«Προμαχώνας» του αγώνα η Θεσσαλία, από την Κυριακή τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών του νομού Καρδίτσας
Eurokinissi |
Εναν αγώνα σε διαρκή αναμέτρηση με την υπονομευτική δράση της κυβέρνησης, που από τη μία εξωραΐζει την αντιλαϊκή της πολιτική παρουσιάζοντας σαν «λύση» στα διαχρονικά και οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων τα μέτρα - ψίχουλα των «δημοσιονομικών δεδομένων» από τον «πάτο του βαρελιού», που κι αυτά ακόμα δίνονται κάτω από την πίεση των πολύμορφων κινητοποιήσεων και για να απορροφήσουν τη λαϊκή αγανάκτηση που επικρατεί στην ύπαιθρο και από την άλλη εξαπολύει τις «εθιμικές» συκοφαντίες μιλώντας για «επαναστατική γυμναστική» και «κομματικά υποκινούμενους αγρότες».
Η κυβέρνηση συκοφαντεί προκαταβολικά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, επειδή θα προτιμούσε να έχει απέναντί της έναν «θεσμικό συνομιλητή» που θα αρκείται σε βολικές «προτάσεις», μέσα πάντα στα όρια της εγκληματικής ευρωενωσιακής ΚΑΠ και του συστήματος και όχι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που διεκδικεί και παλεύει, που συγκρούεται με αυτήν τη στρατηγική μεγιστοποιώντας την πίεση.
Η αντιλαϊκή πολιτική, που ακολουθούν οι κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη, πιστές στις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φορτώνει τους βιοπαλαιστές αγρότες με το άγχος της επιβίωσης και τελικά πετάει πολλούς απ' αυτούς εκτός παραγωγής, προωθώντας τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα.
Αυτή η πολιτική στρώνει το έδαφος σε μεγαλεμπόρους και βιομηχάνους που στραγγαλίζουν τους βιοπαλαιστές αγρότες με τις εξευτελιστικές - «ανοιχτές» τιμές, με τις οποίες αγοράζουν τα περισσότερα προϊόντα τους, πουλώντας τα στη συνέχεια πανάκριβα στον λαό, για να αυξάνουν τους τζίρους και τα κέρδη τους.
Συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, η έλλειψη έργων για την ασφάλεια της παραγωγής, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος, οι αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και οι «ελληνοποιήσεις» για λογαριασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων, η παράδοση γης υψηλής παραγωγικότητας για φωτοβολταϊκά πάρκα.
Την πολιτική κόστους - οφέλους και εμπορευματοποίησης βασικών κοινωνικών αγαθών με βάση τις Οδηγίες - κατευθύνσεις της ΕΕ πληρώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, που το καλοκαίρι λένε το νερό νεράκι και με την πρώτη μπόρα τον χειμώνα καταστρέφονται οι καλλιέργειές τους.
Ειδικά το τελευταίο διάστημα, οι βιοπαλαιστές αγρότες αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς καθώς και τη χρηματοδότηση της πολεμικής οικονομίας. Ενδεικτικά σημειώνουμε την απώλεια αγορών για μια σειρά από προϊόντα και το υπέρογκο κόστος παραγωγής σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, το ρεύμα, τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές. Ακόμα οι βιοπαλαιστές αγρότες, όπως και ο υπόλοιπος εργαζόμενος λαός, βλέπουν την κυβέρνηση να αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους επικαλούμενη τις «δημοσιονομικές αντοχές», την ώρα όμως που ξοδεύονται δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς που υπηρετούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια.
Το σύνθημα για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις δίνεται και αυτήν τη φορά από τη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα, στην Καρδίτσα από αυτήν την Κυριακή οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ενώ παράλληλα θα διοργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στην περιοχή.
Στον νομό Λάρισας, πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή, στον Πλατύκαμπο μαζική σύσκεψη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων μέσα σε αγωνιστικό κλίμα. Ανάλογες επαρχιακές συσκέψεις προγραμματίζονται για την επόμενη βδομάδα στον Τύρναβο, στην Αγιά, στην Ελασσόνα και στα Φάρσαλα.
Παράλληλα, τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Μαγνησίας και των Τρικάλων με στόχο να θέσουν και να αποφασίσουν το αγωνιστικό σχέδιο των δράσεών τους με ορίζοντα τις πανελλαδικές συντονισμένες κινητοποιήσεις.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη την Πέμπτη 16 Γενάρη για να συζητηθεί η κλιμάκωση του αγώνα τους με τη μορφή των μπλόκων.
«Μπροστά μας έχουμε έναν μεγάλο αγώνα που πρέπει να δώσουμε», μας λέει ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, και εξηγεί:
«Πρέπει οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να πιστέψουν ότι αυτός ο αγώνας είναι το μόνο όπλο που έχουμε αν θέλουμε να παραμείνουμε στις δουλειές μας και στα χωριά μας, αν θέλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας, αν θέλουμε να έχουμε αξιοπρέπεια. Ολοι μαζί πρέπει να παλέψουμε για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν».
Ενώ, μιλώντας για την κατάσταση που βιώνουν οι βιοπαλαιστές της υπαίθρου, τονίζει: «Η φετινή χρονιά είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Η κυβέρνηση και ο υπουργός δεν μας δίνουν καμία απάντηση και δεν προχωράνε σε καμία κίνηση αντιμετώπισης της κατάστασης. Κουβέντα δεν ακούσαμε για τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε βαμβάκι και καλαμπόκι, τίποτα για το κόστος παραγωγής ούτε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Ενώ ο ΕΛΓΑ συνεχίζει να μην αποζημιώνει στο 100% και τα αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν στα χαρτιά. Αυτά είναι τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και παραμένουν άλυτα ενώ ακολουθείται μια πολιτική από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και από τις προηγούμενες, η οποία έχει στόχο να μαζέψουν τη γη και την παραγωγή στα χέρια λίγων και να ερημώσει η ύπαιθρος».
Για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες της Μαγνησίας μάς μιλάει ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Και αναφέρει: «Από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2023 περάσαμε στην ξηρασία του 2024, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή και το υψηλότερο κόστος παραγωγής. Παρά τις τεράστιες ζημιές, δεν έχουν δοθεί επαρκείς αποζημιώσεις με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε ζήτημα επιβίωσης. Γι' αυτόν τον λόγο και για μία ακόμη φορά οι αγρότες του νομού θα συντονίσουμε τον αγώνα μας με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας στη Θεσσαλία και σε όλη την Ελλάδα, με όπλο τις αποφάσεις που πήραμε στη μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων».
Θυμίζει, άλλωστε, ότι στη Μαγνησία «βρεθήκαμε στους δρόμους του αγώνα πολλές φορές τους προηγούμενους μήνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μόνο αυτόν τον δρόμο εμπιστευόμαστε. Διεκδικήσαμε δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους συναδέλφους αλλά και να παρθούν μέτρα για τις υποδομές και την προστασία της παραγωγής μας. Εχουμε δίκαια αιτήματα και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε γι' αυτά μέχρι να ικανοποιηθούν».
Στις 15 Γενάρη το παγκρήτιο συλλαλητήριο
Στο «πόδι» βρίσκονται αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι σε όλη την Κρήτη για την προετοιμασία του παγκρήτιου συλλυπητήριου την ερχόμενη Τετάρτη 15 Γενάρη στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η μαζική παρουσία αγροτοκτηνοτρόφων από όλο το νησί στην παγκρήτια σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε το συλλαλητήριο της Τετάρτης, φανερώνει από τη μία την απόγνωση και από την άλλη τον αναβρασμό, τις αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση θορυβήθηκε από την πρωτόγνωρη αυτή συμμετοχή, γι' αυτό και όπως φαίνεται «κατεβάζει» εσπευσμένα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο νησί, μπας και εκτονώσει την αγανάκτηση.
Ομως οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νησιού δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω, να πραγματοποιήσουν ένα πολύ μαζικό παγκρήτιο συλλαλητήριο. Καθημερινά είναι άλλωστε τα αγωνιστικά καλέσματα συμμετοχής από συλλόγους, ενώ εξορμήσεις πραγματοποιούνται σε κεφαλοχώρια, γίνονται συνελεύσεις και άλλες προετοιμασίες.
Στα Χανιά την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτρόφων Χανίων (ΕΟΑΣΧ) με τη συμμετοχή αντιπροσώπων όλων των αγροτικών συλλόγων, συζητώντας το διεκδικητικό πλαίσιο και μέτρα προετοιμασίας για τη μαζική παρουσία στην κινητοποίηση.
«Οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Χανίων θα δώσουμε μαζικό "παρών" στην παγκρήτια κινητοποίηση», τονίζει ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της ΕΟΑΣΧ, γιατί «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι από το κόστος παραγωγής, τις τιμές των προϊόντων, τις αποζημιώσεις και το ενεργειακό κόστος. Με 1,20 τιμή στο γάλα δεν μπορεί να επιβιώσει κανένας βοσκός. Η εφαρμογή της ΚΑΠ, το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές προϊόντων δεν αφήνουν τον αγρότη να επιβιώσει και την ίδια στιγμή ο κόσμος αγοράζει πανάκριβα προϊόντα». Οσο για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, σημειώνει: «Εχουμε χορτάσει από συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σε κλειστά γραφεία και κούφιες υποσχέσεις δεν λύνουν τα προβλήματα. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα πάγια αιτήματά μας».
Ενώ ο Μανώλης Καρκαβάτσιος, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, σημειώνει ότι «όλο και περισσότεροι αγροτοκτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να φύγουν από την παραγωγή και τα χωριά τους, αφού το κόστος παραγωγής είναι δυσθεώρητο, ανεβασμένο κατά 20% - 25% από πέρυσι». «Τα τερτίπια του υπουργού και της κυβέρνησης δεν πιάνουν πλέον. Η κραυγή αγωνίας των αγροτοκτηνοτρόφων δεν μπορεί να σιγήσει», αναφέρει.
Το πλαίσιο αιτημάτων, με το οποίο οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους, αποφασίστηκε στην Πανελλαδική Σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στη Νίκαια Λάρισας, στις 15 Δεκέμβρη, με τη συμμετοχή 15 Ομοσπονδιών και άνω των 100 Αγροτικών Συλλόγων από όλη τη χώρα.
Μεταξύ των διεκδικήσεων βρίσκονται και οι παρακάτω, κόντρα στην πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ, ώστε να συνεχίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες την παραγωγή, να μπορέσουν να ζουν από τον μόχθο τους:
-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες. Αντίστοιχα για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις ζωονόσους, την καραντίνα.
-- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
-- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
-- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
-- Να πληρωθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλα τα προϊόντα που είχαν χαμηλή παραγωγή και δεν καλύπτουν το πλαφόν λόγω των καιρικών συνθηκών και νόσων.