ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Ψήφισμα κατά της εκχώρησης δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο

Το γήπεδο της Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή

Eurokinissi

Το γήπεδο της Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή
Την εκχώρηση δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο καταγγέλλει με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής. Στην έκτακτη συνεδρίαση που κάλεσε η δημοτική αρχή πριν από μερικές μέρες, το Συμβούλιο συζήτησε αποκλειστικά για τη νέα εκχώρηση δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο, η οποία ακολούθησε τη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση αυτή, ακόμα 10.199 ακίνητα του Δημοσίου συνολικής έκτασης 511.357,451 τ.μ., μεταφέρονται στο Υπερταμείο ως εγγύηση για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.

Οπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου του δήμου: «Στη λίστα που περιλαμβάνει σχολεία, νηπιαγωγεία, πλατείες, δασικές εκτάσεις, μνημεία κ.λπ., βρίσκονται 28 ακίνητα και εκτάσεις εντός του δήμου Καισαριανής στα οποία συγκαταλέγονται αθλητικοί χώροι (γήπεδο Νήαρ Ηστ, Κρητικόπουλος, μπάσκετ Αλεξάνδρου), το πάρκο του Αη Γιάννη, το 2ο Δημοτικό σχολείο, παιδικές χαρές (Αμασείας, 2ας Μαΐου), μέχρι και η πλατεία του Αγ. Νικολάου. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν πλήθος εκπροσώπων φορέων και κατοίκων της πόλης, εκφράζοντας την ανησυχία και την έγνοια τους για τις τελευταίες αυτές εξελίξεις». Κατά του ψηφίσματος ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία Πολιτών», Γεώργιος Κοντόσταυλος, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Καισαριανή Τώρα», Χρήστος Βοσκόπουλος, στάθηκε με παρατηρήσεις στο ψήφισμα και συντάχθηκε με το πλαίσιο κινήσεων στο οποίο αυτό καταλήγει.

Το ψήφισμα που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Μοναδικός σκοπός, να πιαστούν οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων και να αυγατίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, που κάνουν μπίζνες εκμεταλλευόμενοι τον ελληνικό λαό και τη δημόσια περιουσία. Αποκαλύπτεται και με αυτόν τον τρόπο ότι στη "μεταμνημονιακή" Ελλάδα, που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, συνεχίζεται χωρίς παρέκκλιση το ίδιο αντιλαϊκό έργο, που διατηρεί την εργασιακή ζούγκλα και φτιάχνει έναν επιχειρηματικό παράδεισο. Οτι η περίφημη "επιστροφή στην κανονικότητα" σημαίνει μονάχα προσήλωση στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που προηγήθηκαν. Αυτή είναι η "ανάπτυξη" που περιμένει το λαό.

Θυμίζουμε ότι το ίδιο είχε επιχειρηθεί λίγα χρόνια πίσω, το 2014, από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όταν εκχωρούσε στο ΤΑΙΠΕΔ τον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου Καισαριανής.

Τότε βρήκε απέναντι την αποφασιστικότητα του καισαριανιώτικου λαού, που με τη δράση του δεν επέτρεψε να προχωρήσει κανένα τέτοιο βέβηλο σχέδιο.

Με την ίδια αποφασιστικότητα θα αντιμετωπίσουμε και την τωρινή προσπάθεια.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής:

Καταγγέλλουμε τη νέα αυτή προσπάθεια εκχώρησης δημόσιας περιουσίας για την εξυπηρέτηση των δανείων και ως μια ακόμα προϋπόθεση για την τήρηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων και την επίτευξη των ματωμένων πλεονασμάτων. Τα ακίνητα και οι εκτάσεις αυτές αποτελούν δημόσια περιουσία που είτε εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες είτε θα μπορούσε να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού.

Ειδικά για τα ακίνητα και τις εκτάσεις που αφορούν το δήμο Καισαριανής δεν θα επιτρέψουμε καμία αμφισβήτηση αυτών που ο λαός κέρδισε με τους αγώνες του, ώστε να μπορεί να έχει όλες τις υποδομές και τους χώρους για να ικανοποιεί τις ανάγκες του σε μόρφωση, ψυχαγωγία, αθλητισμό. Δεν θα δεχτούμε να ξεπουληθούν οι αθλητικοί χώροι, τα σχολεία, πλατείες και πάρκα της πόλης μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον δήμαρχο να προβεί σε όλες τις επόμενες ενέργειες που απαιτούνται ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια περιουσία του δήμου Καισαριανής.

Καλούμε το λαό της Καισαριανής να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Φοροκυνηγητό στους φτωχούς, στο απυρόβλητο οι μεγαλοοφειλέτες

Εναν ακόμη ισολογισμό - απολογισμό ο οποίος αποτύπωσε με αριθμούς το μέγεθος της φοροληστείας που εξαπέλυσε, κατά το έτος 2017, έφερε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική αρχή Λάρισας (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΛΑΕ κ.ά.).

Συγκεκριμένα, τα ανταποδοτικά και οι φόροι κάθε λογής που κλήθηκαν να πληρώσουν οι Λαρισαίοι ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και άγγιξαν τα 27 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4 εκατ. σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2017. Παράλληλα, συνεχίστηκε για άλλη μια χρονιά η υποχρηματοδότηση από κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ), που έμειναν καθηλωμένοι στα 13 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό για την πολιτική που εφαρμόζει η δημοτική αρχή - η οποία, κατά τ' άλλα, προβάλλει το «μύθο» της δήθεν ευαίσθητης κοινωνικά - είναι το γεγονός ότι έχει εξαπολύσει φοροκυνηγητό σε 40.000 δημότες που οφείλουν ποσά από 293,47 μέχρι 1.000 ευρώ, συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, με τη δέσμευση των φορολογικών ενημεροτήτων, ενώ, με το πρόσχημα ότι «αδυνατεί» να τους βρει, αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοφειλέτες του δήμου (περίπου 1.500) που χρωστάνε το 75% των ανείσπρακτων βεβαιωμένων οφειλών, ύψους 19,5 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά βασικά έργα υποδομής, οι «τρύπες» παραμένουν (π.χ. αντισεισμικός έλεγχος των δημοτικών κτιρίων, βελτίωση του αντιπλημμυρικού συστήματος της εσωτερικής κοίτης του Πηνειού, αντιπυρική προστασία των σχολικών κτιρίων κ.λπ.), ενώ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», που «τρέχει», επιβαρύνουν ήδη το δήμο με 2 εκατ. ευρώ, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες κυβέρνησης και δημάρχου, αφού καλείται να πληρώσει από ίδιους πόρους σημαντικό ποσοστό των προϋπολογισμών των προς ένταξη έργων.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή, εναρμονιζόμενη πλήρως με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εφαρμόζεται στους προϋπολογισμούς των δήμων και το οποίο ψήφισαν όλοι μαζί, «δεξιοί» και «αριστεροί», στο Δημοτικό Συμβούλιο, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», προωθεί όλες τις αντιδραστικές κατευθύνσεις, εντείνοντας το φοροκυνηγητό και τα επόμενα χρόνια, καθηλώνοντας τους ΚΑΠ στα ίδια επίπεδα, οδηγώντας τις υπηρεσίες του δήμου στην υποστελέχωση ή στην παράδοσή τους σε ΚΟΙΝΣΕΠ (δεν προβλέπεται ούτε και την επόμενη 4ετία ενίσχυση των υπηρεσιών του δήμου με μόνιμο προσωπικό, ενώ θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ο εργασιακός μεσαίωνας των συμβασιούχων, των 2μηνιτών, των 8μηνιτών κ.λπ.), αφήνει στα αζήτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, προωθεί τις συνέργειες μέσω των ΣΔΙΤ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζεται από το ΚΚΕ, καταψήφισαν τον ισολογισμό και το ΜΠΔΣ της δημοτικής αρχής, καλώντας σε αγώνα, μέσα από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης

Με παραγγελία της, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξ. Δημητρίου, ζητά να αναζητηθούν και να διωχθούν ποινικά όσοι έδωσαν πληροφορίες στον Τύπο ότι καλούνται ως ύποπτοι από τον αρμόδιο εισαγγελέα περισσότεροι από 10 αιρετοί και κρατικοί υπάλληλοι για να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις για την πλημμύρα στη Μάνδρα, όπου έχασαν τη ζωή τους 23 άνθρωποι και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προχώρησε στην εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά από αναφορά που κοινοποιήθηκε, από άτομο που εμπλεκόταν στα δημοσιεύματα. Στις 2 Οκτώβρη, φέρεται να απέστειλε την αναφορά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κοινοποιώντας την και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την επισύναψη δημοσιευμάτων και την επισήμανσή της ότι «μέχρι και την προηγούμενη μέρα δεν είχε επιδοθεί καμία κλήση για ανωμοτί εξηγήσεις».

Μετά την παραγγελία, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει αναλάβει την έρευνα, αναζητώντας ενδεχόμενη διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, μεταξύ αυτών η παράβαση καθήκοντος και η διαρροή εγγράφων δικογραφίας, η οποία φέρεται να έγινε περίπου 10 μέρες μετά τη διαβίβασή της από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στην εκτελούσα την παραγγελία αρχή.

Τραγικός θάνατος 72χρονου

Τραγικό θάνατο βρήκε προχτές το βράδυ 72χρονος, όταν το τρακτέρ που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, με αποτέλεσμα να καταπλακώσει τον άτυχο ηλικιωμένο. Το γεγονός σημειώθηκε στο αγρόκτημα του 72χρονου στη Μεσαριά Κέρκυρας.

«Εφυγε» ο υποπλοίαρχος Λιμενικού Κυριάκος Παπαδόπουλος

Υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, που ως κυβερνήτης σκάφους στη Λέσβο πήρε μέρος σε δεκάδες διασωστικές επιχειρήσεις προσφύγων που έγιναν στο Αιγαίο την περίοδο 2015-2016, «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή προχτές βράδυ, από ανακοπή καρδιάς. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, 44 χρόνων, έγινε γνωστός στη διάρκεια της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης. Υπηρετούσε στα σύνορα, πρώτα στον Μόλυβο και ύστερα στη Μυτιλήνη. Τα συλλυπητήριά της για το θάνατο του Κυρ. Παπαδόπουλου εκφράζει η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ