ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνεται η «κινητικότητα» με συμμετοχή και της Ρωσίας
  • Απεσταλμένος του Κύπριου Προέδρου βρέθηκε στη Μόσχα
  • Εντείνονται τα παζάρια.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Το γεγονός ότι μια σειρά μονοπωλιακά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα παρακολουθούν αλλά και παρεμβαίνουν στις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό επιβεβαίωσαν και οι επαφές που είχαν εκπρόσωποι της κυπριακής κυβέρνησης στη Μόσχα. Επιπλέον, η ρωσική πρεσβεία στην Αγκυρα φέρεται να υπέβαλε υπόμνημα προς την τουρκική πλευρά σχετικά με τις νέες προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, ο απεσταλμένος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σώτος Ζακχαίος βρέθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα και μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξέι Μισκόφ. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ «πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση της κυπριακής διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένης της ομαλοποίησης της κατάστασης γύρω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη του Νησιού». Σύμφωνα με τα σχετικά τηλεγραφήματα, το ρωσικό υπουργείο σημειώνει σε ανακοίνωση ότι οι μονομερείς ενέργειες, η επίδειξη της δύναμης είναι απαράδεκτες, εγκυμονούν την επιδείνωση της κατάστασης, όχι μόνο στις κυπριακές υποθέσεις, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κυπριακή κυβέρνηση είχε δηλώσει από την αρχή της βδομάδας πως θα επιδιώξει μια σειρά επαφές. Χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο πως η κυβέρνηση εργάζεται προς πολλές κατευθύνσεις και με αρκετούς τρόπους, με στόχο η Τουρκία να αλλάξει στάση και να επιτραπεί η επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι γίνονται πολλές κινήσεις στο παρασκήνιο από την Ιταλία (σ.σ. προεδρεύει στην ΕΕ) και άλλες χώρες, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από πλευράς Βρυξελλών, ενώ χαρακτήρισε πολύ θετική και τη ρωσική τοποθέτηση.

Βεβαίως, το «ενδιαφέρον» (και μάλιστα αυξημένο) που εκφράζουν μια σειρά ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το Κυπριακό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εγγυηθεί την επίλυσή του προς όφελος του κυπριακού λαού. Πρόκειται για ενδιαφέρον στενά δεμένο με την επιτάχυνση μιας σειράς επενδύσεων που αφορούν και τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής. Σ' αυτό το πλαίσιο, οι διαρροές και τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Αγκυρα δέχεται μια σειρά υπομνήματα (ο «Φιλελεύθερος» αναφερόταν χτες σε «πληροφορίες» για διαβήματα που έκαναν οι Αμερικανοί και οι Ιταλοί) το μόνο που εξυπηρετούν είναι η λαϊκή παραπλάνηση και επανάπαυση, η καλλιέργεια επικίνδυνων αυταπατών ότι είναι δυνατόν οι ιμπεριαλιστές να υπηρετήσουν το λαϊκό πόθο για ειρήνη και ευημερία. Επιπλέον, η πρόσφατη απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προσφέρει «διευκολύνσεις» προς τη Γαλλία για τους βομβαρδισμούς που συνεχίζει στο Ιράκ μέσα από την παραχώρηση αεροπορικής βάσης στην Πάφο βεβαιώνει πόσο επεκτείνονται οι ανταγωνισμοί και βαθαίνουν οι διεργασίες, διαμορφώνοντας νέους κινδύνους για τους λαούς και καθιστώντας αναγκαία τη λαϊκή επαγρύπνηση και οργάνωση μπροστά στα νέα αντιλαϊκά σχέδια που επεξεργάζονται τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Συνεχίζονται τα παζάρια

Οι διπλωματικές επαφές συνεχίζονται όμως και στην Κύπρο, όπου χτες ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αιντε συναντήθηκε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου. Μετά τη συνάντηση ο Αϊντε δήλωσε «δε θα υπερβάλω, ούτε θα τη μειώσω. Αυτή είναι μια μεσαίου μεγέθους κρίση, εντός του κυπριακού πλαισίου». Πρόσθεσε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε τώρα, αλλά κάνω τη δουλειά μου όσο πιο σκληρά και αποτελεσματικά μπορώ για να αναπτύξω ορισμένες ιδέες, γιατί θέλω να καλύψω το χαμένο χρόνο όταν οι ηγέτες επιστρέψουν πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» όπως και ότι υπάρχει θέληση και στις δύο πλευρές να δουν πώς θα γίνει η επιστροφή στις συνομιλίες. «Ολοι κατανοούμε ότι πρέπει να γίνει κάποια προεργασία πριν γίνει μια νέα συνάντηση. Οι συναντήσεις, οι συζητήσεις δε σταματούν ή ακυρώνονται, απλά δε γίνονται προσωρινά».

Στο μεταξύ, από τα Κατεχόμενα, παρέμβαση για τις εξελίξεις έκανε ο πρώην ηγέτης του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, διατυπώνοντας την άποψη ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν πιστεύει στη λύση ούτε και εργάζεται για την εξεύρεση κάποιας λύσης. Ο Ταλάτ υποστήριξε ότι η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος και επισήμανε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί (παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή όπου γίνονται εργασίες για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, αναστολή της συμμετοχής της Λευκωσίας στις διαπραγματεύσεις καθώς και παύση του Κουντρέτ Οζερσάι από διαπραγματευτή του ψευδοκράτους) «βολεύει» τον Ντερβίς Ερογλου.

ΜΕΞΙΚΟ
Νέοι ομαδικοί τάφοι φοιτητών

Από μεγάλη διαδήλωση στην Πόλη του Μεξικού κατά της κρατικής καταστολής
Από μεγάλη διαδήλωση στην Πόλη του Μεξικού κατά της κρατικής καταστολής
ΙΓΚΟΥΑΛΑ.--

Αλλοι τέσσερις ομαδικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν από τις αρχές του Μεξικού κοντά στην πόλη Ιγκουάλα στην επαρχία του Γκερέρο, στο πλαίσιο της έρευνας για την εξαφάνιση πριν από δύο βδομάδες 43 φοιτητών, μετά από χτύπημα από την αστυνομία και μαφιόζους, φοιτητικής κινητοποίησης στην Αγροτική Διδασκαλική Σχολή «Νορμάλ ντε Αγιοτζινάπα στις 26 Σεπτέμβρη όπου σκοτώθηκαν επίσης 7 φοιτητές. Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χεσούς Μουρίγιο Καράμ σημείωσε ότι συνελήφθησαν ακόμα 4 άτομα που υπέδειξαν τους τάφους με τις σορούς των φοιτητών. Ηδη στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί από την προηγούμενη βδομάδα οι σοροί 28 φοιτητών, ενώ έχουν συλληφθεί συνολικά 34 άτομα μεταξύ των οποίων είναι 26 δημοτικοί αστυνομικοί της Ιγκουάλα.

Την επίθεση είχε καταγγείλει και το ΚΚ Μεξικού σε εκτενή ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι εκτελεστικό όργανο της επίθεσης ήταν οι αστυνομικές δυνάμεις της επαρχίας και της Ομοσπονδίας, αλλά την πολιτική ευθύνη έχει ο κυβερνήτης του Γκερέρο, Ανχελ Αγκίρε Ριβέρο, και ο δήμαρχος της πόλης, Χοσέ Λουίς Αμπάρκα, που ανήκουν στο Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD), αντιπολίτευση στο δεξιό Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα (PRI), τα οποία στηρίζουν από κοινού τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Για αυτό το νέο έγκλημα κατά του λαϊκού κινήματος πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις του Μεξικού συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Πάντως, από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει διαταχθεί η σύλληψη του δημάρχου της Ιγκουάλα και της συζύγου του Μαρία ντε λος Ανχελες Πινέντα, (αδελφή ναρκω-μαφιόζων) που έχουν εξαφανιστεί.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η «Exxonmobil ζητάει» 1,6 δισ. δολάρια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Για «αναγνώριση της πετρελαϊκής κυριαρχίας» της Βενεζουέλας έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ραφαέλ Ραμίρες, σχολιάζοντας την απόφαση δικαστηρίου με την οποία επιβάλλεται στη χώρα να πληρώσει πρόστιμο στην πολυεθνική «Exxonmobil» αλλά πολύ μικρότερο από αυτό που το μονοπώλιο ζητούσε.

Σύμφωνα με υπόθεση που εκδικάστηκε στο «Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών» (πρόκειται για ειδικό δικαστήριο της Παγκόσμιας Τράπεζας), ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός δικαιώθηκε όταν ζήτησε να αποζημιωθεί για πετρελαϊκά κοιτάσματα που εκμεταλλευόταν και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποφάσισε να εθνικοποιήσει το 2007. Η «Εxxonmobil» ζητούσε αποζημίωση 14,4 δισ. δολαρίων. Επειδή τελικά αποφασίστηκε να πάρει 1,6 δισ. δολάρια, το Καράκας εμφανίζεται ικανοποιημένο και δικαιωμένο.

Σύμφωνα με το «Telesur», ο Ραμίρες υποστήριξε πως «το σημαντικό είναι ότι διεθνή δικαστήρια αναγνωρίζουν τους ισχυρισμούς της Βενεζουέλας, πρόκειται για μια εξαιρετική υποστήριξη στη δημοκρατία μας... Σήμερα κορυφώνεται ακόμα μια μάχη για την υπεράσπιση της κυριαρχίας στο πετρέλαιό μας...». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όλες οι χώρες του (σ.σ. αμερικανικού) νότου κινητοποιούμαστε για να δημιουργήσουμε δικαστήρια στα οποία θα μπορούν να συζητιούνται οι δικές μας υποθέσεις...».

Ωστόσο, η υπόθεση αυτή υπενθυμίζει ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει στη Βενεζουέλα με τη λεγόμενη Μπολιβαριανή διαδικασία δεν έχουν αλλάξει την καπιταλιστική οικονομική βάση, γι' αυτό και τα μονοπώλια διεκδικούν ακόμα.

Στην Αθήνα ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Στην Αθήνα έρχεται, μεθαύριο Δευτέρα, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, για να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος τους είναι ο συντονισμός των ενεργειών Αθήνας - Λευκωσίας, ώστε να υπάρξει κοινή αντίδραση στις μεθοδεύσεις της Αγκυρας και να της επιρριφθούν οι ευθύνες για την εμπλοκή στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Το ζήτημα μπλέκεται με τη φούρια των μονοπωλιακών ομίλων να εκμεταλλευτούν το σημαντικό ενεργειακό πλούτο της περιοχής, περιπλέκεται παραπέρα με τους θανάσιμους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Ανταγωνισμούς όπου σχεδιάζουν τη βαθύτερη εμπλοκή τους οι αστικές τάξεις Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, επιδιώκοντας, καθεμιά τους, τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη ζώνη, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται για τους λαούς αυτή τους η εμπλοκή και οι μεταξύ τους κόντρες.

Με βάση το ανακοινωθέν πρόγραμμα, οι δύο ΥΠΕΞ συναντώνται τη Δευτέρα, στις 11:00, και, με την ολοκλήρωση της κατ' ιδίαν συνάντησης, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Κύπρου.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Σύνοδος «δωρητών» για την ανοικοδόμηση της Γάζας

ΚΑΪΡΟ.--

Στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, που καταστράφηκε από τους ισοπεδωτικούς 50ήμερους βομβαρδισμούς της ισραηλινής πολεμικής μηχανής με τη στήριξη των ευρωαντλαντικών ιμπεριαλιστών το περασμένο καλοκαίρι, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους μονοπωλιακοί κατασκευαστικοί οργανισμοί και κυβερνητικοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, συμμετέχοντας στη διάσκεψη «δωρητών» για τα Παλαιστιανικά Εδάφη, που συνδιοργανώνουν από κοινού Αίγυπτος και Νορβηγία, αύριο, Κυριακή, στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Την έναρξη των εργασιών της συνόδου δωρητών θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, παρουσία, μεταξύ άλλων, του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, της απερχόμενης επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον. Στη σύνοδο θα βρεθεί και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ευάγγελος Βενιζέλος, που διεκδικεί «κομμάτι από την πίτα» για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ