ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΛΑΪΚΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ
Ενταγμένοι στο σχέδιο ανάκαμψης του κεφαλαίου

Με επόμενο βήμα την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια της λαϊκής οικογένειας, παράλληλα βέβαια με τους πλειστηριασμούς που ήδη διενεργούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων, συνεχίζεται η επίθεση του κεφαλαίου για τη μείωση των «μη εξυπηρετούμενων δανείων». Το ζήτημα βρίσκεται στην προμετωπίδα των συνεννοήσεων της κυβέρνησης με το κουαρτέτο, αποτελεί πάγιο αίτημα των αστικών επιτελείων και βέβαια των τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου, καθώς αποτελεί όρο και προϋπόθεση στην προοπτική της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, μέσω της διοχέτευσης νέας τραπεζικής χρηματοδότησης σε ισχυρές και βιώσιμες επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν το «βαρίδι» σε αυτήν την προοπτική, αφορούν κεφάλαια που λιμνάζουν, καθώς εξαιτίας και της καπιταλιστικής κρίσης αδυνατούν να βρουν κερδοφόρες διεξόδους σε κλάδους με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ζήτημα που συνδέεται και με τη στρατηγική της αστικής τάξης, με βάση και την προωθούμενη από την κυβέρνηση «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021». Η μείωσή τους δηλαδή, μεταξύ άλλων και με τους πλειστηριασμούς στο «κεραμίδι» της λαϊκής οικογένειας, συνδέεται στενά με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας σε αυτή τη φάση.

Βασικός μοχλός για την «αλλαγή του παραγωγικού προτύπου»

Σύμφωνα άλλωστε με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), η «ενίσχυση του διαμεσολαβητικού ρόλου των τραπεζών αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας», με έμφαση στο ζήτημα της αποτελεσματικής διαχείρισης και απομείωσης των «κόκκινων» δανείων. Αυτό, με τη σειρά του, αποτελεί εργαλείο επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων, με κατεύθυνση τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής «πίτας» και των κερδών.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η απομείωση των προβληματικών δανείων «θα συμβάλει στη συνολική αναδιάρθρωση της οικονομίας υπέρ των κλάδων παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την άνοδο της συνολικής παραγωγικότητας».

Βέβαια, η πορεία αυτή δεν είναι ανέφελη, καθώς δεν μπορούν να αποκλειστούν και νέοι κλυδωνισμοί και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται «το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει ευάλωτο σε μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές διαταραχές». Επιπρόσθετα, γίνεται λόγος για το διεθνές εποπτικό και θεσμικό περιβάλλον των τραπεζών, που γίνεται αυστηρότερο, καθώς «οι αρχές και οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος», όπως υποστηρίζει η ΤτΕ , «δείχνοντας» προς τις αλλαγές που δρομολογούνται σε επίπεδο ΕΕ σε σχέση με το πλαίσιο για την «τραπεζική ένωση». Μια εξέλιξη που συνδέεται με τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς σχετικά με τον επιμερισμό ενδεχόμενης χασούρας σε περιπτώσεις νέων κλυδωνισμών, άρα και της ανάγκης για νέες διασώσεις από τις κυβερνήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιεραρχούνται οι προτεραιότητες που αφορούν την πώληση των προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές», η ενεργοποίηση του μηχανισμού για την «εξωδικαστική διευθέτηση» οφειλών υπερχρεωμένων και ταυτόχρονα «βιώσιμων» επιχειρήσεων, το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια και άλλα που έχουν κλειδώσει και ψηφιστεί στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι τράπεζες επιδιώκουν να υπάρξει ένα κύμα πλειστηριασμών, προσδοκώντας πως αυτό θα λειτουργήσει εκβιαστικά, ώστε πολλές λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν καμία δυνατότητα να πληρώσουν τώρα, να επιχειρήσουν μια ρύθμιση με την καταβολή κάποιου ποσού.

Φορτώνουν τα σπασμένα στις πλάτες του λαού

Την ίδια ώρα, ψηλά στην ατζέντα των διεργασιών της τρέχουσας περιόδου βρίσκεται και το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, δηλαδή ενός νέου κύκλου αύξησης μετοχικών κεφαλαίων, είτε με τη συμμετοχή των σημερινών μεγαλομετόχων είτε με την είσοδο νέων «παικτών», σε μια εξέλιξη που διαμορφώνει το πεδίο για την εκδήλωση ενδοεπιχειρηματικών ανταγωνισμών, ενώ βέβαια ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο νέων κρατικών ενισχύσεων, που βέβαια θα έρθουν στο κρατικό χρέος σε περίπτωση κάλυψης των «κεφαλαιακών αναγκών», όπως αυτές θα προκύψουν μετά τους διαγνωστικούς ελέγχους που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αρχές του 2018.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ θα «κουρέψει» το ύψος των υποθηκών που εμφανίζουν οι τράπεζες για τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγήσει στην πελατεία τους, σε μια εξέλιξη που ανεβάζει και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2012 - 2015 πραγματοποιήθηκαν 3 ανακεφαλαιοποιήσεις - η τελευταία με τη «βούλα» της σημερινής κυβέρνησης - συνολικού ύψους 51,7 δισ. ευρώ. Τα 32 δισ. ευρώ (περίπου 62%) καλύφθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω των δανείων που χορηγήθηκαν προς το ελληνικό κράτος από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Τα υπόλοιπα ποσά των ανακεφαλαιοποιήσεων, 19,7 δισ. ευρώ, προήλθαν από ιδιώτες επενδυτές.

Την ίδια ώρα, και ενώ η απαξίωση των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων φαίνεται ότι έχει ακόμη μπόλικο δρόμο να διανύσει, το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, από τη συμμετοχή στους 4 «συστημικούς» τραπεζικούς ομίλους, μετράει χασούρα ύψους δεκάδων δισ. ευρώ.

Οπως επισημαίνει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, «το μεγαλύτερο μερίδιο στους ιδιώτες επενδυτές το κατέχουν ξένοι θεσμικοί, καθώς λόγω της παρατεταμένης κρίσης, τα περισσότερα ελληνικά χαρτοφυλάκια δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στις αυξήσεις, με αποτέλεσμα τη σημαντική αραίωση των ποσοστών τους».

Κλιμάκωση με καταιγιστικούς ρυθμούς

Σήμερα τα δάνεια αυτά διαμορφώνονται περίπου σε 103 δισ. ευρώ, ή στο 45% της μάζας του τραπεζικού δανεισμού, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, στο τέλος του 2007, όταν άρχισε να εκδηλώνεται η καπιταλιστική κρίση, ανέρχονταν σε ποσοστό μόλις 4,5%, το οποίο ήταν πολύ κοντά στον αντίστοιχο μέσο όρο (2,9%) για πιστωτικά ιδρύματα μεσαίου μεγέθους της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, η διεργασία αυτή βρίσκεται ακόμη σε πρώιμη φάση, ωστόσο, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί, αναμένεται να πάρει μαζικές διαστάσεις από το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα μέχρι το τέλος του 2019, οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες θα έχουν προχωρήσει σε μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 38%, δηλαδή κατά το αστρονομικό ύψος των 40 δισ. ευρώ, ενώ βέβαια είναι φανερό το γεγονός ότι η διαδικασία του «ξεσκαρταρίσματος» θα συνδυάζεται με αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις, εξαγορές κ.ά.

Κάνει και εδώ τη «βρώμικη δουλειά»

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, ήδη έχει νομοθετήσει τα παρακάτω:

-- Καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, και μάλιστα τρεις φορές τη βδομάδα (κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή), αντί μιας μέρας τη βδομάδα, που ίσχυε μέχρι σήμερα, αποκλειστικά στις αίθουσες των αρμόδιων δικαστηρίων. Η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (αναμένεται μέσα στις επόμενες βδομάδες) έρχεται να «περπατήσει» τον αντιλαϊκό νόμο και στην πράξη.

-- Από την 1/1/2018, το σύνολο των δανείων πρώτης κατοικίας «απελευθερώνεται» πλήρως και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πώλησης. Σε αυτό το πλαίσιο, παράλληλα με τις τράπεζες αναλαμβάνουν δουλειά και τα διάφορα «επενδυτικά funds», που ήδη έχουν αρχίσει να πιάνουν «πόστα» στην ελληνική αγορά, διαβλέποντας στην περίπτωση των «κόκκινων» δανείων νέα πεδία κερδοφορίας.

-- Με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, πρώτη τιμή προσφοράς για τους πλειστηριασμούς ακινήτων ορίζεται η εμπορική αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης, αντί της κατά πολύ υψηλότερης αντικειμενικής τιμής, όπως ίσχυε.

-- Διαλύθηκε ουσιαστικά η όποια παρεχόμενη προστασία στην πρώτη κατοικία, σχετικά με τα χρέη λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες. Επιπλέον, όπως ρητά προβλέπεται, ακόμη κι έτσι, η ένταξη στη ρύθμιση της υποτιθέμενης προστασίας έχει ως όρο και προϋπόθεση «ο οφειλέτης να υπήρξε συνεργάσιμος, κατά την έννοια του Κώδικα Δεοντολογίας», και μάλιστα όχι μόνο από 'δω και στο εξής, αλλά και «κατά το χρόνο της αρχικής καθυστέρησης του δανείου».

-- Ταυτόχρονα, η δικαστική προστασία στην πρώτη κατοικία συνδέεται με την απαλλοτρίωση οποιασδήποτε άλλης «ρευστοποιήσιμης περιουσίας» του οφειλέτη, όπως για παράδειγμα μιας δεύτερης κατοικίας ή ενός μικρού κομματιού γης κ.ο.κ.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παραστάσεις διαμαρτυρίας σήμερα σε Ειρηνοδικεία

Εργατικά σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές της Αττικής, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για οργάνωση και αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών, οργανώνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ειρηνοδικεία της Αττικής.

Σήμερα Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, οργανώνονται παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 4 μ.μ. στα εξής Ειρηνοδικεία:

-- Αθήνας, Κυρίλλου Λουκάρεως 14

-- Λαυρίου, Γλάτζη & Κακαβά

-- Κορωπίου, Κάσου 18 (πίσω από το αστυνομικό τμήμα)

Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί κάθε συνδικάτο να οργανώσει αποφασιστικά αυτόν τον αγώνα στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης «στα φτωχά νοικοκυριά που δεν μπορούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν στο δυσβάσταχτο χαράτσωμα και την κατακόρυφη αύξηση των φορολογικών βαρών, στις απολύσεις και στα λουκέτα, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, με αποτέλεσμα να "κοκκινίσουν" τα δάνειά τους». Το ΠΑΜΕ καλεί, μέσα από τη δράση στις Λαϊκές Επιτροπές, να δυναμώσει η οργάνωση και η αλληλεγγύη σε όλες τις φτωχογειτονιές της Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική ήδη συγκροτήθηκε Επιτροπή ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, «όπου κάθε εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος μπορεί να απευθυνθεί για την παροχή νομικών και οικονομικών συμβουλών που είναι απαραίτητες, κυρίως όμως για την οργάνωση της πάλης και το συντονισμό». Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 210.38.33.786, 697.40.10.107, 693.91.72.374, 694.74.45.479, 697.22.20.265. Σύντομα θα ανακοινωθεί σταθερή μέρα και ώρα, όπου η Επιτροπή θα βρίσκεται στα γραφεία του ΠΑΜΕ.

Αντίστοιχο κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο και συνταξιούχο απευθύνει η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ (τηλ. επικοινωνίας: 261.301.57.65).

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν το βιβλίο «Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του Σοσιαλισμού», με ομιλητή τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., στην Αίθουσα του ΣΕΤΑΠ (Αμερικής 10, 3ος όροφος), η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60) η ΚΟ Ζωγράφου Αττικής καλεί σε εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό». Θα μιλήσει η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Ευπαλίου Φωκίδας, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Ευπαλίου, διοργανώνει παρουσίαση της έκδοσης «Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη». Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ. Θα ακολουθήσει προβολή βίντεο για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

-- Η ΚΟΒ Τρίπολης διοργανώνει στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚΑ, εκδήλωση με θέμα «Η παιδεία στο σοσιαλισμό. Οι θέσεις του ΚΚΕ». Η εκδήλωση περιλαμβάνει 5 θεματικές ενότητες: Προσχολική Αγωγή-Μητρότητα, Το ενιαίο πολυτεχνικό σχολείο, Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση, Πρόσβαση στην παραγωγή.

Την Παρασκευή 13 Οκτώβρη, η ΤΕ Θάσου διοργανώνει στις 6.30 μ.μ. στον «ΤΑΡΣΑΝΑ» (Σκάλα Ποταμιάς) εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Θα μιλήσει ο Βασίλης Καταπόδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση μουσικοθεατρικού αφιερώματος με τίτλο «Να αποτινάξεις τις αλυσίδες...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ