ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΝΟΝΙ» ΤΗΣ «THOMAS COOK»
Προνόμια και χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους - «Στον αέρα» οι εργαζόμενοι

Ούτε τα ελάχιστα μέτρα για την ουσιαστική προστασία των χιλιάδων εργαζομένων στον Τουρισμό που έμειναν ξεκρέμαστοι μετά το «κανόνι» της «Thomas Cook» δεν προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, η οποία αντίθετα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη με τους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου, τους οποίους θα ενισχύσει με προνόμια, επιχορηγήσεις εκατομμυρίων, διευθετήσεις δανείων κ.λπ.

Ιδιαίτερα κατατοπιστικός ως προς τα παραπάνω ήταν χτες ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, ενημερώνοντας τα μέλη Επιτροπών της Βουλής σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση.

Στα μέτρα που ήδη «τρέχουν» περιλαμβάνεται η προσπάθεια ισοσκελισμού των ζημιών που υπέστησαν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τις οποίες ο υπουργός αποτίμησε στα 315 εκατ. ευρώ, με βάση έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Για την κάλυψη της ζημιάς, δηλαδή για το «ζεστό» χρήμα που θα πάρουν οι ξενοδοχειακοί όμιλοι, συν τις νέες «διευκολύνσεις», σύμφωνα με τον υπουργό η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, που διαθέτει κονδύλια ύψους 150 εκατ. ευρώ. Ανέφερε επίσης πως ήδη η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης (πρώην ΕΤΕΑΝ) επεξεργάζεται σχέδιο υποστήριξης των εταιρειών, αλλά και ότι έχει υπάρξει επικοινωνία με τράπεζες στην ΕΕ. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, ετοιμάζει απαλλαγές επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ, «διευκολύνσεις» στην αποπληρωμή των δανείων κ.ά.

Από κει και πέρα, όσον αφορά τους εργαζόμενους, ο υπουργός αναφέρθηκε ξανά στα ανεπαρκή μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και τα οποία δεν πλησιάζουν ούτε κατά διάνοια τα επιτακτικά αιτήματα που έχουν θέσει μια σειρά από κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, με παρέμβασή τους στο υπουργείο Εργασίας.

Ακάλυπτοι οι εργαζόμενοι, στην πλάτη τους τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, παίρνοντας το λόγο ανέδειξε τι αντανακλά το «κανόνι» του ομίλου, τους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς, την αδυναμία των εργαζομένων στην Ελλάδα - και όχι μόνο - να μπορέσουν να κάνουν διακοπές, καθώς και τα υφεσιακά σημάδια που έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά. Οσον αφορά τους εργαζόμενους του κλάδου που δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, σημείωσε ότι στην ουσία μένουν ακάλυπτοι, ενώ η εργατική τάξη συνολικά είναι αυτή που θα πληρώσει τα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, ρώτησε τον υπουργό γιατί έκανε λόγο για καταβολή επιδόματος μόνο για 4.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους, όταν ο ίδιος είπε ότι επλήγησαν 1.993 ξενοδοχεία. «Δηλαδή έχουν από 3 εργαζόμενους το καθένα;», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα ανεργίας και την ανακοίνωση ότι θα καταβληθεί για έναν παραπάνω μήνα (4 αντί 3), ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι και εδώ ευνοείται ο εργοδότης, ο οποίος απαλλάσσεται από το να πληρώσει τον έναν επιπλέον μήνα στους εποχικούς εργαζόμενους, αφού θα τον καταβάλει ο ΟΑΕΔ, με το ύψος του επιδόματος όμως να είναι 400 ευρώ, από 800 ευρώ που θα έπρεπε να πάρει για μισθό ο εργαζόμενος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, μεταφέροντας τα αιτήματα των εποχικών εργαζομένων που χτυπήθηκαν από το «κανόνι», απαίτησε να τους δοθεί 600 ευρώ επίδομα το μήνα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, και έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ. Και όπως θα διευθετηθούν ΦΠΑ, δάνεια κ.ά. για τους επιχειρηματικούς ομίλους, το ίδιο να γίνει και με τους εργαζόμενους.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σχολίασε ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης «δουλέψανε ακαριαία» για την προστασία των ομίλων, όμως για τους εργαζόμενους στα τουριστικά γραφεία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακόμα και για τους αγρότες, εδώ «διυλίζετε τον κώνωπα και καταπίνετε την κάμηλο».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Στάση εργασίας στα ξενοδοχεία του ομίλου «Louis»

Από τη συμμετοχή των εργαζομένων στα ξενοδοχεία του ομίλου στην Κέρκυρα στην πρόσφατη απεργία
Από τη συμμετοχή των εργαζομένων στα ξενοδοχεία του ομίλου στην Κέρκυρα στην πρόσφατη απεργία
Στάση εργασίας (7 π.μ. έως 11 π.μ.) για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία του ομίλου «Louis» στην Κέρκυρα έχει προκηρύξει για αύριο, Σάββατο, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας. Το σωματείο και οι εργαζόμενοι διεκδικούν διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας της επιχείρησης.

Το προηγούμενο διάστημα ανακοινώθηκε η πώληση ξενοδοχείων του ομίλου «Louis» στον πολυεθνικό κολοσσό «Black Stone». Οπως σημειώνει το σωματείο, έχει ήδη ανακοινωθεί η πώληση ξενοδοχείων σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κρήτη και έπεται συνέχεια. Αν και έχουν περάσει 20 μέρες από την εξέλιξη αυτή, «ούτε ο όμιλος "Louis" ούτε ο όμιλος "Black Stone" έχουν μέχρι σήμερα ενημερώσει τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους για τις λεπτομέρειες της μεταβίβασης και τον τρόπο διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων κατά τη μεταβίβαση και την ενδεχόμενη ανακαίνιση των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων», καταγγέλλει το σωματείο. Για τα ζητήματα αυτά είχε κληθεί τριμερής στο ΣΕΠΕ, στην οποία οι εκπρόσωποι παλιάς και νέας εργοδοσίας δεν εμφανίστηκαν.

Το σωματείο καταγγέλλει πως η εταιρεία με την τακτική της επιδιώκει «τη μετάθεση των εξελίξεων σε χρόνο που θα είναι τα ξενοδοχεία κλειστά και ανενόχλητη θα μπορεί να "κόβει και να ράβει κουστούμια" για τους εργαζόμενους».

Απευθύνει παράλληλα κάλεσμα στους εργαζόμενους του νησιού να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους και να βρεθούν αύριο το πρωί έξω από τις πόρτες των ξενοδοχείων της εταιρείας.

Απέναντι στη μεθόδευση για εργοδοτικό «σωματείο» στο «Royal Olympic»

Την προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει «σωματείο» - παραμάγαζό της για να προωθήσει ευκολότερα τα αντεργατικά της σχέδια, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic».

«Ευέλικτα» ωράρια, «σπασμένα» ή διευθετούμενα ρεπό, απλήρωτες υπερωρίες, ελλιπή μέτρα προστασίας, εκ περιτροπής εργασία και «αξιολογήσεις» που αποσκοπούν στην εντατικοποίηση της δουλειάς, είναι μερικές πλευρές της πραγματικότητας που αντιμετωπίζει το προσωπικό του ξενοδοχείου. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το σωματείο τους αναπτύσσει σταθερά δράση, με παρεμβάσεις στην εργοδοσία, καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο πλευρό του κλαδικού Συνδικάτου.

Η προσπάθεια για «αντισωματείο» είναι η απάντηση της εργοδοσίας «στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων για υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση της εκ περιτροπής εργασίας, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας», καταγγέλλει το σωματείο. Η προσπάθεια αυτή παίρνει τη σκυτάλη από άλλες ενέργειες της εργοδοσίας, όπως το μάζεμα υπογραφών εργαζομένων από στελέχη της επιχείρησης για «αποχώρηση» από το σωματείο, μηνύσεις και συκοφαντίες ενάντια σε συνδικαλιστές, τιμωρητικό «κόψιμο» μεροκάματων σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Δεν είναι διόλου τυχαίο που η επίθεση αυτή συντονίζεται πλήρως με το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θέλει να βάλει τέλος στις κλαδικές Συμβάσεις και στο δικαίωμα να συνδικαλιζόμαστε», τονίζει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με τη συμμετοχή τους στη δράση του και στους αγώνες του επόμενου διαστήματος.

ΝΑΟΥΣΑ
Κινητοποίηση εργατών και αγροτών στις 15 Οκτώβρη

Ενωμένοι απέναντι στον κοινό αντίπαλο δίνουν τη μάχη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους οι αγρότες και οι εργαζόμενοι στις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Νάουσας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε κινητοποίηση την Τρίτη 15/10, στις 6 μ.μ. στην πλατεία, καλούν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας» και το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας.

Παράλληλα, καλούν το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, τη νέα δημοτική αρχή Νάουσας, να συνεδριάσει άμεσα και να συμβάλει με κάθε πρόσφορο τρόπο στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Με κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Οι αγρότες και στην περιοχή μας είναι αντιμέτωποι με το εμπάργκο, τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους, το υψηλό κόστος παραγωγής, την άγρια φορολόγηση, την επιβολή της ΚΑΠ από την ΕΕ (...) Στην περιοχή μας για 3η συνεχή χρονιά οι ζημιές από χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις κ.λπ. είναι τεράστιες, με αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν στο 100% την καταστροφή της παραγωγής και με πολύμηνες καθυστερήσεις.

Οι εργαζόμενοι σε μεταποιητικές επιχειρήσεις, διαλογητήρια, κονσερβοποιεία κ.λπ., που το εισόδημά τους εξαρτάται άμεσα από την αγροτική παραγωγή, είναι αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες εργασίας, μαύρη εργασία, απολύσεις, τρομοκρατία, ατελείωτα ωράρια για λίγους μήνες εργασίας και για ψίχουλα. (...)

Στην πλειοψηφία τους εργάτες, αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι απλήρωτοι, βρίσκονται σε απόγνωση, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ, νερό, δάνεια, απειλούνται με κατασχέσεις».

«Ανάπτυξη με 0,15 ευρώ το κιλό σε ροδάκινα και μήλα, με 20 ευρώ μεροκάματο για δουλειά ήλιο με ήλιο, σημαίνει τεράστια κέρδη για μεγαλεμπόρους - μεταποιητές, ενώ για αγρότες, εργάτες και μαγαζάτορες φτώχεια και εξαθλίωση», προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, διεκδικούν:

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών από το εμπάργκο τα τελευταία 5 χρόνια. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει από όλες τις φυσικές καταστροφές και τις νόσους στο 100% της ζημιάς. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για να ζήσουν και να ξανακαλλιεργήσουν οι αγρότες. Μείωση του κόστους παραγωγής, με φθηνό πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-- Κανένας εργαζόμενος στις επιχειρήσεις μεταποίησης κάτω από 751 ευρώ. Αμεση πληρωμή όλων των οφειλών, των υπερωριών, των Δώρων και επιδομάτων. Ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, δημιουργία κρατικού Σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας στους χώρους δουλειάς.

-- Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων. Το χρονικό διάστημα της ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος.

-- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Πάγωμα των δανείων για όσο χρονικό διάστημα είναι απλήρωτοι εργάτες και αγρότες. Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι και χωράφι. Να μην κοπεί ρεύμα - νερό σε καμία λαϊκή οικογένεια.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σοβαρός τραυματισμός διανομέα

Νέο εργατικό «ατύχημα», με θύμα διανομέα που τραυματίστηκε σοβαρά το βράδυ της Δευτέρας, καταγγέλλει η ΔΑΣ στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Ηρακλείου. Ο εργαζόμενος τραυματίστηκε σε τροχαίο την ώρα της δουλειάς και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Παρά την ανάπτυξη και την κερδοφορία των επιχειρηματιών του κλάδου, συνεχίζουμε να δουλεύουμε σε άθλιες συνθήκες εργασίας, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια μας τη ζωή! (...) Η πλειοψηφία των συναδέλφων δουλεύουν χωρίς συμβάσεις, ανασφάλιστοι ή μισοασφαλισμένοι, αρκετοί χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για συντήρηση - βενζίνες και σε περίπτωση ατυχήματος πληρώνουν τα σπασμένα!», υπογραμμίζει η ΔΑΣ.

Καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Οχήματα, εξοπλισμό, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης από την επιχείρηση. ΒΑΕ για την ειδικότητα των διανομέων. Κανένας ντελιβεράς στους δρόμους με έντονα καιρικά φαινόμενα. Πλήρη και σταθερή εργασία, με Συλλογικές Συμβάσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ