ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΟΥ»
Επικίνδυνοι ανορθολογισμοί με μανδύα την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων

Eurokinissi

Ψηφίστηκε χτες με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου». Το ΚΚΕ, στην ονομαστική ψηφοφορία, όπως είχε κάνει σαφές από την αρχή, καταψήφισε το νομοσχέδιο και το άρθρο 3 (αφορά την αλλαγή του καταχωρημένου φύλου και σε ανήλικα άτομα, 15 και 16 ετών), αναδεικνύοντας στη διάρκεια της συζήτησης τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοθετήματος και την πραγματική στόχευση της κυβέρνησης.

Από τους 285 παρόντες βουλευτές, υπέρ επί της αρχής ψήφισαν 171 (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι) και κατά 114. Στο άρθρο 3, υπέρ ψήφισαν 148 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι), κατά 124 και 13 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και ορισμένοι από τους «ανεξάρτητους») ψήφισαν «παρών». Κατά στο άρθρο 3 ψήφισε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γεννιά. Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Μιχελογιαννάκης, Γ. Κουράκης, Μ. Μπόλαρης) ήταν στους απόντες. Απόντες ήταν επίσης ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, 7 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους και η πρόεδρός του Φ. Γεννηματά και οι συνυποψήφιοί της για το νέο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, Γ. Μανιάτης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα να δημοσιεύει αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ στη χτεσινή και προχτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Πιστοποιητικά «νομιμοφροσύνης» με αντικομμουνιστική βούλα

Αποσπάσματα απο την ομιλία του Θανάση Παφίλη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ

Την προσπάθεια της κυβέρνησης και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να χαράξουν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και να θέσουν ψεύτικα διλήμματα στη βάση του δίπολου «σκοταδισμός - πρόοδος» καταδίκασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Δηλαδή, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που έχουν τέτοια νομοσχέδια, κατατάσσονται στις δυνάμεις της προόδου της ανθρωπότητας; Η καπιταλιστική βαρβαρότητα που συντρίβει τον άνθρωπο, ο μεσαίωνας που ζούμε σήμερα παίρνει πιστοποιητικό προόδου από εσάς με αυτά τα νομοσχέδια;», αναρωτήθηκε, και ξεκαθάρισε πως σκοταδισμός είναι «να επανέρχεσαι σε θεωρίες ξεπερασμένες από την ίδια την ανθρωπότητα, ότι δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια».

Στηλίτευσε την επίθεση που δέχθηκε το ΚΚΕ για «συντηρητισμό» και «ομοφοβία», μόνο και μόνο επειδή υποστηρίζει πως «δεν φτάνει μια δήλωση και μια απόφαση και να αφήνεις το άτομο βορά σε μια κοινωνία», αλλά χρειάζεται επιστημονική και κοινωνική στήριξη προκειμένου το ατομικό δικαίωμα να ασκείται με ουσιαστικό και όχι τυπικό τρόπο.

Οσον αφορά τα δικαιώματα, σχολίασε την υποκρισία και το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ: «Πόσο θράσος χρειάζεται μια κυβέρνηση που εμφανίζεται ως αριστερή, να εφαρμόζει μνημόνια, να συντρίβει το λαό, να τον γυρίζει χρόνια πίσω, πείνα, δυστυχία, φτώχεια, να δίνει απλόχερα στο κεφάλαιο, στην πλουτοκρατία, να προσκυνάει το ΝΑΤΟ, τον δολοφόνο των λαών με εκατομμύρια θύματα, να προσκυνάει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και να μας εμφανίζεται με τη σημαία των ατομικών δικαιωμάτων... Και αφού, λοιπόν, τα υποστηρίζετε, καταργήστε τον τρομοκρατικό νόμο. Θα το κάνετε; Φέρτε τον, αφού διαφωνείτε. Δεν θα το κάνετε, γιατί δεν σας αφήνει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο,τι σας επιτρέπει το σύστημα και η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα φέρνετε και μάλιστα τα παρουσιάζετε και σαν προοδευτικά. Τι θα κάνετε με το συνδικαλιστικό νόμο; Αυτό δεν είναι ατομικό δικαίωμα; Ερχεται. Και μπορεί να είναι και αντιπερισπασμός όλο αυτό το νομοσχέδιο».

Ο Θ. Παφίλης στάθηκε ιδιαίτερα στη διαπίστωση πως η κοινωνία εξελίσσεται, την οποία ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Κάποτε, λέει, θεωρείτο δεδομένη η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σήμερα; Δεν υπάρχει. Εχουμε ταξική κοινωνία. Αυτό δεν έχουμε; Ετσι είπε. Κάποτε, λέει, θεωρείτο φυσιολογικό να δουλεύουν οι εργάτες δεκαέξι ώρες. Ενώ σήμερα δουλεύουν πεντάωρο, διότι έχει εξελιχθεί η επιστήμη, η τεχνολογία. Είναι σύγχρονοι σκλάβοι σήμερα», σημείωσε, και πρόσθεσε πως η φύση του καπιταλιστικού συστήματος δεν έχει αλλάξει. «Φυσικά, η επιστήμη εξελίσσεται, μια σειρά από πράγματα εξελίσσονται, αλλά η ταξική καταπίεση, η ταξική εκμετάλλευση, αυτή η βαρβαρότητα στο μεγαλείο της έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο», είπε.

Εξήγησε, επίσης, ότι η ένταση της επίθεσης σχετίζεται με την υποχώρηση του κινήματος αλλά και με την ανατροπή του σοσιαλισμού, στον οποίο έσπευσαν να επιτεθούν οι βουλευτές όλων των κομμάτων, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, μέχρι τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Ιδιαίτερα στάθηκε στην αντικομμουνιστική αποστολή των βουλευτών και των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως γι' αυτήν μπορεί να παίρνουν και «πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης»...

Μεταξύ άλλων, σημείωσε τα εξής: «Για να δούμε, λοιπόν, τι είπατε για το σοσιαλισμό. Και από πού τα βρήκατε τα στοιχεία που είπατε; Εμείς δεν λέμε ότι όλα ήταν άγια, αλλά δεν γίνεται να κάνεις συγκρίσεις. Αυτός είναι ιστορικός ακροβατισμός και αντιεπιστημονικό να συγκρίνεις το σήμερα, το 2017 με το '20 και το '30. Θέλετε να το συγκρίνουμε; Να το συγκρίνουμε. Τι συνέβαινε στον καπιταλιστικό κόσμο το '20, το '30 και μέχρι τη δεκαετία του '70; Λοβοτομές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και πολλά άλλα χειρότερα. Τι στοιχεία έχετε εσείς που μιλάτε τόσο ανεύθυνα για γκούλαγκ και τέτοια; Από πού τα πήρατε; Από τη CIA; Φέρτε μας ένα στοιχείο που να λέει ότι τόσοι φυλακίστηκαν, τόσοι εξορίστηκαν, τόσοι έκαναν εκείνο επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι. `Η μήπως επειδή θεωρείτο η παιδεραστία έγκλημα, ενώ στην Ολλανδία της προχωρημένης Ευρωπαϊκής Ενωσης, που όλοι υποστηρίζετε, είναι πολύ φυσιολογικό και νομιμοποιείται, όπως και το κόμμα των κτηνοβατών, όπως και όλα αυτά που συμβαίνουν στη σαπίλα του καπιταλιστικού κόσμου και που δεν έχουν σχέση με αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αυτά τα προβλήματα (...)

Εμείς δεν λέμε ότι όλα έγιναν άγια, ότι δεν υπήρχαν προβλήματα και σ' αυτούς τους τομείς. Ο σοσιαλισμός κλήθηκε να ανοίξει νέους δρόμους εκεί που δεν υπήρχαν ούτε μονοπάτια και απέδειξε την ανωτερότητά του. Ξέρετε, επειδή μιλάτε για την Οκτωβριανή Επανάσταση, η Οκτωβριανή Επανάσταση έγινε για να ανατρέψει τον καπιταλισμό και έγινε απ' αυτούς που ήθελαν να τον ανατρέψουν, όχι απ' αυτούς που τον υπηρετούν και μάλιστα τον υποστηρίζουν κιόλας και καλλιεργούν και την αίσθηση ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει καλύτερος και πιο ανθρώπινος. Ε, αυτοί δεν μπορούν να μιλάνε για την Οκτωβριανή Επανάσταση».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Ιδεαλιστικές απόψεις με βολικές προεκτάσεις

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, αναφερόμενος στην επίθεση που δέχτηκε η επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι η αντιπαράθεση έχει ουσιαστικά να κάνει με τη σύγκρουση δύο εκ διαμέτρου αντίθετων αντιλήψεων: «Η μια άποψη λέει ότι υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα, βιολογική, κοινωνική πραγματικότητα, λέει ότι οι κοινωνικές αντιλήψεις για τα φύλα δεν διαμορφώνονται από την ατομική εμπειρία του καθενός και της καθεμιάς, αλλά με βάση ένα συγκεκριμένο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον. Οτι τα ατομικά δικαιώματα δεν είναι ξεκομμένα από τα κοινωνικά συλλογικά δικαιώματα», ενώ «η άλλη άποψη, αυτή του νομοσχεδίου, είναι ιδεαλιστική άποψη, που τα αρνείται όλα αυτά και ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα, ότι ο καθένας είναι ό,τι νομίζει, ανεξάρτητα από ιδεολογικές, κοινωνικές ή/και ταξικές αναφορές. Από εκεί απορρέουν σε τελική ανάλυση και οι διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων. Και γι' αυτό το νομοσχέδιο δεν προσεγγίζει ούτε τις ελάχιστες κοινωνικές προϋποθέσεις, για να στηριχτεί το νομικό δικαίωμα αυτών των ανθρώπων. Αντίθετα, τις αρνείται, στο όνομα του ατομικού δικαιώματος».

Σχολίασε μάλιστα πως οι προεκτάσεις αυτής της άποψης αποδεικνύονται πολύ βολικές στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής: «Είναι πολύ βολικό να θέλουν να πείσουν ότι όλα είναι σχετικά, ότι δεν έχει σημασία σε τελική ανάλυση αν είσαι άνεργος, φτωχός, εξαθλιωμένος, αλλά σημασία έχει πώς νιώθεις, ότι στο κάτω κάτω δεν χρειάζεται να παίρνουμε και ορισμένα ειδικά μέτρα για τις εργαζόμενες γυναίκες, για τις μητέρες, για την προστασία της μητρότητας, αφού σε τελική ανάλυση η βιολογία των φύλων έχει ξεπεραστεί. Το εάν υιοθετείτε αυτές τις προεκτάσεις λίγη σημασία έχει. Σημασία έχει ότι βοηθάτε για να προχωρήσουν. Να, λοιπόν, γιατί λέμε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι πλήρως ενταγμένο στη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική της».

Αναφέρθηκε στην αποκαλυπτική ομολογία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτου, που με άρθρο του παρουσίασε το νομοσχέδιο ως απόδειξη πως η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί το μνημόνιο και να αφήσει κι ένα προοδευτικό αποτύπωμα. «Δηλαδή, από τη μια μεριά να υλοποιεί μια βάρβαρη αντιλαϊκή - αντιδραστική πολιτική και από την άλλη να ψάχνει και ορισμένα σημεία, προκειμένου να δείξει ένα προοδευτικό και αριστερό πρόσωπο. Αρα, εδώ μιλάμε για έναν αντιπερισπασμό, επικοινωνιακό αντιπερισπασμό. Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε και ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το αντιμετωπίζει με έναν απίστευτο τυχοδιωκτισμό και καιροσκοπισμό, τροφοδοτώντας έτσι και συντηρητικά και αντιδραστικά αντανακλαστικά, σαν κι αυτά που ακούσαμε πριν λίγο από το βήμα».

Εδωσε απάντηση και στη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ που επιχείρησε ο εν λόγω υπουργός, επικαλούμενος μάλιστα το μαρξισμό, λέγοντας: «Μιας και το ανέφερε (...) ας δούμε τι έλεγαν και οι κλασικοί πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Διαβάζουμε, για παράδειγμα, στο έργο του Ενγκελς για την καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους: "Αυτό που μπορούμε σήμερα να υποθέσουμε για τη ρύθμιση των σεξουαλικών σχέσεων, ύστερα από το επικείμενο σάρωμα της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής, έχει κυρίως αρνητικό χαρακτήρα. Περιορίζεται σε ό,τι πρόκειται να λείψει. Τι θα προστεθεί όμως; Αυτό θα κριθεί, όταν ανδρωθεί μία νέα γενιά, μια γενιά από άντρες που ποτέ στη ζωή τους δεν θα έχουν βρεθεί στην ανάγκη να αγοράσουν με λεφτά ή με άλλα κοινωνικά μέσα το δόσιμο μιας γυναίκας. Και μια γενιά από γυναίκες που ποτέ δεν θα έχουν βρεθεί στην ανάγκη να δοθούν σε έναν άντρα για κανέναν άλλον λόγο εκτός από την αληθινή αγάπη, ούτε να αρνηθούν το δόσιμο στον αγαπημένο τους από το φόβο μπροστά στις οικονομικές συνέπειες. Οταν θα υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι, θα γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια αυτά που πιστεύουμε σήμερα ότι θα πρέπει να κάνουν. Θα φτιάξουν τη δική τους ζωή και τη δική τους αντίστοιχη κοινή γνώμη για τις πράξεις του καθενός". Τελεία και παύλα.

Αλλο, λοιπόν, η ιστορική πορεία και η εξέλιξη της οικογένειας, που ασφαλώς εξελίσσεται και θα εξελιχθεί και στο μέλλον, και άλλο η άρνηση του αντικειμενικού διαχωρισμού των φύλων. Αλλο η διαμόρφωση της οικογένειας στο μέλλον, όταν εκλείψουν οι σημερινές εκμεταλλευτικές σχέσεις, και άλλο η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, που αυτές τις σχέσεις όχι απλώς τις υπηρετεί, αλλά και τις ενισχύει ακόμη περισσότερο. Τέλος, λοιπόν, με την υποκρισία και με όλη αυτή την καπηλεία που κάνει η κυβέρνηση!».

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Η κυβέρνηση «πουλά» ανέξοδη «αριστεροσύνη»

Στους παραλληλισμούς και τις συγκρίσεις ανόμοιων πραγμάτων που επιχείρησαν πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συγκρίνοντας τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με τους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών, αναφέρθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου. Μεταξύ άλλων, σημείωσε τα εξής: «Συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Το ζήτημα του δικαιώματος ατομικού αυτοπροσδιορισμού του φύλου με το γυναικείο ζήτημα, που διαμορφώθηκε μέσα στους αιώνες της ταξικής πάλης, αφού οι γυναίκες για αιώνες ήταν αποκλεισμένες από την κοινωνική παραγωγή και συνεπώς από κάθε κοινωνική δράση στο πλαίσιο της ταξικής κοινωνίας, καθώς η εργασία της πλειοψηφίας των γυναικών δεν είχε καμία σημασία για την οικονομία. Γι' αυτό και οι προσπάθειες ορισμένων μεμονωμένων γυναικών να διεκδικήσουν μια αναβαθμισμένη θέση στην κοινωνία πριν από τη βιομηχανική επανάσταση δεν απέφεραν καρπούς. Αργότερα, η μαζική ένταξη των γυναικών στην παραγωγή ως μισθωτών εργατριών, αντικειμενικά ήρθε σε αντίφαση με τον αποκλεισμό τους από την κοινωνική και πολιτική δράση». Υπογράμμισε ακόμα ότι στο παραπάνω φόντο, το ταξικό εργατικό κίνημα, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα «πάλευε όχι μόνο ως προς τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, τις διεκδικήσεις για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας, αλλά και ως προς την ταξική ρίζα της γυναικείας ανισοτιμίας, δηλαδή ενάντια στον ταξικό διαχωρισμό της κοινωνίας. Πάλευε για την ενότητα της εργατικής τάξης, ανδρών και γυναικών».

«Οι αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών είχαν πολιτικό ταξικό περιεχόμενο και προσπαθείτε σκόπιμα να αποκρύψετε, προσπαθώντας να τα χωρέσετε όλα στις προπαγανδιστικές ανάγκες ενός νομοσχεδίου», τόνισε, και πρόσθεσε: «Ωστόσο, η τυπική αναγνώριση και ορισμένων αστικών δικαιωμάτων της γυναίκας στην καπιταλιστική κοινωνία δεν την απαλλάσσει από την ανισοτιμία και τη ζωή - λάστιχο. Ο καπιταλισμός παράγει την ανισοτιμία γιατί αποτελεί πηγή κέρδους για αυτόν. Κι άλλα παραδείγματα μπορεί κανείς να αναφέρει, όταν εργοδότες απαιτούν συμβόλαια από εργαζόμενες να μην τεκνοποιήσουν όσο είναι στη δούλεψή τους».

Στηλίτευσε, τέλος, την υποκρισία και της κυβέρνησης: «Ποια είναι η ουσία: Οτι εδώ παρουσιάζετε τα ατομικά δικαιώματα αποσπασμένα από τα κοινωνικά, από τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Ομως, κανένα ατομικό δικαίωμα δεν παραμένει σίγουρο και ασφαλές έξω από συλλογικά, κοινωνικά δικαιώματα. Γιατί λοιπόν το κάνετε; Γιατί το έχετε ανάγκη να πουλήσετε αριστεροσύνη με ανέξοδα υλικά και να σηκώσετε αντιδραστικότερη σκοταδιστική σκόνη, μπας και κρύψετε την αντιλαϊκή ακραία φιλελεύθερη πολιτική σας. Πουλάτε ευαισθησία ενώ τσακίζετε τα κοινωνικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν από τον περασμένο αιώνα, κι επειδή το ΚΚΕ σας ξεσκεπάζει είναι και ο λόγος που διαστρεβλώθηκαν και συκοφαντήθηκαν με συστηματικό και χυδαίο τρόπο οι θέσεις του. Τον αντικομμουνισμό και τα πυρά ενάντια στο σοσιαλισμό ξέρουμε καλά ότι θα τα συνεχίσετε, με αρκετές δόσεις "σταλινολογίας" από όλους σας, γιατί ο λαϊκός κόσμος νιώθει τη σαπίλα του εκμεταλλευτικού συστήματος που υπηρετείτε και αυτό σας ανησυχεί βαθιά και δίκαια».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Τα δικαιώματα κατακτιούνται με τη συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες

Ο Γιώργος Λαμπρούλης, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρθηκε σε πλευρές που αφορούν τη συζήτηση για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. «Μια σειρά βιολογικά δεδομένα, όπως το φύλο αλλά όχι μόνο, συνδέονται με την αναγνώριση δικαιωμάτων, με την πρόσβαση σε αυτά», είπε και συνέχισε: «Για παράδειγμα, η ηλικία ενός ατόμου - την οποία φαντάζομαι πως όλοι αποδεχόμαστε ως ένα αντικειμενικό δεδομένο που δεν υπόκειται σε κάποιον αυτοπροσδιορισμό - συνδέεται με το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση, με όρους βέβαια που διαρκώς επιδεινώνει η ασκούμενη πολιτική. Με την ηλικία, αλλά και με το φύλο συνδέεται η συνταγογράφηση προληπτικών ιατρικών εξετάσεων. Πολύ περισσότερο, σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη και θέση, με βάση βιολογικά δεδομένα χρειάζεται να παράγονται ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Υπερασπιζόμαστε, για παράδειγμα, την ανάγκη για μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού στους χώρους δουλειάς. Κατακτήσεις και δικαιώματα όπως τα παραπάνω έχουν σήμερα καταργηθεί. Με την άρνηση του φύλου ως αντικειμενικού δεδομένου και τη θεώρησή του ως κάτι που υπόκειται στη βούληση και τον αυτοπροσδιορισμό κάθε ατόμου, απομακρυνόμαστε ακόμα παραπέρα από την ανάγκη να παράγονται, να αναγνωρίζονται και να εξασφαλίζονται δικαιώματα με βάση το φύλο».

Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα ιλαράς, ο Γ. Λαμπρούλης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μπορεί κανείς να υπερασπιστεί ως δικαίωμα την επιλογή ενός γονιού να μην εμβολιάσει το παιδί του; Αν το κριτήριο είναι η βούληση του μεμονωμένου ατόμου, οι γνώσεις που διαθέτει η οικογένεια, το βίωμα, η άποψη και η αντίληψη των γονέων, τότε θα πρέπει να αποδεχτούμε όχι απλά πως ο εμβολιασμός ενός παιδιού πρέπει να εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στην επιλογή των γονιών, αλλά να αντιμετωπίσουμε την παραπάνω πραγματικότητα ως δικαίωμα. Αν όμως θέσουμε ως κριτήριο τα δεδομένα της επιστημονικής γνώσης και τη συλλογική πείρα της κοινωνίας για τα οφέλη των εμβολιασμών, τότε το δικαίωμα αποκτά άλλο περιεχόμενο. Προσδιορίζεται ως δικαίωμα όλων των παιδιών να εμβολιάζονται δωρεάν, με ευθύνη του κράτους, με τα εμβόλια που είναι αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά, αλλά και ως δικαίωμα των γονιών να ενημερώνονται υπεύθυνα για τον εμβολιασμό, την αναγκαιότητα και τα οφέλη του».

«Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι η διεκδίκηση ικανοποίησης κοινωνικών δικαιωμάτων με βάση την ατομική επιλογή, διότι τα κοινωνικά δικαιώματα δεν ικανοποιούνται ούτε με μεγαλόπρεπα λόγια περί ισονομίας ούτε με την επίκληση της δήθεν ελευθερίας της ατομικής επιλογής», σημείωσε και κατέληξε: «Διεκδικούνται και κατακτιούνται με τη συμμετοχή στους κοινωνικούς ταξικούς αγώνες, ενάντια σε αυτούς που σφαγιάζουν τα δικαιώματα ή τη δυνατότητα ικανοποίησής τους. Η συμμετοχή στη συλλογική κοινωνική δράση είναι στοιχείο για την ανάπτυξη της προσωπικότητας καθενός και καθεμιάς, την καλλιέργεια ικανοτήτων και κλήσεων που έχει. Αντίθετα, όταν κυριαρχούν στη συνείδηση και δράση, ειδικά της νέας γενιάς, ο ατομισμός, οι στρεβλές αντιλήψεις περί ατομικής ταυτότητας, βρίσκονται ο καθένας και η καθεμιά απομονωμένοι απέναντι στο σύστημα που γεννά τις κοινωνικές ανισοτιμίες και διακρίσεις, ενώ συγχρόνως στρώνεται το πεδίο για τη δημιουργία αντιδραστικών αντανακλαστικών και συντηρητικοποίησης, οδηγώντας στην επέκταση και του ρατσισμού αλλά και της μισαλλοδοξίας».

Τι προβλέπει και τι αγνοεί ο νόμος για την «ταυτότητα φύλου»

Μέχρι σήμερα η διαδικασία αλλαγής του αναγραφόμενου φύλου στα νομικά έγγραφα (ληξιαρχική πράξη γέννησης, δελτίο ταυτότητας κ.ά.) γινόταν με αποφάσεις δικαστηρίων (Ειρηνοδικείων). Η αίτηση του ενδιαφερόμενου προσώπου κρινόταν συνεκτιμώντας ιατρικές εξετάσεις, γνωματεύσεις, ιατρικές πράξεις (επεμβάσεις μαστεκτομής, ορμονοθεραπεία), αλλά και δηλώσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος. Σε μια σειρά πρόσφατες αποφάσεις, δεν θεωρήθηκε απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση αλλαγής των γεννητικών οργάνων, καθώς η προϋπόθεση αυτή αντιβαίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Νομοθετικές ρυθμίσεις στην παραπάνω λογική ισχύουν σε 41 χώρες. Μόνο στη Μάλτα, την Ιρλανδία, τη Δανία και την Αργεντινή, αρκεί μια αίτηση του ατόμου σε δικαστική ή διοικητική αρχή, χωρίς άλλη προϋπόθεση.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, η αίτηση του ατόμου στη δικαστική αρχή δεν απαιτεί ως προϋπόθεση καμιά επιστημονική γνωμάτευση. Οι μοναδικές προϋποθέσεις είναι το άτομο να μην είναι έγγαμο και να έχει δικαιοπρακτική ικανότητα, δηλαδή να είναι άνω των 18 ετών. Προβλέπεται ακόμα η δυνατότητα να αλλάξει η ταυτότητα φύλου από την ηλικία των 17 ετών, με τη συναίνεση των γονιών. Υπάρχει ακόμα ρύθμιση για την ηλικιακή κατηγορία των 15 και 16 ετών, που πέρα από τη γονική συναίνεση, απαιτείται και η γνωμάτευση από διεπιστημονική επιτροπή.

Αυτό που αγνοείται σχεδόν πλήρως είναι η ανάγκη το άτομο να διαθέτει ολόπλευρη, επιστημονική και κοινωνική στήριξη, ως προϋπόθεση για να προχωρήσει στην αλλαγή του φύλου στα νομικά έγγραφα.

Προβληματισμοί και ενστάσεις από επιστημονικές ενώσεις

Προβληματισμούς σε σχέση με το νομοσχέδιο εξέφρασαν επιστημονικές ενώσεις. Εκπρόσωποί τους διαχωρίζουν τις σπάνιες περιπτώσεις (1 στα 5.000) των μεσοφυλικών παιδιών (παιδιά που τα χρωμοσώματα ή τα γεννητικά τους όργανα παρουσιάζουν απόκλιση από τον τυπικό ορισμό του αρσενικού ή θηλυκού σώματος), στις οποίες ενδείκνυται η αντιμετώπιση από μικρή ηλικία. Οσον αφορά τις περιπτώσεις δυσφορίας φύλου στην εφηβεία, προκρίνουν την ανάγκη για συμβουλευτικές υπηρεσίες, αντί για θεραπείες (π.χ. ορμονοθεραπεία) που μπορεί να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.

Την αντίθεσή της στις προβλέψεις του νομοσχεδίου που αφορούν τα ανήλικα άτομα εξέφρασε η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος - Ενωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων (ΠΕΕ-ΕΝΩΨΥΠΕ), επισημαίνοντας ότι η ηλικία από τα 15 έτη μέχρι την ενηλικίωση χαρακτηρίζεται από «ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου». Εκφράζονται επιφυλάξεις σε σχέση με την προϋπόθεση της γονικής συναίνεσης, καθώς «είναι γνωστό ότι η επιμένουσα στην εφηβεία Δυσφορία Φύλου μπορεί να έχει τροφοδοτηθεί από γονεϊκή ανοχή ή και ενθάρρυνση. Επιπλέον, η γονεϊκή ψυχοπαθολογία αποτελεί ένα από τα σταθερά πλέον ευρήματα».

Ακόμα και επιστημονικές ενώσεις που θεωρούν ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, όπως η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, θέτουν προβληματισμούς. Εστιάζουν στις περιπτώσεις στις οποίες «συνυπάρχει ενεργή ψυχοπαθολογία» και σημειώνουν πως «η παράκαμψη της ιατρικής εκτίμησης του αιτήματος και του ιατρικού πιστοποιητικού» έχει αποτέλεσμα ο δικαστής να επωμίζεται «το βάρος της εκτίμησης».

Πλειοδοσία ... κοροϊδίας από κυβέρνηση - ΝΔ

Σε διαγωνισμό «ευαισθησίας» απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα επιδόθηκαν χτες, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «ταυτότητα του φύλου», όπου βρήκαν την ευκαιρία να επιδοθούν σε μία ακόμα αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση και σε «πόλεμο» της ατάκας, μακριά από την ουσία του νομοσχεδίου και συνολικά της πολιτικής τους, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

«Η προοδευτική παράταξη, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, έχει αποδείξει έμπρακτα την ευαισθησία της στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, όταν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις της ΝΔ επιτέθηκαν με σφοδρότητα στα εργασιακά, λαϊκά, κοινωνικά δικαιώματα για λογαριασμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στρώνοντας το δρόμο στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συνεχίσει... στα βήματά τους.

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση «αλλοπρόσαλλο θίασο» και «ετερόκλητο κυβερνητικό σχηματισμό», που θα έχει ημερομηνία λήξης», προσθέτοντας ότι «το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα» της ταυτότητας του φύλου «το εργαλειοποιείτε για να συσπειρώσετε τη δική σας κοινοβουλευτική ομάδα». Βέβαια, δεν αμφισβήτησε την ουσία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, με την κριτική του να περιορίζεται στους χαρακτηρισμούς «πρόχειρο» και «ανεύθυνο».

Ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας με παρέμβασή του στην Ολομέλεια, χαρακτήρισε την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη ως «κρεσέντο συσπείρωσης του κόμματός του και παραχώρησης χώρου - θα έλεγα εγώ - στην ακραία δεξιά πτέρυγα», ενώ σχολιάζοντας την πρόταση νόμου της ΝΔ, είπε: «Αποδεικνύεται, μέσα από την άγνοιά σας να διαχειριστείτε κρίσιμα και σοβαρά ζητήματα, ότι τελικά είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος και ότι είστε βαθιά συντηρητικός. Ούτε καν φιλελεύθερος είστε. Είστε νεοφιλελεύθερος, σκληρά νεοφιλελεύθερος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ