ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Ενδημική η επιδημία σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουϊνέα

Από χτεσινή διαδήλωση, στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, όπου καταγγέλθηκε η κυβέρνηση για τα ελλιπή μέτρα που παίρνει για την αντιμετώπιση του ιού
Από χτεσινή διαδήλωση, στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, όπου καταγγέλθηκε η κυβέρνηση για τα ελλιπή μέτρα που παίρνει για την αντιμετώπιση του ιού
ΜΠΑΜΑΚΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ενδημική είναι πλέον η επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» στις πρωτεύουσες τριών χωρών της Δυτικής Αφρικής, βυθίζοντας στο κοινωνικο-οικονομικό τέλμα τη Μονρόβια της Λιβερίας, το Φριτάουν της Σιέρα Λεόνε και το Κόνακρι της Δυτικοαφρικανικής Γουϊνέας, σκορπίζοντας πανικό και θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους.

Ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Μπρους Αϊλγουόρντ, έκανε την παραπάνω διαπίστωση, σημειώνοντας χτες πως η απάντηση της διεθνούς κοινότητας είναι κάθε άλλο παρά αποτελεσματική σε αυτές τις τρεις χώρες, που δε διαθέτουν ούτε το 10% των απαραίτητων υλικοτεχνικών και υγειονομικών μέσων για την καταπολέμηση της επιδημίας. Ο ίδιος σημείωσε ότι η επιδημία έχει επιδεινωθεί σημαντικά μέσα στο τελευταίο 12ήμερο και ότι το 70% των ανθρώπων που μολύνονται χάνουν τη μάχη με τη ζωή λόγω των δραματικών ελλείψεων και της ουσιαστικής ανυπαρξίας συστημάτων Υγείας και περίθαλψης. Δραματικό στοιχείο της κρίσης είναι και οι μεγάλες απώλειες που σημειώνονται μεταξύ γιατρών και νοσοκόμων που περιθάλπουν τους αρρώστους, καθώς μολύνεται ένας στους 20.

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι «είναι μικρή» η πιθανότητα να έπασχε από τον ιό «Εμπολα» ο Βρετανός τουρίστας που πέθανε προχτές στα Σκόπια αιφνιδίως, όπως είχε αρχικά θεωρηθεί. Ωστόσο, τα τελικά εργαστηριακά αποτελέσματα από τη Γερμανία αναμένονται μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Επιπλέον, αρνητικός στον ιό βρέθηκε στην Τσεχία και ένα 56χρονος που επέστρεψε από τη Λιβερία.

Στη Λιβερία, αντίθετα, σήμανε επιπρόσθετα συναγερμός για την τύχη 1.300 Νιγηριανών κυανόκρανων που τέθηκαν χτες σε καραντίνα επειδή είχαν έρθει σε επαφή, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, με ένα Σουδανό που πέθανε από το ιό «Εμπολα». Στην πρωτεύουσα της ίδιας χώρας, σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, αποφασίστηκε η ματαίωση των εκλογών που θα διεξάγονταν την επόμενη βδομάδα για την ανάδειξη νέας Γερουσίας και ξεκίνησε η συζήτηση για το ενδεχόμενο να δοθούν νέες υπερεξουσίες στην πρόεδρο της χώρας, Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της επιδημίας «Εμπολα».

Δοκιμή εμβολίου

Παράλληλα, χτες στο Δυτικοαφρικανικό Μάλι ανακοινώθηκε πως χορηγήθηκε σε τρεις εθελοντές νοσοκόμους το πειραματικό εμβόλιο «cAd3-EBO-Z» κατά του ιού «Εμπολα», που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών στο Μέριλαντ των Ανατολικών ΗΠΑ, πράγμα που συνιστά την πρώτη κλινική δοκιμή τέτοιου εμβολίου σε αφρικανικό έδαφος.

Το εμβόλιο είχε χορηγηθεί νωρίτερα σε χιμπατζήδες και έδειξε ότι προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στους πιθήκους κατά του ιού «Εμπολα». Ωστόσο, οι δοκιμές θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες προτού το εμβόλιο θεωρηθεί ασφαλές για ευρύτερη χρήση.

Τέλος, «ξινό» βγήκε σε έναν 54χρονο Αμερικανό επιβάτη που αστειεύτηκε χτες λέγοντας ότι έχει προσβληθεί από τον ιό «Εμπολα» ενώ βρισκόταν σε πτήση από τις ΗΠΑ για τη Δομινικανή Δημοκρατία. Προκάλεσε τρόμο στο αεροπλάνο και την επέμβαση ειδικής ομάδας για την αντιμετώπιση επικίνδυνων υλικών που τον απομάκρυνε κακήν κακώς.


ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Σημάδια αναζωπύρωσης της αντιπαράθεσης

Αντίδραση του Πεκίνου, με αφορμή έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου

Κάλεσμα για νέες συγκεντρώσεις και νέες καταλήψεις σε κεντρικά σημεία της πόλης απευθύνουν οργανώσεις που φέρονται να πρωταγωνιστούν στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στο Χονγκ Κονγκ στις 28 Σεπτέμβρη. Μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης για χτες συνάντησης μεταξύ των τοπικών αρχών και των εκπροσώπων των διαδηλωτών, στελέχη της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ καλούσαν χτες το απόγευμα (τοπική ώρα) σε συγκέντρωση κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, προκειμένου να γίνει διαμαρτυρία για τη μη πραγματοποίηση της συνάντησης. Οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι αρνούνται τελικά τις συνομιλίες επειδή οι φοιτητές προειδοποιούσαν με ενίσχυση των κινητοποιήσεων.

Χτες, την έντονη αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσε έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου (πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι), στην οποία επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την υποστήριξή τους για δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ και για προώθηση της καθολικής ψηφοφορίας. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι δήλωσε ότι το Κογκρέσο στέλνει λάθος μήνυμα στους διαδηλωτές και σημείωσε ότι η έκθεση «διαστρεβλώνει τα γεγονότα και αποτελεί εσκεμμένη επίθεση στην Κίνα. Εκφράζουμε τη έντονη δυσαρέσκειά μας γι' αυτό. Ζητούμε η επιτροπή αυτή να σταματήσει τη λανθασμένη ανάμειξή της και να μη βλάπτει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις. Το όργανο αυτό οφείλει να μιλά και να ενεργεί προσεκτικά, να σταματήσει να στέλνει λάθος μηνύματα στο Occupy Central (σ.σ. το «κίνημα» που καλεί σε κατάληψη κεντρικών σημείων του Χονγκ Κονγκ) και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες ή να τους υποστηρίζει».

Στο μεταξύ, η εισαγγελία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας μετά τις καταγγελίες ότι ο κυβερνήτης της πόλης Λεούνγκ Τσουν Γινγκ δωροδοκήθηκε από αυστραλέζικη εταιρεία με πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια με αντάλλαγμα μια ρήτρα μη άσκησης ανταγωνισμού. Ο Γινγκ αρνείται οποιαδήποτε κατάχρηση χρημάτων, αλλά η αντιπολίτευση τον αμφισβητεί.

Τέλος, η ομάδα χάκερς του διαδυκτίου «Anonymous» προειδοποίησε χτες ότι θα προχωρήσει σε μπλακ άουτ των ιστοσελίδων των κυβερνήσεων της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, με προτεραιότητα τα κινεζικά υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Αμυνας, Δικαιοσύνης της Κίνας και την Αστυνομική Διεύθυνση του Χονγκ Κονγκ.


ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Εντονες» δηλώσεις για την κατάσταση στο Κασμίρ

Οι δύο πλευρές δηλώνουν έτοιμες να δώσουν «αρμόδια» απάντηση η μία στην άλλη. «Ανησυχία» εκφράζει και ο γγ του ΟΗΕ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ενώ συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ και μέχρι χτες είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 19 άμαχοι, Ινδία και Πακιστάν εξακολουθούν να αλληλοκατηγορούνται για την ένταση, ανταλλάσσοντας και «βαριές» δηλώσεις.

Μετά την προειδοποίηση του Ινδού υπουργού Αμυνας, Αρούν Τζίτλι, ότι «αν το Πακιστάν εμμείνει στον τυχοδιωκτισμό» το κόστος θα είναι «δυσβάσταχτο», ο Πακιστανός ομόλογός του, Καγουάζα Ασιφ, δήλωσε: «Δεν επιθυμούμε η κατάσταση στα σύνορα των δύο αντίπαλων πυρηνικών δυνάμεων να κλιμακωθεί σε σύγκρουση» και συμπλήρωσε ότι «η Ινδία θα πρέπει να επιδείξει σύνεση και να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα». Την ίδια στιγμή, εξήγησε πως η χώρα του θα «απαντούσε αρμοδίως στην ινδική επιθετικότητα» αν αυτό χρειαστεί. Ο Πακιστανός υποστράτηγος Χαν Ταχίρ Τζαβέντ Χαν, υπεύθυνος για το τμήμα των συνόρων όπου έχουν ξεσπάσει οι συγκρούσεις, δήλωσε ότι η Ινδία έχει ρίξει περίπου 20.000 οβίδες από την αρχή του έτους, ενώ το 2012 το ινδικό πυροβολικό είχε βάλει 200 φορές. Υποστήριξε ακόμα ότι έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να συναντηθεί με τον Ινδό ομόλογό του μετά την έναρξη των επεισοδίων, όμως κανείς δεν απαντά στα τηλεφωνήματά του.

Στο Νέο Δελχί, ο Τζίτλι έδωσε συνέντευξη Τύπου ισχυριζόμενος ότι το Πακιστάν πυροδότησε τη νέα ένταση για «δικούς του εγχώριους αλλά και διεθνείς λόγους». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, εν όψει εκλογών σε ινδικά κρατίδια, ότι «δε χρειάζεται να μιλήσω εγώ, θα μιλήσουν τα όπλα. Εχουμε απαντήσει με σθένος στις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός». Απαντώντας σε κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι σιωπά όσον αφορά την κατάσταση στο Κασμίρ, είπε πως «οι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ καλά τις προθέσεις μου. Δε χρειάζεται να το διευκρινίσω. Εχουμε επιδείξει την ισχύ μας».

Ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή εξέφρασε και ο γγ του ΟΗΕ, μέσω της εκπροσώπου του Βανίνα Μαεστράτσι. Σε σχετική δήλωση αναφέρεται πως ο γγ «προτρέπει τις κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν να επιλύσουν όλες τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και να εμπλακούν σε ένα εποικοδομητικό διάλογο, ώστε να βρουν μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στο Κασμίρ».

Η νέα ένταση θεωρείται η πιο σοβαρή τις τελευταίες δεκαετίες, με δεδομένη και την κατάπαυση πυρός που υπογράφτηκε το 2003 αλλά ήδη παραβιάζεται συχνά. Εκδηλώνεται σε μια περίοδο που η Ινδία επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή αλλά και διεθνώς, προωθώντας συμμαχίες με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα (βλέπε πρόσφατη επίσκεψη Μόντι στην Ουάσινγκτον) αλλά και συμμετέχοντας σε διακρατικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως η BRICS. Επιπλέον, στο Πακιστάν πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης που κατηγορείται για νοθεία και η σχετική «αναμπουμπούλα» δεν έχει καταλαγιάσει, ένδειξη και αυτό των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ