ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προωθείται συστηματικά η διχοτομική λύση

Πυρετός παρασκηνιακών επαφών εκπροσώπων των κολοσσών που «ενδιαφέρονται» για την περιοχή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ενώ η Τουρκία κλιμακώνει στοχευμένα την προκλητικότητά της (όπως δείχνει και η νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία), οι διεργασίες για άμεση επανέναρξη των παζαριών για το Κυπριακό όχι απλά δεν σταματούν, αλλά και φουντώνουν μέσα από μια ισοπεδωτική εξίσωση της κατοχικής δύναμης με την Κυπριακή Δημοκρατία και από διαρκείς εκκλήσεις για «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις» - όπως τα αστικά επιτελεία ονομάζουν ...κομψά - για έναν συμβιβασμό «αμοιβαίου οφέλους», δηλαδή στη βάση διχοτομικού σχεδίου, που αναγνωρίζει δύο κράτη.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από την προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, όπου ύστερα από προσφυγή της Λευκωσίας συζητήθηκε το θέμα της Αμμοχώστου, με φόντο τα σχέδια που επιταχύνει προκλητικά το ψευδοκράτος για την «αξιοποίησή» της, με τη στήριξη φυσικά της ίδιας της Τουρκίας.

Η σχετική απόφαση - ανακοίνωση του ΣΑ κάλεσε «τις πλευρές και όλους τους εμπλεκόμενους συμμετέχοντες να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες επιτυχίας για μια διευθέτηση», χρησιμοποιώντας διατυπώσεις και επιχειρήματα που ενθαρρύνουν την προκλητικότητα της Αγκυρας, η οποία ισχυρίζεται ότι οι νέες προκλήσεις της (σχέδια γεωτρήσεων εντός κυπριακής ΑΟΖ κ.τ.λ.) αποτελούν αντίδραση σε «μονομερείς ενέργειες».

Επίσης, με αφορμή τη συζήτηση για την Αμμόχωστο, το ΣΑ επιβεβαιώνει «τη σημασία μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης, βασισμένης σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα» και κάλεσε «τα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά και με μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης». Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο της έκκλησης για επιτάχυνση των διεργασιών για τη διχοτόμηση του νησιού, το ΣΑ ενθάρρυνε ξανά «τους ηγέτες να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε πάντως «την απόλυτη ικανοποίησή» του επειδή η απόφαση του ΣΑ ήταν ομόφωνη και επειδή επικαλείται ψηφίσματα «που αφορούν ακριβώς την αποκατάσταση της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους». Ικανοποίηση εξέφρασε με ανακοίνωσή του και το κυπριακό ΥΠΕΞ, χαιρετίζοντας ειδικά την επαναβεβαίωση ψηφισμάτων «σχετικά με την ανάγκη εξεύρεσης μιας συνολικής, διαρκούς και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα». Παράλληλα, μίλησε για «έκκληση» του ΣΑ «για αποφυγή ενεργειών και ρητορικής» που - κατά τη Λευκωσία - «στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για τερματισμό των έκνομων ενεργειών αλλά και των πράξεων εκείνων που δυναμιτίζουν την προοπτική θετικού αποτελέσματος»...

Στο μεταξύ, θολό παραμένει το αν τελικά θα διεξαχθεί η τριμερής συνάντηση που φαίνεται να έχει προτείνει ο γγ του ΟΗΕ και πολλοί πιθανολογούν για τα μέσα Νοέμβρη.

Προβληματισμοί «Eni» για τις γεωτρήσεις

Την ίδια στιγμή, ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού «Eni», Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, δήλωσε χτες πως δεν θέλει «έναν πόλεμο γύρω από γεωτρήσεις», απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την αποστολή του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα το «οικόπεδο» 7. Θυμίζουμε ότι για την έρευνα και αξιοποίηση του εν λόγω οικοπέδου η κυπριακή κυβέρνηση έχει υπογράψει συμβόλαιο με κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η «Eni» αλλά και η (γαλλική) «Total», ενώ η ιταλική εταιρεία δραστηριοποιείται εδώ και καιρό και σε άλλα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις, ο Ντεσκάλτσι είπε ότι «δεν ανησυχώ», προσθέτοντας ωστόσο ότι «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις». Σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά για το σκληρό ενεργειακό και γεωπολιτικό πόκερ που παίζεται σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Ντεσκάλτσι ισχυρίστηκε ότι «σίγουρα» δεν θέλει «να ξεσπάσουν πόλεμοι για να κάνω γεωτρήσεις». Θυμίζουμε ότι στις αρχές της βδομάδας, όταν η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει γεωτρήσεις, η Ιταλία εξέφρασε μεν «ανησυχία για τις παράνομες επιχειρήσεις» του «Γιαβούζ» αλλά πρόσθεσε ότι «μαζί με τους εταίρους μας έχουμε επιλέξει μια σθεναρή, αλλά σταδιακή και αναστρέψιμη προσέγγιση για τη διαμόρφωση συνθηκών αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η Ρώμη υπογράμμισε ότι μια αποκλιμάκωση είναι «ακόμα εφικτή» και εξέφρασε ακόμα ελπίδα ότι «η Τουρκία θα στραφεί σε μια πιο εποικοδομητική στάση το συντομότερο δυνατόν».

Χτες το απόγευμα, πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» ανέφεραν ότι ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας ζήτησε να γίνει συνάντηση με εκπροσώπους της «Eni» για διευκρινίσεις.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις Γκρένελ για γρήγορη επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Από τη συνάντηση των Προέδρων Αλβανίας, Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας στο Νόβι Σαντ
Από τη συνάντηση των Προέδρων Αλβανίας, Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας στο Νόβι Σαντ
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Πιέσεις στις ηγεσίες Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, προκειμένου να ξεκινήσουν (μετά από διακοπή τουλάχιστον ενός έτους) διαπραγματεύσεις, ώστε «στενά και γρήγορα» να πετύχουν μια συμφωνία ομαλοποίησης των μεταξύ τους σχέσεων, άσκησε το τελευταίο 48ωρο σε Πρίστινα και Βελιγράδι ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρένελ.

Ο Γκρένελ συναντώντας χτες το απόγευμα στο Βελιγράδι τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενημερώθηκε για τις σερβικές θέσεις και εξέφρασε την προθυμία των ΗΠΑ «να βοηθήσουν για να βρεθεί λύση το συντομότερο». Σε σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι αναφέρεται πως η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών επιβάλλεται, επειδή οι λαοί Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου «θέλουν ειρήνη, οικονομική ανάπτυξη, δουλειές και καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους».

Προχτές, ο Γκρένελ είχε ασκήσει παρόμοιες πιέσεις στην ηγεσία των Κοσοβάρων Αλβανών. Συναντώντας τον Πρόεδρο του προτεκτοράτου, Χασίμ Θάτσι, ενθάρρυνε την άμεση επανέναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας με το επιχείρημα ότι «θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του Κοσόβου και της περιοχής». Ο Θάτσι ευχαρίστησε από την πλευρά του τον Γκρένελ για τη «συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στο Κόσοβο» και τον καθησύχασε, λέγοντας πως η Πρίστινα θα επιδείξει «εποικοδομητική στάση» σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις, ώστε να βρεθεί «λύση που θα ανοίξει την πόρτα στην ανάπτυξη».

Παζάρι για «Μίνι Σένγκεν»

Νωρίτερα, χτες, στο Νόβι Σαντ της Σερβίας πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των ηγετών Σερβίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, με στόχο τη δημιουργία μιας «μίνι Σένγκεν» μεταξύ των τριών χωρών, ώστε να καταστεί εφικτή «σε μία αγορά 20 εκατομμυρίων ανθρώπων» η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργαζομένων.

Μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, εξεδόθη κοινή διακήρυξη που καταγράφει διαβουλεύσεις και άλλες προσπάθειες «προς όφελος των πολιτών των τριών χωρών», ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθεροι σε αυτές τις χώρες «μόνο με την ταυτότητά τους» έως το τέλος του 2021. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Σέρβος Πρόεδρος τόνισε ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας στις 10 Νοέμβρη οπότε οι αξιωματούχοι των τριών χωρών θα πρέπει να παρουσιάσουν «ακόμη πιο συγκεκριμένα μέτρα» για την επίτευξη αυτού του στόχου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Προειδοποιήσεις» Μακρόν και βρετανοϊρλανδικά παζάρια

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σκληρή γραμμή μπροστά στην πιθανή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την ΕΕ συνεχίζει να τηρεί ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δηλώνοντας χτες πως το Λονδίνο «θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα» αν αποφασίσει να προχωρήσει σε μια θέση για το Brexit που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις άλλες 27 χώρες - μέλη της ΕΕ.

«Εάν δεν θέλουν να κάνουν καμία κίνηση ή να κάνουν κάτι που δεν είναι αποδεκτό, τότε θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη», τόνισε ο Μακρόν μιλώντας σε εκδήλωση στη Λιόν.

Το ίδιο 24ωρο διαφάνηκε αχνό «φως» στο γεύμα εργασίας που είχαν σε παλιό αρχοντικό της βορειοδυτικής Αγγλίας οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ. Σε ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ επισημαίνεται πως οι δύο ηγέτες είχαν «λεπτομερείς και εποικοδομητικές» συνομιλίες, εστιάζοντας κυρίως στο θέμα των τελωνείων και συμφωνώντας πως μία συμφωνία «θα είναι για το καλό όλων». Συμφώνησαν επίσης ότι μπορούν να διακρίνουν «ένα μονοπάτι για συμφωνία» και στο να εξαντλήσουν τα περιθώρια ώστε να έχουν και άλλες διαβουλεύσεις. Τέλος ανακοινώθηκε πως ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στ. Μπάρκλεϊ, θα συναντήσει στις Βρυξέλλες τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ.

Από την άλλη, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, μιλώντας σε εκδήλωση στο Νορθάμπτον υποσχέθηκε ότι αν το κόμμα του κερδίσει στις εκλογές θα παρουσιάσει νέα συμφωνία με την ΕΕ, «στις βάσεις που έχουμε ήδη συζητήσει» αλλά στο πλαίσιο νέας «στενής σχέσης με την ενιαία αγορά». Πρόσθεσε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο η κυβέρνηση των Εργατικών θα διενεργήσει δημοψήφισμα με το οποίο θα θέσει στην κρίση του εκλογικού σώματος τη νέα συμφωνία για το Brexit και το ενδεχόμενο παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Κατηγορεί τους Δυτικούς για «μεγάλη πρόκληση»

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της Πιονγιάνγκ για τις νέες επικρίσεις δυτικών δυνάμεων κατά των βαλλιστικών δοκιμών που συνεχίζει, αναφέροντας ότι «η υπομονή μας έχει ένα όριο».

Οπως μετέδωσε και το «Ασοσιέιτεντ Πρες», το βορειοκορεατικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση που χαρακτηρίζει «μεγάλη πρόκληση απέναντί μας» τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν σε προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ που έγινε με πρωτοβουλία Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και αναφέρει ότι το ΣΑ δεν αντέδρασε αντίστοιχα σε βαλλιστική διηπειρωτική δοκιμή που έκαναν οι ΗΠΑ (σ. σ. «Minuteman 3») στις 2 Οκτώβρη, που όπως εκτιμά η Πιονγιάνγκ έγινε ως «προειδοποίηση» προς την ίδια, ενώ οι ΗΠΑ το διαφήμιζαν ως απόδειξη των «μεγάλων δυνατοτήτων του διηπειρωτικού βαλλιστικού συστήματός τους». Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, το βορειοκορεατικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι μπορεί να απαντήσει «αντίστοιχα», αλλά ακόμα δεν είναι απαραίτητο να γίνει κάτι τέτοιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ