ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Απεργιακή κλιμάκωση

Με δυο 24ωρες απεργίες την Κυριακή και την Τρίτη απαντούν οι εργαζόμενοι της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της χώρας στο επιχειρούμενο "λουκέτο"

Με δυο 24ωρες απεργίες την Κυριακή 12 και την Τρίτη 14 Γενάρη,απαντούν οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργικής" στα σχέδια του ιδιοκτήτη της, Π. Αγγελόπουλου, να προχωρήσει σε άλλες 150 απολύσεις και σε 54 διαθεσιμότητες. Την απόφαση αυτή πήραν χτες στη γενική τους συνέλευση, που έγινε στα πλαίσια τρίωρης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει το σωματείο τους.

Στόχος του ιδιοκτήτη της είναι να βάλει "λουκέτο" στην παραγωγή και να μετατρέψει την επιχείρηση σε εμπορική, όσο το δυνατόν πιο "ανώδυνα". Προκειμένου, μάλιστα, να εκφοβίσει τους εργαζόμενους, ώστε να αποδεχτούν τις "συναινετικές" (!) απολύσεις, θέτει για πρώτη φορά σε διαθεσιμότητα και εφτά συνδικαλιστές. Στο μεταξύ καθημερινά καταφτάνουν στο λιμάνι του εργοστασίου πλοία φορτωμένα σίδερο από Τουρκία και Ουαλία. Η μετατροπή της σε εμπορική επιχείρηση και οι αθρόες εισαγωγές που ήδη πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγική βάση όλου του κλάδου στη χώρα.

Ο Ν. Χόνδρος,πρόεδρος του σωματείου, έκανε λόγο για ραγδαίες εξελίξεις που οδηγούν στο κλείσιμο του εργοστασίου, σημειώνοντας "πέρσι ήμασταν 850 εργαζόμενοι και σήμερα μόλις 422"! Επισήμανε ότι "ο Αγγελόπουλος θέλει να κάνει εμπόριο" και ότι κάποιες εργασίες που θα υπάρχουν θα γίνονται είτε από εργολάβους, είτε από κάποιους εργαζόμενους με καταργημένα τα δικαιώματά τους, όπως 4ήμερα με μείωση αποδοχών!

Ο Δ. Κουμπούρης,μέλος της διοίκησης του σωματείου, αναφερόμενος στο "δίλημμα που μπαίνει: Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ή θα κάνουμε απεργία-χορό του Ζαλόγγου", τόνισε: "Η μοναδική δυνατότητα που έχουμε να αμυνθούμε είναι ο αγώνας και αυτό πηγάζει από τη φύση των προβλημάτων. Είναι η μοναδική δυνατότητα, για να εμποδίσουμε τη Χαλυβουργική να κλείσει το εργοστάσιο, να δώσουμε λύσεις, να τους αναγκάσουμε να κάνουν επενδύσεις, για να υποχρεώσουμε τους κυβερνώντες, τους υπεύθυνους να σκύψουν στο πρόβλημα". Υπογράμμισε, ακόμα, ότι "ο αγώνας για να πετύχει χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη απ' τους εργαζόμενους της περιοχής, του κλάδου και πανελλαδικά. Περιμένουμε τέτοιες πρωτοβουλίες από το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, την ΠΟΕΜ και τη ΓΣΕΕ".

Μιλώντας στη συνέλευση ο Γ. Μαυρίκος,γραμματέας της ΓΣΕΕ, αναφέρθηκε στη γενικότερη αποβιομηχάνιση που πλήττει τη χώρα και κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Τόνισε δε, ότι "στο τρίγωνο εργασιακού μεσαίωνα Ευρωπαϊκής Ενωσης - βιομηχάνων - κυβέρνησης που θέλουν να μας πάνε 100 χρόνια πίσω, είναι χρέος δικό σας, των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, της ΓΣΕΕ να συγκρουστούν με αυτό το τρίγωνο".

Στη συνέλευση απηύθυναν χαιρετισμό ο Τ. Τσιγιαννάκης πρόεδρος του Ε Κ Ελευσίνας και ο Δ. Τσιουμπρής,αντιπρόεδρος της ΠΟΕΜ.

"Εδαφικά σύμφωνα" ενόψει

Πρωτοβουλία για τη σύναψη "τοπικού (εδαφικού) συμφώνου απασχόλησης", ανέλαβε η Νομαρχία Αθηνών για περισσότερο χρήμα - και όχι μόνο - στις επιχειρήσεις

Η σύναψη "τοπικών (ή εδαφικών) συμφώνων εμπιστοσύνης για την απασχόληση" προωθείται σε διάφορες περιοχές της χώρας, με βάση τις σχετικές κατευθύνσεις της Επιτροπής των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Ανάλογη πρωτοβουλία έχει πάρει και η Νομαρχία Αθηνών,με στόχο η συμφωνία που θα συνάψει να αποτελέσει και πρότυπο για άλλες περιοχές της χώρας. Το ζήτημα θα συζητηθεί και στη ΓΣΕΕ,αλλά και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας την επόμενη βδομάδα.

Σύμφωνα με τα κοινοτικά κείμενα, υποτίθεται ότι σκοπός των συμφώνων είναι η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. Για να γίνει αυτό επιζητάται ο συντονισμός ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τις περιφέρειές της και τις τοπικές αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους θα συντονιστούν με τους τοπικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Ορισμένοι από τους επιμέρους στόχους αυτής της κίνησης - όπως αναφέρει και σε κείμενο της νομαρχίας Αθηνών - είναι η απλούστευση της διαδικασίας χρηματοδότησης των επιχειρήσεων για τα "πακέτα" που υπάρχουν στην αγορά, η διεύρυνση των κρατικών ενισχύσεων των επιχειρήσεων,η αποκέντρωση του συστήματος απασχόλησης, δηλαδή των "παρατηρητηρίων απασχόλησης" και των γραφείων ενημέρωσης του πολίτη... Επίσης, η προώθηση "της απασχόλησης των νέων στην αγορά εργασίας με επιχορήγηση για μακροχρόνια απασχόληση με γρήγορες διαδικασίες και βέβαια με μηχανισμούς ελέγχου". Ειδικά αυτός ο στόχος δεν είναι άσχετος και με το αίτημα του ΣΕΒ για ειδικό καθεστώς απασχόλησης και αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων σε περιοχές με έντονη ανεργία.

Σήμερα συγκέντρωση για το ωράριο

Ξανά στους δρόμους για την περιφρούρηση του ωραρίου θα βρεθούν σήμερα εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ, που πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της επιχείρησης ηλεκτρικών ειδών "Κωτσόβολος ΑΕ" στην Ομόνοια (Γ Σεπτεμβρίου 10) στις 4 το απόγευμα. Η απόφαση για συγκέντρωση πάρθηκε μετά την ανακοίνωση της επιχείρησης ότι κάθε Σάββατο, αρχίζοντας από σήμερα, θα παραμένει ανοιχτή έως τις 9 το βράδυ.

Να σημειωθεί ότι διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης είναι ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Μ. Παράβαλος,αυτός δηλαδή που είχε συνάψει τη "συμφωνία κυρίων" με τον υπουργό Εργασίας τον περασμένο Νοέμβρη για λειτουργία των καταστημάτων έως τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,η ενέργεια αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας ακόμα πιο σκληρής επίθεσης ενάντια σε όλα τα δικαιώματα των εργαζόμενων και καλεί όλους τους εμποροϋπαλλήλους να είναι σε επαγρύπνηση και να συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση για να μην περάσουν τα σχέδια μεγαλεμπόρων και κυβέρνησης. Από την πλευρά της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Αθήνας καλεί όλους τους ΕΒΕ να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση και καταγγέλλει τον ΣΕΛΠΕ, που με τέτοιου είδους ενέργειες στοχεύει στον αφανισμό της μικρομεσαίας επιχείρησης. Τέλος και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων τονίζει ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί για ανθρώπινο ωράριο.

Τραγικός θάνατος ναύτη

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες το πρωί ο ναύτης Δ. Κώνστας,57 χρόνων, όταν έπεσε από το κατάστρωμα του πλοίου "Θεόφιλος" στο κρηπίδωμα του λιμανιού του Πειραιά, στην προσπάθειά του να πλύνει με βούρτσα τη δεξιά πλευρά του πλοίου.

"Με άλλη μια ζωή πλήρωσαν οι ναυτεργάτες το μεροκάματο του τρόμου", τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",καταγγέλλοντας ως υπεύθυνους για το τραγικό συμβάν τουςεφοπλιστές και την κυβέρνηση που "κόντρα στα γεγονότα αρνούνται να αναγνωρίσουν στην πράξη την υπεράσπιση της ζωής των ναυτεργατών, τις συνθήκες δουλιάς, τους όρους αμοιβής, της κοινωνικής ασφάλισης, που ασκούν επάγγελμα βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο. Αρνούνται να προστατεύσουν τις θέσεις απασχόλησης των Ελλήνων ναυτεργατών, επιδεικνύοντας κοινωνική αναλγησία".

Η ανακοίνωση των σωματείων καταλήγει σημειώνοντας: "Οι ναυτεργάτες επιβάλλεται να απαντήσουν με ένταση, κλιμάκωση και διεύρυνση των αγώνων. Από αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να λείψει κανείς. Ο αγώνας των ναυτεργατών θα βάλει φραγμό στην εφοπλιστική ασυδοσία".

Ως υπαίτιοι από αμέλεια για το θάνατο του άτυχου ναυτεργάτη συνελήφθησαν χτες το βράδυ και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά ο πλοίαρχος Β. Οικονομίδης,ο ύπαρχος Π. Κλούρας,ο ναύκληρος Δ. Ταουσάνης και ο υποναύκληρος Γ. Τσομπανέλης.Ο εισαγγελέας διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι, αφού παρήγγειλε περαιτέρω προανάκριση.

Από προηγούμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στη "Χαλυβουργική"

  • Ανθρωπιστική βοήθεια, που συγκέντρωσαν Ομοσπονδίες και Σωματεία της Αθήνας, θα μοιράσει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στους Κούρδους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του υπουργείου Παιδείας στον Αγ. Ανδρέα.
Σύσκεψη ενόψει της απεργίας

Την προετοιμασία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας,που θα γίνει την πρώτη μέρα συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, προωθεί η ΓΣΕΕ,της οποίας το προεδρείο συνεδρίασε χτες και αποφάσισε να πραγματοποιήσει σύσκεψη ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και σωματείων της Αθήνας την επόμενη Τετάρτη 15 του Γενάρη.

Αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί επαφή με την ΑΔΕΔΥ,ώστε να συμπέσει η ημερομηνία της κινητοποίησής τους. Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ συνεδριάζει τη Δευτέρα για να εγκρίνει την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για 48ωρη απεργία, ενάντια στο νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο. Η ΕΣΑΚ πρότεινε στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΓΣΕΕ διεύρυνση της διεκδίκησης ενάντια στο κλείσιμο των εργοστασίων, που βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα, αλλά η πρότασή της δεν έγινε αποδεκτή.

Της "Λευκής Βίβλου" το ανάγνωσμα

Απαράδεκτο κείμενο θέσεων για την... απασχόληση εξετάζεται από τη ΓΣΕΕ

Ενα κείμενο "ραμμένο και κομμένο" στις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" παρουσιάστηκε και συζητήθηκε χτες στη Γραμματεία Κοινωνικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, προκειμένου να διαμορφωθεί η πρόταση προς την Ολομέλεια της διοίκησης σχετικά με τη στρατηγική της ΓΣΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία και θα υποβληθεί στην κυβέρνηση.

Στις 41 σελίδες του κειμένου γίνεται αναφορά, ανάμεσα σε άλλα, στο αίτημα για 35ωρο, χωρίς όμως να διασφαλίζεται η πενθήμερη και 7ωρη απασχόληση.Γίνονται επίσης ουσιαστικά αποδεκτές οι ελαστικές και άτυπες μορφές απασχόλησης,για τις οποίες αναζητείται κατάλληλο "πλαίσιο", ενώ εξετάζεται η αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος με το διαχωρισμό σε "αναγκαστική κοινωνική ασφάλιση" και σε "βασική κοινωνική ασφάλιση".

Προτείνεται η εξέταση επιβολής νέων φόρων,για να καλυφθεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων. Γίνεται αποδεκτή η λειτουργία των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας,στα πλαίσια ενός συστήματος ελέγχου της λειτουργίας τους...

Ο Χρ. Κατσιώτης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΕΣΑΚ, τόνισε στο "Ρ" ότι "δεν μπορεί να αποτελέσει αυτό το κείμενο βάση για συζήτηση. Κινείται στην κατεύθυνση υλοποίησης της "Λευκής Βίβλου" και πάει πιο πέρα ακόμα και από τη λογική του ΣΕΒ, ανοίγοντας πολύ σοβαρά ζητήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ