ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΧΙΟΥ
Παρέμβαση για τα φαινόμενα ρατσισμού σε βάρος προσφυγόπουλων

Τις ξενοφοβικές αντιδράσεις απέναντι σε αυτά τα παιδιά, που θέλουν να πάνε σχολείο, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου

Copyright 2016 The Associated

Τις ξενοφοβικές αντιδράσεις απέναντι σε αυτά τα παιδιά, που θέλουν να πάνε σχολείο, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου
Τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για το ρατσισμό και την ξενοφοβία που καλλιεργείται από την αυτοαποκαλούμενη Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα με αφορμή τα προσφυγόπουλα, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου.

Συγκεκριμένα, σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρει:

«Στο εξώδικο της αυτοαποκαλούμενης Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα προς τα σχολεία που θα στηρίξουν τις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), φωτογραφίζονται οι προθέσεις τους για το Προσφυγικό και φυσικά για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, με όπλο τον ξενοφοβικό, ρατσιστικό, μισάνθρωπο λόγο. Παρά την πανελλαδική κατακραυγή, δηλώνουν ότι θέλουν σχολεία "καθαρά" και ότι είναι δικαίωμά τους να αποφασίζουν γι' αυτό.

Η θρασύτητά τους ξεπερνά εαυτούς, αφού φτάνουν σε σημείο να ζητούν την επιτροπεία της διοίκησης των σχολείων για σχετικά θέματα και παρέμβαση στη διδακτική και παιδαγωγική πράξη. Αποπέμπουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού, που δεν σχετίζονται με χρώμα, εθνικότητα, φυλή ή θρήσκευμα.

Μέσα απ' όλο το γκρίζο και ζοφερό τοπίο και ενώ θα περιμέναμε η δημοτική αρχή να αρθρώσει λόγο, να δυναμώσει τη λαϊκή αλληλεγγύη, να σταθεί υπέρμαχος όλων των αρχών και ιδεών του πολιτισμού που χαρακτηρίζει το νησί μας και την προσφυγική καταγωγή των περισσοτέρων μας, αρκείται σε μια δήλωση του δημάρχου ο οποίος αρνείται να κατονομάσει τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης και της αναταραχής στα σχολεία της Χίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο μέχρι τώρα επικεφαλής της σιωπούν ένοχα, αφού και αυτοί μαζί με τη δημοτική αρχή θωπεύουν τη συγκεκριμένη Επιτροπή, που ορθώς χαρακτηρίστηκε από ΜΜΕ επιτροπή μίσους. Αλλωστε η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, που είναι ο βασικός πολιτικός φορέας τους, χρήζει ερμηνείας της Πυθίας για να καταλάβει κανείς τι λέει.

Η περιφερειακή αρχή της κ. Καλογήρου αρκείται σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου και κλείνει τα μάτια σε πρωτοκλασάτα στελέχη της που μετέχουν ενεργά στην καλλιέργεια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Η Ιερά Μητρόπολη φαίνεται ότι ...διαβάζει τας Γραφάς ή δεν θεωρεί άξια λόγου τη δική της παρέμβαση, στήριξης του πλησίον.

Ενώ μια σειρά μαζικοί φορείς πήραν θέση υπέρ της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, ενώ καταδίκασαν την Παγχιακή Επιτροπή που υποθάλπει και καθοδηγεί αυτό το μίσος, όλοι αυτοί απουσιάζουν εκκωφαντικά, δίνοντας μαθήματα καλής συμπεριφοράς απέναντι σε όσους ποντάρουν στις εκλογές, στα ξενοφοβικά και ρατσιστικά σύνδρομα. Επιτέλους ας βγουν να μιλήσουν ξεκάθαρα. Επιτέλους ας καταλάβουν ότι αυτή η σιωπή τούς καθιστά συνένοχους στην καλλιέργεια του εθνικισμού και του διχασμού της τοπικής κοινωνίας.

Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" μένουμε αταλάντευτοι στις θέσεις μας και απαιτούμε από τη δημοτική αρχή: Να καταδικάσει όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που με σκοπό το κέρδος μετατρέπουν τους λαούς σε θύματα των πολέμων τους, να απαιτήσει να κλείσει το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ. Να διεκδικήσει δυναμικά από την κυβέρνηση την άμεση προώθηση των προσφύγων στην ενδοχώρα και εκεί να γίνονται η καταγραφή και η χορήγηση ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων, για να μεταβεί ο καθένας στη χώρα που επιθυμεί. Να απαιτήσει από την κυβέρνηση για το διάστημα παραμονής τους στο νησί οι συνθήκες διαβίωσής τους να είναι αξιοπρεπείς. Να στηρίξει έμπρακτα και στο βαθμό που της αναλογεί την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στα σχολεία με ΔΥΕΠ, να λάβει σαφή θέση απέναντι στο δηλητήριο του ρατσιστικού μίσους, της ξενοφοβίας και του διχασμού που χύνει η Παγχιακή Επιτροπή, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Να πάρει θέση στο πλευρό των παιδιών των προσφύγων και να συνδράμει το έργο των εκπαιδευτικών και των δομών υποδοχής, χωρίς χρονοτριβές».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΟΥ
Δράσεις για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Λέσβο
Από παλιότερη κινητοποίηση στη Λέσβο
Πλατιά σύσκεψη εργαζομένων, σωματείων και φορέων οργάνωσε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου την περασμένη Δευτέρα, με στόχο την οργάνωση της δράσης το επόμενο διάστημα με επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι τα κέρδη των λίγων.

Ιδιαίτερη θέση στη συζήτηση είχε το θέμα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, με κύρια διεκδίκηση να κλείσουν τα hot spots και να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου, να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα σε κέντρα ταυτοποίησης και φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής και να μεταβαίνουν άμεσα στη χώρα επιλογής τους με ασφάλεια και ευθύνη του κράτους, να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots από κρατικές δομές, δήμους και περιφέρειες με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν και οι δράσεις που αποφασίστηκαν για το επόμενο διάστημα όπως: Παρέμβαση στο ΚΥΤ της Μόριας τη Δευτέρα 22 Οκτώβρη, στις 7 το πρωί. Συγκέντρωση για το Προσφυγικό την Τρίτη 23 Οκτώβρη, στις 19.00, στην πλατεία Σαπφούς. Συλλαλητήριο την Τρίτη 6 Νοέμβρη, στις 18.30, στην πλατεία Σαπφούς. Εκδήλωση με το σωματείο εργαζομένων στα ΜΜΕ τη Δευτέρα 12 Νοέμβρη, στις 18.30, στο Εργατικό Κέντρο (Κομνηνάκη) με θέμα τη διαδικτυακή επίθεση που δέχονται οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στη Λέσβο από φασιστικές - ακροδεξιές ομάδες, ο ρόλος των ομάδων αυτών και η απάντηση του ταξικού κινήματος.

Σύσκεψη σωματείων και φορέων οργάνωσε και το Εργατικό Κέντρο Σάμου, ενόψει και της συγκέντρωσης που θα γίνει την Τετάρτη 17 Οκτώβρη, στις 19.00, στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ. Ηδη, τις προηγούμενες μέρες έγιναν περιοδείες σε εργασιακούς χώρους για την προπαγάνδιση της συγκέντρωσης.

ΣΑΜΟΣ
Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου

Την επανειλημμένη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των συμβασιούχων εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ.

Σε αυτήν αναφέρει πως «σύμφωνα με τις καταγγελίες του σωματείου τους, πλάι στην εργασιακή ανασφάλεια των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, αντιμετωπίζουν επανειλημμένες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας τους, αυθαίρετες αξιολογήσεις που οδηγούν σε παρακράτηση ολόκληρων μισθών τους και συνδικαλιστικές διώξεις.

Οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου, που συχνά προκειμένου να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους έχουν οργανώσει τα τελευταία χρόνια απεργιακές κινητοποιήσεις, κατήγγειλαν ότι πέρασαν ακόμη ένα καλοκαίρι απλήρωτοι, πριν τους καταβληθούν μισθοί δύο έως τρεισήμισι μηνών, καθυστερήσεις που τους οδήγησαν στην οικονομική εξαθλίωση, ενώ και τα οφειλόμενα χρήματα για την περίοδο της επίσχεσης εργασίας που κήρυξαν τον Μάρτη ξεκίνησαν να καταβάλλονται έξι ολόκληρους μήνες αργότερα.

Παράλληλα, η Υπηρεσία φαίνεται ότι ξεκίνησε να εφαρμόζει τον θεσμό της "αξιολόγησης" από την πίσω πόρτα στους συμβασιούχους, αφού αξιοποιώντας διατάξεις των συμβάσεών τους που προβλέπουν σύνδεση του παραγόμενου έργου με τη μισθοδοσία, περιέκοψε μισθούς ολόκληρων μηνών από εργαζόμενους που υποτίθεται ότι εκπλήρωσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, μεταξύ τους και η πρόεδρος του Σωματείου, στην περίπτωση της οποίας η περικοπή μισθών λειτούργησε ως συνδικαλιστική δίωξη, αφού στοχοποιήθηκε μετά από συμπαράστασή της σε άδικες συμπεριφορές της διοίκησης σε βάρος συναδέλφων της. Και παρότι η διοίκηση της Υπηρεσίας και του υπουργείου αναδιπλώθηκε μετά τις αντιδράσεις του Σωματείου και ανακάλεσε τις παρακρατήσεις των μισθών, η απαράδεκτη, αντεργατική και παράνομη διάταξη αυτή παραμένει στις συμβάσεις των εργαζομένων.

Ως Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου είμαστε ενάντια στις ελαστικές μορφές εργασίας, όπως έχουν εγκαθιδρυθεί εδώ και χρόνια σε ολόκληρο το Δημόσιο, αλλά και στην "αξιολόγηση", που σκοπό έχει τη σύνδεση του μισθού με την αποδοτικότητα, και παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Απαιτούμε τον σεβασμό όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, που στην προκειμένη αφορούν εργαζόμενους σε άθλιες εγκαταστάσεις, είτε στα "hot spots" των νησιών, όπου ζουν εγκλωβισμένοι και αναμένουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών τους οι αιτούντες άσυλο, είτε στα κοντέινερ των περιφερειακών γραφείων της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Απαιτούμε: Ανανέωση όλων των συμβάσεων που λήγουν, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου και γενικότερα σε όλο το Δημόσιο, πλήρη στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου με το προσωπικό που είναι απαραίτητο για την κάλυψη των αναγκών, ομαλοποίηση της μισθοδοσίας, έγκαιρη και πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων, κατάργηση κάθε όρου των συμβάσεων που συνδέει το μισθό με την αποδοτικότητα, να σταματήσουν τώρα οι συνδικαλιστικές διώξεις».

Επιπλέον, προχτές οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης κατέθεσαν ως Αναφορά το κείμενο του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Νέα τραγωδία στο Αιγαίο με 9 νεκρούς

Νέα τραγωδία σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στο Αιγαίο, ανοιχτά της Σμύρνης στην Τουρκία, με 9 νεκρούς και 25 αγνοούμενους. Πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες προσπάθησε να πλεύσει από τα τουρκικά ύδατα προς τη Χίο και λίγο πριν εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας ναυάγησε. Στο σημείο είχαν σπεύσει σωστικά συνεργεία. Επιπλέον, χτες, εντοπίστηκαν νεκρές στην περιοχή του Πραγγίου Εβρου τρεις γυναίκες, πιθανότατα μετανάστριες που μπήκαν προηγουμένως στο ελληνικό έδαφος. Οι Αρχές ερευνούν την περίπτωση της εγκληματικής ενέργειας αφού και οι τρεις ήταν μαχαιρωμένες στον λαιμό.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org