ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εν ψυχρώ εκτέλεση μετανάστη

Τριαντάχρονος Αλβανός μετανάστης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικό χτες το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κι αμέσως μετά άρχισε μία επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος, με αποτέλεσμα να αφεθεί τελικά ελεύθερος ο δράστης αστυνομικός. Τον μετανάστη σκότωσε ο 28χρονος αστυνομικός Γ. Πανίδης,που υπηρετεί στη μονάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και εκείνη την ώρα ήταν με πολιτική περιβολή. Το θύμα προσπαθούσε να ξεφύγει τη σύλληψη στη διάρκεια επιχείρησης - "σκούπα" της Αστυνομίας στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης. Ο αστυνομικός ισχυρίστηκε ότι άκουσε τις εκκλήσεις συναδέλφων του κι έτρεξε να πιάσει τον νεαρό λαθρομετανάστη, αλλά αυτός του ξέφυγε. Ισχυρίστηκε επίσης ότι πυροβόλησε πρώτα στον αέρα και μετά στο κεφάλι του μετανάστη.

Από την πρώτη στιγμή άρχισε η επιχείρηση συγκάλυψης. Ο ιατροδικαστής Ματθαίος Τσούγκας,δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της ΝΔ, υποστήριξε αμέσως μετά το έγκλημα ότι "την ώρα της πάλης εκπυρσοκρότησε το όπλο με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του Αλβανού". Πρόσθεσε ότι το τραύμα είναι διαμπερές και έχει καταστρέψει τον εγκέφαλο του νεαρού. "Μπορούσε, ισχυρίστηκε, να πέσει νεκρός απ' τον πυροβολισμό ο ίδιος ο αστυνομικός. Ο αστυνομικός έκανε το καθήκον του (!)", πρόσθεσε.

Χτες το βράδυ ο εισαγγελέας υπηρεσίας Β. Φλωρίδης άσκησε σε βάρος του αστυνομικού δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, χαρακτήρισε ατυχές το συμβάν και άφησε τον δράστη ελεύθερο...

ΚΚΕ
Εχει ευθύνες η κυβέρνηση

Τη λήψη μέτρων κατά εκείνων - όσο υψηλά κι αν βρίσκονται - που έδωσαν εντολές χρήσης όπλου δίχως να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, ζητά με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την εν ψυχρώ εκτέλεση του Αλβανού μετανάστη. Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

"Η εν ψυχρώ δολοφονία του Αλβανού μετανάστη από όργανο της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη - στα πλαίσια επιχείρησης - σκούπας κι όχι για άλλον λόγο - φέρνει και πάλι στην επιφάνεια, με τον πιο δραματικό τρόπο, το τεράστιο πρόβλημα της απαράδεκτης μεταχείρισης των αλλοδαπών εργατών από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό. Πρόβλημα που θα διαιωνίζεται όσο συνεχίζεται η ρατσιστική συμπεριφορά και δεν αντιμετωπίζεται σωστά το ζήτημα της άδειας παραμονής στους οικονομικούς μετανάστες.

Οι πολιτικές ευθύνες για το τραγικό γεγονός βαρύνουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και όλους εκείνους (ΜΜΕ κ.ά.) οι οποίοι, ιδιαίτερα απέναντι στους Αλβανούς πρόσφυγες, καλλιεργούν το ρατσισμό και γενικά το κλίμα που επιτρέπει στα αστυνομικά όργανα να εγκληματούν. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης οφείλει να κάνει γνωστό τι εντολές έχουν από το ίδιο και από τις αρμόδιες Διευθύνσεις τα αστυνομικά όργανα. Εχουν εντολή να πυροβολούν εν ψυχρώ και δίχως να συντρέχει πραγματικά σημαντικός λόγος, δηλαδή δίχως να κινδυνεύει η ζωή τους;

Η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης υποχρεώνονται επίσης να ενεργήσουν αδιάβλητη ανάκριση και να πάρουν μέτρα κατά εκείνων, όσο υψηλά κι αν βρίσκονται, που έδωσαν εντολές χρήσης όπλου δίχως να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι υπόλογοι στη συγκάλυψη".

Αστυνόμοι ή ανθρωποκυνηγοί;

Ολοταχώς για την οικοδόμηση μιας ανανεωμένης Αστυνομίας, σύμφωνα με τις επιταγές του Μάαστριχτ και του Σένγκεν βαδίζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Εχοντας εξασφαλίσει από χτες και τη συναίνεση όλων των υπουργών της κυβέρνησης, ο Γ. Ρωμαίος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα καταρτιστεί ένα τριετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και του τεχνολογικού εξοπλισμού της Αστυνομίας, το οποίο θα κοστίσει στον ελληνικό λαό πάνω από 100 δισεκατομμύρια δραχμές. Και δε θα είχε ίσως κανείς αντίρρηση να διατεθούν αυτά τα χρήματα για τη δημιουργία μιας Αστυνομίας, που θα ασχολείται με την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και όχι κυρίως, όπως συμβαίνει σήμερα, με την αστυνόμευση του λαϊκού κινήματος. Αλλωστε τα τελευταία κρούσματα παρακολούθησης της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος, για τα οποία, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν έγινε καν συζήτηση χτες, είναι απτά δείγματα του προσανατολισμού των Σωμάτων Ασφαλείας, ιδιαίτερα μετά την "επικύρωση" της Συμφωνίας Σένγκεν.

Στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Ρωμαίος ανέφερε ότι τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα είναι ενθαρρυντικά, αν εξαιρέσει κανείς τα ναρκωτικά και τις κλοπές, όπου παρατηρείται συνεχής αύξηση. Πάντως το οργανωμένο έγκλημα, όπως συναντάται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει εισβάλει ακόμα στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά στην εγκληματικότητα των αλλοδαπών, για την οποία υπάρχει ένας ολόκληρος μύθος, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι την πρωτιά διεκδικούν πάντα οι Αλβανοί. Πάντως ποσοστιαία το μερίδιο των αλλοδαπών σε σύγκριση με τους ημεδαπούς δράστες είναι ελάχιστο. Ηδη έχει δρομολογηθεί η ίδρυση σώματος φύλαξης των συνόρων για να αποδεσμευτούν οι αστυνομικοί, που διατίθενται σήμερα στα αποσπάσματα.

Αναφερόμενος στην υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού είπε ότι θα αυξηθεί η αστυνομική δύναμη. Από την υπάρχουσα δύναμη των 39.500 αστυνομικών (οργανική 42.000) οι 16.716 απασχολούνται σε καθήκοντα όχι αποκλειστικά αστυνομικά. Από την υπόλοιπη δύναμη των 22.784 οι 2.020 ανήκουν σε ειδικές υπηρεσίες (ΕΚΑΜ, ΥΑΤ, ΥΜΕΤ, ΔΑΕΕΒ) με αποτέλεσμα να απασχολούνται σε καθαρά καθήκοντα αστυνόμευσης περίπου 21.000. Ο υπουργός ανέφερε ενδεικτικά ότι το πρώτο εξάμηνο του 1997 για τη λήψη μέτρων σε αθλητικές εκδηλώσεις απαιτήθηκαν 210.616 ανθρωποημέρες, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις 24.160 και για τις υπόλοιπες συγκεντρώσεις και συναθροίσεις 176.473 ανθρωποημέρες...

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει, την Κυριακή 19 - 10 - 97 στις 11 πμ,εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, για την 54η επέτειο της νικηφόρας μάχης που έδωσε στις 15 - 16 Οκτώβρη 1943 ο ΕΛΑΣ μεταξύ Κερκίνης και Καλαβρύτων, εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνει εκδήλωση, αύριο Κυριακή 12 - 10 - 97,στις 10 πμ,στη θέση Αγ. Νικόλαος Τριπόλεως, μνήμης και τιμής των εκεί εκτελεσμένων 300 Ελλήνων πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές. Καλούνται αγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση για να αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες.

Πούλμαν δρομολογούν για την εκδήλωση τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ,που ξεκινά στις 7 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 88.31.368 - 82.25.407 - 82.34.296 - 82.22.952.

Επίσης πούλμαν για την εκδήλωση δρομολογούν: Η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ,που ξεκινά από την Πλατεία Γεωργίου Πάτρας στις 8 πμ.Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 222.291 - 278.255. Η ΚΟ Λουτρακίου του ΚΚΕ,που ξεκινά από τα γραφεία της οργάνωσης (Ελ. Βενιζέλου 55) Λουτράκι. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 28.589 - 23.628

  • Ο Δήμος ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ,τα Παραρτήματα ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ,ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ και άλλες ΕΑΜογενείς Ενώσεις διοργανώνουν τριήμερο 17 - 18 - 19/10/1997 εκδηλώσεων τιμής για την ιστορική επέτειο της "Μάχης της Ηλεκτρικής". Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αρχίζει την Παρασκευή 17 - 10 - 97 στις 5 μμ με κατάθεση στεφανιών, το Σάββατο 18 - 10 - 97 στις 10 πμ έναρξη διήμερου τουρνουά μπάσκετ, στις 12 μ επιμνημόσυνη δέηση στο Νεκροταφείο της Ανάστασης και στις 8 μμ στο Δημοτικό Θέατρο Κερατσινίου καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Την Κυριακή 19 - 10 - 97,τελευταία μέρα του τριημέρου, στις 9.30 πμ πορεία από το Δημαρχείο προς στο Μνημείο της Ηλεκτρικής, στις 10 πμ ομιλίες και κλείσιμο των εκδηλώσεων με καταθέσεις στεφανιών.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

λ9

Αύριο, Κυριακή 12 Οκτώβρη, στις 9.00 π.μ., στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Λιβαδειά θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή, στελέχους του ΚΚΕ

ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΓΙΑ

Η οικογένειά του

Εξι κάηκαν ζωντανοί

Πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε χτες το απόγευμα στο 18ο χιλιόμετρο του παλιού εθνικού δρόμου Αργους - Τρίπολης. Ενα αυτοκίνητο μάρκας "Μπε Εμ Βε" ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε γκρεμό, με αποτέλεσμα να τυλιχτεί στις φλόγες. Το συνεργείο διάσωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έφτασε μετά από λίγο στον τόπο του δυστυχήματος δέχτηκε τρομερό σοκ, όταν διαπίστωσε το μέγεθος της τραγωδίας. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν έξι Αθίγγανοι που βρήκαν τραγικό θάνατο. Τα αίτια του δυστυχήματος και τα στοιχεία των θυμάτων παραμένουν άγνωστα.

Επιδημική έξαρση του ΕΪΤΖ

Η αντιμετώπιση του ιού HIV, που προκαλεί την ασθένεια του AIDS, καθώς και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, στους μετακινούμενους πληθυσμούς, ήταν το θέμα ημερίδας του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ).

Η Τασία Ρουμελιώτου,καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), ανέφερε ότι το 1991 οι Ελληνίδες εκδιδόμενες γυναίκες ήταν 5.500 και οι αλλοδαπές μόλις 1.500. Το 1996 στην πορνεία ήταν 4.300 Ελληνίδες και 6.100 ξένες. Από αυτές το 50% είναι από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και το 30% από άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες της ΚΑ Ευρώπης όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία.

Η Τζένη Κουρέα - Κρεμαστινού,καθηγήτρια δημόσιας υγείας της ΕΣΔΥ, τόνισε ότι "από το 1994 έως το 1995 υπάρχει τεράστια επιδημική έξαρση του AIDS ιδίως σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Ρωσία και η Λευκορωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τότε τα κρούσματα ήταν ελάχιστα έως μηδαμινά".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ