ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οργάνωση και αγώνας πριν να είναι αργά»
  • Παρέμβαση κατά των μεθοδεύσεων κυβέρνησης και μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στις πυρόπληκτες περιοχές
  • «Τώρα, είναι ανάγκη να οργανωθεί η αντίσταση και διεκδίκηση του λαού και της νεολαίας», τονίζεται στην ανακοίνωση

Τα κερδοσκοπικά του σχέδια πάνω στα αποκαΐδια, με τη βοήθεια της κυβέρνησης, επιχειρεί να υλοποιήσει το μεγάλο κεφάλαιο
Τα κερδοσκοπικά του σχέδια πάνω στα αποκαΐδια, με τη βοήθεια της κυβέρνησης, επιχειρεί να υλοποιήσει το μεγάλο κεφάλαιο
«Οι πυρκαγιές άνοιξαν το δρόμο για να παραδοθούν τα μεγάλα φιλέτα της γης στο μεγάλο κεφάλαιο». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ με αφορμή τη λαϊκή οργάνωση και πάλη των πυροπλήκτων αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές από την πολιτική της κυβέρνησης.

«Πάνω στα αποκαΐδια - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - δεν έχουν καμιά αναστολή να υλοποιούν τα αντιλαϊκά τους σχέδια. Ισα ίσα αξιοποιούν την "ευκαιρία" της καταστροφής για να βγουν διπλά και τριπλά κερδισμένα τα μεγάλα οικονομικά μεγαθήρια, οι τράπεζες, το τουριστικό και το κατασκευαστικό κεφάλαιο, για να προχωρήσουν πιο γρήγορα τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ: Το ξεκλήρισμα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, με όχημα την ΚΑΠ, το χτύπημα παραδοσιακών καλλιεργειών (ελιά, αμπελοοινικά, κτηνοτροφία), τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε μεγάλες εκμεταλλεύσεις καπιταλιστικού χαρακτήρα. Την παράδοση τεράστιων δασικών και άλλων δημόσιων εκτάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο, στο όνομα της "ανασυγκρότησης" της Πελοποννήσου».

Και συνεχίζει: «Το ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι πριν από τις πυρκαγιές είχε εκδηλωθεί το ενδιαφέρον των επιχειρησιακών ομίλων να βάλουν στο χέρι τον Ταΰγετο, τον Πάρνωνα, το Μαίναλο, το φαράγγι του Βουραϊκού, τις δημόσιες παραλιακές εκτάσεις όπως του Καϊάφα και, φυσικά, το "φιλέτο" που διαμορφώνεται παράλληλα στην Ιόνια Οδό και την Ε.Ο. Πύργου - Πάτρας - Κορίνθου. Είναι, άραγε, τυχαίο ότι όλοι αυτοί οι όμιλοι γίνονται τώρα "δωρητές" και "ευεργέτες" ενώ εποφθαλμιούν να βάλουν στο χέρι τη δημόσια περιουσία, το δασικό πλούτο; Η λαϊκή οργή πρέπει να κάψει την αντιλαϊκή τους πολιτική».

Ακολούθως υπογραμμίζει: «Αμεσα, τώρα, είναι ανάγκη να οργανωθεί η αντίσταση και διεκδίκηση του λαού και της νεολαίας. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, γιατί τότε θα έχουν δρομολογηθεί ανεπιστρεπτί οι επιδιώξεις του κεφαλαίου και της ΕΕ (η πλειοψηφία του κόσμου μη μπορώντας να επιβιώσει θα έχει εγκαταλείψει την περιοχή)». Και προσθέτει: «Εχουν καθυστερήσει τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Ο κίνδυνος να πνιγεί στη Λακωνία η περιοχή του Ελους, που είναι στις εκβολές του Ευρώτα, στη Μεσσηνία η πόλη της Καλαμάτας, η περιοχή της Ζαχάρως στην Ηλεία κ.ά. είναι υπαρκτός. Είναι θέμα χρόνου και καιρικών συνθηκών.

Τώρα είναι η ώρα να οργανωθεί ο αγώνας. Η διεκδίκηση αύριο θα είναι αργά».

ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καθυστερούν αντιπλημμυρικά έργα και αποζημιώσεις

Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές από αντιπροσωπεία της Αχτιδικής Επιτροπής Γόννων - Συκουρίου - Αγιάς του ΚΚΕ

Δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών στην Αγιά της Λάρισας, που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε αντιπροσωπεία της Αχτιδικής Επιτροπής Γόννων - Συκουρίου - Αγιάς του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε την περιοχή και είχε συνάντηση με τους δημάρχους Αγιάς, Β. Κουτσιαντά, και Μελιβοΐας, Αντ. Γκουντάρα.

Ενώ βρισκόμαστε, ήδη, στα μέσα του φθινοπώρου και άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες βροχές, μόνο ένα μικρό μέρος από τα αναγκαία έργα (κυρίως αντιδιαβρωτικά) έχει προχωρήσει, ενώ για τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν εκπονηθεί ακόμα ούτε οι μελέτες. Ετσι, όλη η περιοχή γύρω από τα καμένα διατρέχει άμεσο και σοβαρό κίνδυνο να πλημμυρίσει σε περίπτωση ισχυρών βροχοπτώσεων, που είναι, εν πολλοίς, αναμενόμενες.

Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εκτίμηση της ζημιάς

Αντίστοιχη καθυστέρηση υπάρχει και στο θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων αγροτών. Ενώ έχει γίνει δήλωση των ζημιών εδώ και καιρό, το μόνο που έγινε από κει και πέρα ήταν να δοθεί μια μικρή προκαταβολή της αποζημίωσης, ενώ χαρακτηριστικό της μεγάλης καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι δεν έγινε ακόμα εκτίμηση της ζημιάς στην ηρτημένη παραγωγή (αφορά στους κατεστραμμένους καρπούς που βρίσκονται πάνω στα καμένα δέντρα) και στο φυτικό κεφάλαιο.

Η εκτίμηση της Αχτιδικής Επιτροπής του ΚΚΕ, όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, είναι ότι όλα αυτά δεν είναι απλά καθυστερήσεις, «κολλήματα» των γραφειοκρατικών μηχανισμών του κράτους, αλλά απόρροια μιας συγκεκριμένης πολιτικής που αδιαφορεί για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και ενδιαφέρεται για την εμπορευματοποίηση του φυσικού πλούτου.

Είναι μια πολιτική που οδηγεί σκόπιμα και συνειδητά τους αγρότες στο ξεκλήρισμα και δε νοιάζεται για τη στήριξη και την ανάπτυξη της ντόπιας παραγωγής. Αυτή την πολιτική υπηρετούν, κατά γράμμα, τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες (ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ).

Η Αχτιδική Επιτροπή Γόννων - Αγιάς - Συκουρίου του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της περιοχής ν' αντιδράσουν άμεσα και ν' απαιτήσουν:

  • Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν στην παραγωγή, στο φυτικό κεφάλαιο, στις υποδομές
  • Την ολοκλήρωση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων μέσα στο φθινόπωρο, με τη γρήγορη αποπεράτωση των μελετών και την εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων για την υλοποίησή τους
ΥΠΕΧΩΔΕ
Απόφαση για την επισκευή κτιρίων

Τη δωρεάν ανακατασκευή και επισκευή όλων των κτιρίων που έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, αποφάσισε τελικά η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των κατοίκων και των φορέων των πυρόπληκτων περιοχών.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν μπορεί να καλύψει το κενό των καθυστερήσεων που σημειώνεται στην εκτέλεση άλλων αναγκαίων έργων υποδομής, όπως των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών, της λειτουργίας των σχολείων και Κέντρων Υγείας στις πυρόπληκτες περιοχές. Επίσης, δεν πρόκειται να αποπροσανατολίσει το κίνημα που αναπτύσσεται στις περιοχές αυτές για να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν, αποκρούοντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που επιδιώκει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Η κοινή Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Οικονομίας προβλέπει την πλήρη ανακατασκευή 2.100 κτιρίων και την επισκευή άλλων 1.500. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα προέλθει από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (πρόκειται για το ταμείο που ενισχύεται από τους τηλεμαραθώνιους και τις χορηγίες ιδιωτών).

Δικαιούχοι της δωρεάν επιχορήγησης θα είναι όλοι οι ιδιοκτήτες κάθε είδους κτιρίου (πρώτη, δευτερεύουσα κατοικία, επαγγελματικοί χώροι, στάβλοι, αποθήκες κ.ά.), με προϋπόθεση να μην ήταν εγκαταλειμμένο πριν τις πυρκαγιές. Επίσης ξεκαθαρίστηκε ότι η επισκευή δε θα γίνει με εργολαβίες από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση:

  • Για ανακατασκευή κατοικιών η κρατική αρωγή ορίζεται σε 750 ευρώ ανά τ.μ. και αφορά εμβαδό μέχρι 120 τ.μ.
  • Για κτίρια επαγγελματικής χρήσης η δωρεάν επιχορήγηση ανέρχεται σε 350 ευρώ το τ.μ.
  • Για αποθήκες, στάβλους και αγροτικά κτίσματα 200 ευρώ ανά τ.μ. και μέχρι 120 τ.μ.
  • Για ανακατασκευή αγροτικών κτισμάτων που χρησιμοποιούνται εποχιακά 250 ευρώ.
  • Για ανακατασκευές κτιρίων κάθε χρήσης, εκτός κατοικιών, που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα χορηγούνται 600 ευρώ.
  • Για την επισκευή κατοικιών το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής φτάνει μέχρι 450 ευρώ, για τις αποθήκες, στάβλους κλπ. 150 ευρώ.
ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΧΑΪΑΣ
Σήμερα η σύσκεψη φορέων στο Αίγιο

Στα ίδια αγωνιστικά βήματα των πυροπλήκτων της Ηλείας και της Μεσσηνίας βαδίζουν από σήμερα οι πληγέντες της Αχαΐας όπου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Αίγιο, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στην οποία καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αιγίου.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση - πρόσκληση «υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της καταγραφής των καταστροφών, στο πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών και της ανοικοδόμησης, στα αντιπλημμυρικά έργα. Επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι οι μεγάλες καταστροφές που υποστήκαμε, να διευκολύνουν και να επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, την ερήμωση της υπαίθρου που προωθεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Και επειδή θέλουμε να μείνουμε στα χωριά μας και να ξαναστήσουμε τα νοικοκυριά μας, οργανώνουμε την πάλη μας, εκλέγουμε συντονιστικό όργανο και διεκδικούμε την πραγματική αποκατάστασή μας, ώστε να μείνουμε στον τόπο μας».

Η ανάληψη πρωτοβουλιών από αγροτικούς συλλόγους, εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς βρίσκεται σε εξέλιξη και για τις υπόλοιπες πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα:

  • Στην Αρκαδία η σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή 14 Οκτώβρη, στη Μεγαλόπολη, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο της πόλης με οργανωτές το Συνδικάτο Οικοδόμων Αρκαδίας και το Σύλλογο Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μεγαλόπολης, Δημητσάνας, Τροπαίων.
  • Στη Λακωνία η σύσκεψη θα γίνει, μετά από πρωτοβουλία της ΝΑΣ Λακωνίας, τη Δευτέρα 15 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Σπάρτης.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ