ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Νέες διατάξεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και ολομέτωπη επίθεση σε κλαδικές ΣΣΕ και συνδικαλιστική δράση

Ξεκινά σήμερα η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής

Κατατέθηκε στη Βουλή το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο - σκούπα της κυβέρνησης της ΝΔ, για να ξεκινήσει σήμερα η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές. Πρόκειται για πακέτο διατάξεων, που περιέχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων.

Μέσα από το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί για λογαριασμό του κεφαλαίου να επιφέρει νέο συντριπτικό πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ειδικά στις κλαδικές, ενώ ταυτόχρονα προωθεί διατάξεις για τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων από την εργοδοσία και το κράτος της, με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών των εργαζομένων.

Συμβάσεις - «σουρωτήρι» με Υπουργικές Αποφάσεις, με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου

Σε ό,τι αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις και τους μισθούς, πατώντας πάνω σε όλες τις ανατροπές που επιβλήθηκαν με τα τρία κατά σειρά μνημόνια των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, οι νέες αντεργατικές διατάξεις έρχονται να διαμορφώσουν έναν μηχανισμό μόνιμης θωράκισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με ουσιαστικό καθορισμό - συμπίεση των μισθών με αποφάσεις του αστικού κράτους και με ενιαίο θεσμοθετημένο κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστικό για τη συνέχεια της ενιαίας αντεργατικής επίθεσης είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση για να στηρίξει τις νέες διατάξεις, που ουσιαστικά καταργούν τις κλαδικές ΣΣΕ, επικαλείται στην Αιτιολογική Εκθεση του πολυνομοσχεδίου αφενός τα αντίστοιχα αντιδραστικά μέτρα που έχουν προχωρήσει στις χώρες της ΕΕ ήδη από τη δεκαετία του 1990 και αφετέρου την Επιτροπή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο πόρισμα της οποίας ήδη από το Σεπτέμβρη του 2016 περιέχονται συστάσεις για μια σειρά από ρήτρες «εξαιρέσεων» στην εφαρμογή των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών Συλλογικών Συμβάσεων.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

-- Εξαιρέσεις από τις εθνικές, τις τοπικές κλαδικές και τις ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ για «επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα» ή λειτουργούν ως «επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας», νομικά πρόσωπα «μη κερδοσκοπικού σκοπού» κ.λπ.

-- Σε περιπτώσεις συρροής οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν έναντι των κλαδικών για τις παραπάνω επιχειρήσεις. Ακόμα και όταν οι κλαδικές ΣΣΕ δεν περιλαμβάνουν τέτοιου είδους ρήτρες εξαιρέσεων, δίνεται η εξουσία στον υπουργό Εργασίας και την κυβέρνηση να τις επιβάλλουν με Υπουργικές Αποφάσεις.

-- Γενικά, σε περιπτώσεις συρροής η τοπική σύμβαση υπερισχύει και της εθνικής κλαδικής και της ομοιοεπαγγελματικής.

-- Ακόμα και όταν γίνεται δυνατό να υπογραφεί κάποια κλαδική σύμβαση, για την επέκτασή της στο σύνολο του κλάδου, πέρα από τον όρο να υπογράφεται από εργοδότες που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου, θα πρέπει πλέον στη σχετική αίτηση επέκτασης να ελέγχονται οι επιπτώσεις της... «στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τη λειτουργία του ανταγωνισμού»!

-- Προστίθενται νέοι περιορισμοί για την προσφυγή των εργαζομένων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), καθώς η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής από τα συνδικάτα ουσιαστικά εξαλείφεται: Και εδώ απαιτείται να αποδεικνύουν ότι η υπογραφή ΣΣΕ... «επιβάλλεται από υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος συνδεόμενο με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας»!

Ασφυκτικός έλεγχος των συνδικάτων από την εργοδοσία και το κράτος

Σε ό,τι αφορά τη συνδικαλιστική δράση το πολυνομοσχέδιο προωθεί την απροκάλυπτη παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα, παίρνοντας κι εδώ τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις «αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης» των συνδικάτων, «συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας» (με διατύπωση που αρχικά παρουσιάζεται ως «δυνατότητα»), καθώς και τη δημιουργία «Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» στο υπουργείο Εργασίας.

Βασικός στόχος είναι το χτύπημα της δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικάτων και το άνοιγμα του δρόμου για την ενίσχυση του φακελώματος των εργαζομένων. Με τις «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες» επιχειρούν να κόψουν τους δεσμούς των ίδιων των εργαζομένων μεταξύ τους, το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ενημερώνονται και να συζητούν συλλογικά στη Γενική τους Συνέλευση, να συνδιαμορφώνουν τα αιτήματά τους και το σχέδιο δράσης τους, να οργανώνουν συλλογικά τις απεργιακές και τις άλλες κινητοποιήσεις τους.

Και εδώ, μάλιστα, όπως και στα παραπάνω, όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την εφαρμογή των εν λόγω αντιδραστικών διατάξεων παραπέμπονται σε αποφάσεις του υπουργού Εργασίας, στην πραγματικότητα δίνει στην κυβέρνηση και στον εκάστοτε υπουργό την εξουσία να ξαναγράφουν τον συνδικαλιστικό νόμο.

Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στα κέντρα διανομής των αλυσίδων σούπερ μάρκετ

Στο μεταξύ, στα «ψιλά» του πολυνομοσχεδίου και στα μουλωχτά, η κυβέρνηση προωθεί το χτύπημα της κυριακάτικης αργίας για μια ακόμα κατηγορία εργαζομένων: Λύνοντας ακόμα περισσότερο τα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων του λιανεμπορίου, προσθέτει τους εργαζόμενους στα κέντρα διανομής των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στις εξαιρέσεις από την Κυριακή αργία που προβλέπει το Βασιλικό Διάταγμα 748/1966.

Χαρακτηριστικά, στην Αιτιολογική Εκθεση του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση αναφέρει ότι η μέχρι τώρα διαδικασία με τα αιτήματα της εργοδοσίας για κατ' εξαίρεση λειτουργία των κέντρων διανομής τις Κυριακές «είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα (...) ενώ την τελευταία περίοδο τα φαινόμενα απορρίψεως των αιτημάτων έχουν αυξηθεί». Πρόκειται βέβαια για άλλο ένα κομμάτι του παζλ του ολοένα εντεινόμενου χτυπήματος της κυριακάτικης αργίας, στο Εμπόριο και συνολικότερα.

Προκλητική προσπάθεια εξωραϊσμού της αντεργατικής επίθεσης

Επιχειρώντας να εξωραΐσει την αντεργατική επίθεση, η κυβέρνηση «σερβίρει» μαζί με τα σκληρά αντεργατικά μέτρα μια σειρά από επιμέρους διατάξεις τάχα «φιλεργατικές» (κάτι σαν τα... «μέτρα με κοινωνικό πρόσημο» του ΣΥΡΙΖΑ). Οι εν λόγω διατάξεις υποτίθεται ότι θα ενισχύσουν την πλήρη απασχόληση, θα χτυπήσουν την αδήλωτη εργασία και θα καταπολεμήσουν την εργοδοτική παραβατικότητα, όταν το ίδιο το πολυνομοσχέδιο ενισχύει το αντεργατικό οπλοστάσιο μέσω του οποίου θεριεύει η εργοδοτική ασυδοσία.

Οι διατάξεις αυτές, μεταξύ άλλων, προβλέπουν: Αύξηση του κόστους της «πρόσθετης εργασίας» στη μερική απασχόληση κατά 12%. Προστίθεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία καθυστέρηση μισθοδοσίας μεγαλύτερη των δύο μηνών θεωρείται βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας του εργαζόμενου. Θεσμοθετείται υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν και όσους εργαζόμενους ασφαλίζουν και πληρώνουν με εργόσημο, όπως και αυτούς που απασχολούνται με «μπλοκάκι».

Ως θετικά μέτρα εμφανίζονται και αμφιλεγόμενες διατάξεις, οι οποίες αφορούν τα πρόστιμα προς τις επιχειρήσεις για τους αδήλωτους εργαζόμενους, καθώς πέραν της μείωσης των προστίμων, αφαιρείται και η πρόβλεψη για αναδρομική ασφάλιση του αδήλωτου για ένα τρίμηνο. Επίσης, η ενεργοποίηση παλιότερης διάταξης που προβλέπει ότι οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) σε ηλεκτρονική μορφή δεν γίνονται δεκτές από τον ασφαλιστικό φορέα (π.χ. πρώην ΙΚΑ, νυν ΕΦΚΑ) για τις περιόδους που οι εργοδότες δεν είχαν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές, μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπου ο ασφαλισμένος θα ψάχνει να βρει τα ένσημά του και να τρέχει αυτός για την ασφάλισή του, αντί η ευθύνη της μη καταβολής εισφορών από την επιχείρηση να εντοπίζεται μόνο σε αυτή.

Επίσης, με σχετική διάταξη, επεκτείνεται μέχρι το τέλος του χρόνου η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία βέβαια έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο του μνημονιακού νόμου 4172, δηλαδή με κυβερνητική απόφαση και με στόχο την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Εμπλουτισμένο με νέες διατάξεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων

Με νέες διατάξεις στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων εμπλουτίστηκε το λεγόμενο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, σε συνέχεια αυτών που είχαν δοθεί σε διαδικασία «δημόσιας διαβούλευσης».

Μεταξύ αυτών:

  • Η αδειοδότηση εταιρειών του διαδικτυακού τζόγου και συγκεκριμένα για το «διαδικτυακό στοίχημα» και για «λοιπά διαδικτυακά παίγνια» (τύπου καζίνο, πόκερ και παραλλαγών τους), ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το αντίτιμο για τη χορήγηση αδειών ορίζεται στα 3 εκατ. και 2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
  • Στο καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων του «αναπτυξιακού» νόμου θα εντάσσονται «επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες καθώς και σε δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών».
  • Εξαιρούνται από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης μετοχών «επενδυτές» προκειμένου να τους χορηγηθεί άδεια παρόχου επίγειας τηλεοπτικής εκπομπής, παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών - τηλεοπτικών υπηρεσιών, εγκατάστασης και λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού.
  • Τα παρεχόμενα φορολογικά κίνητρα θα ισχύουν και για τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων που έχουν έδρα τους εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης και μεταφέρονται εντός των περιοχών αυτών.

Παράλληλα, περιέχεται και το μπαράζ των διατάξεων της «δημόσιας διαβούλευσης», όπως:

-- Απλούστευση των διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Μάλιστα, ο γενικός κανόνας είναι πρώτα να ξεκινούν τη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις και να διενεργείται εκ των υστέρων ο έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

-- Βιομηχανικές δραστηριότητες. Η έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας ξεκινά με μια απλή «γνωστοποίηση» προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βέβαια δεν απαιτείται έγκριση εγκατάστασης για επιχειρήσεις που «εκσυγχρονίζονται ή επεκτείνονται σε περιοχές στις οποίες καθορίζονται χρήσεις γης βιομηχανίας - βιοτεχνίας με βάση τον πολεοδομικό σχεδιασμό οποιουδήποτε επιπέδου».

-- «Fast track» διαδικασία για την άρση αρχαιολογικών «εμποδίων», σε περιπτώσεις Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

-- Ανάθεση σε τρίτους (τράπεζες, ιδιωτικές επιχειρήσεις) της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του «αναπτυξιακού» νόμου, όπως και του ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων. Τα ιδιωτικά γραφεία αξιολόγησης μπορούν να πιστοποιούν την υλοποίηση του 50% του επενδυτικού σχεδίου, προκειμένου στη συνέχεια να καταβληθεί η κρατική ενίσχυση.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Απάντηση με νέα συλλαλητήρια στις 17 Οκτώβρη

Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος η συγκέντρωση στην Αθήνα - Στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Με συλλαλητήρια την Πέμπτη 17/10 συνεχίζουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα τη δράση τους ενάντια στο αντεργατικό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, εξαπολύοντας νέα επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις και τη συνδικαλιστική δράση.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Κινητοποιήσεις για την ίδια μέρα έχουν ήδη οριστεί στο Ηράκλειο (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), στον Βόλο (6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου) και το Κιλκίς (7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης).

Μια μέρα μετά, την Παρασκευή 18/10 το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει συλλαλητήριο στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

«Να πάρει τώρα πίσω η κυβέρνηση της ΝΔ το νομοσχέδιο - "σκούπα" για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Την πολιτική που δίνει γην και ύδωρ στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα στην περίοδο της κρίσης, τσακίζοντας τα εργατικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, μετά και τις δύο πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, να συνεχίσουν τον αγώνα «ξεπερνώντας τα εμπόδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που έκανε ό,τι μπορούσε για να υπάρξει σιγή νεκροταφείου απέναντι στο νομοσχέδιο της ΝΔ, ξοφλώντας με αυτόν τον τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις για στήριξη των μέτρων».

Το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να οργανώσουν πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα! Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωής με δικαιώματα», δυναμώνοντας «το μαζικό και ενωτικό ρεύμα αντίστασης στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων».

Δηλώνουν «παρών» στη συνέχεια των κινητοποιήσεων

Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και αξιοποιώντας το έδαφος που έχουν ήδη διαμορφώσει οι δύο απεργιακές μάχες στις 24 Σεπτέμβρη και τις 2 Οκτώβρη, συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν την επιτυχία των συλλαλητηρίων.

«Δηλώνουμε "παρών" στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας, των δικαιωμάτων μας, για το παρόν και το μέλλον που έχουμε ανάγκη», τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Στην ανακοίνωσή της σχολιάζει τα μέτρα καταστολής, με τα οποία η κυβέρνηση βρίσκεται «απέναντι στους εργαζόμενους και δίπλα στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου». «Το "νόμος και τάξη" είναι το ραβδί του συστήματος της βαρβαρότητας που στοχεύει όσους προβληματίζονται, αμφισβητούν, διεκδικούν και αγωνίζονται. Μας θέλουν υποταγμένους, χωρίς φωνή, χωρίς να σκεφτόμαστε και να αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας, για να μπορούν ανενόχλητοι να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν τους φοβόμαστε!», ξεκαθαρίζει.

«Να σημάνει γενικός ξεσηκωμός στα καράβια, σε κάθε χώρο δουλειάς, στις σχολές, παντού. Κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ, την Κοινωνική Ασφάλιση, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα», τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ και καλούν στο συλλαλητήριο.

Σύσκεψη σωματείων στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο, μπροστά στο συλλαλητήριο που οργανώνουν ενάντια στο πολυνομοσχέδιο την Πέμπτη 17/10, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, ταξικά συνδικάτα του νομού καλούν σε σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων τη Δευτέρα 14/10, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, για την οργάνωση της πάλης.

Το κάλεσμα για τη σύσκεψη και το συλλαλητήριο απευθύνουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και η Ενωση Συνταξιούχων IKA.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ