ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Παίρνουν μέτρα για την πολιτική «σταθερότητα» που θέλει το κεφάλαιο

Τα υπό αναθεώρηση άρθρα (37, 38, 68 και 84) του Συντάγματος, τα οποία συγκαταλέγονται στην ενότητα της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος, ήταν χτες το θέμα της συνεδρίασης της Επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου και αυτήν τη φορά αυτό που κυριάρχησε ήταν η σύμπνοια, πέρα από επιμέρους διαφορές ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Στη χτεσινή συζήτηση εξετάστηκαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί των άρθρων αυτών, τις οποίες είχε καταθέσει στην προηγούμενη προτείνουσα Βουλή ως κυβέρνηση, και συγκεκριμένα για την εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας, που έρχεται να συμπληρώσει αυτή για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από προκήρυξη εκλογών.

Συνολικά με τις αλλαγές αυτές επιδιώκονται η συνέχεια και η απρόσκοπτη εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, δηλαδή να θωρακιστεί το αστικό πολιτικό σύστημα, απέναντι σε τριγμούς, να γίνει ανθεκτικότερο κυρίως απέναντι στις πιέσεις από τον λαϊκό παράγοντα αλλά και απέναντι στις εσωτερικές του αντιθέσεις.

Με τις ίδιες στοχεύσεις, παρόμοιες προτάσεις με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει και η ΝΔ, που αν και εμφανίζεται π.χ. να μη συμφωνεί με την «εποικοδομητική» πρόταση δυσπιστίας, η δική της πρόταση προβλέπει τη συνταγματοποίηση των σταθερών 4ετών κυβερνητικών κύκλων κ.ο.κ. Ακόμα, ταυτόσημη με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρότασή της για την αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από τη διενέργεια εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της «εποικοδομητικής» πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι ακόμα και αν μια κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν πέφτει, δεν αλλάζει, παρά μόνο αν η Βουλή συμφωνήσει σε έναν άλλον πρωθυπουργό, δηλαδή σε μια άλλη κυβέρνηση. Αν αυτό δεν επιτευχθεί αυτή η κυβέρνηση, που έχει χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, θα παραμείνει.

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος, επιβεβαίωσε ότι ο στόχος των προτάσεων αυτών είναι «να δημιουργήσουμε όρους ενίσχυσης της κυβέρνησης». Ως πρόσχημα έφερε το ότι μία κυβέρνηση πρέπει να έχει «περισσότερες άμυνες», τάχα απέναντι σε «δυνάμεις και κέντρα εξουσίας που έχουν αναδυθεί σε παγκόσμιο επίπεδο» και με «πειθαναγκασμό επιβάλλουν πολιτικές και κυβερνήσεις», φέρνοντας ως παράδειγμα την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα, ενώ ισχυρίστηκε πως «οι όροι στοιχειώδους κυβερνητικής σταθερότητας» «εξισορροπούνται» από την πρόταση για την απλή αναλογική και τα δημοψηφίσματα που «ενισχύουν τη λαϊκή κυριαρχία».

Ο λαός να αξιοποιήσει τις όποιες αστάθειες του συστήματος

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, τόνισε ότι ο κύριος στόχος της αναθεώρησης είναι πως κυβέρνηση ΝΔ και αστικά κόμματα «θέλετε ένα Σύνταγμα το οποίο σε παρόμοιες συνθήκες», όπως της καπιταλιστικής κρίσης, «που θα προκύψουν στο μέλλον, να θωρακίζει και να εξοπλίζει το σύστημα, να εξασφαλίζει την πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα έτσι ώστε να μη διαταράσσεται η συνέχεια στην άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής, να μη διαταράσσεται από μια σειρά παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και ο λαϊκός παράγοντας και η πίεση που μπορεί να ασκεί και έχει το δικαίωμα να ασκεί προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

Αλλωστε, όπως επισήμανε, όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από τις «κολοσσιαίων διαστάσεων εξελίξεις» που «τρέχουν», «με τους εμπορικούς και πραγματικούς πολέμους», τη νέα κρίση που κυοφορείται, όπως επιβεβαιώνουν τα ευρωπαϊκά και διεθνή επιτελεία.

Για τα «θεσμικά αντίβαρα» που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι, καταρχάς, η πρότασή του δεν συνιστά απλή αναλογική αφού πέρα από το πλαφόν, προβλέπει και αποκλίσεις κατά 10% στην κατανομή των εδρών από το ποσοστό του εκάστοτε κόμματος. Αλλά ακόμα και αν ήταν απλή αναλογική, «από πού και ως πού από μόνη της είναι εγγύηση φιλολαϊκών κυβερνήσεων που θα έχουν την εμπιστοσύνη του λαού;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «μπορούν, κάλλιστα, όπως έχει γίνει σε αρκετές χώρες, να συγκροτηθούν αντιδραστικότατες κυβερνήσεις και με την απλή αναλογική».

Οσο για τα δημοψηφίσματα, όπως επισήμανε ο Γιάννης Γκιόκας, πέρα από το γεγονός ότι μιλάει για δημοψηφίσματα ένα κόμμα που κακοποίησε την έννοια του δημοψηφίσματος το 2015, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπεται δημοψήφισμα για δημοσιονομικά ζητήματα παρά μόνο για «εθνικά» και «κοινωνικά». «Αλλά ακόμα και αν δεχτούμε ότι είναι κοινωνικού χαρακτήρα τα δημοσιονομικά μέτρα, βάζετε μια ασφαλιστική δικλίδα στην πρότασή σας ότι η πλειοψηφία της Βουλής με 151 ψήφους μπορεί να αμφισβητήσει τον χαρακτήρα αυτών των δημοψηφισμάτων και να τα ακυρώσει. Αρα δεν βάζετε κανένα θεσμικό αντίβαρο, αντίθετα φτιάχνετε ένα αντιδραστικότατο σχήμα», σημείωσε.

Ο βουλευτής του Κόμματος έκανε σαφές ότι «ο λαός έχει το δικαίωμα να παλεύει ενάντια σε αυτού του τύπου τη σταθερότητα γιατί σημαίνει αστάθεια για τη ζωή του, τα δικαιώματά του. Αυτό το άγχος σας για τη σταθερότητα δείχνει και το φόβο σας για πιθανές αστάθειες που μπορεί να υπάρχουν στο μέλλον όσον αφορά το αστικό πολιτικό σύστημα. Αστάθειες που θεωρούμε ότι ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει, να διευρύνει όσο μπορεί με την πάλη του και για να καθυστερήσει μέτρα σε βάρος του, και για να αποσπάσει κατακτήσεις και κυρίως να διαμορφώσει προϋποθέσεις και συσχετισμούς δυνάμεων σε μια κατεύθυνση συνολικότερης σύγκρουσης».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υλοποιεί κάθε απαίτηση του κεφαλαίου, βάζει στην «πρέσα» μισθούς και δικαιώματα

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το «Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο»:

«Το πολυδιαφημισμένο "αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο", που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ, έρχεται να υλοποιήσει κάθε απαίτηση του κεφαλαίου που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αποδεικνύει, χωρίς καμιά περιστροφή, πως η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί τσακισμένους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Το πολυνομοσχέδιο εκχωρεί "γην και ύδωρ" στο μεγάλο κεφάλαιο που, στο όνομα "της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας", θα μπορεί να επενδύει πρακτικά όπου θέλει, με όποιους όρους θέλει, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες στο λαό και το περιβάλλον, με άρση ακόμη και του όποιου πλαισίου προστασίας ίσχυε έως σήμερα.

Επιχειρεί τη συγκρότηση μόνιμου μηχανισμού "πρέσας" στους μισθούς, στις κοινωνικές παροχές και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και τον απεργοκτόνο νόμο που της παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιφέρει νέο συντριπτικό πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ειδικά στις κλαδικές και ταυτόχρονα επιδιώκει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου, με διατάξεις για τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων από την εργοδοσία και το κράτος με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών.

Η ανάπτυξη της κερδοφορίας των λίγων, των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, απαιτεί τη συντριβή των δικαιωμάτων των πολλών, των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Θεμελιώνεται με τη μετατροπή όλης της χώρας σε μια απέραντη ζώνη φθηνής εργασίας, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα και με τη συνδικαλιστική δράση στο γύψο.

Οι εργαζόμενοι μπορούν με τον μαζικό, ενωτικό, ταξικό τους αγώνα να τους χαλάσουν τα σχέδια, να διεκδικήσουν σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη συλλογική οργάνωση και πάλη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ