ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Διαγωνισμός εκ των υστέρων για την όπερα

Εργο... μνημειακού χαρακτήρα θα είναι η όπερα που θα "κοσμήσει" σε λίγο καιρό το χώρο του κατεστραμμένου Πάρκου Ελευθερίας. Σύμφωνα με το διαγωνισμό που προκήρυξε εκ των υστέρων ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθήνας και αναφέρει τα γενικά χαρακτηριστικά του έργου, "πρόκειται να κατασκευαστούν χώροι όγκου 320.000 κυβικών μέτρων περίπου, οι οποίοι θα συντελέσουν στην ολοκλήρωση του έργου "Μέγαρο Μουσικής Αθηνών", ως Πολιτιστικού - Συνεδριακού Κέντρου υψηλότατων προδιαγραφών και μνημειακού χαρακτήρα".

Ο διαγωνισμός έπρεπε να είχε προκηρυχτεί εδώ και αρκετό καιρό. Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 93/37/14.6.93, για τα έργα που πραγματοποιούνται με δημόσια δαπάνη και έχουν προϋπολογισμό μεγαλύτερο από 1,5 δισ. είναι υποχρεωτική η προκήρυξη διαγωνισμού και η δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το έργο - άλλωστε - θα πραγματοποιηθεί εξ ολόκληρου με δημόσια δαπάνη και κοινοτική χρηματοδότηση και θα φτάσει τα 10,5 δισ.

Το θέμα είχε φέρει, στις αρχές Δεκέμβρη, στην Ευρωβουλή με ερώτησή του στην Επιτροπή της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης. Ο ευρωβουλευτής ρωτούσε αν είχε προκηρυχτεί ο απαραίτητος διαγωνισμός για την εκτέλεση των έργων που συνεχίζονται στο μέγαρο. Ενα μήνα μετά "ξεμύτισε" η προκήρυξη. Σύμφωνα με αυτήν, ο διαγωνισμός θα είναι κλειστός. Δηλαδή, θα επιλέξουν αυτοί τις δυο - τρεις εταιρίες που θέλουν να συμμετάσχουν τελικά στο διαγωνισμό! Αυτοί είναι οι διευθύνοντες τον ΟΜΜΑ, δηλαδή, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Χρήστος Λαμπράκης... Ετσι "ξεπεράστηκε" άλλη μια παρατυπία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για έργα μνημειακού χαρακτήρα χρειάζεται και αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία δεν έχει... εμφανιστεί πουθενά. Ισως όμως τη δούμε όταν τα έργα έχουν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι χώροι θα περιλαμβάνουν "ενδεικτικά τον υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων 750 θέσεων, τη μεγάλη πολιτιστική βιβλιοθήκη της Ελλάδας με τους χώρους υποδοχής και τους λοιπούς βοηθητικούς χώρους, δυο αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, μία 1.400 θέσεων (σ.σ. βλέπε όπερα) και μία 400 θέσεων, με τους βοηθητικούς αυτών χώρους, υποστήριξης πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και συνεδριακών δραστηριοτήτων, και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου (πράσινο δεντροφυτεύσεις κλπ.)".

Εξάλλου, τέσσερις εταιρίες έχουν υποβάλει προσφορές για τη μελέτη - κατασκευή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού έξι δισ. δραχμών. Πρόκειται για τις ΓΕΚ - ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕ, ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ, Κοινοπραξία ΕΚΤΕΡ ΑΕ - ΤΕΒ ΑΕ - Ψυκτική Ελλάδας ΑΕ και Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Υπόθεση όλων το κίνημα παιδείας

Συνάντηση της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ

Την υποστήριξη και συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των καθηγητών, για άμεση επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, αλλά και γενικότερα της παιδείας, εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,κατά τη χτεσινή συνάντηση - στην έδρα της ΚΕ - με αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ. Στη συνάντηση εκ μέρους του ΚΚΕ πήραν μέρος ο Μ. Κοψίδης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και η υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ, Ε. Μηλιαρονικολάκη,και από την ΟΛΜΕ ο πρόεδρος Ν. Τσούλιας,ο γγ Γρ. Καλομοίρης και ο Δ. Καρλαύτης,μέλος του ΔΣ.

Το κλιμάκιο της ΟΛΜΕ έθεσε στην Αλέκα Παπαρήγα τα μεγάλα προβλήματα του εκπαιδευτικού, της επιμόρφωσής του και το οικονομικό, μισθολογικό, συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό πρόβλημα, αλλά και γενικότερα της εκπαίδευσης, με την υποχρηματοδότηση της παιδείας, που πλήττει το δημόσιο σχολείο και ωθεί την ελληνική οικογένεια να πληρώνει ακριβά τη μόρφωση των παιδιών της.Κατά το τέλος της συνάντησης η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: "Το ΚΚΕ υποστηρίζει τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, θεωρώντας ότι ο αγώνας τους μπορεί να αναδείξει και το γενικότερο πρόβλημα, τα χάλια και το κόστος της παιδείας. Θεωρούμε ότι είναι δίκαια τα οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών. Είναι αδύνατον να λειτουργήσει σωστά η παιδεία, αν ο εκπαιδευτικός δε ζει σε κανονικές συνθήκες, με αποκλειστική απασχόληση στο έργο του, στην παιδεία και με μισθό που του εξασφαλίζει να ζει ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια".

Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε επίσης την ανάγκη ο αγώνας των εκπαιδευτικών να πάρει καθολικό χαρακτήρα, τονίζοντας: "Εκεί που δίνουμε περισσότερη σημασία είναι ότι ο αγώνας αυτός δεν αφορά στενά και μόνο τους εκπαιδευτικούς ούτε καν μόνο τη νέα γενιά. Ο αγώνας αυτός πρέπει να πάρει καθολικά χαρακτηριστικά, όχι με τη μορφή της απλής αλληλεγγύης, αλλά με την ενεργοποίηση όλων των κλάδων και φορέων των εργαζομένων, γιατί το πρόβλημα της παιδείας είναι άμεσο πρόβλημα της λαϊκής οικογένειας, είναι πρόβλημα του λαού μας. Χρειάζεται, λοιπόν, και αλληλεγγύη προς τους εκπαιδευτικούς αλλά και συμπαράταξη και κοινή δράση όλων των φορέων της παιδείας και όλων εκείνων που σχετίζονται με το πρόβλημα της παιδείας".

Ο Ν. Τσούλιας με τη σειρά του δήλωσε: "Είμαστε σε απεργιακό αγώνα διαρκείας και απαιτούμε από την κυβέρνηση να δώσει λύση στα προβλήματά μας. Απαιτούμε η κυβέρνηση να δώσει χρήματα για την παιδεία, να πάμε στο 15%. Προβάλλουμε την απαίτησή μας να ζούμε από το μισθό μας με αξιοπρέπεια, λέγοντας ταυτόχρονα ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απαξιώνει τον εκπαιδευτικό, που εκτελεί ένα σύνθετο και περίπλοκο για την εποχή μας λειτούργημα και επάγγελμα".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μέτρα ενόψει κινητοποιήσεων

Μέτρα για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες αναμένεται να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη βδομάδα ο υπουργός, τέσσερις μέρες πριν την έναρξη της απεργίας διαρκείας των καθηγητών

Σε νομοθετικές ρυθμίσεις για το πανεπιστημιακό μισθολόγιο και την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, προχωρά το επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας. Στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης, 16 Γενάρη, ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να παρουσιάσει εισήγηση για θέματα νεολαίας και παιδείας, που θα περιλαμβάνουν προτάσεις του υπουργείου για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και θα αφορούν ζητήματα νεολαίας και παιδείαςστις κατευθύνσεις που χάραξε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό.

Οι εξαγγελίες αυτές, τέσσερις μόλις μέρες πριν την έναρξη της απεργίας διαρκείας των καθηγητών, έρχονται ως αντίβαρο στα οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών, καθώς ο Γερ. Αρσένης δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι οι αυξήσεις που δίνονται στους εκπαιδευτικούς εξαντλούν τα περιθώρια της οικονομικής πολιτικής, ενώ κάνει λόγο για σταδιακές αυξήσεις στους μισθούς του κλάδου τα επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, κατά την κοπή της πίτας του υπουργείου, το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Φλεβάρη. Το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει αυξήσεις μόνο για τα μέλη ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και όχι για μερικής απασχόλησης, ενώ το υπουργείο Παιδείας αναζητεί ακόμα το μηχανισμό με τον οποίο θα γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα στις δύο κατηγορίες.

Στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας πάντως δε φαίνεται να περιλαμβάνεται η προώθηση του Εθνικού Απολυτηρίου, τουλάχιστον με τη μορφή που ανακοινώθηκε από τον πρώην υπουργό Παιδείας, Γ. Παπανδρέου, το περασμένο καλοκαίρι, καθώς ο νυν υπουργός δηλώνει υπέρ της κατάργησης των εισαγωγικών εξετάσεων και του κλειστού αριθμού εισακτέων.

Επόμενος σταθμός στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας αποτελεί νομοθετική ρύθμιση για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων. Η σχετική διάταξη που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προβλέπει ότι θα χρειάζεται η λειτουργία τεσσάρων τμημάτων για την εκλογή πρυτανικών αρχών και τη συγκρότηση Συγκλήτου, προϋπόθεση που μέχρι τώρα πληρεί μόνο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το σύνολο των μη αυτοδιοικουμένων ιδρυμάτων (Ιόνιο, Θεσσαλίας). Στην ίδια ρύθμιση θα περιλαμβάνεται και το ζήτημα του ελέγχου της αποδοτικότητας των ΑΕΙ, ενώ ανάλογο νομοσχέδιο ετοιμάζεται και για τα ΤΕΙ.

Αγανάκτηση καρκινοπαθών

Συμβολική κατάληψη στο ΑΧΕΠΑ

Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ πραγματοποίησαν χτες το πρωί για 4 ώρες μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Β. Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για την ανυπαρξία των απαραίτητων χώρων για τις χημειοθεραπείες και την ανάρρωση των ασθενών. Οι καρκινοπαθείς καταγγέλλουν την αδιαφορία του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του νοσοκομείου στο χρόνιο αίτημά τους που αφορά τις πλέον σημαντικές διαδικασίες και συνθήκες νοσηλείας για την αντιμετώπιση της επάρατης νόσου.

Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, υποστηρίζουν οι καρκινοπαθείς, ενώ διαθέτει την ανάλογη υποδομή σε γιατρούς και μηχανήματα για τις χημειοθεραπείες δε διαθέτει την κατάλληλη αίθουσα και το ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό για την πραγματοποίησή τους. Η θεραπεία γίνεται πρόχειρα σε μη αποστειρωμένη αίθουσα και δεν υπάρχει κανένας χώρος να ξεκουραστεί ο ασθενής μετά την επώδυνη διαδικασία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν το νοσοκομείο αμέσως μετά τη χημειοθεραπεία. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για τους ασθενείς που έρχονται από άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας και είναι αναγκασμένοι να υποστούν άμεσα το ταξίδι της επιστροφής.

Το αίτημα των καρκινοπαθών έχει διατυπωθεί εδώ και 7 χρόνια, αλλά καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από τους αρμοδίους. Με δική τους πρωτοβουλία εντόπισαν υπόγειο κενό χώρο στο νέο κτίριο του συγκροτήματος ΑΧΕΠΑ και πρότειναν μάλιστα να χρηματοδοτηθεί από το Σύλλογο μέρος της διαμόρφωσής του, με 7 εκατομμύρια. Μάταια όμως, γιατί όπως πρόσφατα πληροφορήθηκαν, ο χώρος θα δοθεί στην Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου.

"Εχουμε φτάσει στο έσχατο όριο ανοχής, τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου, Περσεφόνη Μήττα.Στο αίτημά μας απαντούν με αδιαφορία και σήμερα έστειλαν την ασφάλεια του νοσοκομείου να μας πετάξει έξω. Να μας το πουν ευθέως πως δε θέλουν τους καρκινοπαθείς γιατί είναι κακό για την εθνική οικονομία ή ότι χαλάμε την εικόνα του νοσοκομείου, για να καταλάβουμε επιτέλους τι συμβαίνει. Εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι το υπουργείο και το νοσοκομείο να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα".

Σύνοδος του ΚΣ της ΚΝΕ

Πραγματοποιείται αύριο Κυριακή 12 Γενάρη η Σύνοδος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ με θέμα: "Θέσεις για το 7ο Συνέδριο της Οργάνωσης".

Από τη χτεσινή συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με κλιμάκιο της ΟΛΜΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ