ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης κατά της «τρομοκρατίας» στο Μαράθι

Κινητοποιήσεις σε Χανιά - Ηράκλειο τη Δευτέρα 13 του Οκτώβρη

Από παλαιότερο συλλαλητήριο και πορεία προς τη βάση της Σούδας

ICON

Από παλαιότερο συλλαλητήριο και πορεία προς τη βάση της Σούδας
Με κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Χανιά και Ηράκλειο, τη Δευτέρα 13 του Οκτώβρη, απαντούν οι Επιτροπές Ειρήνης των νομών, φιλειρηνιστές και αντιιμπεριαλιστές που αντιτίθενται στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εγκαινιάσει, μαζί με τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους της, τη λειτουργία του ΝΑΤΟικού «Κέντρου εκπαίδευσης κατά της τρομοκρατίας», όπως το αποκαλούν, στη ΝΑΤΟική βάση στο Μαράθι, στα Χανιά, την Τρίτη 14/10/08.

Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 7.30 μ.μ. και στο Ηράκλειο πικετοφορία, στις 7 μ.μ. στα Λιοντάρια.

Οι Επιτροπές Ειρήνης με ανακοινώσεις τους τονίζουν ότι η απόφαση αυτή βρίσκεται σε αντίθεση με την εκφρασμένη θέληση του κρητικού λαού και την καθολική απαίτησή του για το ξήλωμα και την απομάκρυνση της βάσης της Σούδας.

«Οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης είναι τεράστιες. Η κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισαν στη Βουλή την ίδρυση και λειτουργία του συγκεκριμένου κέντρου. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο κέντρο αυτό θα εκπαιδεύονται άτομα για να υπηρετούν τα δολοφονικά σχέδια επεμβάσεων και τρομοκράτησης των λαών της περιοχής».

Η απόφαση αυτή επί της ουσίας αποτελεί ένα ακόμα βήμα αύξησης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της βάσης της Σούδας με τη συγκατάθεση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και επικίνδυνη εξέλιξη για το μέλλον όλων των λαών. Το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης θα δώσει νέα ώθηση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στην κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης, θα ενισχύσει τις πολλαπλές επιθετικές ενέργειες των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οι Επιτροπές Ειρήνης καλούν τον κρητικό λαό να απορρίψει το πρόσχημα που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την τρομοκρατία, διότι είναι ανυπόστατο, και να στηρίξει έμπρακτα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Καλούν τις φιλειρηνικές δυνάμεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να κινητοποιηθούν και να δράσουν για να σταματήσουν οι επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που χρησιμοποιούν το πρόσχημα «του πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρουν, θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να αναπτυχθεί και στην Κρήτη ένα φιλειρηνικό κίνημα που θα αγωνίζεται για το σταμάτημα κάθε ιμπεριαλιστικού σχεδιασμού σε βάρος των λαών της περιοχής και όλου του πλανήτη.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στέλνουν στόλο στη Σομαλία

Με πρόσχημα την προστασία της ναυσιπλοΐας

Την επέκταση του πεδίου δράσης του ΝΑΤΟ στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας με πρόσχημα την προστασία της ναυσιπλοΐας, αποφάσισαν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της διήμερης άτυπης συνόδου τους, που ολοκληρώθηκε χθες στη Βουδαπέστη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αποφάσισαν «να συμμετάσχει η Ατλαντική Συμμαχία με κάποια πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Διασυμμαχικής Δύναμης (Alliance's Standing Naval Maritime Group) σε επιχειρήσεις κατά των πειρατών που δρουν στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Σομαλίας για να αντιμετωπίσουν την πειρατεία και, παράλληλα, να συνοδεύουν πλοία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP)». Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν σε μόνιμη βάση και ελληνικά πολεμικά πλοία (φρεγάτες, υποβρύχια, ναρκαλιευτικά).

Οι ΝΑΤΟικοί υπουργοί συζήτησαν ακόμα για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο και το Αφγανιστάν. O Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στην κοινή απόφαση «όλων μας να συνδράμουμε αποτελεσματικά τις αφγανικές αρχές, προκειμένου να οικοδομήσουν βαθμιαία και με επιτάχυνση των δικών τους προσπαθειών και πρωτοβουλιών ένα σταθερό, ασφαλές και δημοκρατικό Αφγανιστάν, απαλλαγμένο όχι μόνο από τον κίνδυνο της εσωτερικής εξέγερσης, αλλά και από τη μάστιγα της καλλιέργειας και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, επισήμανε ότι πρέπει «να ενισχύονται οι προσπάθειες της Συμμαχίας για εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο και την εκπλήρωση των ευρύτερων στόχων της ευρωατλαντικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων».

Ζήτησε ακόμα την ενίσχυση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (NRF), χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση των δυνατοτήτων της Συμμαχίας και τον πιο χαρακτηριστικό οδηγό της διαδικασίας μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ, που εγγυάται την ενδυνάμωση του ρόλου της Συμμαχίας και την ικανότητά της να ενεργεί με ταχύτητα».

ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Αρνηση του Συμβουλίου να σεβαστεί το ΟΧΙ των Ιρλανδών

Απάντηση σε σχετική Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα

Για μια ακόμη φορά, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρνείται προκλητικά να σεβαστεί την ετυμηγορία του ιρλανδικού λαού, που απέρριψε τη «Συνθήκη της Λισαβόνας» όπως μετονομάστηκε το «ευρωσύνταγμα» με δημοψήφισμα στις 12 - 13 Ιούνη 2008, όπως προκύπτει από την απάντησή του σε σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Τούσσα.

Στην Ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αγνοήσει το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στην περιφρόνηση της ετυμηγορίας του γαλλικού και του ολλανδικού λαού, που με δημοψηφίσματα είχαν απορρίψει την Ευρωσυνθήκη το 2005, και ζητά να σταματήσει άμεσα η διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας.

To Συμβούλιο, στην απάντησή του, αρνείται για άλλη μια φορά να παραδεχτεί ότι η επονομαζόμενη «Συνθήκη της Λισαβόνας» είναι ουσιαστικά «νεκρή», αφού παραθέτει μια σειρά ενέργειες, με τις οποίες η γαλλική προεδρία προσπαθεί να ανατρέψει τη βούληση του ιρλανδικού λαού, που την καταψήφισε τρία χρόνια μετά τα πρώτα δημοψηφίσματα του 2005, στη Γαλλία και την Ολλανδία. Αντίθετα, καλεί «τις ιρλανδικές αρχές να διατυπώσουν προτάσεις για το μέλλον», να αποδεχτούν δηλαδή την Ευρωσυνθήκη, με την πρόφαση ότι «24 εθνικά κοινοβούλια έχουν εγκρίνει τη Συνθήκη της Λισαβόνας».

Είναι πάγια η τακτική της ΕΕ να αγνοεί προκλητικά την ετυμηγορία των λαών ενάντια στην Ευρωσυνθήκη και αποδεικνύει ότι οι εξαγγελίες της για δημοκρατία δεν είναι παρά δημαγωγικές δηλώσεις «στάχτη στα μάτια» των λαών της Ευρώπης.

Η αυταρχική επιβολή του «ευρωσυντάγματος» από την ΕΕ στους λαούς πρέπει να συναντήσει την άμεση αντίδρασή τους. Το μήνυμα του ιρλανδικού ΟΧΙ, καθώς και του ΟΧΙ των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας, πρέπει να αποτελέσει κάλεσμα για κλιμάκωση των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στη «Συνθήκη της Λισαβόνας» και γενικότερα στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη και του κεφαλαίου.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Ακόμη και δικηγόροι στο «στόχαστρο» της αυταρχικής πολιτικής της ΕΕ

Την κλήτευση Ελλήνων δικηγόρων, αλλά και άλλων πολιτών σε ανάκριση, την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από αίτημα δικαστικής συνδρομής των γαλλικών αρχών, επειδή επαγγελματικές κάρτες και τηλέφωνά τους βρέθηκαν στην κατοχή φερόμενων μελών της κουρδικής οργάνωσης PKK στη Γαλλία, κατήγγειλε με Ερώτησή του προς την Επιτροπή της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, υπογραμμίζοντας ότι το απαράδεκτο και πρωτοφανές αυτό γεγονός αποτελεί εφαρμογή της «αντιτρομοκρατικής» νομοθεσίας της ΕΕ κατά λαϊκών και απελευθερωτικών κινημάτων, σε βάρος των δημοκρατικών ελευθεριών των πολιτών, ακόμη και των δικηγόρων, που από τη φύση του επαγγέλματός τους έχουν αποστολή να τις υπερασπίζονται.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «Ελληνες δικηγόροι κλητεύτηκαν πρόσφατα να καταθέσουν σε ανακριτή της Αθήνας, κατόπιν αιτήματος των γαλλικών αρχών, επειδή επαγγελματικές κάρτες τους βρέθηκαν στην κατοχή φερόμενων μελών της κουρδικής οργάνωσης PKK, που συνελήφθησαν τυχαία στη Γαλλία. H απαράδεκτη και πρωτοφανής αυτή ενέργεια, που επιχειρεί να μετατρέψει τους δικηγόρους από υπερασπιστές των διωκομένων σε συνεργάτες των διωκτικών αρχών και καταδότες ή ακόμη και σε ύποπτους για "τρομοκρατικά" αδικήματα, καταδικάστηκε ήδη ομόφωνα από το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας και άλλους μαζικούς φορείς της χώρας».

Καταλήγοντας ο Θ. Παφίλης καλεί την Επιτροπή να απαντήσει ξεκάθαρα αν «θεωρεί σεβαστή την ελεύθερη άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος και την υποχρέωση επαγγελματικής εχεμύθειας, αν σκοπεύει να καταργήσει τη "μαύρη λίστα" των τρομοκρατικών οργανώσεων και τη σχετική "αντιτρομοκρατική" νομοθεσία, που προσβάλλουν βάναυσα στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ