ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Οχτώβρη 2015
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
ΝΑΤΟ: Το οπλισμένο χέρι του ευρωαμερικάνικου ιμπεριαλισμού κατά των λαών

Αποσπάσματα από την ομιλία του Θανάση Παφίλη, στη σχετική συζήτηση που έγινε την Πέμπτη το βράδυ στη Διεθνούπολη

«

"Who is the world?" - ΝΑΤΟ: Το οπλισμένο χέρι του ευρωαμερικάνικου ιμπεριαλισμού κατά των λαών» ήταν το θέμα της συζήτησης που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στη Διεθνούπολη. Ομιλητής ήταν ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Δημοσιεύουμε σήμερα αποσπάσματα από την ομιλία του Θανάση Παφίλη.

* * *

Πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που επιταχύνονται συνεχώς, στην ευρύτερη περιοχή που μπορεί κανείς να τη σηματοδοτήσει από την Ουκρανία ως την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η καθημερινή κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ, γιατί ο πόλεμος υπάρχει ήδη κι επεκτείνεται, είναι και αποτέλεσμα των μεγάλων αντιθέσεων και ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, των αγορών και των σφαιρών επιρροής, των δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας.

Η μεγάλη όξυνση αυτών των αντιθέσεων λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, όχι μόνο δεν ξεπερνιέται, αλλά προοιωνίζει μια νέα, συγχρονισμένη και μεγαλύτερη, που θα αγκαλιάζει όλες τις ιμπεριαλιστικές χώρες, το παγκόσμιο τοπίο αυτών των ανταγωνισμών, που εκτός απ' αυτές τις περιοχές αγκαλιάζει κι άλλες περιοχές, όπως τη Νότια Κίνα μέχρι και την Ανταρκτική.

Το ΚΚΕ θέλει να προειδοποιήσει ανοιχτά το λαό γι' αυτό το ενδεχόμενο, που είναι πάρα πολύ πιθανό παίρνοντας υπόψιν και την ιστορία του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, που ξεπέρασε τις μεγάλες κρίσεις με δύο παγκόσμιους πολέμους, που είχαν ίδια χαρακτηριστικά και φυσικά ορισμένες ιδιαιτερότητες - ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος - λόγω της ύπαρξης της Σοβιετικής Ενωσης.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και πολιτικά και στρατιωτικά. Τα κόμματα που σήμερα υπερασπίζονται το καπιταλιστικό σύστημα - δηλαδή όλα πλην ΚΚΕ - προβάρουν καθημερινά κι έχουν κοινή αναφορά σε αυτό και δε διαφωνούν, ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα σταθερότητας στην περιοχή αυτή, που κυριολεκτικά φλέγεται. Αυτό είναι μεγάλο ψέμα. Αυτό που προβάλλουν ως σταθερότητα, σημαίνει ότι η Ελλάδα υπηρετεί με ακρίβεια και παίρνει και πρωτοβουλίες στα σχέδια του ιμπεριαλισμού. Ομως, είναι και από μια άποψη επικίνδυνο, γιατί όλοι τους - και η ονομαζόμενη «πρώτη φορά αριστερή» κυβέρνηση - καλλιεργούν εφησυχασμό στο λαό ότι επειδή είμαστε στο ΝΑΤΟ, επειδή υπάρχει σταθερότητα, κινδυνεύουμε λιγότερο. Θεωρούν και το προβάλλουν με πολύ επικίνδυνους τρόπους ότι είμαστε στην ασπίδα του πιο ισχυρού στρατιωτικο-πολιτικού οργανισμού που είναι το ΝΑΤΟ κι επομένως προστατεύονται τα συμφέροντα της χώρας.

Κάτι άλλο που είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, είναι ότι ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αμβλύνει σήμερα τα αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά του λαϊκού κινήματος, τη μεγάλη και ισχυρή παράδοση του ελληνικού κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, η οποία δεν ήταν μόνο στο παρελθόν, αλλά εκδηλώθηκε και στις στιγμές της μεγάλης ανατροπής και της προσωρινής ήττας του σοσιαλισμού και προσπαθούν έτσι να ευνουχίσουν τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού κατά του ΝΑΤΟ. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα - που υπάρχει και στο προεκλογικό σποτάκι της ΚΝΕ - είναι τα τραγούδια του κ. Κοτζιά ότι «εμείς είμαστε ο κόσμος». Με ποιους, αλήθεια; Με τα γεράκια του ΝΑΤΟ, με τους φονιάδες της ανθρωπότητας.

Οι ΝΑΤΟικές δομές στη χώρα μας

Η βάση της Σούδας. Οι Αμερικάνοι έχουν δηλώσει ότι αν θιχτούν τα συμφέροντά της, θα προκληθεί παγκόσμιος πόλεμος. Κάποτε κάναμε μία και μοναδική συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ, αν θυμάμαι καλά ήταν ο Μπερνς, που ήρθε στον Περισσό. Στο τέλος της συζήτησης τον ρωτάει η Αλέκα Παπαρήγα, που ήταν τότε ΓΓ του Κόμματος, «αφού λέτε ότι σέβεστε τη δημοκρατία, τις επιλογές των λαών, αν αύριο εμείς, έστω με κοινοβουλευτικό δρόμο, πάρουμε το 51% ή το 60% στις εκλογές με το Πρόγραμμά μας, που περιέχει και την απομάκρυνση της βάσης της Σούδας, θα σεβαστείτε τη θέληση του ελληνικού λαού»; Η απάντησή του ήταν «αυτό δε θα το επιτρέψουμε ποτέ». Να το ξέρουμε και ιστορικά.

Στη Βάση της Σούδας υπάρχει ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, που εκπαιδεύονται στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης που εδρεύει στο πρώην 3ο Σώμα του Στρατού.

Το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ στη Λάρισα. Το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών στο ΓΕΕΘΑ, που ιδρύθηκε το 2004, «για να αντιμετωπιστούν οι στρατηγικές ελλείψεις στις θαλάσσιες μεταφορές, στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρήσεων από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Ο χερσαίος σχηματισμός μάχης στην ΕΕ στη Νέα Σάντα του Κιλκίς. Ο αμφίβιος σχηματισμός μάχης που συμμετέχουν στρατιωτικές δυνάμεις Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας. Η προωθημένη επιχειρησιακή βάση στο Ακτιο, με τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ, τα άβακς.

Αρα, η Ελλάδα δεν είναι μια μικρή χώρα που τέλος πάντων είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Παίζει σοβαρό, στρατιωτικό ρόλο και είναι γερά δεμένη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Ζήσαμε σε διεθνές επίπεδο, κυρίως όλα τα προηγούμενα χρόνια, τη μεγάλη αντιπαράθεση που γινόταν στους κόλπους του πρώην κομμουνιστικού κινήματος και αριστερού κινήματος, για το ότι η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του ΝΑΤΟ. Δεν υπήρχε μεγαλύτερο ψέμα, τώρα τελευταία το 'χουν κόψει βέβαια. 22 από τις 28 χώρες της ΕΕ είναι μέλη του ΝΑΤΟ, από τις υπόλοιπες 6 οι 4 είναι στο «Συνεταιρισμό», στον προθάλαμο, περιμένουν τη σειρά για να «χτυπήσουν κάρτα». Εξω, προς το παρόν, είναι η Κύπρος και η Μάλτα. Αρα μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο, άλλο η ΕΕ, άλλο το ΝΑΤΟ. Ομως, το κυριότερο ποιο είναι; Οτι σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ, το ΝΑΤΟ θεωρείται βασικός πυλώνας της ασφάλειας της ΕΕ. Είναι συστατικό στοιχείο και αναγνωρίσιμο, δηλαδή. Οι διαφορές είναι άλλες, είναι όπως τσακώνονται αυτοί που σκοτώνουν το θήραμα, ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι. Απέναντι στους λαούς, όμως, είναι ενιαίοι και το 'χουν αποδείξει πάρα πολλές φορές.

Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας και το ΝΑΤΟ

Ολα τα κόμματα πλην ΚΚΕ, και στα προγράμματά τους και στην πράξη, τάσσονται υπέρ του ΝΑΤΟ. Η ΝΔ δεν περιμένει κανείς κάτι άλλο, είναι το βασικό κόμμα της αστικής τάξης και δεν το κρύβει. Το ΠΑΣΟΚ, καταρχήν, όχι απλά ήταν κατά του ΝΑΤΟ, «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα του ΠΑΣΟΚ που πήρε και τις εκλογές του '81. Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο ενσωματώθηκε, αλλά υπηρέτησε το ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλισμό καλύτερα κι από τις συντηρητικές δυνάμεις και κυρίως τι έκανε; Αυτό που γίνεται και σήμερα. Ευνούχισε σε μεγάλο βαθμό τα αντιιμπεριαλιστικά συναισθήματα του ελληνικού λαού που ήταν πολύ ισχυρά, ήταν άλλος ο συσχετισμός τότε, ήταν αλλιώς τα πράγματα. Εδωσε τα πάντα, ό,τι του ζητήθηκε σε όλους τους πολέμους, παρ' ότι προσπαθούσε να παραπλανήσει το λαό, τα έδωσε όλα. Και στη Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και γι' αυτό άλλωστε πήρε τις ευχαριστίες του Κλίντον κι άλλων, που είπαν ότι χωρίς την Ελλάδα δε θα μπορούσαμε. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει στα μάτια του λαού ότι είναι υπέρ του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού.

Πιο ύπουλες είναι οι θέσεις που διατυπώνονται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μέσα από μια κριτική που κάνουν, ότι είμαστε κατά του ΝΑΤΟ, δε συμφωνούμε, ουσιαστικά καλούν πονηρά και πρόστυχα το λαό να υποταχθεί. Τι λένε; Είμαστε κατά του ΝΑΤΟ και παλεύουμε να διαλυθεί. Καλό δεν ακούγεται; Το ερώτημα είναι το εξής: Μέχρι να διαλυθεί τι κάνουμε; Πώς θα διαλυθεί; Το μέχρι να διαλυθεί το έχει απαντήσει, συμμετέχουμε και παίζουμε και ενεργό ρόλο. Αν δε φύγουν οι χώρες από το ΝΑΤΟ, πώς θα διαλυθεί; Αρα, λοιπόν, καλούν το λαό να υποταχθεί και εγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις σε αυτή τη λογική. Τι είπε ο Τσίπρας στον ΑΝΤ1; «Διότι ισχυρίζομαι και το λέω με όλη τη δύναμη της φωνής μου, ότι η χώρα πράγματι είναι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, ανήκει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται, όμως δεν μπορεί να είναι μια χώρα ασήμαντη της Δύσης, που θα ακολουθεί άκριτα τις επιλογές των ισχυρών της Δύσης».

Γιατί δε μίλησε ο κ. Τσίπρας, δεν είπε κουβέντα στις προγραμματικές δηλώσεις για την εξωτερική πολιτική; Τι έδωσε στους Αμερικάνους και στον Ομπάμα; Γιατί δεν τα λέει; Τι ανταλλάγματα; Δε φαντάζεται κανείς ότι θα είπε «εμείς δεν παίρνουμε μέρος σε κανένα πόλεμο, ότι η Ελλάδα δε συμμετέχει». Το αντίθετο, «πάρτε τα όλα» είπε. Και αυτό δε θέλει να πει.

Η θέση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ από την ίδρυση του ΝΑΤΟ ήταν αντίθετο. Ηταν κατά της εμπλοκής της χώρας. Πάλευε και παλεύει σταθερά για την αποχώρηση και την απομάκρυνση των βάσεων, για την επιστροφή όλων των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα του ΚΚΕ λέει έξω από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Στο πρόγραμμά μας λέμε ότι έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ μπορεί η Ελλάδα, με τη λαϊκή εξουσία και το λαό να έχει την οικονομία στα χέρια του, να έχει τότε πραγματικά ανεξάρτητη πολιτική, να μπορεί να κάνει διεθνείς αμοιβαίες κι επωφελείς συμφωνίες. Αυτή είναι η διαφορά μας, είναι αδιανόητο ένα κόμμα που λέγεται προοδευτικό ή αριστερό να μην συνδέει το θέμα του ΝΑΤΟ με το θέμα της εξουσίας στη χώρα του. Είναι δύσκολα τα πράγματα, το γνωρίζουμε. Ομως είμαστε αισιόδοξοι, κι αυτό το αντλούμε κι από το αντικειμενικό δίκιο, ότι δηλαδή ο καπιταλισμός δεν μπορεί πλέον να δώσει λύσεις, δεν είναι απλά άρρωστος, είναι σάπιος. Οχι μόνο δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης προς όφελος του λαού, αλλά θα τον σύρει και τον σέρνει στο θάνατο και στη καταστροφή. Η ανατροπή του είναι αντικειμενική ανάγκη, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι, παρά τις δυσκολίες, θα είναι ο αιώνας των μεγάλων σοσιαλιστικών επανάστασεων. Και είμαστε αισιόδοξοι, γιατί πολλές αυτοκρατορίες και πολλά συστήματα φάνταζαν παντοδύναμα, αλλά η πάλη των λαών τα τσάκισε και θα τα τσακίσει, και το ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ