ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Οι ΗΠΑ επιτίθενται

Ανακοίνωση του σχεδίου ανατροπής που περιλαμβάνει ακόμη περισσότερη σκλήρυνση του εμπάργκο και τη σύσταση της επιτροπής για την επόμενη μέρα «όταν ο κομμουνισμός καταρρεύσει»

Πανέτοιμοι να ορμήξουν στο Νησί της Επανάστασης, χειροκροτούν αυτόν που τους ανέθεσε το ρόλο

Associated Press

Πανέτοιμοι να ορμήξουν στο Νησί της Επανάστασης, χειροκροτούν αυτόν που τους ανέθεσε το ρόλο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόλιν Πάουελ και ο υπουργός Οικιστικής και Αστικής Ανάπτυξης, Κουβανοαμερικανός Μελ Μαρτίνες, θα είναι επικεφαλής της επιτροπής «που θα εκπονήσει το σχέδιο για την ευτυχισμένη ημέρα που το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο δε θα υπάρχει πια και η δημοκρατία θα επιστρέψει στο νησί», τόνισε χωρίς ενδοιασμό ο πρόεδρος Μπους κατά τη διάρκεια της ομιλίας του - και στα ισπανικά - που έγινε χτες στον κήπο των ρόδων στο Λευκό Οίκο έχοντας στο πλευρό του τον Κόλιν Πάουελ και τον Μελ Μαρτίνες, με αφορμή την ημέρα μνήμης για την έναρξη του πολέμου της ανεξαρτησίας που έκαναν οι Κουβανοί κατά των Ισπανών το 1868.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε επίσης ότι «το κουβανικό καθεστώς δε θα αλλάξει με τη θέλησή του» και πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να αποδυναμώσει την εξουσία του Κουβανού ηγέτη, γιατί, όπως είπε «αυτό το καθεστώς πρέπει να αλλάξει». Οσον αφορά στην αποδυνάμωση, πρόκειται για μια σειρά μέτρων ακόμη μεγαλύτερης ισχυροποίησης και σκλήρυνσης του εμπάργκο καθώς και ευρύτατη εκστρατεία σε διεθνές επίπεδο αλλά και εντός της Κούβας για απομόνωση ουσιαστικά του νησιού της επανάστασης. «Ο αγώνας για την ελευθερία συνεχίζεται. Η Κούβα θα είναι ελεύθερη» κατέληξε ο Μπους.

Οπως τα παρουσιάζουν το βρετανικό BBC, το Ρόιτερς και το αμερικανικό Ασοσιέιτεντ Πρες, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Απόλυτη και αυστηρή εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων νόμων που απαγορεύουν στους Αμερικανούς πολίτες να ταξιδεύουν στην Κούβα για αναψυχή, κυρίως όταν περνούν και από τρίτες χώρες για να επισκεφθούν το νησί.
  • Σκλήρυνση των μέτρων και ελέγχων αναφορικά με τη μεταφορά χρημάτων προς την Κούβα.
  • Επιβολή ελέγχου όλων των εμπορικών αποστολών προς την Κούβα (χωρίς να διευκρινίζεται εάν γίνεται μόνο λόγος για τις αποστολές από τις ΗΠΑ ή εάν προχωρήσουν σε ελέγχους και σε αποστολές από άλλες χώρες που ενδέχεται να διέρχονται από τα αμερικανικά ύδατα, όπως είχε γίνει στο παρελθόν σε εφαρμογή του νόμου Χελμς Μπάρτον).
  • Επιθετική εκστρατεία ενημέρωσης των Κουβανών για τις ασφαλέστερες οδούς μετάβασης στις ΗΠΑ, προκειμένου όπως τόνισε ο Μπους να διαρρηχτεί «το δίκτυο παράνομων μετακινήσεων παιδιών και γυναικών από την Κούβα»...
  • Αύξηση του αριθμού των Κουβανών μεταναστών που θα φτάνουν στις ΗΠΑ.
  • Περισσότερες ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές, δορυφορικές και διαδυκτιακές εκπομπές προκειμένου να διαρρηχτεί το «πληροφοριακό εμπάργκο που έχει επιβάλει το καθεστώς Κάστρο στους Κουβανούς πολίτες», κατά τον πρόεδρο Μπους.

Εντούτοις, πέρα από τα άμεσα μέτρα που τίθενται αμέσως σε εφαρμογή, ο Μπους ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία «Επιτροπής για την Αρωγή σε μία Ελεύθερη Κούβα», που δεν είναι τίποτα περισσότερο από το σχέδιο που θα είναι έτοιμο «όταν ο κομμουνισμός καταρρεύσει» αφού «η μετάβαση στην ελευθερία θα έχει πολλές προκλήσεις τόσο για τον κουβανικό λαό όσο και για εμάς και πρέπει να είμαστε έτοιμοι». Ηδη σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Κόλιν Πάουελ έχει ξεκινήσει καμπάνια στρατολόγησης και άλλων κρατών στις προσπάθειες ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος στο Νησί της Επανάστασης.

«Αναπόφευκτη δημοκρατική μετάβαση»...

Οι χτεσινές ανακοινώσεις και δηλώσεις του προέδρου Μπους ουσιαστικά επισημοποιούν το σχέδιο που έχει ήδη εκδηλωθεί σχεδόν από τις αρχές του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε και η συστράτευση της ΕΕ, με την ανακοίνωση λήψης μέτρων κατά της Κούβας και οι προσπάθειες του Κόλιν Πάουελ κατά τη Σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Χιλή στα τέλη του Ιούνη, όπου προσπάθησε να πείσει - παντελώς ανεπιτυχώς όμως - τις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής να συστρατευτούν με τις ΗΠΑ στην εκστρατεία κατά της Κούβας και στην προώθηση της ατζέντας της «ειρηνικής μετάβασης» και να «επιταχύνουν την αναπόφευκτη δημοκρατική μετάβαση». Δεν εισακούστηκε...

Το γεγονός ότι όλες οι προσπάθειες αναφορικά με τη στρατολόγηση των κρατών της Λατινικής Αμερικής για την εφαρμογή του σχεδίου ανατροπής, έχουν πέσει στο κενό -παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν αποβληθεί από τον ΟΑΚ- μπορεί να επιβραδύνει ή να δυσχεραίνει τα σχέδια των ΗΠΑ. Εντούτοις, οι λεκτικές αντιρρήσεις και η αντίσταση ορισμένων χωρών της Λατινικής Αμερικής, δεν είναι σε θέση να αναχαιτίσουν τα σχέδια των ΗΠΑ.

Παρ' ότι οι περισσότεροι αναλυτές, συναινούν ότι οι χτεσινές προκλητικές δηλώσεις του προέδρου Τζορτζ Μπους έχουν περισσότερο βάρος ως προς την εσωτερική κατανάλωση και απευθύνονται κυρίως στα 400.000 μέλη της κουβανο-αμερικανικής κοινότητας που οι ψήφοι τους είναι κρίσιμοι στην πολιτεία- κλειδί, τη Φλόριδα, για την επανεκλογή του, η ουσία της επίθεσης δεν μπορεί να αλλάξει. Ενδεικτικό είναι πάντως, ότι τα ηγετικά στελέχη της κουβανικής κοινότητας, της «μαφίας του Μαϊάμι» όπως την αποκαλεί η κουβανική κυβέρνηση, είχαν ενημερωθεί, όπως και σημαντικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, εκ των προτέρων, για την ανακοίνωση των μέτρων.

Εξάλλου, το γεγονός της επίσημης ομιλίας του Μπους χτες, είχε γνωστοποιηθεί, και δημοσίευμα των Λος Αντζελες Τάιμς ανέφερε ότι ο «Λευκός Οίκος έχει προγραμματίσει δημόσια πολιτική εκδήλωση σε σχέση με την Κούβα όπου αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέτρα και οι επικεφαλής που θα εκπονήσουν τα σχέδια για το χειρισμό της προδεδικασμένης μετάβασης στην Κούβα».

... με τη μορφή επείγοντος

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εκπονήσει μία σειρά μελετών από τη στιγμή που οι επαναστατικές δυνάμεις υπό τον Φιντέλ Κάστρο πήραν την εξουσία το 1959 ενώ ο νόμος Χελμς Μπάρτον έχει συγκεκριμένες προτάσεις για το σχήμα που θα έχει η μεταβατική κυβέρνηση, προσθέτοντας όμως ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι το ζήτημα της Κούβας έχει λάβει πια τη μορφή του επείγοντος καθώς «ο Φιντέλ Κάστρο ήδη έχει συμπληρώσει τα 77 του χρόνια τη στιγμή που συνεχίζονται και δυναμώνουν τα δείγματα κοινωνικής αναταραχής και αναβρασμού υπέρ των υπερασπιστών της δημοκρατίας στην κομμουνιστική νήσο»...

Ουκ ολίγες φορές, κατά το τελευταίο διάστημα ο Φιντέλ Κάστρο έχει απαντήσει σε αυτές τις προκλήσεις, δηλώνοντας ότι η μετάβαση στην Κούβα έχει ήδη γίνει από το 1959. Την Πέμπτη, ο επικεφαλής της κουβανικής διπλωματικής αποστολής στην Ουάσιγκτον, Νταγκομπέρτο Ροντρίγκες, πριν καν την ανακοίνωση των μέτρων που εξήγγειλε χτες ο Μπους, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να «σταματήσει να συμπεριφέρεται και να δρα ως ασύδοτος καουμπόι» και να «αρχίσει να ακούει τις φωνές των χωρών του κόσμου». Ο Ροντρίγκες έδωσε συνέντευξη Τύπου -πιθανώς εν αναμονή του νέου σκέλους της επίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών - και τόνισε ότι τα τελευταία 12 χρόνια ο ΟΗΕ σχεδόν ομοφώνως καλεί τις ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο ενάντια στην Κούβα και η Γενική Συνέλευση αναμένεται να ψηφίσει και πάλι υπέρ της άρσης - σημειώνεται ότι η απόφαση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα - τον επόμενο μήνα.

Τέλος, απαίτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, να σταματήσει να «ψεύδεται ασυστόλως» για την Κούβα μόνο και μόνο για «να ικανοποιήσει μία μικρή μειονότητα ακροδεξιών εξτρεμιστών» - σαφής αναφορά για στελέχη της κουβανοαμερικανικής κοινότητας του Μαϊάμι, που για χρόνια απεργάζονται σχέδια αλλά και πραγματοποιούν επιθέσεις και απόπειρες δολοφονίας κατά της ζωής του Φιντέλ Κάστρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ