ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αυτό το Σαββατοκύριακο το διήμερο εκδηλώσεων για τον Σοστακόβιτς

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων για τον μεγάλο Σοβιετικό συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς, με τίτλο «Συνθέτης της μεγάλης εποχής του», το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Οκτώβρη. Οι εκδηλώσεις, που ξεκινούν στις 18.00, θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο, 15 Οκτώβρη

  • Προβολή βίντεο για τη ζωή του Σοστακόβιτς.
  • Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα παρουσιαστούν:

  • Το Κουαρτέτο Νο. 8, σε Ντο ελάσσονα, op 111, από το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών.
  • Μουσική που έγραψε ο Σοστακόβιτς για κινηματογραφικές ταινίες. Θα ερμηνεύσουν λυρικοί τραγουδιστές. Στο πιάνο ο Φρίξος Μόρτζος.

Κυριακή, 16 Οκτώβρη

  • Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα παρουσιαστούν:

  • Το πρώτο μέρος από την 7η Συμφωνία, σε Ντο μείζονα, op 60 (η επονομαζόμενη «Συμφωνία του Λένινγκραντ»). Μεταγραφή σε πιάνο για τέσσερα χέρια Levon Atomyan. Ερμηνεύουν: Παρή Παπαδοπούλου και Κριστίν Τοκατλιάν.
  • Η 5η Συμφωνία, σε Ρε ελάσσονα, op 47. Ερμηνεύει η Παιδική - Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση της Νίνας Πατρικίδου.
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» του Μπρεχτ

Από τις 20 Οκτώβρη και μέχρι τις 29 Γενάρη 2017 το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας ανεβάζει το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (EMΣ).

Η Αννα Φίρλινγκ, γνωστή και ως «Μάνα Κουράγιο», αποτελεί το μπρεχτικό πρόσωπο, που είναι φορτωμένο, ίσως με τις πιο πολλές αντιφάσεις. Είναι μάνα, έχει τρία παιδιά από διαφορετικούς πατέρες και μια δαιμόνια μικρεμπόρισσα που, κατά τη διάρκεια των δώδεκα χρόνων, κατά τα οποία διαδραματίζεται το έργο, η Μάνα Κουράγιο ακολουθεί σταθερά το στρατό με το κάρο της και ζει από τον πόλεμο.

Η μικροαστική της αντίληψη τη θέλει να παίζει διπλό παιχνίδι. Θέλει να είναι συγχρόνως και μάνα και εμπόρισσα, να τα κρατήσει όλα και την επιχείρηση και τα παιδιά της. Ενας ισχυρός ίσως να τα κατάφερνε, όχι όμως και η μάνα Κουράγιο που βλέπει τον πόλεμο σαν μια κερδοφόρα επιχείρηση των μεγάλων που μπορεί κι αυτή να συμμετέχει και να κερδίζει, ακόμη κι όταν αυτό της στερεί τα παιδιά της. Σ' όλο το έργο η κυριότερη αρετή της Μάνας Κουράγιο είναι η προσαρμογή και η υποταγή - κάτι που δίνει στο όνομα Κουράγιο μια ειρωνική διάσταση, και που τελικά μόνο αυτός ο τίτλος της απομένει.

Συντελεστές: Μουσική: Πάουλ Ντεσσάου, Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, Σκηνογραφική επιμέλεια - Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν, Διεύθυνση ορχηστρικού συνόλου: Νίκος Καπετάνιος, Hχητικός σχεδιασμός - Μουσική διδασκαλία: Νίκος Γαλενιανός, Χορογραφίες: Αμάλια Μπένετ, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος.

Διανομή: Λυδία Φωτοπούλου, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Ορέστης Χαλκιάς, Εμμανουήλ Κοντός, Ελευθερία Αγγελίτσα , Στελλίνα Βογιατζή, Σοφία Καλεμκερίδου, Γιώργος Κολοβός, Δημήτρης Μορφακίδης, Αγγελική Νοέα, Χρήστος Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Αλέξανδρος Σιάτρας, Μιχάλης Σιώνας.

Μουσικοί επί σκηνής: Αρτεμις Βαβάτσικα, Ιωάννα Γανίτη, Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Ηρώ Μενέγου, Θεόφιλος Μπίκος), Ανδρέας Παπακώστας - Σμύρης, Βαλεντίνη Παπανικολάου, Πασχαλίνα Τσέρνου.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 18.00, Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο 21.00 και Κυριακή 19.00.

Αύριο η πρεμιέρα της παράστασης «Αποσύμπλεξη»

Αύριο, Τετάρτη 12 Οκτώβρη, είναι η πρεμιέρα της παράστασης «Αποσύμπλεξη» του Remi de Vos, που ανεβάζει η νέα θεατρική ομάδα, «Δυναμό» στο θέατρο «Από Κοινού» (Ευπατριδών 4, κοντά στο σταθμό του μετρό «Κεραμεικός»).

Η παράσταση θα παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, από τις 12 Οκτώβρη έως τις 16 Νοέμβρη, στις 21.30.

Η Θεατρική Ομάδα «Δυναμό» δημιουργήθηκε το 2016, με σκοπό την εξερεύνηση των σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων και τη σκηνική τους μεταφορά. Εμπνεύστηκε το όνομά της από τη λογοτεχνική ομάδα «Δυναμό», που δημιουργήθηκε την εποχή της «Μεγάλης Υφεσης», στην Αμερική.

Το έργο που επέλεξαν να μας παρουσιάσουν είναι η «Αποσύμπλεξη» του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα Remi de Vos, που γράφτηκε την περίοδο 1994 - 1996. Γραμμένο με χιούμορ, μας φέρνει αντιμέτωπους με ό,τι συμβαίνει στην καθημερινότητά μας και δεν το αντιλαμβανόμαστε ή απλώς αρνούμαστε να το δούμε. Μια μαύρη κωμωδία για τα αδιέξοδα της σύγχρονης κοινωνίας...

«Η "Αποσύμπλεξη " είναι το πρώτο μου θεατρικό έργο. Το έγραψα σε ηλικία 30 ετών. Πριν αρχίσω τη συγγραφή εργαζόμουν. Εργαζόμουν από την ηλικία των 18 ετών. Εκανα κάθε είδους δουλειά (εργάτης, μεταφορέας, οδηγός ασθενοφόρου, κλητήρας...). Ετσι άρχισα να περιγράφω τη δική μου πραγματικότητα, την οποία και γνώριζα καλά, τα των συνεντεύξεων για αναζήτηση εργασίας, των σχέσεων ιεραρχίας μέσα σε μια εταιρεία, τον φόβο της απώλειας της δουλειάς μου... Σε γενικές γραμμές, τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η αντιφατική, σχεδόν νευρωτική σχέση την οποία διατηρεί ένα άτομο με την εργασία του. Ο σκοπός μου είναι το να μπορεί κανείς να γελά με τραγικές καταστάσεις τις οποίες και αναγνωρίζει αμέσως», σημειώνει σχετικά με το έργο ο συγγραφέας.

Συντελεστές: Μετάφραση: Ερση Βασιλικιώτη, Σκηνοθεσία: Γιώργος Πέππας, Μουσική: Αποστόλης Σιώκης, Βίντεο: Παναγιώτης Παπαφράγκος, Σκηνικά - κοστούμια: Αντα Γόντικα, Σχεδιασμός φωτισμού: Εβίτα Αναγνοπούλου, Αφίσα: Αριάδνη Μιχαηλάρη.

Ερμηνεύουν: Γιώργος Ζιώγαλας, Ελεάννα Γρηγορίου, Σπύρος Κοντορίζος, Αθηνά Φραγκουλοπούλου.

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ, 5 ευρώ το μειωμένο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.6033.676 & 6977.987.271

Μουσική συνάντηση στην «Αστροφεγγιά»

Αυτό το χειμώνα, η «Αστροφεγγιά» (Πατησίων 294 και Κόντου 5, Αγιος Λουκάς, Πατήσια, τηλ: 2102010160) φιλοξενεί τρεις καλλιτέχνες από διαφορετικά μουσικά μονοπάτια, συνδυάζοντας το κλασικό λαϊκό τραγούδι, που εκφράζει ο αυθεντικός ερμηνευτής Γιάννης Ντουνιάς, με τις διαχρονικές επιτυχίες που υπογράφει το «Παιδί της Πάτρας» Χρήστος Παπαδόπουλος, αλλά και ο αγαπημένος Γιώργος Σαρρής, κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Μαζί τους η Γεωργία Διακομή. Πρεμιέρα αυτό το Σάββατο 15/10.

Ο Γιάννης Ντουνιάς έχει γράψει το δικό του κεφάλαιο στο λαϊκό τραγούδι, όπως του το δίδαξαν οι μεγάλοι δημιουργοί της εποχής του κλασικού λαϊκού τραγουδιού: Καραμπεσίνης, Καρανικόλας, Βασίλης Βασιλειάδης, Νικολόπουλος, Πυθαγόρας, Ρεπάνης, Καμπουρίδης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Χρυσοβέργης, Γιατράς, Κορακάκης αλλά και Γιάννης Μαρκόπουλος, με τραγούδια όπως «Γλυκοχαράματα», «Νύχτα Ονειρομάνα» και άλλες επιτυχίες.

Τη σκυτάλη παίρνει ο Χρήστος Παπαδόπουλος με τραγούδια από τη χρυσή δεκαετία των «Παιδιών από την Πάτρα», όπως «Λαϊκό Τσα-τσα», «Δεν χρωστάω», αλλά και μετέπειτα δημιουργίες του, «Εγώ γιορτάζω πάντα όταν πονάω», «Αρχιπέλαγος», «Αυτή η Γη έχει φωνή», «Της αγάπης μαχαιριά», «Φίλα με» κ.ά.

Συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι ο Γιώργος Σαρρής, που με την κιθάρα του θα μας θυμίσει επιτυχίες που έχει γράψει με τους Ζιγκ Ζαγκ, όπως «Φύσηξε έρωτας βοριάς», «Αίνιγμα», «Αγάπη του καλοκαιριού», «Ευτυχώς που ξέχασα να μεγαλώσω», αλλά και τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε και έγιναν γνωστά μέσα από το συγκρότημα, όπως το «Απολύομαι» κ.ά.

Πέθανε ο Αντρέι Βάιντα

Πέθανε στα 90 του χρόνια ο βραβευμένος με «Οσκαρ» Πολωνός σκηνοθέτης, Αντρέι Βάιντα. Ο Βάιντα σκηνοθέτησε περισσότερες από 40 ταινίες σε μια καριέρα 60 ετών.

Αν και άξιος κινηματογραφιστής συνέδεσε το όνομά του με τον αντικομμουνισμό και τον αντισοβιετισμό. Χαρακτηριστική είναι η ταινία, που γύρισε πριν δύο χρόνια, «Βαλέσα, η δύναμη της ελπίδας», που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή του σοσιαλισμού στην Πολωνία, αλλά και η ταινία «Κατίν» που υιοθετεί τη ναζιστική προπαγάνδα, για τη δήθεν σφαγή Πολωνών από τους Σοβιετικούς το 1940.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org