ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Πιέσεις στην ΠΓΔΜ και αμερικανικές «αποκαλύψεις» για τη Ρωσία

Ως νίκη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ παρουσιάζει την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, μετά από παρακολουθήσεις του επιχειρηματία Ιβάνι Σαββίδη, δημοσίευμα των «New York Times»

Από τις συζητήσεις στη βουλή της ΠΓΔΜ
Από τις συζητήσεις στη βουλή της ΠΓΔΜ
ΣΚΟΠΙΑ - Ν. ΥΟΡΚΗ.--

Οι διεργασίες για να προχωρήσουν οι διαδικασίες που προβλέπει η αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα (δηλαδή οι συνταγματικές αλλαγές) βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ζητώντας από τους βουλευτές «να ενώσουν τις προσπάθειες γύρω από τους στρατηγικούς στόχους της χώρας». Πρόσθεσε ότι η διαδικασία στη Βουλή είναι «ευθυγραμμισμένη με τις διεθνείς διαδικασίες και το νόμο», καλώντας τους βουλευτές να τις προωθήσουν επειδή «θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ». Ας σημειωθεί πάντως πως τη χτεσινή διαδικασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στα Σκόπια παρακολούθησαν και οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα Σκόπια, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, αναφέρθηκε στην προσδοκία της κυβέρνησης πως θα εξασφαλιστούν τελικά τα 2/3 των μελών της 120μελούς Βουλής ώστε να ψηφιστούν οι αλλαγές στο Σύνταγμα και να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, πράγμα που δείχνει ότι τα παζάρια με βουλευτές του VMRO είναι σε πολύ προχωρημένο επίπεδο.

Ανακοινώθηκε ακόμα πως οι επίσημες διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν την επόμενη βδομάδα, στις 18 και 19 Οκτώβρη, και πως η αρμόδια επιτροπή διαπραγμάτευσης των Σκοπίων, που απαρτίζεται από στελέχη αρκετών υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών, θα έχει επικεφαλής τον εθνικό συντονιστή στο ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι.

Τέλος, σε μία προσπάθεια αύξησης των πιέσεων προς το κόμμα VMRO-DΡMNE, στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ) στο οποίο ανήκει, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να διωχθεί από τους κόλπους του «εάν επιμείνει στη μη εποικοδομητική στάση που δείχνει απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών».

Δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης»

Τον ισχυρό γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια καταγράφει και άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «Τάιμς της Νέας Υόρκης» με τίτλο «Τα κατασκοπευτικά τεχνάσματα των ΗΠΑ και η σθεναρή διπλωματία εκθέτουν τη ρωσική υπονόμευση ψηφοφορίας - κλειδί στα Βαλκάνια». Σε αυτό περιγράφεται με λεπτομέρειες πώς και γιατί βρέθηκε στο στόχαστρο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, που τον παρουσιάζουν ως άνθρωπο της Ρωσίας στην Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια. Υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν («πιο εντατικά»...) από τον περασμένο Ιούνη τις τηλεπικοινωνίες του Σαββίδη (email, τηλεφωνήματα κ.ά.) και πως εκεί φάνηκε πως ο Σαββίδης δούλευε για λογαριασμό της Μόσχας, ώστε να υπονομεύσει τη συμφωνία των Πρεσπών επειδή θα έκανε την Αθήνα να άρει το βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στην οποία αντιτίθεται η Μόσχα επειδή την βλέπει «ως μεγάλη απειλή για τα σύνορά της». Οι Αμερικανοί παράλληλα συγκέντρωσαν οικονομικά στοιχεία που τοποθετούσαν τον Σαββίδη πίσω από τις πληρωμές (από 300.000 έως 350.000 ευρώ) σε πολιτικούς της ΠΓΔΜ, διάφορες νέες εθνικιστικές ομάδες, χούλιγκαν της ποδοσφαιρικής ομάδας Βαρντάρ, ώστε να υποκινήσουν βίαια επεισόδια διαδηλώνοντας «κατά του δημοψηφίσματος στη Μακεδονία». Οι ΗΠΑ το ίδιο διάστημα κλιμάκωσαν τις πιέσεις στην κυβέρνηση Τσίπρα, ώστε να πάρει μέτρα έναντι της Μόσχας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανταποκρίθηκε στις 11/7, «παγώνοντας τις σχέσεις με τη Μόσχα», απελαύνοντας δυο Ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα και απαγορεύοντας την είσοδο στη χώρα σε άλλους δυο. Η εξέλιξη φέρεται (κατά το ρεπορτάζ) πως προκάλεσε «ενθουσιασμό» στις αμερικανικές μυστικές και διπλωματικές υπηρεσίες, αντιμετωπίζοντας ως «νίκη απέναντι στις εκστρατείες παραπληροφόρησης της Ρωσίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ» τις αποκαλύψεις γύρω από το ρόλο του Σαββίδη και την απέλαση των Ρώσων διπλωματών.

Αναφέρεται επίσης και ο ρόλος του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, για τον οποίον ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρίστοφερ Μέρφι φέρεται να δηλώνει ότι «δεν υπάρχουν κόλπα των Ρώσων που να μην τα ξέρει». Σε άλλο σημείο, οι δημοσιογράφοι Χέλεν Κούπερ και Ερικ Σμιτ αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ο αμερικανικός ρόλος στην απέλαση Ρώσων από την Ελλάδα δείχνει πόσο διευρύνθηκε το χάσμα ανάμεσα στον κύριο Τραμπ - που δημοσίως αμφισβήτησε το ΝΑΤΟ εκφράζοντας ταυτόχρονα τον βαθύ θαυμασμό του για τον κύριο Πούτιν - και το κατεστημένο των αμερικανικών εθνικών αρχών ασφαλείας που παραμένει ριζωμένο στη βαθιά εντυπωμένη πεποίθηση πως οι προσπάθειες της Ρωσίας για ανάμειξη στις εκλογές και στις ΗΠΑ και σε συμμάχους των Αμερικανών είναι γεωπολιτική απειλή για την αμερικανική ασφάλεια».

Διαρροές, στο μεταξύ, από το Μαξίμου έκαναν χτες λόγο για το ότι «η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT».

Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα με «μοχλό» το Σκοπιανό

Την αποφασιστικότητά της να προωθήσει τις ευρωατλαντικές διευθετήσεις με την ΠΓΔΜ, αξιοποιώντας παράλληλα και τις εξελίξεις που αφορούν τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, συνεχίζει να εκφράζει η κυβέρνηση.

Στο φόντο των χτεσινών προτάσεων - που παρουσιάστηκαν ως προσωπικές - του υπουργού Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένου, για να βρεθεί ένα άλλο «σχήμα» για να «τρέξουν» οι ευρωατλαντικές διευθετήσεις (βλ. και διπλανό θέμα), πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν χτες ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Παράλληλα, οι κυβερνητικοί κύκλοι διέρρεαν ότι πρόθεση του Αλ. Τσίπρα είναι να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης απ' τη Βουλή στην περίπτωση που η ΝΔ δεν καταθέσει πρόταση μομφής όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να θεωρεί βέβαιο ότι θα συγκεντρώσει τις 151 ψήφους που απαιτούνται, ποντάροντας σε μεμονωμένους βουλευτές των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και ανεξάρτητων σήμερα βουλευτών.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Θ. Τοσουνίδη, που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν πιθανή πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευθεί ότι δε θα δώσει το όνομα «Μακεδονία» αν γίνει πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, μιλώντας αργά το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ ο Θ. Τοσουνίδης ανέφερε ότι «αν ξεκάθαρα η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώσει ότι δεν παραχωρεί όνομα την επόμενη μέρα, εάν θα είναι αυτός κυβερνήτης της χώρας, τότε ανοίγει η συζήτηση που μπορούμε να συζητήσουμε. Αν όμως είναι να σταματήσω την πορεία της χώρας και μιας κυβέρνησης που έχει παραγάγει τόσο μεγάλο έργο, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, θα σας απαντήσω όχι». «Ας βγούνε να δεσμευτούνε», πρόσθεσε, «ότι αυτή είναι η γραμμή, επιτέλους, της ΝΔ και εδώ είμαστε να το συζητήσουμε».

Η ΝΔ δεν άφησε το «γάντι» να πέσει κάτω και προέτρεψε τον Π. Καμμένο, με αφορμή τις δηλώσεις του στις ΗΠΑ, «αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ας πράξει το αυτονόητο για να μη δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα. Να αποσύρει άμεσα την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση».

Οι βάσεις θέλουν και τα ... λιβανιστήρια τους

Μόνο το ...θυμιατό έλειπε χτες από το τηλεοπτικό πλατό των ειδήσεων του «ALPHA», κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ για τις προθέσεις της κυβέρνησης να σπείρει νέες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις σε όλη τη χώρα. Αρχικά αναλύθηκαν από τον Δ. Βερύκιο τα «καλά και συμφέροντα» από τη μετατροπή της Ελλάδας σε βάση πολεμικής εφόρμησης των ΗΠΑ. Και συνεχίζοντας την προσπάθειά του, αν και χωρίς θυμιατό, να ξορκίσει την αντιιμπεριαλιστική πάλη, έσπευσε να διαπιστώσει ότι πλέον ανήκουν στο παρελθόν συνθήματα όπως «έξω οι βάσεις του θανάτου». Προφανώς το ...μέλλον κατά τα λιβανιστήρια του ΝΑΤΟ ανήκει αποκλειστικά στην πολεμική προπαρασκευή στην οποία μας χώνει μέχρι το λαιμό η κυβέρνηση.

Ομως ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος έκανε και δύο σχόλια που δείχνουν τουλάχιστον άγνοια, αν όχι κουτοπονηριά και πρόθεση εξαπάτησης: Πρώτον, είπε ότι κανένα κόμμα δεν αντιτάχθηκε στη στάθμευση των αμερικανικών drones στη Λάρισα, υπονοώντας ότι μέχρι και το ΚΚΕ έκανε τα «στραβά μάτια». Και δεύτερον, ότι κανένας δεν θα μπορεί να πει κουβέντα για τη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε άλλη μια βάση των ΗΠΑ...

Αν και δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι πιάσαμε αδιάβαστο τον δημοσιογράφο του «ALPHA», ας του θυμίσουμε, γιατί ίσως να το ξέχασε, ότι για τα drones στη Λάρισα έχουν γίνει δεκάδες παρεμβάσεις του ΚΚΕ, με ανακοινώσεις της Κομματικής Οργάνωσης, με αμέτρητα δημοσιεύματα στον «Ριζοσπάστη», που πρώτος μάλιστα αποκάλυψε τα σχετικά σχέδια, με καταγγελίες σε ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος. Μάλιστα, το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που σε ανύποπτο χρόνο και μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ είχε αποκαλύψει στο λαό ότι μαγειρεύεται ανάπτυξη αμερικανικών drones σε ελληνικό έδαφος, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις. Ενώ, σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τέτοιες δημοσιογραφικές αναλύσεις καθαγιασμού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως και προβλέψεις ότι «κανένας δεν θα αντιδράσει», έχουν ήδη διαψευστεί. Μόλις την περασμένη βδομάδα, σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς από όλο τον Εβρο πραγματοποίησαν κινητοποίηση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού πρέσβη στην πόλη, καταγγέλλοντας τις επικίνδυνες εξελίξεις με το λιμάνι.

Ας το πάρουν λοιπόν απόφαση: Οσα «θυμιατά» και να λειτουργήσουν, όσο ξέπλυμα και να κάνουν, οι αμερικανικές βάσεις είναι φτιαγμένες για να σπέρνουν το θάνατο, οι φονιάδες ιμπεριαλιστές παραμένουν φονιάδες και τα πολεμοκάπηλα σχέδια στα οποία πρωτοστατεί η κυβέρνηση δεν θα περάσουν «αβρόχοις ποσί»...


Δ.

Νέα αναβολή για τη δίκη

Για τις 30 Γενάρη 2019 αναβλήθηκε η δίκη των δύο φοιτητών Στράτου Καρύδα και Κώστα Φραγκουλόπουλου, που διώκονται με ανυπόστατες και αναληθείς κατηγορίες για τη συμμετοχή τους στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στις 16 Απρίλη.

Στο πλευρό τους και χτες, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, βρέθηκαν εργαζόμενοι, φοιτητές και σπουδαστές, καθώς και πολλοί σύλλογοι, φορείς και σωματεία για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους απαιτώντας να αποσυρθούν οι άδικες κατηγορίες. Ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, από το ΜΑΣ, τόνισε ότι η καταστολή πάει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή τόσο στην απεργία στις 8 Νοέμβρη όσο και στα φοιτητικά συλλαλητήρια την 1η Νοέμβρη.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο φοιτητές που σέρνονται σε δίκη με στημένο κατηγορητήριο συμμετείχαν στο συλλαλητήριο ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία και τη συμμετοχή της κυβέρνησης στα επικίνδυνα σχέδια στην περιοχή. Η κινητοποίηση χτυπήθηκε άγρια από τα ΜΑΤ, που επιστρατεύτηκαν για να προστατέψουν το άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν, με τον Αμερικανό πρέσβη να πραγματοποιεί επιτόπου επιθεώρηση την επόμενη μέρα και τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει αργότερα ότι η αστυνομία προστάτευε τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ