ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Θαμμένοι στη λάσπη

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.--

Ο εφιάλτης των ακραίων καιρικών φαινομένων ξαναχτύπησε την Κεντρική Αμερική. Συνηθισμένος... όπως και οι χιλιάδες νεκροί. Εξαιτίας φυσικά όχι των καιρικών φαινομένων αλλά της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων και της φτώχειας που μαστίζει τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού.

Και πάλι η Γουατεμάλα ζει τραγικές ώρες ζει μετά το «φονικό» πέρασμα του κυκλώνα ή καλύτερα της τοπικής καταιγίδας «Σταν». Επισήμως περισσότεροι από 650 είναι οι νεκροί, μόνο στη Γουατεμάλα, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι οι σοροί περίπου 3.000 ατόμων έχουν θαφτεί στις λάσπες και τα ερείπια...

Ολόκληρα χωριά εξαφανίστηκαν και έχουν μετατραπεί σε λασπότοπους. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, δηλαδή οι καταρρακτώδεις βροχές που εξακολουθούν στη Γουατεμάλα, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο των σωστικών συνεργείων.

Οι έρευνες συνεχίζονται αλλά όσο περνά ο χρόνος εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων που έχουν παρασυρθεί από τόνους λάσπης. Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, πάνω από 650 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι σε μία και μόνο περιοχή της Γουατεμάλας, γύρω από τη λίμνη Ατιτλάν. Λίγη ώρα αργότερα όμως, τα σωστικά συνεργεία στο ορεινό χωριό Πανάμπατζ βρέθηκαν μπροστά στο τραγικό θέαμα ενός τόπου που μετατράπηκε σε ομαδικό τάφο, καθώς οι κατολισθήσεις που προκάλεσε ο «Σταν» άφησαν πίσω τους περίπου 1.400 νεκρούς.

Τα περισσότερα θύματα στη Γουατεμάλα είναι Ινδιάνοι που ζούσαν στις όχθες της λίμνης Ατιτλάν, στις δυτικές περιοχές της χώρας, και θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης, λόγω των κατολισθήσεων που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα, παρασύροντας τεράστιους χωμάτινους όγκους από τις πλαγιές των βουνών.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Στο δεύτερο γύρο... πρόεδρος

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Την Κυριακή 23 Οκτώβρη στο δεύτερο γύρο, ο φιλελεύθερος υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, Ντόναλντ Τασκ, που «τερμάτισε» πρώτος στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, θα «πολεμήσει» εκ νέου με το συντηρητικό - κεντροδεξιό δήμαρχο της Βαρσοβίας Λεχ Καζίνσκι.

Ο υποψήφιος της φιλελεύθερης Πλατφόρμας των Πολιτών, Ντόναλντ Τασκ, συγκεντρώνει ποσοστό που προσεγγίζει το 35,8% και έπεται ο υποψήφιος του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης Λεχ Καζίνσκι με ποσοστό 33,3%. Το «Ρόιτερς» επισημαίνει ότι είτε η επικράτηση του Τασκ, είτε του Καζίνσκι, θα «επισφραγίσει» τη στροφή των Πολωνών προς την κεντροδεξιά, έπειτα από τη συντριβή της κεντρο-αριστεράς στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Στις βουλευτικές εκλογές το συντηρητικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) έλαβε 27% και η φιλελεύθερη Πλατφόρμα των Πολιτών 24,14%. Τα δύο κόμματα συμφώνησαν στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον 46χρονο οικονομολόγο Καζιμιέρζ Μαρτσινκίεβιτς.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Μέρκελ καγκελάριος...

... δεδομένη η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του «μεγάλου συνασπισμού» (χριστιανο- σοσιαλδημοκρατών)

Ο Σρέντερ φεύγει. Η Μέρκελ έρχεται. Ο λαός θα αντιμετωπίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική

Associated Press

Ο Σρέντερ φεύγει. Η Μέρκελ έρχεται. Ο λαός θα αντιμετωπίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τελικά, καθώς φαίνεται, ήρθη το αδιέξοδο που προκλήθηκε με τα αποτελέσματα των εκλογών, αφού κατέληξαν σε συμφωνία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», με επικεφαλής την Αγγελα Μέρκελ, η οποία θα είναι η νέα καγκελάριος της Γερμανίας. Κερδισμένο όμως και το SPD, αφού λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στα υπουργεία. Οσο για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο «μεγάλος συνασπισμός», οι λεπτομέρειες θα λυθούν, αφού έτσι κι αλλιώς την ίδια πολιτική ακολουθούν.

Καθώς φαίνεται, ο λόγος των Γερμανών βιομηχάνων, ή καλύτερα η προσταγή, έλυσε το «γόρδιο δεσμό» και ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ παραμέρισε τις «προσωπικές του επιδιώξεις». Εντούτοις, πληροφορίες από την πρωτεύουσα Βερολίνο αναφέρουν ότι διαφωνίες υπάρχουν και στα δύο στρατόπεδα. Ειδικά για το SPD, «οι διαφωνίες προέρχονται από βουλευτές που ως τώρα πειθαρχούσαν στη γραμμή Σρέντερ, αλλά τώρα εκδηλώνονται ανοιχτά, πράγμα που θα συνεχιστεί, καθώς θεωρούν την ηγεσία του SPD υπεύθυνη ότι με την εμμονή στην πολιτική της το κόμμα έχασε σημαντικά σε επιρροή».

Από την άλλη, οι «σκληροί» μέσα στη CDU θεωρούν μεν επιτυχία ότι η Μέρκελ θα γίνει τελικά καγκελάριος, όμως της επιρρίπτουν την ευθύνη ότι στις διαπραγματεύσεις έχασε σοβαρά υπουργεία προς όφελος του SPD. Συνεπώς, όπως δηλώνουν, «παραιτήθηκε» από υπουργεία, με τα οποία προεκλογικά προπαγάνδιζε ότι θα έκανε τη νέα χριστιανοδημοκρατική πολιτική.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το «πακέτο» της συμβιβαστικής λύσης προβλέπει, επί του πολιτικού περιεχομένου, την κατοχύρωση ότι οι στρατηγικές στην προεκλογική περίοδο θέσεις των Σοσιαλδημοκρατών σχετικά με το απαραβίαστο της υφιστάμενης προστασίας από απολύσεις και του ρόλου των συνδικάτων στις διαπραγματεύσεις για τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις, θα παραμείνουν «άθικτες», ενώ επί της κατανομής των αρμοδιοτήτων σε μία κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», προβλέπει την εκχώρηση στο SPD οκτώ υπουργείων.

Ετσι πέρα από το αξίωμα του καγκελαρίου και του θώκου του υπουργού Καγκελαρίας, για το CDU/CSU απομένουν έξι υπουργεία, σε αναλογία τέσσερα προς δύο.

Βέβαιη είναι η συμμετοχή στην κυβέρνηση του προέδρου της CSU, Εντμουντ Στόιμπερ στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με την προσθήκη αρμοδιοτήτων στον τομέα της Τεχνολογίας. Τα οκτώ υπουργεία για το SPD είναι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Συγκοινωνιών, Περιβάλλοντος και Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Βοήθειας.

Πηγές προσκείμενες στο SPD αναφέρουν ότι ο απερχόμενος Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Αμυνας Πέτερ Στρουκ θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, διαδεχόμενος τον Γιόσκα Φίσερ.

Για το CDU/CSU μένουν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Αμυνας, Εσωτερικών, Μορφωτικών Υποθέσεων και Ερευνας, Γεωργίας και Καταναλωτών και Οικογενειακών Υποθέσεων.

Επί των πρακτικών ζητημάτων... οι διαπραγματεύσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να διαρκέσουν τέσσερις βδομάδες.

«Στόχος μας είναι να έχουμε ολοκληρώσει έως τις 12 Νοεμβρίου», δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ, τονίζοντας πως τα κόμματα συμφωνούν ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πορεία των μεταρρυθμίσεων». Παράλληλα, εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας με τους Σοσιαλδημοκράτες επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνοντας πως η διασφάλιση καλών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί «σημαντικό καθήκον».

Ο απερχόμενος καγκελάριος δήλωσε από πλευράς του ότι το ύψιστο καθήκον της νέας κυβέρνησης θα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Σύμφωνα με τον Σρέντερ, οι Σοσιαλδημοκράτες δεσμεύονται για την οικοδόμηση σταθερής κυβέρνησης που θα παραμείνει στην εξουσία τέσσερα έτη.

Πηγές προσκείμενες στο SPD ανακοίνωσαν ότι ο Γκ. Σρέντερ παραιτείται από κάθε αξίωμα στη νέα κυβέρνηση. Ερωτηθείς από μέλη της ηγεσίας για το ρόλο του στη νέα κυβέρνηση, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ φέρεται να δήλωσε: «Η σταδιοδρομία μου θα λάβει νέα κατεύθυνση»...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Υπέρ της εναρμόνισης της γαλλικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας με τη βρετανική τάχθηκε, χτες, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ν. Σαρκοζί, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης, καθώς το βρετανικό πλαίσιο εκτιμάται ως «εξαιρετικά σκληρό». Των δηλώσεων Σαρκοζί, όμως, προηγήθηκε ενημέρωση εκπροσώπου της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας περί ύπαρξης «τρομοκρατικού πυρήνα με διασυνδέσεις με την "Αλ Κάιντα"» στη Γαλλία, ενώ την Κυριακή δύο ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα, που αποδείχτηκαν φάρσες, οδήγησαν σε προσωρινή εκκένωση του πύργου του Αϊφελ και του Κήπου του Λουξεμβούργου.

ΑΜΜΑΝ.-- Με τον Ιορδανό μονάρχη συναντήθηκε, χτες, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ. Θέμα της συζήτησής τους οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία».

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Η βασιλική κυβέρνηση του Νεπάλ προκήρυξε τοπικές εκλογές για τις 8 του Φλεβάρη 2006, διατεινόμενη ότι μπορεί να παράσχει ασφάλεια γι' αυτές. Η αντιπολίτευση αντέδρασε κάνοντας σαφές ότι δε θα συμμετάσχει στη διαδικασία, έως ότου αποκατασταθεί το πολίτευμα που κατέλυσε ο μονάρχης Γκιανέντρα τον Φλεβάρη φέτος.

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-- Μία γυναίκα πυροδότησε τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένη χτες έξω από το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας του Τατζικιστάν, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο μόνο η ίδια, σύμφωνα με την αστυνομία. Το κίνητρο της ενέργειάς της παραμένει άγνωστο.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ενας αστυνομικός απήχθη χτες από μέλη του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που έχει μετονομαστεί σε KADEK, στην επαρχία Σιρνάκ της ΝΑ Τουρκίας, μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Επίσης, χτες, τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχη με Τούρκους κομάντο, ενώ δύο Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν από την έκρηξη νάρκης στην οποία έπεσε το όχημά τους στην επαρχία Μπινγκιόλ. Στην επαρχία Τούντσελι, 5.000 Τούρκοι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα, διεξήγαγαν επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων αυτονομιστών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ