ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Ταφόπλακα σε χιλιάδες κοινότητες

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τις αναγκαστικές συνενώσεις. Σύνολο 1.030 ΟΤΑ. Ανύπαρκτη η απλή αναλογική. Διακοσμητικά τα Τοπικά Συμβούλια. Ασφυκτικό το οικονομικό πλαίσιο

Αυτό το νομοσχέδιο δε βελτιώνεται με τίποτα. Το σχέδιο για την κατάργηση χιλιάδων κοινοτήτων είναι ταγμένο να συμβάλλει στην ερήμωση της υπαίθρου, στη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, στην καταστροφή των χωριών, στην επιβολή πρόσθετων χαρατσιών στους δημότες και την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών. Δεν απαντά στην ανάγκη στήριξης του αγροτικού πληθυσμού, των εργαζομένων στην περιφέρεια και του ισχνού εισοδήματός τους. Το περιεχόμενό του είναι κυριολεκτικά για πέταμα και κάθε προσπάθεια "εξωραϊσμού" του είναι ανούσια, ανώφελη και επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα.

Τα παραπάνω αποδείχτηκαν και χτες, στο Ζάππειο, στην επίσημη παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου και την παράδοσή του από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στην προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Και όλα αυτά αποδείχτηκαν σε μια τελετή, όπου οι αβρότητες περίσσεψαν. Οπου οι δύο πλευρές, αλλά και ο παρευρισκόμενος πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχών, συγχάρηκαν αλλήλους για την "επιτυχία" αυτή. Οπου δήλωναν ούτε λίγο - ούτε πολύ "συνδιαμορφωτές" του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ και συνοδοιπόροι στην προσπάθεια της "ορθότερης εφαρμογής του".

Βέβαια, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ έσπευσε να παραδώσει στον υπουργό Αλ. Παπαδόπουλο και κείμενο με τις "επιφυλάξεις" του ΔΣ της Ενωσης, οι οποίες αφορούν την οικονομική ενίσχυση των νέων ΟΤΑ. Αυτή η κίνηση φυσικά, μόνο γέλια προκαλεί αν σκεφτεί κανείς πως η κεντρική διοίκηση παρακρατεί σχεδόν 1 τρισ. από τους πόρους της ΤΑ και οι "εκπρόσωποι" των αιρετών δεν έχουν κάνει τίποτα για τη διεκδίκησή του.

Να σημειωθεί ακόμα η στάση του υπουργού, που απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων απείλησε, εμμέσως πλην σαφώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μη θέσουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου στη Βουλή. Τα "συμβούλευσε" να μην το κάνουν γιατί, όπως είπε, το υπουργείο έχει νομικό "οπλοστάσιο" στη διάθεσή του. Επανέλαβε πως η κυβέρνηση δε θα δεχτεί καμία αλλαγή στο χωροταξικό μέρος του νομοσχεδίου και υποστήριξε πως αυτό θα απαντήσει στο πρόβλημα της ερήμωσης της υπαίθρου.

Το νομοσχέδιο

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, που επίσημα παρουσιάστηκε χτες, ελάχιστα διαφέρει από αυτό που αποκάλυψε ο "Ρ", εδώ και δυο βδομάδες. Ορισμένες ανούσιες τροποποιήσεις που έγιναν σ' αυτό το διάστημα δεν ανατρέπουν τον αντιλαϊκό και αντιδραστικό του χαρακτήρα.

Το χωροταξικό του σκέλος προβλέπει την ύπαρξη 1.030 ΟΤΑ συνολικά, σ' όλη τη χώρα. Δηλαδή, 751 νέους δήμους, 154 που διατηρούνται ως έχουν και 125 κοινότητες.

Με το θεσμικό του σκέλος, η κυβέρνηση πετά στο καλάθι των αχρήστων, για άλλη μια φορά, το αίτημα για απλή αναλογική. Ορίζει πως κάθε οικισμός ή κοινότητα, που καταργήθηκε με τη συνένωση, και έχει πληθυσμό μέχρι 300 κατοίκους, μετονομάζεται σε Δημοτικό Διαμέρισμα (ΔΔ) και δημιουργείται εκεί 3μελές Τοπικό Συμβούλιο (ΤΣ) με πρόεδρο του Σώματος που είναι και δημαρχιακός πάρεδρος. Για ΔΔ με πληθυσμό από 300 μέχρι 2.500 κατοίκους το ΤΣ είναι 5μελές και ο πρόεδρός του θα είναι και δημοτικός σύμβουλος. Για ΔΔ με πληθυσμό από 2.500 κατοίκους και πάνω τα ΤΣ είναι 7μελή και ο πρόεδρός τους είναι και δημοτικός σύμβουλος.

Η δήλωση του συνδυασμού για τις δημοτικές εκλογές, δε γίνεται δεκτή, αν δεν περιλαμβάνονται σ' αυτήν υποψήφιοι τουλάχιστον για το 50% των 5μελών και 7μελών ΤΣ του δήμου και για το 30% των 3μελών. Να σημειωθεί πως εκτός από τους δημαρχιακούς παρέδρους θα υπάρχουν και κοινοτικοί. Οι τελευταίοι θα εκλέγονται στα Κοινοτικά Διαμερίσματα (πρώην κοινότητες που θα ενταχθούν στις νέες κοινότητες). Στα ΚΔ, σε αντίθεση με τα ΔΔ δε θα λειτουργούν ΤΣ.

Πάντως τόσο οι δημαρχιακοί, όσο και οι κοινοτικοί πάρεδροι δε θα έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες. Θα συμμετέχουν σε συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων, μόνο όποτε συζητείται θέμα που αφορά την περιοχή εκλογής τους. Τότε θα έχουν δικαίωμα ψήφου, η οποία όμως και πάλι θα είναι συμβουλευτική και όχι αποφασιστική. Να σημειωθεί ακόμα πως τα ΤΣ των ΔΔ θα είναι απλά γνωμοδοτικά όργανα, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και ειδικότερα χωρίς αρμοδιότητες πόρων.

Οι πρόεδροι των 5μελών και 7μελών ΤΣ δε θα εκλέγονται με απλή αναλογική. Η εκλογή τους θα εξαρτάται από τη συνολική πορεία του συνδυασμού. Απλή αναλογική θα ισχύει μόνο για τον πρόεδρο των 3μελών ΤΣ. Μόνο που ο δημαρχιακός πάρεδρος δε θα είναι δημοτικός σύμβουλος. Ο δε πάρεδρος ΚΔ θα προέρχεται από το συνδυασμό του επιτυχόντος υποψήφιου δημάρχου.

Αναφορικά με την "οικονομική ενίσχυση" των νέων ΟΤΑ, από το νομοσχέδιο προκύπτει πως δε θα δοθεί ούτε δραχμή επιπλέον από τα χρήματα που και σήμερα παίρνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, την ώρα που οι κυβερνήσεις αυθαίρετα παρακρατούν 920 δισ. από τους θεσμοθετημένους πόρους της ΤΑ, με το νομοσχέδιο η κεβέρνηση τάζει πως οι νέοι δήμοι θα έχουν και μερίδιο από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που "ακόμα δεν το είδαμε, Γιάννη το βαφτίσαμε"...

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Σε αγωνιστικό δρόμο η ύπαιθρος

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις αιρετών και κατοίκων της υπαίθρου στα κυβερνητικά σχέδια κατάργησης των κοινοτήτων. Το μήνυμα της πανελλαδικής συγκέντρωσης "Ο αγώνας τώρα ξεκινά", φτάνει σ' όλη την ύπαιθρο, που δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει στην κυβερνητική αδιαλλαξία και την εμμονή της να ψηφίσει τον "Ι. Καποδίστρια".

Την κατηγορηματική του αντίθεση στον "Ι. Καποδίστρια" εξέφρασε και ο λαός της Σάμου,σε πασσαμιώτικο συλλαλητήριο, που διοργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατά των αναγκαστικών συνενώσεων του νομού.

Κάτοικοι και αιρετοί από τα περισσότερα χωριά του νησιού, με ψήφισμα της συγκέντρωσής τους, ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, που "θα οδηγήσει στην ερήμωση της υπαίθρου, θα μεταφέρει στους νέους δήμους το αναγκαστικό "προνόμιο" της βαριάς φορολογίας των πολιτών και θα αποξενώσει τους κατοίκους από τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους και την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση". Παράλληλα, σημείωσαν ότι η ύπαιθρος έχει ανάγκη από μια αναπτυξιακή παραγωγική ανασυγκρότηση, γενναία και ουσιαστική οικονομική στήριξη από το κράτος.

Τέλος η Επιτροπή Πρωτοβουλίας δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα την ενημερωτική εξόρμηση για τις συνέπειες από την εφαρμογή του "Ι. Καποδίστρια" σε όλα τα χωριά του νησιού.

Στην Κρήτη τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αποφάσισαν κάτοικοι και αιρετοί του νομού Ηρακλείου, με στόχο "την ανατροπή των σχεδίων για τη διάλυση της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι όπως μεθοδεύεται με το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας"". Σε ανακοίνωσή της η νεοσυσταθείσα Επιτροπή καλεί όλους να ενταχθούν στους κόλπους της, ώστε να δυναμώσουν τη φωνή τους ενάντια στις αναγκαστικές συνενώσεις. "Θα αναγκάσουν τους αιρετούς να κυνηγούν απελπισμένοι τη "βιωσιμότητα" του δήμου τους, βάζοντας ατελείωτους φόρους και ανταποδοτικά τέλη, "ιδιωτικοποιώντας" κάθε δημοτική υπηρεσία στο όνομα της "αξιοποίησης" και του "ανταγωνισμού" της".

Στο μεταξύ τη συμπαράστασή του στον αγώνα των κοινοτήτων και της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά του "Ι. Καποδίστρια", εκφράζει, με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων του ΙΚΑ Αθήνας και περιχώρων Αττικής. "Ο "Καποδίστριας" δε λύνει κανένα πρόβλημα, αντίθετα ξεκληρίζει μια οργανωμένη βάση παραγωγής και ζωής για να τους οδηγήσει σε αναγκαστική μετανάστευση στην ίδια τους την πατρίδα", σημειώνει ο Σύνδεσμος.

  • Να διαλυθεί, αποφάσισε η Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, στο χωριό Τσαριτσάνη της Λάρισας, αν προχωρήσει η προσάρτηση της κοινότητας στον Δήμο Ελασσόνας. Την απόφαση για διάλυση υπογράφουν 38 μέλη της οργάνωσης και δηλώνεται ότι θα διωχτούν από την κοινότητα όλοι οι βουλευτές, οι πολιτευτές, υποψήφιοι δήμαρχοι κλπ. που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ.
Αντιδράσεις

Με δηλώσεις και ανακοινώσεις απάντησαν κόμματα της αντιπολίτευσης στη χτεσινή επίσημη παρουσίαση του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας" από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

"Προϊόν κομματικών σκοπιμοτήτων, αλλά και αντιδημοκρατικών νοοτροπιών, που πλήττει βάναυσα το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παράλληλα συντελεί στην ερήμωση της υπαίθρου", χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ το Σχέδιο Νόμου. "Οι αναγκαστικές συνενώσεις κοινοτήτων αναιρούν την πεμπτουσία της Αυτοδιοίκησης, που είναι η λαϊκή συμμετοχή και οι δημοκρατικές διαδικασίες", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

Συγκεντρώσεις

Κορυφώνεται η εκστρατεία ενημέρωσης του λαού, που έχει κηρύξει το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις συνέπειες και τους στόχους εφαρμογής του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας", αλλά και για τις θέσεις του Κόμματος. Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, στην ύπαιθρο γίνονται οι παρακάτω συγκεντρώσεις - περιοδείες:

Στη Λάρισα,σήμερα σε συγκέντρωση στην Κρανιά,στις 7 το βράδυ, θα μιλήσει ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο Στόμιο,στις 6.30 το απόγευμα, θα μιλήσει η Λίτσα Ούντρια,μέλος της ΝΕ. Αύριο, ο Σπ. Στριφτάρης θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Ομόλιο,στις 11 το πρωί και στην Ελασσόνα,στο εστιατόριο "Κεντρικό", στις 7 το απόγευμα.

Στη Θεσσαλονίκη,σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των τοπικών φορέων της Κοινότητας Πλαγιαρίου και συγκέντρωση στην Ιωνία.

Στα Τρίκαλα,σε συγκέντρωση στη Θεόπετρα,στις 8 το βράδυ, θα μιλήσει σήμερα ο Θ. Ζανιός και στα Σερβωτά ο Κ. Μπαλλάς.Αύριο μέλη της ΝΕ θα περιοδεύσουν σε χωριά του νομού.

ΚΚΕ
Να μην κατατεθεί στη Βουλή

Το ΚΚΕ, με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ, έχει υπογραμμίσει ήδη από τις 23 του Σεπτέμβρη, ότι "το σχέδιο "Καποδίστριας" δεν επιδέχεται επιμέρους βελτιώσεις και τροποποιήσεις,γιατί η ουσία του και οι στόχοι που εξυπηρετεί, συγκρούονται με τα λαϊκά συμφέροντα. Το ΚΚΕ υποστηρίζει το αίτημα, που προβάλλεται αγωνιστικά από χιλιάδες κοινότητες, να μην καταθέσει η κυβέρνηση αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή,σεβόμενη τις λαϊκές αντιδράσεις.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει την πρότασή του, η συζήτηση για το νομοσχέδιο στη Βουλή να μεταδοθεί από τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει να το καταθέσει".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ