ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΛΑΡΚΟ
Με αναπνευστικά προβλήματα 4 εργάτες από ατύχημα στο εργοστάσιο

Το κλαδικό Συνδικάτο αναδεικνύει συστηματικά τους παράγοντες που αυξάνουν σοβαρά τους κινδύνους

Εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, το οποίο είχε αποτέλεσμα την πρόκληση αναπνευστικών προβλημάτων σε τέσσερις εργαζόμενους, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, το μεσημέρι της Τρίτης «έσκασε» το σιλό διαβροχής της σκόνης των περιστροφικών καμίνων, με αποτέλεσμα το καυτό και ψιλό σαν πούδρα υλικό να χυθεί και η μαύρη σκόνη να σκεπάσει το εργοστάσιο.

Οι δυο εργαζόμενοι που βρίσκονταν στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, μπόρεσαν να βγουν από τη σκάλα διαφυγής και απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια συναδέλφων τους, με βαριά δύσπνοια. Αλλοι δύο εργαζόμενοι, που δούλευαν σε διπλανή εγκατάσταση, εμφάνισαν αντίστοιχα συμπτώματα, σε πιο ελαφριά μορφή. Και οι τέσσερις μεταφέρθηκαν αρχικά στο ιατρείο της ΛΑΡΚΟ και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων

Το ατύχημα έφερε ξανά στο προσκήνιο μια σειρά από ελλείψεις, στο πλαίσιο της απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ, τις οποίες επισημαίνει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του: Η εταιρεία, παρά το αίτημα να υπάρχουν δύο οδηγοί ασθενοφόρων σε κάθε βάρδια, χρησιμοποιεί ως οδηγούς ασθενοφόρων τους φύλακες, οι οποίοι έχουν παράλληλα μια σειρά άλλα καθήκοντα, πρακτική που είχε αποτέλεσμα οι τέσσερις εργαζόμενοι να μεταφερθούν σε... δύο δόσεις στο ιατρείο. Αντίστοιχα, ενώ το αίτημα του Συνδικάτου είναι να υπάρχουν τρεις νοσηλεύτριες σε κάθε βάρδια, η εταιρεία τις θεωρεί «υπεράριθμες». Ετσι, τους εργαζόμενους συνόδευσε στο νοσοκομείο προσωπικό που έσπευσε να βοηθήσει χωρίς να είναι σε υπηρεσία την ώρα που έγινε το ατύχημα. Τέλος, το Συνδικάτο υπενθυμίζει πως η ΛΑΡΚΟ «χρωστά 500 κουτιά γάλα σε κάθε εργαζόμενο» και όταν οι γιατροί ζήτησαν γάλα για τους τραυματίες, αυτό έπρεπε να το προμηθευτούν από το... μπακάλικο.

Οσον αφορά την εγκατάσταση στην οποία παρουσιάστηκε το πρόβλημα, το Συνδικάτο υπογραμμίζει πως «αν και εφεδρική ήταν σε λειτουργία για πολλά 24ωρα συνεχόμενα». Υπενθυμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα είχε τονίσει την επικινδυνότητά της και είχε πιέσει με αποτέλεσμα πρόσφατα να επισκευαστεί. Παρ' όλα αυτά, μετά την επισκευή της εμφάνισε για μια ακόμα φορά πρόβλημα, ενώ οι εργασίες που έγιναν δεν περιλάμβαναν μια σειρά απαραίτητες βελτιώσεις, όπως η τοποθέτηση συστήματος πλήρωσης σιλό (νιβόμετρο), δικλίδας ασφαλείας ώστε να βγαίνει εκτός λειτουργίας σε περίπτωση φρακαρίσματος των φίλτρων, καμπίνας ασφαλείας και επαρκούς φωτισμού.

Προειδοποιεί το Συνδικάτο και για τις συγχωνεύσεις

Στο μεταξύ, το κλαδικό Συνδικάτο, με επιστολή του στο υπουργείο Εργασίας, την Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την Επιθεώρηση Μεταλλείων (ΕΜΝΕ), έχει ήδη προειδοποιήσει για τους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων που δημιουργούνται από τις συγχωνεύσεις τμημάτων στις οποίες προχώρησε η διεύθυνση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Οπως εξηγεί, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εργαστούν σε εγκαταστάσεις που δεν γνωρίζουν, χωρίς να έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν σεμινάρια και να εκπαιδευτούν. Τα παραπάνω σημαίνουν «πως εργαζόμενοι που δεν έχουν ανεβεί ποτέ σε ύψος θα ανέβουν, μέρα ή νύχτα, χωρίς να γνωρίζουν τα υποτυπώδη, σε γερανογέφυρες και περιστρεφόμενα ανυψωτικά 25 και 30 μέτρων, δυναμικότητας έως και 100 τόνων». Συνάδελφοί τους «που δεν έχουν καμιά επαφή μέχρι σήμερα με τα ηλεκτροκάμινα, θα περπατήσουν επάνω από λουτρό μετάλλου 2.000 ο. Εργαζόμενοι που δεν έχουν καμία επαφή με την εγκατάσταση προπανίου θα κληθούν «σε περίπτωση διαρροής (συχνό φαινόμενο) να κλείσουν τις βαλβίδες ασφαλείας, που δεν γνωρίζουν όμως πού είναι», ενώ σε άλλα πόστα θα δουλεύουν χωρίς να ξέρουν «ποια είναι τα σημεία διαφυγής, οι διακόπτες ασφαλείας, οι παγίδες και η συμπεριφορά της κάθε εγκατάστασης».

Αιτήματα για την προστασία των εργαζομένων και στο σχέδιο ΣΣΕ

Το ζήτημα της λήψης και της τήρησης ουσιαστικών μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία τίθεται και στο σχέδιο επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης που έχει ήδη επεξεργαστεί και καταθέσει το κλαδικό Συνδικάτο, μαζί με τα οικονομικά αιτήματα, το αίτημα της κατάργησης των εργολαβιών κ.ά.

Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τέταρτη 17/10, στις 12 μ., στον κινηματογράφο «ΙΛΙΟΝ» του οικισμού της ΛΑΡΚΟ, με θέμα την απόφαση κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση της υπογραφής επιχειρησιακής ΣΣΕ, με βάση το σχέδιο αυτό.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Δυναμικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Δυναμικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με αιτήματα για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, μονιμοποίηση όσων δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποίησαν στάση εργασίας στην Αττική και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια.

Στην Αθήνα, το πρωί, έγινε συγκέντρωση έξω από τα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ στη συνέχεια με πορεία που πέρασε από το Μαξίμου και τη Βουλή, οι εργαζόμενοι από μία σειρά νοσοκομεία της Αττικής κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Υγείας. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με συνθήματα όπως «Η ανάπτυξή τους τσακίζει την Υγεία, δώστε λεφτά για τα νοσοκομεία».

Στην πορεία ενσωματώθηκαν και οι εργαζόμενοι από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», που πραγματοποίησαν στάση εργασίας σε όλη τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας και συγκέντρωση στα Επείγοντα, από κοινού με άλλους μαζικούς φορείς.

Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Υγείας. Εκεί, με σαφή ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου και της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ αποκλείστηκαν από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε οι εκλεγμένοι με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας και τα Σωματεία.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στη Θεσσαλονίκη, τα Σωματεία Εργαζομένων από τα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Θεαγένειο, Ιπποκράτειο και του Ψυχιατρείου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης από τους συμβασιούχους που απασχολούνται στα νοσοκομεία μέσω ΟΑΕΔ και απαιτούν την ανανέωση των συμβάσεων, μόνιμη και σταθερή εργασία. Ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου έδωσε γενικόλογες απαντήσεις και αρκέστηκε στο να μεταβιβάσει τα αιτήματά τους. Οι συμβασιούχοι μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους τους στα νοσοκομεία δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες θα αποφασιστούν σε νέα συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν.

Ανάλογες κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, πραγματοποίησαν ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, με συγκέντρωση στο νοσοκομείο, και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, με παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ.

Απεργία σήμερα στη «WIND»

Με προειδοποιητική 24ωρη απεργία απαντά σήμερα, Πέμπτη, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων «WIND» στις απολύσεις στις οποίες προχωρά η εταιρεία. Ηδη έχουν απολυθεί δύο εργαζόμενοι από το τμήμα δικτύου, με τη δικαιολογία πως «δεν χωράνε στη νέα δομή» της εταιρείας. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, στα σχέδια της εργοδοσίας περιλαμβάνεται «νέα μείωση του προσωπικού και παραπέρα ξεζούμισμα σε αυτούς που μένουν πίσω».

«Δίνουμε πρώτη απάντηση! Δεν θα ανεχόμαστε συνάδελφοί μας να απολύονται. Δεν περιμένουμε απλά τη σειρά μας», αναφέρει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους στην απεργία και σε συνέλευση στις 10 π.μ., στο προαύλιο των εγκαταστάσεων της λεωφόρου Αθηνών.

Διεκδικεί: Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις. Να μη γίνει καμιά βλαπτική μεταβολή, σε ωράρια και αντικείμενο εργασίας, σε πληρωμή υπερωριών, νυχτερινά, επιδόματα. Κατοχύρωση του επιδόματος stand by, όπως προβλεπόταν από την επιχειρησιακή ΣΣΕ.

Την απεργία στηρίζει το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής.

Εργατικά «ατυχήματα» σε Αρτα και Λάρισα

Τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου στη μονάδα της πτηνοτροφικής επιχείρησης «Αμβροσιάδης», που βρίσκεται στα όρια των νομών Αρτας και Αιτωλοακαρνανίας, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Αρτας. Συγκεκριμένα, εργαζόμενος που δούλευε ως βοηθός ηλεκτρολόγου υπέστη στις 3/10 ηλεκτροπληξία, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου της πόλης.

Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει ότι το εργοστάσιο λειτουργεί μόνο με βοηθό ηλεκτρολόγου, χωρίς να υπάρχει επιβλέπων ηλεκτρολόγος, όπως προβλέπει ο νόμος. Υπενθυμίζει ότι στην απεργία των εργαζομένων πριν από ενάμιση μήνα χρειάστηκε μόνο μισή ώρα για να φτάσει η αστυνομία, ενώ όταν πρόκειται για τον έλεγχο των όρων λειτουργίας του εργοστασίου οι αρμόδιοι κρατικοί μηχανισμοί δεν δείχνουν την ίδια... ευαισθησία. Καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη τους για ΣΣΕ και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Εργατικό «ατύχημα» καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καθώς εργαζόμενος τραυματίστηκε την ώρα της δουλειάς σε συσκευαστήριο ξηρών καρπών, στη Νέα Λεύκη Λάρισας. Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο εύχεται γρήγορη ανάρρωση στον εργαζόμενο, επισημαίνει την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς και τις συνθήκες εντατικοποίησης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org