ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΑΓΙΟ "ΔΥΣΤΟΣ"
Θολώνει τα νερά ο υπουργός

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή, για τα αίτια του ναυαγίου

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης,απαντώντας χτες στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή για τα αίτια του ναυαγίου του "ΔΥΣΤΟΣ" και τις τεράστιες ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, προσπάθησε να θολώσει τα νερά. Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που σήκωσε η αρχική του δήλωση, με την οποία επέρριπτε την αποκλειστική ευθύνη του ναυαγίου στον πλοίαρχο του "ΔΥΣΤΟΣ", επιχείρησε να αναδιπλωθεί, φορτώνοντας, όμως, πάλι τις ευθύνες στον πλοίαρχο, αφού επανέλαβε τα ίδια με άλλα λόγια. Συγκεκριμένα είπε: "Δεν είπα ότι φταίει ο πλοίαρχος. Εγώ είπα ότι φεύγουν τα πλοία με ευθύνη των πλοιάρχων. Τώρα με ποιες συνθήκες έφυγε ή δεν έφυγε, αυτό είναι κάτι που δε θα το μάθουμε ποτέ, και αν υπάρχουν ευθύνες από την πλευρά της εταιρίας, αυτές θα αναζητηθούν". Ακολούθως ο Στ. Σουμάκης δήλωσε ότι "όλα τα τσιμεντάδικα θα περάσουν από επιθεώρηση από πλευράς υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ανεξάρτητα αν την ευθύνη την έχουν αυτή τη στιγμή οι νηογνώμονες".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ με την ερώτησή του έθετε στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας τα εξής ζητήματα:

1. Γιατί καθυστέρησε επί τόσες ώρες η λήψη του σήματος για το ναυάγιο και η κινητοποίηση του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού;

2. Γιατί ο υπουργός, με δηλώσεις του αμέσως μετά το ναυάγιο, αθώωσε την πλοιοκτήτρια εταιρία, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον άτυχο πλοίαρχο;

3. Θα τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε να ισχύει για όλες τις κατηγορίες των πλοίων η απαγόρευση απόπλου και όχι μόνο για τα επιβατηγά, όπως ισχύει σήμερα;

4. Θα δημιουργηθούν άμεσα σταθμοί διάσωσης, με τον ανάλογο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό; Ποια μέτρα θα παρθούν, και πότε, ώστε να υπάρξει επιτέλους σύστημα λήψης των επειγόντων δορυφορικών σημάτων που εκπέμπονται από πλοία που βρίσκονται σε κίνδυνο;

5. Ποια μέτρα θα παρθούν, ώστε τα πιστοποιητικά ασφαλείας για την αξιοπλοϊα των πλοίων από τους νηογνώμονες και την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων να ελέγχονται και να αποδίδονται ευθύνες σ' αυτούς που τα εκδίδουν;6. Μέχρι πότε το Ανώτατο Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων (ΑΣΝΑ) θα μπορεί να βγάζει αποφάσεις καρμπόν καθ' υπαγόρευση ΥΕΝ, εφοπλιστών για τη συγκάλυψη των ευθυνών τους;

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, στην απάντησή του, αφού επανέλαβε ότι εξετάζονται οι ενέργειες των αξιωματικών του θαλάμου επιχειρήσεων, για το αν θα μπορούσαν να προσφέρουν μεγαλύτερη βοήθεια, υποστήριξε ότι το σύστημα εκπομπής κινδύνου που είχε το πλοίο ήταν από τα πλέον αναξιόπιστα, με ποσοστό αναξιοπιστίας 98%. Αναφερόμενος δε στο θέμα των φωτοβολίδων είπε το ακατανόητο: "Ξέρετε ότι τα ζούμε καθημερινά και αν μπούμε σε μια διαδικασία κινητοποιήσεων, θα πρέπει συνεχώς ο στόλος, τα αεροπλάνα κλπ. να βρίσκονται σε μια ετοιμότητα άνευ προηγουμένου"!!! Στη συνέχεια υποστήριξε ότι δε ρυμουλκήθηκε αμέσως τα ναυάγιο, διότι σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών υπήρχε άμεσος κίνδυνος να βυθιστεί.

Ο Νίκος Γκατζής

"Τις ημέρες των γιορτών η ναυτική οικογένεια, αλλά και ολόκληρη η Μαγνησία, θρηνούσαν νέους ανθρώπους, οικογένειες έμειναν χωρίς τον προστάτη τους, οικογένειες οι οποίες είναι δοσμένες στο επάγγελμα της θάλασσας. Θρηνούσαν απαρηγόρητα το χαμό που προήλθε, πρώτον από το ακόρεστο κέρδος των εφοπλιστών, που στέλνουν σαπιοκάραβα να κάνουν τις μεταφορές, και την εκμετάλλευση θυσιάζοντας τις ζωές των ανθρώπων"., τόνισε ο Ν. Γκατζής στην αρχή της παρέμβασής του και στη συνέχεια υπογράμμισε: "Δεύτερον, προήλθε από τη σημαντική και εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας. Το υπουργείο έχει τεράστιες ευθύνες και ο ίδιος ο υπουργός προσωπικά, γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένα μέτρο πρόληψης. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή θρηνούμε θύματα. Κάθε χρόνο δηλώνετε ότι θα παρθούν μέτρα για να μη ξαναγίνουν τέτοια εγκλήματα. Δυστυχώς, όμως, κάθε χρόνο ερχόμαστε να θρηνήσουμε ανθρώπους, εξαιτίας της αδιαφορίας της πολιτείας".

Ακολούθως ο βουλευτής του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας που δίδονται από τους νηογνώμονες, επισήμανε: "Κανένας ξένος νηογνώμονας δε δίνει πιστοποιητικά σε αυτά τα τσιμεντάδικα που κάνουν μεταφορές. Είναι όλα μετασκευασμένα. Ποιος τα έλεγξε; Τι κάνει η υπηρεσία επιθεώρησης; Επαφίεται στους νηογνώμονες; Ακόμα και για την αμερικανική εταιρία ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΜΠΙΡΟ, που είναι η πιο σοβαρή εταιρία, οι ναυτικοί λένε ότι είναι αναξιόπιστη. Και σε αυτή δεν μπορείς να βασιστείς. Κάθε βεβαίωση για την ικανότητα του πλοίου να ταξιδέψει έχει κάποια τιμή. Ολοι αυτοί είναι υπάλληλοι των εφοπλιστών. Τι γίνεται, όμως, με την επιθεώρηση; Λαμβάνει υπόψη μόνο αυτά που δίνουν οι νηογνώμονες ή στέκεται πάνω στο πρόβλημα; Είναι πολλά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν".

Σχολιάζοντας ο Ν. Γκατζής τις υφιστάμενες διατάξεις για την απαγόρευση απόπλου των πλοίων λόγω κακοκαιρίας, που επικαλέστηκε ο υπουργός λέγοντας ότι για φορτηγά πλοία άνω των 45 μέτρων είναι στην κρίση του πλοιάρχου, τόνισε:"Το Προεδρικό Διάταγμα 852 λέει ότι αυτό γίνεται με υπουργική απόφαση και υπάρχουν και σχετικά εγχειρίδια που αναφέρονται σε αυτό. Γιατί, λοιπόν, με αυτά τα εγχειρίδια δεν μπορούν να ληφθούν διαφορετικά μέτρα για τον απόπλου των πλοίων;", προσθέτοντας: "Δεν είναι μόνο ο καιρός. Είναι και το αν τα πλοία είναι σωστά. Αν ήταν, έναν τέτοιον καιρό 7 και 8 μποφόρ θα μπορούσαν να τον αντιμετωπίσουν".

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Δεν μπορείτε να διαθέτετε την ΕΔΕ σε έναν άνθρωπο της υπηρεσίας, ο οποίος είναι υπεύθυνος. Δεν μπορεί ο διευθυντής της υπηρεσίας επιθεώρησης να κάνει τον έλεγχο παραπέρα για να βγάλει την υπηρεσία του αθώα".

Στη δευτερολογία του Ο Στ. Σουμάκης είπε ότι αν αποδειχθεί ευθύνη του ελληνικού νηογνώμονα θα υπάρξουν κυρώσεις που μπορεί να φτάσουν έως την αφαίρεση της άδειας και της εξουσιοδότησης που του έχει δοθεί από το ΥΕΝ.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Χρυσωμένο χάπι

Μία νέα επιχείρηση παραπλάνησης της κοινής γνώμης βρίσκεται σε εξέλιξη από μεριά της κυβέρνησης, με αφορμή την προώθηση του νομοσχεδίου για τον περίφημο "Συνήγορο του πολίτη". Σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, ο "συνήγορος" θα "αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για να μην αδικείται ο πολίτης από το κράτος" και σε αυτόν θα προσφεύγουν όσοι πολίτες αντιμετωπίζουν κάθε είδους προβλήματα στην επαφή τους με τη δημόσια διοίκηση.

Κύρια επιδίωξη αυτής της επιχείρησης είναι να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση στέκεται κοντά στον πολίτη, την ίδια στιγμή που η ίδια η πολιτική της είναι υπεύθυνη για την κακοδαιμονία της δημόσιας διοίκησης και την απαξίωση του δημόσιου υπαλλήλου. Πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας ενός άλλοθι που θα ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου, καθώς ο "συνήγορος του πολίτη" θα θεωρείται η πανάκεια για τη λύση των προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης, κάτι που βέβαια αποκλείεται να συμβεί.

Ομως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πεζή όσον αφορά τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης. Μαζί με την προώθηση του "συνηγόρου του πολίτη" συστήνεται και το "Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης", το οποίο θα έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες και θα ελέγχει πειθαρχικά τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται το "κουμπί της Αλέξαινας", καθώς πρόκειται για ένα σώμα που κύριο στόχο του θα έχει τον ακόμα μεγαλύτερο κομματικό έλεγχο της δημόσιας διοίκησης και των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση θέλει να έχει κάτω από ένα καθεστώς συνεχούς τρομοκράτησης τους δημόσιους υπάλληλους, προκειμένου να τους ελέγχει και να τους καθιστά άβουλα όργανα της πολιτικής της. Αλλωστε την εξόφθαλμα εχθρική του στάση έναντι των δημοσίων υπαλλήλων φρόντισε ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης να την καταστήσει σαφή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων. Τότε, ο Αλ. Παπαδόπουλος είχε απειλήσει ότι θα ξεκινήσει μία προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερων πειθαρχικών κυρώσεων κατά των δημοσίων υπαλλήλων και επειδή γνωρίζει ότι αυτή η προσπάθεια θα συναντούσε έντονες αντιδράσεις, φρόντισε να χρυσώσει το χάπι με την ταυτόχρονη εξαγγελία του "συνηγόρου του πολίτη".

Ο κίνδυνος της ρουσφετολογικής επέλασης και των κάθε είδους διακρίσεων γίνεται ακόμα περισσότερο σαφής, καθώς για τον καταλογισμό των πειθαρχικών ποινών στους δημόσιους υπαλλήλους από το Σώμα των Ελεγκτών παρακάμπτονται τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που κατά το νόμο είναι τα αρμόδια όργανα για τον καταλογισμό των πειθαρχικών ποινών.

Αλλωστε η εχθρική στάση που κρατάει η κυβέρνηση απέναντι στους δημόσιους υπαλλήλους φάνηκε ανάγλυφα και με την πρότασή της για το "νέο μισθολόγιο". Με αυτό όχι μόνο διαιωνίζεται η μισθολογική καθήλωση των δημοσίων υπαλλήλων, που εδώ και χρόνια πληρώνουν για τα προγράμματα μονόπλευρης λιτότητας, αλλά τίθενται και κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο των προϊσταμένων τους προκειμένου να λαμβάνουν το σύνολο των - έτσι και αλλιώς - μικρών αποδοχών τους.

Συμπερασματικά, το νέο σχέδιο κομματικής υποταγής της δημόσιας διοίκησης πρέπει να αποκρουστεί από τους δημόσιους υπαλλήλους, γιατί μόνο καινούρια δεινά μπορεί να προσθέσει στο πολύπαθο σώμα της δημόσιας διοίκησης και των λειτουργών της.

Συνεδριάζει η ΚΕ του ΚΚΕ

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΕ του ΚΚΕ. Τα θέματα που θα την απασχολήσουν είναι η όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων, μετά τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, καθώς και οι αγώνες τους. Ακόμα θα συζητήσει τον οικονομικό προϋπολογισμό του 1997, καθώς και τον σχεδιασμό για να τιμηθούν τα 80χρονα του ΚΚΕ, που συμπληρώνονται το 1998.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ