ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Κλίμα» και προσχήματα καλλιεργούν οι ΗΠΑ

Από τις μάχες στη Χομς
Από τις μάχες στη Χομς
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Επιμένει να καλλιεργεί «κλίμα» πιέσεων προς τη συριακή ηγεσία ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, να επαναφέρει στην επιχειρηματολογία της Ουάσιγκτον το ενδεχόμενο χρήσης χημικών ή βιολογικών όπλων από το συριακό καθεστώς, καθώς και την πιθανότητα να βρεθεί το οπλοστάσιο αυτό «σε λάθος χέρια» και την αναγκαιότητα «σχετικής ετοιμότητας». Ο Πανέτα, στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει «150 ειδικούς εμπειρογνώμονες», όπως είπε, στην Ιορδανία προκειμένου «να εκπαιδεύσουν τον ιορδανικό στρατό αλλά και τις πολιτικές αρχές σε τρόπους αντιμετώπισης της χρήσης απαγορευμένων όπλων».

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι ανάλογες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και με την Τουρκία, προκειμένου να ληφθούν ανάλογα μέτρα, ενώ γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ανάλογη εγρήγορση σε όλες τις γειτονικές στη Συρία χώρες. Ο Πανέτα απέφυγε επισταμένα να πει το οτιδήποτε για τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που φέρονται να βρίσκονται εδώ και μήνες στο ιορδανικό έδαφος, κάτι που σχετίζεται με την ενίσχυση των αντικαθεστωτικών.

Σταθερά τεταμένη διατηρούσε την ατμόσφαιρα και από το βορρά η Τουρκία, με τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΣ, στρατηγό Νετσντέτ Οζέρ, να επαναδιατυπώνει προειδοποιήσεις περί «σκληρότατης απάντησης της Τουρκίας αν συνεχιστούν οι συριακές προκλήσεις» - δηλαδή οι ρίψεις οβίδων από συριακό έδαφος χωρίς να γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα ποιος είναι ο δράστης αφού στις συγκεκριμένες περιοχές γίνονται σκληρές μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και αντικαθεστωτικών. Την τουρκική στάση καυτηρίασε χτες ο Ιρακινός πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι η Αγκυρα «αντιδρά σαν να είναι η μοναδική υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει εντός συριακού εδάφους». Ο αλ Μάλικι χαρακτήρισε «υπερβολικά τα δημοσιεύματα και την αντίδραση» της Τουρκίας για τη ρίψη οβίδων, την κατηγόρησε ότι «προσπαθεί να εμπλακεί» στα τεκταινόμενα στη Συρία και εκτίμησε ότι δεν την απειλεί κανένας και τίποτε και «θα ήταν μεγάλο λάθος να συρθεί το ΝΑΤΟ σε μια τέτοια ιστορία».

Στο μεταξύ, χτες, η συριακή ηγεσία απέρριψε την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, για μονομερή εκεχειρία υποστηρίζοντας ότι και στο παρελθόν όταν έγινε αυτό, η εκεχειρία κατέρρευσε λόγω της μη τήρησής της από τους αντικαθεστωτικούς. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντίσι, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τηρήσουν κατάπαυση πυρός και οι αντικαθεστωτικοί και κάλεσε τον ΓΓ του ΟΗΕ να επικοινωνήσει πρώτα με τις χώρες που τους στηρίζουν, όπως είναι οι Σ. Αραβία, Κατάρ και Τουρκία, και να διασφαλίσει ότι θα τερματιστεί ο εξοπλισμός τους και θα εφαρμοστεί κατάπαυση πυρός. Ο Μπαν Γκι μουν ζήτησε εκ νέου κατάπαυση πυρός και καταδίκασε τις βομβιστικές επιθέσεις στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «αλ Ουατάν», η επανακατάληψη της Χομς από τον κυβερνητικό στρατό είναι θέμα ημερών με τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται. Σκληρές μάχες μαίνονται και στο Χαλέπι, κυρίως γύρω από ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο. Από τις δύο περιοχές έχει αυξηθεί ο αριθμός των αμάχων που αναζητούν καταφύγιο σε Λίβανο και Τουρκία αντίστοιχα. Τέλος, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος από πυρά αντικαθεστωτικών ενός εικονολήπτη του επίσημου συριακού δικτύου «αλ Ιχμπαρίγια» στο Ντάιρ αλ Τζουρ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ - ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
Ετοιμη για βαθύτερη εμπλοκή η ελληνική κυβέρνηση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ._

Το κυβερνητικό δόγμα περί αξιοποίησης της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας για την ενίσχυση της εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, πρόβαλε με δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος στην σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Μάλιστα η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη καθώς έμμεσα συνδέει την έξοδο από την κρίση με την παραπέρα αξιοποίηση αυτής της θέσης της χώρας. Επίσης διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει σταθερά την προσφορά της στο ΝΑΤΟ.

«Το πιο σημαντικό, είπε, για τη χώρα μας, είναι ότι αποτελεί μια χώρα-κλειδί για τα θέματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή στην οποία ανήκουμε αλλά και στις περιοχές με τις οποίες γειτονεύουμε: Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μεσόγειο, Αραβικές χώρες. Η Ελλάδα χάρη στη γεωστρατηγική και γεωγραφική της θέση, χάρη στο λαό της και στις πολύ δυνατές Ενοπλες Δυνάμεις, είναι μια χώρα που έχει προσφέρει πολλά και θα συνεχίσει να προσφέρει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και γενικότερα στο Δυτικό κόσμο και κατά τούτο πρέπει να έχει τη στήριξη των συμμάχων της, να έχει την προσοχή και το σεβασμό τους».

Ο Π. Παναγιωτόπουλος στο περιθώριο της συνόδου είχε συναντήσεις με τον γγ του ΝΑΤΟ, Α. Ράσμουσεν, με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Λ. Πανέτα, όπως και με τον Γάλλο, τον Γερμανό, τον Βρετανό και τον Βέλγο.

Στο επίκεντρο της Συνόδου Αφγανιστάν και Κοσσυφοπέδιο

Η ανασύνταξη των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και η δράση τους ως «εκπαιδευτών» αντί για «μάχιμων», μετά την προγραμματισμένη δήθεν αποχώρηση του 2014 ήταν μεταξύ των θεμάτων της Συνόδου. Σύμφωνα με τα σχέδια για τον ανασχηματισμό της κατοχής που θα λάβει πιο πολιτικά χαρακτηριστικά, διατηρώντας τη στρατιωτική δράση και τον έλεγχο των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις όπως υποστήριξε ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν θα έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ο Α. Ράσμουσεν διαμήνυσε ότι η ΝΑΤΟική στρατηγική για το Αφγανιστάν δε θα αλλάξει λόγω των επιθέσεων εκ των έσω που δέχονται οι κατοχικές δυνάμεις.

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ, Λίον Πανέτα, κάλεσε τις χώρες της «Συμμαχίας» να συμβάλλουν ώστε να καλυφθεί το κενό των 58 ομάδων εκπαιδευτών.

Η ΝΑΤΟική σύνοδος συζήτησε επίσης το θέμα της δύναμης KFOR, στο Κοσσυφοπέδιο, κρίνοντας το ρόλο της «απαραίτητο», για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, σημειώνοντας ότι θα παραμείνει «σε επαγρύπνηση και δυνατή», στο όνομα της βελτίωσης της ασφάλειας του Κοσσόβου.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας θα υπήρχε συζήτηση - στο περιθώριο των προγραμματισμένων εργασιών - και όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία και στην κλιμάκωση στα σύνορα με την Τουρκία, ωστόσο δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα.

ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Εμπόδια στη συνεργασία

Το ΝΑΤΟ θέτει «εντελώς μη ρεαλιστικούς όρους» για την επανάληψη του διαλόγου στο πλαίσιο της Συνθήκης για τις Συμβατικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη. Αυτή την εκτίμηση έκανε για την κατάσταση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε ομιλία του στη ρωσική Ανω Βουλή (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας).

Πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ προσπαθούν να συνδέσουν το διάλογο για περιορισμό των συμβατικών εξοπλισμών με τη διευθέτηση των περιφερειακών συγκρούσεων κι επιμένουν στην επιστροφή της Ρωσίας σε μια τέτοια παραλλαγή της Συνθήκης, από την οποία η Μόσχα έχει παραιτηθεί, θεωρώντας πως η ασφάλειά της παραβιάζεται από τις ενέργειες του ΝΑΤΟ.

Ο Σ. Λαβρόφ σημείωσε πως βασικό εμπόδιο στη συνεργασία της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ παραμένουν τα σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη, που κατά την εκτίμηση της Ρωσίας θίγουν τη δική της ασφάλεια.

Επιπλέον, προειδοποίησε πως η χρήση βίας κατά της Τεχεράνης θα περιορίσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Εκτίμησε ακόμη πως «στο παγκόσμιο τοπίο συνεχίζεται η αντικειμενική διαδικασία ανακατανομής της δύναμης και της επιρροής στον κόσμο, με τον αυξανόμενο ρόλο να αναλαμβάνει η περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, η οποία εξελίσσεται σε μια από τις κορυφαίες μηχανές της οικονομικής ανάπτυξης».


Ι.Π.

ΟΣΣΑ
Στρατιωτικά γυμνάσια στο Ν. Καζαχστάν

Στο Καζαχστάν πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις των κρατών-μελών του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), με τη συμμετοχή πάνω από 1.000 στρατιωτικών από τις έξι χώρες του ΟΣΣΑ (Αρμενία, Λευκορωσία, Καζαχστάν, Κιργιστάν, Ρωσία και Τατζικιστάν).

Η «Αδιάλυτη αδελφότητα», όπως είναι η επωνυμία των στρατιωτικών γυμνασίων, προβλέπει την ένοπλη εμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων του ΟΣΣΑ σε μια από τις χώρες της συμμαχίας, «που περνά κρίσιμη κατάσταση, εξαιτίας της δράσης διεθνών εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων και την αντιπαλότητα μεταξύ εθνικών ομάδων που ζούνε στο συγκεκριμένο κράτος».

Οι χώρες του ΟΣΣΑ προετοιμάζονται για αναζωπύρωση των εθνοτικών, φυλετικών, θρησκευτικών συγκρούσεων στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου τα επόμενα χρόνια. Οι εξελίξεις στο ρωσικό Βόρειο Καύκασο, όπου οι ρωσικές αρχές ασφαλείας μετρούν πλέον σχεδόν καθημερινές απώλειες σε έμψυχο υλικό, προμηνύουν τη σοβαρότητα των εξελίξεων.


Ι. Π.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Υποχρεωτική προσγείωση συριακού πολιτικού αεροσκάφους

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με τη συνδρομή μαχητικών οι τουρκικές αρχές υποχρέωσαν πολιτικό αεροσκάφος τύπου «A320» των συριακών αερογραμμών με 37 επιβαίνοντες, που είχε απογειωθεί από τη Μόσχα και είχε προορισμό τη Δαμασκό, να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αγκυρας. Το συμβάν επιβεβαίωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υποστήριξε ότι είχε «αξιόπιστες πληροφορίες για μη πολιτικό φορτίο». Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονταν σε φορτίο όπλων. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου από την Αθήνα υπογράμμιζαν ότι οι τουρκικές αρχές έχουν το δικαίωμα να ελέγξουν το αεροσκάφος εφόσον υπήρχαν τέτοιες πληροφορίες. Τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι από τις έρευνες δεν βρέθηκαν όπλα ή πυρομαχικά αλλά, κάποια τηλεπικοινωνιακά συστήματα που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. Το επίμαχο υλικό κατασχέθηκε και στη συνέχεια δόθηκε άδεια στο αεροσκάφος να αναχωρήσει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ