ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΚΑ
Εργαζόμενοι και σωματεία να αποκρούσουν την ωμή παρέμβαση της Δικαιοσύνης στο συνδικαλιστικό κίνημα

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις μετά την απόφαση του δικαστηρίου, που ακυρώνει το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Κυβέρνηση, εργοδοσία και εργατοπατέρες, με τη συμβολή και της Δικαιοσύνης, θέλουν κίνημα χειραγωγημένο, στοιχισμένο στους στόχους του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουν δικαστικές αποφάσεις που οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση
Κυβέρνηση, εργοδοσία και εργατοπατέρες, με τη συμβολή και της Δικαιοσύνης, θέλουν κίνημα χειραγωγημένο, στοιχισμένο στους στόχους του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουν δικαστικές αποφάσεις που οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση
Να μη δεχτούν και να μη νομιμοποιήσουν την ωμή παρέμβαση της Δικαιοσύνης στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και να μην αναγνωρίσουν καμιά νόθα και διορισμένη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), καλούν τους εργατοϋπάλληλους και τα σωματεία - μέλη οι εκλεγμένοι της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας στη διοίκηση του ΕΚΑ (ΔΑΣ ΕΚΑ).

Υπενθυμίζεται ότι με μια ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση, για λογαριασμό της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, η αστική Δικαιοσύνη αποφασίζει την ακύρωση του 29ου Συνεδρίου του ΕΚΑ (Μάης 2016), των αποφάσεων και των αρχαιρεσιών του. Με ένα απαράδεκτο σκεπτικό υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων του σωματείου της «Alpha Τράπεζας», η δικαστής διατυπώνει τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι δεν προβλέπεται στο καταστατικό του ΕΚΑ αποκλεισμός αντιπροσώπων λόγω παρατυπιών στις αρχαιρεσίες που τους ανέδειξαν και στη συνέχεια αναφέρει:

«Ο έλεγχος του κύρους των κάθε φύσεως εκλογών των οργάνων σωματείων απόκειται στη δικαιοδοτική κρίση των Δικαστηρίων και όχι των Διοικητικών Συμβουλίων ή Γενικών Συνελεύσεων (σ.σ. στη συγκεκριμένη περίπτωση ως γενική συνέλευση θεωρείται το Συνέδριο του ΕΚΑ) των υπερκείμενων οργανώσεων, τα οποία δεσμεύονται από το εκλογικό αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών της πρωτοβάθμιας οργάνωσης - μέλους της, που αφορά την εκλογή των αντιπροσώπων τους για τα συνέδρια των τελευταίων».

Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο σωματείο εμφάνιζε ψηφίσαντες για την Αθήνα από όλη την Ελλάδα και μάλιστα χωρίς τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. Επιπλέον, έχοντας τις πλάτες των τραπεζιτών και του κράτους, αρνούνταν να προσκομίσει και οποιοδήποτε στοιχείο για τους ψηφίσαντες που παρουσίαζε.

Ακυρώνει τα καταστατικά των συνδικάτων

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, «η απόφαση του δικαστή ακυρώνει στην πράξη τη δυνατότητα των συνδικαλιστικών οργάνων, ιδιαίτερα των δευτεροβάθμιων, να ελέγχουν και να νομιμοποιούν τους αντιπροσώπους των συνδικαλιστικών τους αρχαιρεσιών όπως προβλέπουν ρητά τα καταστατικά των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που άλλωστε γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά από ένα πρωτοβάθμιο σωματείο για να γίνει μέλος σε δευτεροβάθμιο. Ανοίγει το δρόμο του ολοκληρωτικού άμεσου ελέγχου των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία».

Η απόφαση, μάλιστα, πάει κι ένα βήμα παραπέρα, «ισχυριζόμενη πως μοναδικός κριτής ελέγχου και νομιμοποίησης των διαδικασιών των σωματείων δεν είναι τα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα και τα καταστατικά τους, αλλά τα δικαστήρια, τα οποία αποφασίζουν με κριτήριο "η δικαστική επέμβαση στη σωματειακή αυτονομία να καθίσταται όσο το δυνατόν ανώδυνη". Οδηγεί, δηλαδή, τα συνδικάτα και ιδιαίτερα τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να παίρνουν αποφάσεις όχι στις ΓΣ και στα Συνέδριά τους, αλλά στις αίθουσες των δικαστηρίων που θα ορίζουν και τις διοικήσεις!».

«Αυτή η κατάπτυστη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για λογαριασμό της εργοδοσίας και της κυβέρνησης αποδεικνύει, για ακόμα μια φορά, ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι καθόλου τυφλή προκειμένου να χτυπήσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργατικούς αγώνες, να υπηρετήσει με τις αποφάσεις της τη μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνηση», καταγγέλλει η ΔΑΣ και συνεχίζει:

«Οταν 9 στις 10 αποφάσεις των δικαστηρίων βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες, όταν με ασφαλιστικά μέτρα νομιμοποιούνται δεκάδες "μαϊμούδες" αντιπρόσωποι στα συνδικαλιστικά όργανα, προϊόν της νοθείας και του μαγειρέματος που κάνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός με την ευλογία της εργοδοσίας, τότε μόνο έκπληξη δεν προκαλεί αυτή η ωμή παρέμβαση».

Η στάση των άλλων παρατάξεων

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, η ΔΑΣ ΕΚΑ αναφέρει: «Εχουν τεράστιες ευθύνες οι παρατάξεις ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ/ ΛΑΕ) - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Νέα Πορεία", όχι μόνο γιατί είναι πρωταγωνιστές και οργανωτές σε όλο αυτό το σάπιο σκηνικό της νοθείας και του εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και γιατί στο ΔΣ του ΕΚΑ, την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, σαν έτοιμοι από καιρό αποφάσισαν να καταργήσουν την εκλεγμένη διοίκηση και να πάνε στο δικαστήριο να τους διορίσει καινούργια!

Χωρίς να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα, αρνήθηκαν με μένος την πρόταση της ΔΑΣ, το ΕΚΑ να καταγγείλει την απόφαση του δικαστηρίου και να μη δεχτεί οι τραπεζίτες και το κράτος να ορίσουν διοίκηση, να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι της Αθήνας και τα σωματεία - μέλη του ΕΚΑ, να υπάρξει ένα αγωνιστικό πρόγραμμα διεκδίκησης με παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εργασίας και άλλες μορφές.

Δεν δέχτηκαν ούτε καν την πρόταση να υπερασπιστούν την απόφαση των εργαζομένων και του συνεδρίου του ΕΚΑ στο οποίο πήραν μέρος 1.161 αντιπρόσωποι εκπροσωπώντας 268 σωματεία και χιλιάδες ψηφίσαντες εργαζόμενους.

Δεν εκπλήσσει, βέβαια, η στάση των συγκεκριμένων παρατάξεων. Η ΔΑΣ αμέσως μετά τις αρχαιρεσίες του 29ου Συνεδρίου είχε εκτιμήσει ότι "το ΕΚΑ παραμένει σφιχτά δεμένο στην αγκαλιά κυβέρνησης και εργοδοσίας". ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ/ ΛΑΕ) - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Νέα Πορεία συνέχισαν αυτήν την πορεία νοθείας και εκφυλισμού αρνούμενοι να κοινοποιήσουν τις αποφάσεις του 29ου Συνεδρίου στα σωματεία - μέλη του ΕΚΑ εδώ και 4 μήνες (τυχαίο;;;) και σε προηγούμενο ΔΣ δέχτηκαν να γίνει μέλος του ΕΚΑ ένα ανύπαρκτο σωματείο - σφραγίδα με την ονομασία "Πανελλήνιο σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων" (!!!) που είχε απορριφθεί από το 29ο Συνέδριο, αφού δεν ήταν ούτε τοπικό, ούτε κλαδικό, ούτε επιχειρησιακό και είχε και ένα βουνό παρατυπίες».

Καμιά νομιμοποίηση από τα σωματεία!

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ στη διοίκηση ΕΚΑ, τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν τους εργατοϋπάλληλους της Αθήνας και τα σωματεία - μέλη του ΕΚΑ να μη δεχτούν και να μη νομιμοποιήσουν αυτήν την ωμή παρέμβαση των δικαστηρίων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να την καταγγείλουν και να την αντιπαλέψουν με κάθε τρόπο. Να μην αναγνωρίσουν καμιά νόθα και διορισμένη διοίκηση του ΕΚΑ.

Η ωμή παρέμβαση της Δικαιοσύνης στο συνδικαλιστικό κίνημα, εν προκειμένω στο ΕΚΑ, επιβεβαιώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν με το νέο συνδικαλιστικό νόμο. Μπροστά στο νέο τσουνάμι αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για τα Εργασιακά, τις ΣΣΕ, τις ομαδικές απολύσεις, κυβέρνηση και εργοδότες θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα απόλυτα χειραγωγημένο, ένα κίνημα δεμένο χειροπόδαρα που δεν θα αμφισβητεί και δεν θα οργανώνει την πάλη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα. Δεν θα οργανώνει τους εργάτες και τους ανέργους, για να διεκδικήσουν όσα τους στερεί η εκμετάλλευση από τους επιχειρηματικούς ομίλους και οι αντιλαϊκοί νόμοι.

Επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κόμματα του κεφαλαίου θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα παραγωγής και αναπαραγωγής συνδικαλιστικών στελεχών και οργανώσεων που δεν θα αμφισβητούν τη στρατηγική του κεφαλαίου για ένταση της εκμετάλλευσης και αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων. Ενα κίνημα που θα είναι κολαούζος στον κοινωνικοεταιρισμό και μηχανισμός νομιμοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής μέσα στους εργάτες, στα πρότυπα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων εργατοπατερίστικων συνδικαλιστικών οργάνων. Θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου.

Οι εξελίξεις στο ΕΚΑ και οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης για λογαριασμό του κράτους και της εργοδοσίας, πρέπει να γίνουν κριτήριο για κάθε εργατοϋπάλληλο και άνεργο. Να σπάσει κάθε αυταπάτη ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι αστικές κυβερνήσεις που τους υπηρετούν μπορεί να υποχωρήσουν από τις επιδιώξεις τους και τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν. Μόνο ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μπορεί να τους ανατρέψει».

Κριτήριο η στάση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ ΕΚΑ καταλήγει: «Η στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού πρέπει να γίνουν κριτήριο για κάθε εργάτη και εργάτρια, για κάθε τίμιο συνδικαλιστή που ανησυχεί και τον απασχολεί η πορεία του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος ακόμα και εάν μέχρι σήμερα στηρίζει ή δείχνει ανοχή σ' αυτές τις δυνάμεις. Δεν χωρούν αυταπάτες για το ρόλο τους, ούτε για τη στάση του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ/ ΛΑΕ) που δεν αποτελεί παρά τον "αριστερό" ιμάντα υλοποίησης των αντεργατικών σχεδιασμών μέσα στα συνδικάτα και την εργατική τάξη.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι της Αθήνας να οργανωθούν μαζικά στα συνδικάτα τους. Με γενικές συνελεύσεις και άλλες μαζικές διαδικασίες να ζωντανέψουν τα συνδικάτα και να τα μετατρέψουν σε κέντρα οργάνωσης και αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΕΕ.

Να θέσουν στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την πάλη για ΣΣΕ και την κάλυψη όλων των απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι κατά την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Να δώσουν μια πρώτη μαζική και μαχητική απάντηση στις 17 Οκτώβρη, στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, που οργανώνουν πάνω από 420 Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα».

  • Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν πολλά Συνδικάτα της δύναμης του ΕΚΑ. Μεταξύ αυτών, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας κ.ά.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ