίες με την αξιοποίηση των νερών των ορυχείων και των ΑΗΣ, να αρδευτεί όλος ο κάμπος των Δήμων Ελλησπόντου, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Φιλώτα, κλπ.
  • Ταχεία μετεγκατάσταση των οικισμών και αποζημίωση τέτοια που να εξασφαλίζει την ανέγερση νέας κατοικίας με όλους τους βοηθητικούς χώρους, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη κατοικία σε ένα χωριό. Η μετεγκατάσταση όλων των οικισμών που πλήττονται να γίνει από ενιαίο κρατικό φορέα κατοικιών. Να είναι σύγχρονοι οικισμοί που να καλύπτουν τις ανάγκες τους και όχι μεταφορά - εγκατάσταση σε διαμερίσματα τύπου εργατικών κατοικιών.
  • Αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας, μεταξύ των οποίων και ο λιγνίτης. Η θέση αυτή συνδέεται με την αυτοτελή ενεργειακή πολιτική της χώρας χωρίς εξαρτήσεις. Την αξιοποίηση του φυσικού αερίου κυρίως για οικιακή χρήση - αυτό θα συντελέσει στη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και, άρα, προστασία των εγχώριων πηγών Ενέργειας.
  • Επαρκή κρατική χρηματοδότηση της έρευνας, για την ορθολογική αξιοποίηση της λιγνιτικής παραγωγής και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι.
  • Φτηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια, τη μικρή και μεσαία αγροτιά και τις μικρές επιχειρήσεις.
Στην Κοζάνη η Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στο νομό Κοζάνης την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Νοέμβρη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

Τετάρτη 14 Νοέμβρη

-- 10:00: Επίσκεψη στον Τομέα Συνεργείων Διζελοκίνητου Εξοπλισμού (ΤΣΔΕΞ).

-- 12:00: Επίσκεψη στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Το απόγευμα θα επισκεφτεί τα χωριά της περιοχής και θα συζητήσει με τους κατοίκους. Πιο συγκεκριμένα:

-- 16:30: Στον Αγιο Δημήτριο, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου.

-- 17:30: Στην Ακρινή, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου.

-- 19:00: Στη Μαυροπηγή, στην αίθουσα του κέντρου νεότητας.

- 20:00: Στην Ποντοκώμη, στο Αμφιθέατρο.

Πέμπτη 15 Νοέμβρη

-- 08:15: Επίσκεψη στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου.

-- 09:30: Στο Βιομηχανικό Συγκρότημα.

-- 10:00: Στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.

-- 11:30: Συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη).

-- 12:30: Ομιλία σε συγκέντρωση σπουδαστών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη).

-- 17:00: Ομιλία σε συγκέντρωση γυναικών στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.

- 19:00: Ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Παντελίδης» στην Πτολεμαΐδα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ