ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αντιλαϊκό «σφαγείο» με φόντο την επίφοβη ανάκαμψη

«Η ευαισθησία της Ελλάδας σε κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων παραμένει υψηλή», λέει ο «Moody's»
«Η ευαισθησία της Ελλάδας σε κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων παραμένει υψηλή», λέει ο «Moody's»
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη αναφορικά με τη «μορφή» του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, που κατατίθεται την ερχόμενη Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με φόντο βέβαια τις δεσμεύσεις που προβλέπονται τόσο από το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» όσο και από την κανονικότητα των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων», όπου εντάσσεται από φέτος και η ελληνική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ και των νέων επενδύσεων συμβαδίζουν με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο στο σκέλος της περαιτέρω κατακρεούργησης των κάθε είδους κοινωνικών δαπανών και των προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει για τη λαϊκή οικογένεια, όσο και στο σκέλος της φοροληστείας.

Χαρακτηριστική είναι και η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε προχτές από το ΔΝΤ, σύμφωνα με το οποίο, το ύψος των κρατικών δαπανών από 48,1% του ΑΕΠ για το 2018 θα συρρικνωθεί στο 47,1% το 2019, ποσό που αντιστοιχεί σε νέες περικοπές που φτάνουν τα 1,9 δισ. ευρώ! Βέβαια, το αντιλαϊκό «σφαγείο» θα συνεχιστεί αδιάλειπτα σε ολόκληρη την επόμενη περίοδο, με τα κρατικά κονδύλια να συμπιέζονται στο 44,9% του ΑΕΠ το 2022.

Παράλληλα, στο επίκεντρο των παζαριών αυτής της περιόδου βρίσκεται ο εντοπισμός του λεγόμενου διαθέσιμου «δημοσιονομικού χώρου», με άλλα λόγια του βαθμού υπέρβασης των αντιλαϊκών στόχων, που αποτελεί το κριτήριο για την τελική διαμόρφωση του «μείγματος» των αντιλαϊκών μέτρων στη διάρκεια και της επόμενης χρονιάς. Επιπλέον, ο προσδιορισμός του υπερπλεονάσματος συνδυάζεται με τα μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης», τα οποία και θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα «μεταμνημονιακά» χρόνια.

Ανταγωνισμοί γύρω από τους τραπεζικούς ομίλους

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός «οίκος αξιολόγησης» «Moody's» έδωσε νέα τροπή στο ζήτημα της κατάστασης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, κάνοντας ανοιχτά λόγο για τους γενικότερους «κινδύνους» αναφορικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αργά το απόγευμα χτες, χαρακτηριστικά τονίζει: «Η ευαισθησία της Ελλάδας σε κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων παραμένει υψηλή λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος έχει πολύ χαμηλή ποιότητα ενεργητικού, χαμηλή κερδοφορία και ένα μεγάλο μερίδιο κατώτερης ποιότητας κεφαλαίου με τη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων». Να σημειωθεί ότι οι «αναβαλλόμενοι φόροι» εμφανίζονται στα λεγόμενα εποπτικά κεφάλαια των ισολογισμών τους και υπολογίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στον «σκληρό πυρήνα» που αφορά στην «κεφαλαιακή επάρκεια», δηλαδή στο κατά πόσο έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν σε μελλοντικές «δυσκολίες» και κλυδωνισμούς.

Ο «οίκος αξιολόγησης» αναφέρει ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση και η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει η βασική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είχαν σχεδόν 89 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Αυτός ο τεράστιος όγκος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καταναλώνει πόρους και μειώνει την κερδοφορία και το κεφάλαιο των τραπεζών, σύμφωνα με τον «Moody's». Επιπλέον, θεωρεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει πολιτική ρευστότητα λόγω της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και της «ανάγκης» να υιοθετηθούν «συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις επί πολλά χρόνια».

Νωρίτερα χτες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, με αφορμή τη μείωση του ποσού από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) προς τις εγχώριες τράπεζες, υπογράμμισε: «Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες μέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες».

«Προειδοποιήσεις» για την επόμενη κρίση

Συνέχεια δόθηκε και από τον «οίκο αξιολόγησης» «Fitch», σύμφωνα με τον οποίο η επόμενη παγκόσμια κρίση θα προκαλέσει σοβαρούς εκτροχιασμούς σε χώρες που τη δεκαετία της ανάπτυξης που προηγήθηκε, απέτυχαν να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους.

Βέβαια, τα παραπάνω σηματοδοτούν την «ανάγκη» κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, τόσο για την τρέχουσα φάση ανάκαμψης του κεφαλαίου όσο και για τη «διαχείριση» της επόμενης καπιταλιστικής κρίσης.

Μάλιστα, στην έκθεση του «Fitch» παρατίθεται και λίστα κρατών με τη μεγαλύτερη μάζα χρεών (αναλογικά με το ΑΕΠ), όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση με 183% του ΑΕΠ και με επόμενους Ιταλία 131%, Πορτογαλία 122%, Κύπρο 110%, Βέλγιο 102% και ΗΠΑ 101% του ΑΕΠ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Κάνει πράξη» το δίκιο των μονοπωλίων

Ενα ακόμα προκλητικό σποτάκι του περιβόητου σίριαλ... «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη» κυκλοφόρησε χτες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διαλέγοντας αυτήν τη φορά ως θέμα της απατηλής προπαγάνδας της τα Εργασιακά και τη δήθεν «επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Χωρίς ίχνος ντροπής, το κυβερνητικό σποτ ισχυρίζεται ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευσή της για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων», ενώ η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, εμφανίζεται να δηλώνει χαμογελαστή ότι «δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν ήδη σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους».

Η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, βέβαια, δεν έχει καμία σχέση με τα κυβερνητικά ψεύδη.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν ενισχύει τη «διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων», αλλά ενεργοποιεί για πρώτη φορά τον μνημονιακό νόμο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δικαιωματικά πλέον ονομάστηκε νόμος «Βρούτση - Αχτσιόγλου» και που μ' αυτόν καταργούνται μόνιμα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, ο καθορισμός του οποίου θα γίνεται με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα» και την «παραγωγικότητα», δηλαδή με βάση τις ανάγκες των μονοπωλίων.

Αντίστοιχα, αντί για «σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους», οι εργαζόμενοι βλέπουν τη διαρκή ένταση της εκμετάλλευσης, το χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων, με το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διασφαλίσει στη μεγαλοεργοδοσία η σημερινή κυβέρνηση και οι προκάτοχοί της. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει και στο σποτ τα περί «επέκτασης των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων», τη στιγμή που αυτό ακριβώς το πλαίσιο επιτρέπει στην εργοδοσία να αφήνει το 90% των εργαζομένων έξω από οποιαδήποτε κλαδική Σύμβαση, ενώ ακόμα και στις μόλις 7 κλαδικές ΣΣΕ που «επεκτάθηκαν», πάμπολλα είναι τα «παραθυράκια» της εργοδοσίας για να συνεχίσει να κρατά εκτός ΣΣΕ χιλιάδες εργαζόμενους, ειδικά αυτούς που δουλεύουν σε καθεστώς «ευελιξίας».

ΚΚΕ: Συμπρωταγωνιστής στο σποτ της κας Αχτσιόγλου θα έπρεπε να είναι ο Γ. Βρούτσης

Σε σχόλιό του για το σποτάκι της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το σποτάκι της κας Αχτσιόγλου για τα εργασιακά, εκτός απ' την εικονική πραγματικότητα που επιχειρεί να παρουσιάσει, έχει μια σημαντική παράλειψη: Σ' αυτό το σποτάκι θα έπρεπε η κα Αχτσιόγλου να μείνει μακριά από "βεντετισμούς" και να μοιραστεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο με τον πρώην υπουργό Εργασίας της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, Γ. Βρούτση, αφού μαζί ενεργοποίησαν τον μνημονιακό νόμο που απαγορεύει διά παντός τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για το ύψος του κατώτατου μισθού».

Δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων

Το Σάββατο 13 Οκτώβρη, στις 9 μ.μ., στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων, η ΚΟΒ Σέκλιζας Καρδίτσας του ΚΚΕ οργανώνει πολιτική εκδήλωση - αφιέρωμα στα 100 χρόνια του Κόμματος. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Νίκος Τέγος, Γραμματέας της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, ενώ θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική.

Την Κυριακή 14 Οκτώβρη:

-- Η ΚΟΒ Κεντρικής Υπαίθρου Ηρακλείου καλεί στις 11.30 π.μ., σε εκδήλωση για τα 100χρονα του Κόμματος στην πλατεία Τεφελίου του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων, με τίτλο: «Οι αγώνες των κομμουνιστών και του λαού στα Αστερούσια την ηρωική δεκαετία 1940 - 1949: Εμπνεόμαστε, Διδασκόμαστε, Συνεχίζουμε!». Θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 11 π.μ., η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές την περίοδο Δεκέμβρη 1947 - Σεπτέμβρη 1949, στο χώρο του μνημείου στο Καζανάκι, στον Βόλο. Στη φετινή εκδήλωση θα ανακοινωθούν η ανακατασκευή του μνημείου και η δημιουργία ενός νέου. Λεωφορείο για την εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. από το δημαρχείο Βόλου και θα ακολουθήσει τη διαδρομή (στάσεις αστικού): Ιάσονος, Κ. Καρτάλη, Αναλήψεως, Παγασών, Αναπαύσεως, Λ. Καζανάκι.

-- Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες κομμουνιστές στο νησάκι Λαζαρέτο. Η αναχώρηση είναι προγραμματισμένη για τις 10 π.μ. από το λιμάνι.

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΒΕΤΛΑΝΣ στη Νάουσα (δίπλα από το Νοσοκομείο), η ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσουν ο Οδυσσέας Μαάιτα, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και ο Θωμάς Π. Τσουκαλάς, χειρουργός, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το Σάββατο 20 Οκτώβρη, στις 5 μ.μ., η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες, στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος», στη Νίκαια (Θηβών 243), με τίτλο: «100 Χρόνια ΚΚΕ. Παλεύουμε για την ενότητα της εργατικής τάξης στη χώρα μας και διεθνώς. Συνεχίζουμε αταλάντευτα με στόχο το σοσιαλισμό - κομμουνισμό». Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από τον Γιώργο Καλαμαρά, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, μουσικό πρόγραμμα από συγκροτήματα Ελλήνων και μεταναστών, δραστηριότητες για τα παιδιά, έκθεση κ.ά.

KO ATTIKHΣ TOY KKE
Περιοδείες στα «Ελληνικά Πετρέλαια»

Σήμερα Πέμπτη, στις 8 π.μ., ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφθεί τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (εγκαταστάσεις Ασπροπύργου) για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Αύριο Παρασκευή, στις 10 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφθεί τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (εγκαταστάσεις Ελευσίνας) για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ