ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Μετατρέπουν το δίκαιο αίτημα του λαού μας σε επικοινωνιακό τρικ;

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Με το δίκαιο αίτημα του λαού για τις γερμανικές αποζημιώσεις φαίνεται ότι άρχισε να «παίζει» τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε μια προσπάθεια, όπως όλα δείχνουν, να στήσει ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ, ενώ δεν αποκλείεται η κίνηση αυτή να συνδέεται με τις γενικότερες αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια που «τρέχουν» στο εσωτερικό και στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Μηταφίδης, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής για τη διεκδίκηση Γερμανικών Οφειλών της Βουλής - που ολοκλήρωσε τις εργασίες της το καλοκαίρι του 2016 - με δηλώσεις του σε ΜΜΕ είπε ότι ενδέχεται το Νοέμβρη να συζητηθεί τελικά το πόρισμα της Επιτροπής στη Βουλή, δηλαδή με καθυστέρηση άνω των δύο ετών.

Επιπλέον, χτες, πριν ακόμα βγει επίσημη ανακοίνωση, είχαν δοθεί πληροφορίες στα ΜΜΕ για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου, κατά τη σημερινή συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος από σήμερα ξεκινάει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ελληνας Πρόεδρος αναμένεται να δηλώσει ότι «οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι νομικώς ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες και δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής. Η θέση αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη».

Να πάρει τώρα επίσημη θέση η κυβέρνηση

Ολα τα παραπάνω, πέρα από προθέσεις, δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα, αφού αυτός που θα πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση του είναι η κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη δήλωση από την πλευρά της ότι έχει την πολιτική βούληση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Θυμίζουμε ότι το πόρισμα της Επιτροπής, το οποίο είχε επικυρωθεί κατά πλειοψηφία, παρά το πλήθος σημαντικών στοιχείων που περιέχει, τα οποία δείχνουν ότι έχουν γίνει σοβαρές επεξεργασίες, δεν περιέχει καμία απαίτηση προς την κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις, ενώ αποσιωπούνται πλήρως οι τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να μοιάζει περισσότερο με... επιστημονική μελέτη, παρά με κείμενο διεκδίκησης.

Το ΚΚΕ είχε ψηφίσει «παρών», καταθέτοντας γραπτή δήλωση, ζητώντας αυτή να προστεθεί στο τέλος του σχετικού πορίσματος ως άποψη της μειοψηφίας, στην οποία αναδείκνυε τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι «ο κύριος λόγος για την πολιτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και τη μη διεκδίκηση των επανορθώσεων - αποζημιώσεων από τη Γερμανία ήταν η εναρμόνισή τους με τις επιλογές της αστικής τάξης να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες της που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της».

Τόνιζε ότι «το ΚΚΕ, που στάθηκε αιμοδότης και ψυχή των αγώνων του λαού μας, συσπειρωμένος στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, αντιπάλεψε νικηφόρα με το όπλο στο χέρι τις φασιστικές ορδές, από την πρώτη στιγμή ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία, σε κοινή δράση με την οργάνωση των αντιστασιακών, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ». Δράση που, όπως γινόταν σαφές, το ΚΚΕ θα συνεχίσει, «αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του λαού μας».

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η κυβέρνηση ουδέποτε απάντησε στην από 3/11/2015 επιστολή της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, αν διεκδικεί ή όχι τις γερμανικές αποζημιώσεις, συμβάλλοντας στο να «κλείσει» χωρίς συζήτηση η σχετική Αναφορά που είχε καταθέσει από τις 15/10/2015 η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με τη στήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Ενώ κι ο πρωθυπουργός έχει κάνει λόγο μόνο για «ηθική αποζημίωση»...

ΔΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗΣ «SIEMENS»
Απολογήθηκαν οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι

Απολογήθηκαν χτες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της «Siemens» και τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία». Και πάλι ήταν απών ο Μιχ. Χριστοφοράκος, που παραμένει στη Γερμανία. Η συνήγορός του έκανε λόγο για καταδίκη του από το Ειρηνοδικείο Μονάχου για τα ίδια περιστατικά. Οσο για τα περιβόητα ημερολόγια της γραμματέα του, όπου έχουν καταχωρηθεί όλα τα ραντεβού με πολιτικά ή μη πρόσωπα, υποστήριξε ότι δεν έχουν ερμηνευθεί σωστά.

Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ της «Siemens» Heinrich von Pierer που απολογήθηκε, ισχυρίστηκε πως δεν είχε γνώση για την ύπαρξη των «μαύρων ταμείων» και ότι συνέβαλε στο να δοθεί εντολή έρευνας. «Η γερμανική έρευνα απέδειξε πως υπήρχαν δραστηριότητες "μη σύννομες", τις οποίες δεν ήξερα. Τελεία. Δεν μου είπε κανείς ποτέ τίποτα». Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «από το 1992 που ήμουν στη θέση του προέδρου του ΔΣ της "Siemens" μέχρι το 1999 που έγινε το ποινικό αδίκημα (σ.σ. τα δώρα σε κρατικούς αξιωματούχους), εγώ δεν ήμουν σύμφωνος με τις παράνομες πληρωμές και προσπαθούσα να το εξαλείψω. Στο δικό μου πεδίο επιρροής δεν επέτρεπα να συμβούν τέτοιες πληρωμές».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ημερολόγιο του Χριστοφοράκου και σχετικά ονόματα που υπήρχαν, ανέφερε: «Ποιος ήταν ο Παπαντωνίου; Λυπάμαι, δεν θυμάμαι. Εχω βρεθεί με πολλούς υπουργούς στη ζωή μου. Θυμάμαι σίγουρα ότι είχα ζητήσει από τον Χριστοφοράκο να πάμε στο Σούνιο...».

Από την πλευρά του, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της «Siemens Hellas» Ηλ. Γεωργίου αναφέρθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς που φέρεται να διαχειριζόταν, υποστηρίζοντας πως αυτό συνέβαινε για τις ανάγκες της εταιρείας και ότι δεν συμμετείχε και δεν ήξερε σχετικά με τις πληρωμές σε δωροδοκίες που περιέγραψαν γερμανικά στελέχη ότι γίνονταν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η σημερινή ΕΡΤ πιστό αντίγραφο αυτής επί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Αντιπαράθεση με επίκεντρο την ΕΡΤ σοβεί μεταξύ των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης, που ανταλλάσσουν κατηγορίες, μακριά ωστόσο από την πραγματικότητα, που είναι ότι η σημερινή κρατική ραδιοτηλεόραση αποτελεί «κλώνο» αυτής που υπήρχε επί των ημερών προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σε σχόλιό του για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η σημερινή κρατική ραδιοτηλεόραση είναι πιστό αντίγραφο της αντίστοιχης που υπήρχε επί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και καμία σχέση δεν έχει μ' αυτή για την οποία αγωνίστηκαν οι εργαζόμενοί της, την εποχή του "μαύρου".

Κυβερνητική προπαγάνδα, απουσία οποιασδήποτε αντικειμενικής ενημέρωσης, μη τήρηση ακόμη και του απαράδεκτου νόμου για την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων, παραγκωνισμός των μόνιμων εργαζομένων και αξιοποίηση μεικτών και εξωτερικών παραγωγών και πολλά άλλα, είναι μόνο μερικά απ' τα στοιχεία που πιστοποιούν την παραπάνω πραγματικότητα.

Οσο υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γι' αυτή την κατάσταση, άλλο τόσο υποκριτική είναι η στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έκαναν ακριβώς τα ίδια».

Τσακώνονται για την ΕΡΤ που διαμόρφωσαν από κοινού

Το έναυσμα για την αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ, ΚΙΝΑΛ κ.ά. δόθηκε με τις παραιτήσεις και καταγγελίες στελεχών της ΕΡΤ, όπως του εντεταλμένου συμβούλου προγράμματος Σπύρου Κρίμπαλη, ο οποίος, λίγο πριν λήξει η θητεία του, σε ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά υποστήριξε πως υπάρχει στην ΕΡΤ «μια αλαζονική, μικρόψυχη και αστοιχείωτη διοίκηση, μαζί με μια άκρως επιθετική παραδιοίκηση».

Την ύπαρξη «συστήματος παραδιοίκησης» είχε υποστηρίξει και ο Νίκος Φίλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, ερχόμενος σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Ν. Παππά, που έσπευσε εμμέσως πλην σαφώς να τον ταυτίσει με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Στο φόντο αυτό, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να ορίσει τα μέλη που θα συγκροτήσουν την «επιτροπή του μαύρου» (η λειτουργία της οποίας προβλέπεται στο νόμο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και θα ερευνήσει τυχόν ζημίες σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου από το κλείσιμο του φορέα στις 11 Ιούνη 2013, τις συμβάσεις που υπεγράφησαν από τη ΝΕΡΙΤ και τη ΔΤ, αλλά και το ρόλο προσώπων που προετοίμασαν το «μαύρο»), με τη ΝΔ να απαντά ζητώντας την κλήση του υπουργού Νίκου Παππά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το ζήτημα της ΕΡΤ, επικαλούμενη «σειρά πρόσφατων γεγονότων, αλλά και επώνυμων καταγγελιών που αποδεικνύουν τη χρησιμοποίηση της ΕΡΤ ως μηχανισμού κυβερνητικής προπαγάνδας, αλλά αναδεικνύουν και πολύ σοβαρά ζητήματα κακής διοίκησης και διαχείρισης».

«Την κυβέρνηση, τον αρμόδιο υπουργό και τους "πρόθυμους" της Διοίκησης και της παραδιοίκησης, που τη μετατρέπουν σε τυφλό όργανο προπαγάνδας των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» θεωρεί το Κίνημα Αλλαγής υπεύθυνους «για την κατάντια της ΕΡΤ», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, με την οποία έσπευσε να πάρει μέρος στην αντιπαράθεση για την κρατική ραδιοτηλεόραση.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Τα διαπιστευτήριά του στους πρέσβεις της ΕΕ

Πρόγευμα εργασίας με τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών των κρατών - μελών της ΕΕ είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, στην αρχική του τοποθέτηση ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε μια εκτενή ανάλυση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «παρά την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη πρόσβαση στις αγορές», γεγονός που, όπως είπε, «αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη της αποτυχίας του μνημονίου που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας».

Αναπτύσσοντας στη συνέχεια το σχέδιο της ΝΔ, τόνισε ότι «η αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης».

Στο πλαίσιο αυτό, προετοίμασε για νέο αντιλαϊκό κύμα καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων από πλευράς ΝΔ, μιλώντας για «ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα προτάξει τη μείωση της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις», με στόχο «την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών πρότζεκτ, όπως το Ελληνικό».

Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση για «διχαστικό λόγο», ενώ ερωτηθείς για τον χρόνο που θα στηθούν κάλπες, προέβλεψε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το αργότερο τον προσεχή Μάη.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, χαρακτήρισε «άκρως προβληματική» τη συμφωνία των Πρεσπών, επαναλαμβάνοντας ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να την ψηφίσει αν αυτή έρθει προς κύρωση στη Βουλή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ