ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΞΗΛΩΣΤΕ την Κοινωνική Ασφάλιση ΤΩΡΑ!

Οι αξιώσεις για εφαρμογή «κεφαλαιοποιητικών συστημάτων», παραπέρα μείωση των συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας κ.ά. πέφτουν στο τραπέζι του «διαλόγου»

Επίθεση κατάλυσης του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, προαναγγέλλει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας με την «ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική» που παραδόθηκε χτες στη Βουλή. Ο διοικητής της Ν. Γκαργκάνας αξιώνει «εδώ και τώρα», όπως είπε, τη «λύση του προβλήματος» στη βάση των κατευθύνσεων που προβάλλουν διεθνή κέντρα του κεφαλαίου, ο ΣΕΒ, η διαβόητη «επιτροπή σοφών» κ.ά. Επ' αυτού δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία. Ο Ν. Γκαργκάνας στις σχετικές χτεσινές δηλώσεις και στο επίσημο κείμενο κάνει λόγο για «μεταρρυθμίσεις», ανάλογες με αυτές που έγιναν σε άλλα κράτη της ΕΕ. Συγκεκριμένα:

  • Στα όρια συνταξιοδότησης.
  • Στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.
  • Στο επίπεδο των ασφαλιστικών εισφορών.

Η εφαρμογή αυτών των αξιώσεων θα σημάνει την παραπέρα μείωση των συντάξεων, αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους.

Η Τράπεζα της Ελλάδας αξιώνει συγκεκριμένα βήματα στην κατεύθυνση κατάργησης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Για το σκοπό αυτό αξιώνει την πλήρη εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου του ΠΑΣΟΚ (νόμος Ρέππα του 2002), ενώ στις αξιώσεις της περιλαμβάνει και τα παρακάτω:

  • Την «ανάπτυξη του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα του συστήματος, ο οποίος προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία». Σημειώνουν ακόμη ότι με αυτό τον τρόπο «μπορεί να αλλάξει η αρχιτεκτονική του συστήματος, προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός μεικτού συστήματος».
  • Τον «περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης, έτσι ώστε η μέση ηλικία συνταξιοδότησης να προσεγγίζει την προβλεπόμενη από τις γενικές διατάξεις ηλικία».
  • Την «ενοποίηση των ταμείων, με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας».

Η επίθεση κατάλυσης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης δε σταματά στα παραπάνω. Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας τονίζεται: «Ωστόσο, με βάση τις εμπειρίες άλλων χωρών, είναι αμφίβολο αν τα ανωτέρω αρκούν: Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις».

Ολα τα παραπάνω θα πέσουν στο τραπέζι του ψευδεπίγραφου διαλόγου. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο οι οφειλές του Δημοσίου προς τα ταμεία και η εκπλήρωσή τους θα είναι προϋπόθεση του διαλόγου, απάντησε: «Ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνει χωρίς προϋποθέσεις», ισχυριζόμενος ότι το Δημόσιο πληρώνει πολύ μεγάλα ποσά για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων. Από την πλευρά του ο Ν. Γκαργκάνας χαρακτήρισε το σκηνικό διαλόγου ως «αναμφισβήτητα θετικό βήμα» και ζήτησε «λύσεις το συντομότερο δυνατό»...

Είναι απόλυτα φανερό ότι έχει αρχίσει ήδη να ξεδιπλώνεται και κλιμακώνεται η αντιασφαλιστική επίθεση, που ακουμπά όλες τις παραμέτρους του σημερινού συστήματος. Ο Ν. Γκαργκάνας, δίνοντας το σινιάλο για το πέρασμα στην τελική ευθεία, ισχυρίστηκε: «Δε χωράει άλλη αναβολή. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί εδώ και τώρα», προσθέτοντας ότι άμεσα πρέπει να υπάρξει «ισχυρή δόση επίλυσης του ζητήματος».

Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας ενσωματώνονται και οι αξιώσεις των κεφαλαιοκρατών για συνέχιση της πολιτικής λιτότητας στο διηνεκές. Στα προτεινόμενα μέτρα, που είναι και μέτρα τα οποία υιοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:

  • Λιτότητα: Να ληφθούν όλα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη της δημοσιονομικής ισορροπίας, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο Ν. Γκαργκάνας χωρίς περιστροφές ξεκαθάρισε πως η «δημοσιονομική πειθαρχία δεν τελειώνει το 2010», καθώς όπως ισχυρίστηκε από το 2015 οι δαπάνες για συντάξεις θα αυξάνουν αισθητά λόγω της «γήρανσης του πληθυσμού».
  • Μισθοί: Επανέρχονται τα πλέον αντιδραστικά σενάρια, προτείνοντας τη διαμόρφωση των μισθολογικών αυξήσεων, στη βάση της «παραγωγικότητας», της «ανταγωνιστικότητας», αλλά και του «επιπέδου της ανεργίας».
  • Δανεισμός νοικοκυριών: Παρά το όργιο της επιβάρυνσης που έχουν υποστεί τα λαϊκά νοικοκυριά, εκτιμούν πως υπάρχουν πολλά περιθώρια ανόδου της συνολικής μάζας των δανείων, αφού ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολείπεται από την ΕΕ. Αλλωστε, εκτιμάται ότι η μεγάλη επέκταση της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης έχει στηρίξει την ...«ανάπτυξη».
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Κυβέρνηση: Δεν ασχολούμαστε με τις τιμές

Προκλητική η στάση των κυβερνώντων, οι οποίοι, στο όνομα των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, αδιαφορούν για το νέο χαράτσι που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά

Με σημαντική αύξηση της τιμής του αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» το πετρέλαιο θέρμανσης την ερχόμενη Δευτέρα, αύξηση που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουν ήδη διπλασιαστεί τα τρία προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που γίνονται στην αγορά, η τιμή του πετρελαίου για τις μεγάλες παραδόσεις θα «ξεκινήσει» φέτος στα 59-61 λεπτά το λίτρο, από τα 53-56 λεπτά, που «άνοιξε» το 2006. Τα ποσά αυτά αφορούν κυρίως την Αττική, γιατί στην περιφέρεια οι τιμές αυξάνονται ακόμη και ως 5 λεπτά ανά λίτρο, μπορεί δηλαδή η τιμή πώλησης να διαμορφωθεί και στα 65 λεπτά το λίτρο.

Ετσι, το μόνο βέβαιο είναι ότι ανεξάρτητα από το χρόνο εφαρμογής των κυβερνητικών σχεδίων για την εξίσωση του ειδικού φόρου σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, τα λαϊκά νοικοκυριά θα επωμιστούν ένα ακόμη σημαντικό κόστος το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τη διαθεσιμότητα του πετρελαίου, αλλά με την κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων του κλάδου.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η στάση της κυβέρνησης που αρνείται την οποιαδήποτε παρέμβασή της για τη συγκράτηση των τιμών. Οπως, μάλιστα, κυνικά απάντησε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος σε σχετική ερώτηση, αναγνωρίζει πως η τιμή του πετρελαίου είναι ακόμα υψηλότερη από πέρσι, ωστόσο - όπως δήλωσε - «η αποστολή» του υπουργείου σταματάει στη «σωστή διακίνηση των ποσοτήτων». Ο υφυπουργός, βέβαια, πέρα από το ουσιαστικό μέρος της δήλωσής του, φρόντισε να κινηθεί στην πεπατημένη της δημιουργίας εντυπώσεων, κάνοντας λόγο για «ελέγχους προστασίας» των καταναλωτών, που πρόκειται να γίνουν τις επόμενες μέρες. Εντυπωσιακό πάντως είναι το γεγονός ότι μιλώντας για ένα θέμα της αρμοδιότητάς του που καίει τους εργαζόμενους και απαντώντας σε ερώτηση αν κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει πλαφόν στις πολύ υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, απάντησε ότι «το θέμα της τιμής του πετρελαίου το χειρίζεται άλλο υπουργείο»...

Τέλος, χτες εκπρόσωποι των βυτιοφορέων ζήτησαν από τον υφυπουργό παράταση για την εφαρμογή διάταξης με την οποία επιβάλλονται μια σειρά ρυθμίσεις για τα βυτιοφόρα, με το πρόσχημα ότι δεν πρόλαβαν να προσαρμοστούν σ' αυτές και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Βλάχος συνέστησε στους ελεγκτές να είναι επιεικείς, ως προς αυτό το μέρος των ελέγχων, για ένα δεκαπενθήμερο.

ΚΚΕ
Συντονισμένη η αντιλαϊκή επίθεση

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την έκθεση και τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας τονίζει:

«

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ως γνωστόν εκφράζει τις επιδιώξεις του κεφαλαίου να απαλλαγεί από την Κοινωνική Ασφάλιση, που τη θεωρεί βάρος, και γενικά να προωθηθούν ταχύτερα όλες οι αντιδραστικές "μεταρρυθμίσεις". Οι θέσεις του ταυτίζονται με τις προτάσεις Αναλυτή, τις δηλώσεις του επιτρόπου της ΕΕ Χ. Αλμούνια, τις προγραμματικές θέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το ότι αυτή τη φορά ο κ. Γκαργκάνας παρουσιάστηκε προκλητικά κυνικός απέναντι στους εργαζόμενους, που παράγουν τον πλούτο, αποδεικνύει ότι: Πρώτον, όλοι οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας είναι συστρατευμένοι και συντονισμένοι στην προώθηση των νέων αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων. Δεύτερο, ότι οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου (ανταγωνιστικότητα, κερδοφορία) απαιτούν να γίνει κυριολεκτικά κόλαση η ζωή των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους, που δείχνει ότι: Στον "ευρωμονόδρομο", όσο και να αυξάνουν τον παραγόμενο πλούτο, γι' αυτούς το τίμημα θα είναι όξυνση των προβλημάτων και νέα δεινά.

Απέναντι στην ενότητα της πλουτοκρατίας, των μηχανισμών και των κομμάτων της πρέπει να εκφραστεί χωρίς καθυστέρηση η λαϊκή ενότητα στη γραμμή της ανυπακοής και της αντεπίθεσης για τα σύγχρονα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας».

Συνέντευξη Τύπου για το «ευρωσύνταγμα»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη» τη Δευτέρα 15/10 και ώρα 12 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 2).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ