ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αναπτύσσει πυραυλικά συστήματα στο Καλίνινγκραντ

Αντιδράσεις από χώρες του ΝΑΤΟ

Ενα ακόμα σημείο που καταγράφει ξεκάθαρα την όξυνση της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας είναι η κίνηση στην οποία προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση, να αναπτύξει πυραύλους Iskander-M, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και με ακτίνα δράσης τα 700 χιλιόμετρα, στο θύλακα του Καλίνινγκραντ, που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, την ίδια ώρα που σε αυτές τις χώρες οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αναπτύσσουν τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα και δύναμη 40.000 στρατιωτών συνολικά στη Βαλτική. Επίσης, η κίνηση έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση της Ρωσίας να «παγώσει» τη διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ για την καταστροφή οπλικού πλουτωνίου.

Η πολωνική κυβέρνηση αντέδρασε πολύ έντονα στην τοποθέτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων, με τον υπουργό Εξωτερικών, Βίτολντ Βαστσιλόβσκι, να δηλώνει ότι πρόκειται για «αδικαιολόγητη και ακατάλληλη αντίδραση στη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ». Η ρωσική πλευρά, από την άλλη, απάντησε ότι η μεταφορά των συστημάτων γίνεται στο πλαίσιο «στρατιωτικών ασκήσεων ρουτίνας». «Οι πυραυλικές αυτές μονάδες έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από μία φορά στην περιοχή του Καλίνινγκραντ (...) και θα αναπτύσσονται στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, και πρόσθεσε ότι ένας από τους πυραύλους εκτέθηκε σκοπίμως σε έναν αμερικανικό κατασκοπευτικό δορυφόρο.

«Η κίνηση αυτή, όχι μόνο αυξάνει την ένταση στην περιοχή, αλλά επίσης είναι πιθανόν ότι παραβιάζει διεθνείς συνθήκες που θέτουν όρια στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων βεληνεκούς μεγαλύτερου των 500 χιλιομέτρων» δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Λίνας Λινκεβίσιους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βίλνιους, προσθέτοντας ότι το θέμα θα τεθεί κατά τη διάρκεια του προσεχούς Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

ΗΠΑ - ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ
Πολυεπίπεδες κόντρες...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η νέα κοκορομαχία ανάμεσα στη «Δημοκρατική» Χίλαρι Κλίντον και τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιήθηκε υπό το φόντο των χυδαίων σχολίων του τελευταίου για τις γυναίκες και την κριτική για τα γνωστά ηλεκτρονικά τηλεγραφήματα της πρώτης. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε, δείχνοντας και αντιθέσεις μέσα στο τμήμα εκείνο της αστικής τάξης που στηρίζει Ρεπουμπλικάνους, η δήλωση Τραμπ πως ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, αν και δεν του αρέσει, «εξουδετερώνει το "Ισλαμικό Κράτος" μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν». Νωρίτερα, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του κόμματός του, Μάικ Πενς, είχε προτείνει πως θα πρέπει να ασκηθεί «αμερικανική δύναμη σε βάρος της Συρίας» για να τερματιστεί ο πόλεμος και είχε συμφωνήσει με τον «Δημοκρατικό» αντίπαλό του, υποψήφιο αντιπρόεδρο Τιμ Κέιν, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία.

Η Χίλαρι Κλίντον, από την πλευρά της, απάντησε ότι θα ήταν «πολύ σοβαρό λάθος» η χρήση αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία ως κατοχική δύναμη. Υποστήριξε, αντίθετα, τη χρήση Αμερικανών κομάντος στο συριακό έδαφος, αλλά και στο έδαφος του Ιράκ κατά τζιχαντιστών, εκτιμώντας «ότι είχε μερικά θετικά αποτελέσματα προς το συμφέρον μας». Υποστήριξε ότι εκείνη θα έβαζε στο στόχαστρο ειδικά τον αρχηγό του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, και άλλα στελέχη της «Αλ Κάιντα» και πως θα εξόπλιζε τους Κούρδους «και στη Συρία και στο Ιράκ».

Σε σχέση με την οικονομία και το εμπόριο, ο Ντ. Τραμπ επανέλαβε τις διαφωνίες του με προηγούμενες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου των ΗΠΑ σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, λέγοντας ότι στερούν θέσεις εργασίας Αμερικανών. Πρόσθεσε ότι εάν εκλεγεί, θα φέρει πίσω τις αμερικανικές εταιρείες Ενέργειας, στηρίζοντας ταυτόχρονα και σχέδια ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γιατί αυτό θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, και στη μείωση του αμερικανικού χρέους.

Εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πληθαίνουν οι φωνές που λένε ανοιχτά ότι δεν θα στηρίξουν τον Τραμπ. Με πρόσχημα τα σχόλια Τραμπ σε βάρος γυναικών, ήδη πάνω από 100 στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, γερουσιαστές, κυβερνήτες πολιτειών, απέσυραν την υποστήριξή τους. Επίσης, ενστάσεις υπάρχουν για ανεπάρκειες στην εξωτερική πολιτική. Στη λίστα «αμφισβητιών» συγκαταλέγονται ο Τζον Μακέιν, ο Τζ. Μπους, αλλά και ο γνωστός αντιδραστικός ηθοποιός Α. Σβαρτζενέγκερ. Επίσης, στο εσωτερικό του κόμματος έχει ανοίξει η συζήτηση για πιθανή απόσυρση της υποψηφιότητας Τραμπ με βάση τον κανονισμό 9 της Εθνικής Επιτροπής.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πολλά τα ερωτήματα για την «υπόθεση βιασμών»

Από διάφορες αποφάσεις που βγαίνουν από το δικαστήριο της Κολονίας, στη Γερμανία, σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση των καταγγελιών γυναικών ότι «βιάστηκαν και παρενοχλήθηκαν από μετανάστες και πρόσφυγες» την φετινή Πρωτοχρονιά στη διάρκεια των γιορτασμών, αποδεικνύεται ότι η όλη υπόθεση εξακολουθεί να έχει πολλά ερωτήματα, αν δεν στήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας διεύρυνσης της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Σε αυτήν την κατεύθυνση, λειτούργησε ουσιαστικά, συμβάλλοντας να φουντώνουν ακροδεξιές, ρατσιστικές δυνάμεις που προϋπήρχαν όπως το «κίνημα» ενάντια στην «εξισλαμοποίηση της Δύσης» PEGIDA, η λεγόμενη «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Επίσης, συνέβαλε ώστε η γερμανική κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών να κλείσει κι άλλο τη «στρόφιγγα» στη ροή προσφύγων.

Ας δούμε όμως τα στοιχεία: Από τις πρώτες 19 μηνύσεις που έφτασαν στο δικαστήριο - θυμίζουμε ότι στην Κολονία και ορισμένες άλλες πόλεις είχε δημιουργηθεί μια υστερία, με τις μηνύσεις να φτάνουν κάπου στις 1.200 - μόνο για μία περίπτωση υπήρξε καταδίκη για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ οι υπόλοιπες ήταν περιπτώσεις κλοπής. Οι φερόμενοι δράστες ήταν Αλγερινοί, Μαροκινοί, ένας Λίβυος, ένας Τυνήσιος και ένας Ιρακινός με ηλικίες από 16 έως 35 ετών. Ενας κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ οι ποινές που επεβλήθησαν στους υπόλοιπους κυμαίνονται μεταξύ χρηματικών προστίμων και κάθειρξη με αναστολή. Μόνο στην περίπτωση της καταδίκης για σεξουαλική παρενόχληση η ποινή είναι κάθειρξη χωρίς αναστολή.

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, να θυμηθούμε ότι μετά τους υποτιθέμενους βιασμούς, σε μια συγκυρία όπου κατέφθαναν στην Ευρώπη τα καραβάνια των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και τη Βόρεια Αφρική, ακολούθησε αύξηση των κρουσμάτων βίας και ξυλοδαρμών ξένων, από τις λεγόμενες «πρωτοβουλίες πολιτών», τους «περιπάτους στην πόλη», που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «τάγματα εφόδου» όπως αυτά της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη χώρα μας.

Χτες, επίσης, η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε μετά από καταδίωξη 48 ωρών, τον 22χρονο Σύρο Τζάμπερ Αλμπάκρ που φέρεται να ετοίμαζε επίθεση για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους». Ο άνδρας αυτός είχε αποφύγει νωρίτερα τη σύλληψη στο διαμέρισμά του στη Λιψία, όπου η αστυνομία δηλώνει ότι βρέθηκαν εκρηκτικά, στη συνέχεια κατέφυγε σε άλλο σπίτι συμπατριώτη του, ο οποίος ειδοποίησε την αστυνομία και συνελήφθη. Ο 22χρονος είχε ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ουενζχού στην ανατολική επαρχία Λουτσένγκ της Κίνας, όταν κατέρρευσαν τέσσερις κατοικίες. Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της κατάρρευσης.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενας ακόμα πρόσφυγας σκοτώθηκε την Κυριακή κοντά στο Καλέ της βόρειας Γαλλίας, όπου χιλιάδες ξεριζωμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις παραμένουν εγκλωβισμένοι και γίνονται «μπαλάκι» και μεταξύ Βρετανίας - Γαλλίας. Ο άντρας παρασύρθηκε από βρετανικό όχημα, μαζί με τη σύντροφό του που νοσηλεύεται τραυματισμένη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νιγηριανοί αξιωματούχοι διέταξαν χτες τη σύλληψη του εκπροσώπου της προσφάτως «απαγορευμένης» διά νόμου σιιτικής μουσουλμανικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κίνημα», Ιμπραχίμ Μούσα.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο Αμερικανο-βρετανός Ολιβερ Χαρτ και ο Φινλανδός Μπενγκ Χόλμστρεμ πήραν χτες το φετινό Νόμπελ Οικονομίας για τη «συνεισφορά τους στη θεωρία των συμβάσεων», που βοήθησε στην κατανόηση ζητημάτων όπως η αμοιβή υψηλόβαθμων στελεχών με βάση την απόδοσή τους. Το έργο τους υποτίθεται πως θέτει τα θεωρητικά θεμέλια για τον σχεδιασμό πολιτικών και θεσμών σε πολλούς τομείς, από τη νομοθεσία για τη χρεοκοπία έως το συνταγματικό Δίκαιο.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Με δακρυγόνα και «κανόνια» νερού κατέστειλαν χτες φοιτητική διαδήλωση έξω από το πανεπιστήμιο Γουιτγουότερσραντ του Γιοχάνεσμπουργκ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με αίτημα την κατάργηση διδάκτρων στα πανεπιστήμια όλης της χώρας.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Διευθυντικό στέλεχος της ΜΠΑΓΕΡ δήλωσε χτες στο Βερολίνο ότι, μετά τη συμφωνία εξαγοράς της αμερικανικής εταιρείας ΜΟΝΣΑΝΤΟ έναντι 57 δισεκ. δολαρίων και την «απορρόφηση» χρέους 9 δισ. δολαρίων της δεύτερης, δεν επιδιώκει να προωθήσει στην Ευρώπη την πώληση γενετικά μεταλλαγμένων υβριδίων στη γεωργία.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μικρότερης έντασης συγκρούσεις

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κατηγόρησε χτες για μη τήρηση των συμφωνηθέντων και τις δύο πλευρές στη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία: Κυβέρνηση του Κιέβου και ηγεσίες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς). Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ, που επιβλέπουν τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, από το Φλεβάρη του 2015 και την πιο πρόσφατη το Σεπτέμβρη φέτος, ανακοίνωσαν ότι είναι πολύ περιορισμένη η πρόσβασή τους σε σημεία της γραμμής αντιπαράθεσης που έχει αποφασιστεί να αποσυρθούν οπλικά συστήματα, άνδρες και να γίνει αποναρκοθέτηση. Πάντως, αν και πιο περιορισμένα, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του ουκρανικού στρατού σε περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας και χτες χτυπήθηκαν δύο περιοχές στο Λουγκάνσκ.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι προετοιμάζεται μια νέα συνάντηση του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία), αλλά δεν έχει καθοριστεί ακόμα ακριβής ημερομηνία. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι ανταγωνισμοί και επιδίωξη συμβιβασμού ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πάνε χέρι-χέρι.

Διαμάχη για μια ταινία

Ενδιαφέρον έχει και μια ακόμη εξέλιξη: Η κόντρα Ουκρανίας - Πολωνίας, με αφορμή το γεγονός της κυκλοφορίας από την περασμένη Παρασκευή μιας νέας ταινίας του Πολωνού σκηνοθέτη Βόιτσεχ Σμαρζόφσκι με τίτλο «Βολίν». Η ταινία αναφέρεται στην περιοχή Βολίν (μια ευρύτερη ιστορική περιοχή δυτικά του Κιέβου, στην Ουκρανία, Πολωνία και τμήματα της Λευκορωσίας) στη σφαγή χιλιάδων Ουκρανών (κυρίως γυναικόπαιδων) το 1943 - '44 από τους ναζί και τους Ουκρανούς εθνικιστές συνεργάτες τους όπως ο Στεπάν Μπαντέρα, που πολέμησαν ενάντια στον Κόκκινο Στρατό. Τέτοια αποβράσματα σήμερα τιμώνται από τις επίσημες αρχές της Ουκρανίας ως «ήρωες της ανεξαρτησίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ