ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Συνεχίζεται η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων

Τουλάχιστον 46 νεκροί διαδηλωτές μετά το νέο μακελειό στα νότια της χώρας

Από το μακελειό στη Χουλιάκα, στη νότια επαρχία Πούνο
Από το μακελειό στη Χουλιάκα, στη νότια επαρχία Πούνο
Συνεχίζονται στο Περού οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και η αιματηρή καταστολή, με τουλάχιστον 46 νεκρούς διαδηλωτές από την έναρξη των κινητοποιήσεων στις 7 Δεκέμβρη μέχρι σήμερα.

Τη Δευτέρα σκοτώθηκαν άλλοι 17 διαδηλωτές και ένας αστυνομικός στη Χουλιάκα, στο νότιο Περού, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού.

Βασικά αιτήματα των διαδηλώσεων είναι η παραίτηση της Προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε (η οποία ήταν αντιπρόεδρος της χώρας μέχρι την αποπομπή και τη φυλάκιση του επίσης σοσιαλδημοκράτη πρώην Προέδρου Πέδρο Καστίγιο στις 7 Δεκέμβρη), η αποφυλάκιση του Καστίγιο, η άμεση προκήρυξη εκλογών και η σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης.

Η κυβέρνηση Μπολουάρτε, που συνεχίζει την αιματηρή καταστολή, αναγκάστηκε να προκηρύξει εκλογές τον Απρίλη του 2024, αντί του 2026 που είχε σχεδιαστεί αρχικά, ωστόσο ο ελιγμός αυτός δεν κατευνάζει την κατάσταση, καθώς υπάρχει συσσωρευμένη λαϊκή οργή. Ταυτόχρονα εντείνεται η ενδοαστική σύγκρουση, που επιχειρεί να εγκλωβίσει λαϊκές δυνάμεις.

Στο πλαίσιο της εντεινόμενης καταστολής, ο πρωθυπουργός Αλμπέρτο Οταρόλα ανακοίνωσε ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Ταυτόχρονα, χθες αναμενόταν να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή υπέρ της κυβέρνησης Μπολουάρτε.

Μετά το μακελειό στη Χουλιάκα η τοπική διοίκηση της επαρχίας Πούνο κήρυξε τριήμερο πένθος, ενώ αμέσως μετά η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και απαγόρευση κυκλοφορίας στην επαρχία.

Απαγόρευση εισόδου στον Μοράλες

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργείο Εσωτερικών του Περού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επιβάλλει απαγόρευση εισόδου στη χώρα για 9 Βολιβιανούς, ανάμεσά τους και για τον πρώην Πρόεδρο Εβο Μοράλες. Η απαγόρευση στον Μοράλες αιτιολογήθηκε γιατί είχε εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του στον Καστίγιο, υποστηρίζοντας ότι η καθαίρεσή του από το Κογκρέσο και η επακόλουθη σύλληψή του ήταν παράνομες και αντισυνταγματικές.

Η νέα κυβέρνηση του Περού υποστηρίζει ότι «ξένες δυνάμεις» υποκινούν τις διαδηλώσεις, με σκοπό να ενθαρρύνουν αυτονομιστές στο νότιο τμήμα της χώρας, και ουσιαστικά κατηγορεί ως υποκινητές - ανάμεσα σε άλλους - τον Μοράλες και συνεργάτες του.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟΥ - ΚΑΝΑΔΑ
Οι ημιαγωγοί και άλλοι κρίσιμοι κλάδοι στο επίκεντρο

Μέτρα προώθησης της κρίσιμης βιομηχανίας των ημιαγωγών, με παραπέρα ενίσχυση των μονοπωλίων του κλάδου, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και μέσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ, συζητιούνται μεταξύ άλλων στην τριμερή σύνοδο ΗΠΑ - Καναδά - Μεξικού, που πραγματοποιούν οι ηγέτες των τριών χωρών στην Πόλη του Μεξικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι τρεις χώρες ξεκίνησαν σχέδια για τη διοργάνωση του πρώτου τριμερούς φόρουμ ημιαγωγών για τις ανάγκες των βιομηχανιών ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού, με συμμετοχή εκπροσώπων μονοπωλίων στις αρχές του 2023.

Συμφωνήθηκε η ανάγκη για τριμερή συντονισμό των κινήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας για την επάρκεια ημιαγωγών και για «συλλογική κατανόηση» των αναγκών που υπάρχουν σε σχετικούς κλάδους της παραγωγής αλλά και διεύρυνση της χαρτογράφησης των πηγών κρίσιμων ορυκτών που είναι απαραίτητα για την παραγωγή ημιαγωγών και τριμερή εργαστήρια σε συνεννόηση με τις Υπηρεσίες Γεωλογικής Ερευνας κάθε χώρας.

Μέριμνα υπήρξε και για τη στενότερη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ άλλων και με στόχο την «αύξηση της κινητικότητας φοιτητών» μεταξύ των τριών χωρών, στο πλαίσιο του τριμερούς «Ταμείου Καινοτομίας».

Συζητήθηκε εκτενώς η πραγματοποίηση συναντήσεων ειδικών των πανεπιστημίων και της βιομηχανίας στον τομέα των ημιαγωγών, της προηγμένης μεταποίησης, της εφοδιαστικής αλυσίδας, για την καλύτερη ανάπτυξη και κατάρτιση του εργατικού δυναμικού ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά, αλλά και προγράμματα για την εξοικονόμηση πόρων, καλύτερης διαχείρισης υδάτινων πόρων, μείωσης της «σπατάλης» στα τρόφιμα, καλύτερης διαχείρισης απορριμμάτων, ηλεκτροκίνησης (ειδικά σε δημόσιες συγκοινωνίες), ανάπτυξη μίας «αγοράς καθαρού υδρογόνου Βόρειας Αμερικής» κ.ά.

Κατά τ' άλλα, στην ατζέντα της συνόδου τέθηκαν και ζητήματα για τα οποία ειπώθηκε ότι «συνιστούν κοινή απειλή», όπως η «αντιμετώπιση» των ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου, της διακίνησης ανθρώπων, της πανδημίας κ.ά., με τις «στρατηγικές» που συζητήθηκαν να αφήνουν βέβαια στο απυρόβλητο την πραγματική ρίζα των προβλημάτων.

Χαρακτηριστικά, ο Λευκός Οίκος αναφέρει για παράδειγμα ότι οι τρεις χώρες θα δημιουργήσουν μια εικονική πλατφόρμα για να παρέχουν στους μετανάστες βελτιστοποιημένη πρόσβαση σε «νόμιμες οδούς». «Αυτό θα δώσει σε δυνητικούς μετανάστες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να έρθουν στο Μεξικό, στις ΗΠΑ και στον Καναδά νομότυπα, γεγονός που καθιστά λιγότερο πιθανό το να χρειαστούν να βασιστούν σε διακινητές», ισχυρίζεται ο Λευκός Οίκος.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η «κάνουλα» των «νόμιμων οδών» ανοιγοκλείνει με βάση τα εκάστοτε συμφέροντα των μονοπωλίων, ενώ η καπιταλιστική εκμετάλλευση και η φτώχεια διογκώνουν διαρκώς τα κύματα των ξεριζωμένων...

Νωρίτερα ο Μεξικανός Πρόεδρος παρότρυνε τον Μπάιντεν να βάλει τέλος «στη λησμονιά, στην εγκατάλειψη, στην περιφρόνηση προς τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική» (λες και σταμάτησαν ποτέ οι κάθε είδους ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και «παρεμβάσεις» των ΗΠΑ στην περιοχή), καλώντας ουσιαστικά σε αύξηση των επενδύσεων.

«Μόνο τα τελευταία 15 χρόνια, έχουμε δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια στο ημισφαίριο, δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια», αντέτεινε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σε Ευρώπη και Αμερική ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ξεκίνησε πολυήμερη περιοδεία σε Ευρώπη και Αμερική στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας του G7 από τη χώρα του.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, «η συνάντηση στάθηκε ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η φιλοδοξία των δύο χωρών να συνεχιστεί η εξαιρετική εταιρική σχέση που τις ενώνει, ειδικά στους τομείς της Ενέργειας, της Αμυνας και των αναδυόμενων τεχνολογιών, ακόμα και στον Πολιτισμό».

Χτες ο Κισίντα έφτασε στη Ρώμη, ενώ θα ακολουθήσουν επίσημες επαφές του σε Βρετανία, Καναδά και ΗΠΑ.

Δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας «Γιομιούρι» ανέφερε ότι στο επίκεντρο των επαφών ΗΠΑ - Ιαπωνίας (εκτός από τη σύνοδο Κισίντα - Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί και συνάντηση των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών), θα βρεθούν και σχέδια της Ουάσιγκτον να διασπείρει τις μονάδες πεζοναυτών που ήδη διατηρεί στην ιαπωνική επικράτεια, ώστε να ενισχυθεί η ευελιξία των στρατευμάτων της, ως πλεονέκτημα για την «αποτροπή του στρατού της Κίνας». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος είναι η νέα διάταξη - στην περιοχή της Οκινάουα - να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026 και να περιλαμβάνει τον εξοπλισμό των αμερικανικών δυνάμεων με πυραύλους και άλλο, κυρίως ελαφρύ οπλισμό.

Σημειωτέον, παλιότερα ο διοικητής του σώματος των Αμερικανών πεζοναυτών, στρατηγός Ντέιβιντ Μπέργκερ, είχε συμπεριλάβει τη δημιουργία νέων μονάδων (με τον τίτλο «Marine Littoral Regiments») στο Σώμα των πεζοναυτών, ως πρόταση που θα ανακόψει την εύκολη πρόσβαση της Κίνας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι θα προταχθεί η μείωση του αριθμού των αεροσκαφών της Αεροπορίας Πεζοναυτών και εν μέρει του βαρέος πυροβολικού και των αρμάτων κύριας μάχης, καθώς προτιμώνται μικρότερες μονάδες, εξοπλισμένες με πυραύλους και UAVs, διασκορπισμένες και ευέλικτες, ικανές να επιχειρούν σε διεκδικούμενα πεδία επιχειρήσεων.

Στην Ιαπωνία είναι σήμερα ανεπτυγμένοι 18.000 Αμερικανοί πεζοναύτες - ο μεγαλύτερος αριθμός τους εκτός ηπειρωτικών ΗΠΑ. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε βάσεις στην καθαυτό Οκινάουα, μέρος συστάδας νήσων στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, κατά τόπους μόλις 100 χιλιόμετρα από την Ταϊβάν.

Στο μεταξύ ο πρέσβης της Κίνας στην Καμπέρα, Σιάο Κιάν, έκρινε σκόπιμο να προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Αυστραλίας να είναι προσεκτική απέναντι στην Ιαπωνία, μετά τις συστάσεις του Τόκιο για την ανάγκη να υπάρχει «επαγρύπνηση» απέναντι στο Πεκίνο.

«Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Ιαπωνία εισέβαλε στην Αυστραλία... Προσέξτε, γιατί όταν κάποιος έχει απειλήσει μπορεί να απειλήσει ξανά», είπε ο Σιάο, για να συμπληρώσει ότι «η Κίνα έχει υπάρξει φίλος σας».

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ανακρίσεις αλλά και απελευθερώσεις οπαδών του Μπολσονάρο

Στον απόηχο της εισβολής υποστηρικτών του πρώην Προέδρου Ζ. Μπολσονάρο στο Κογκρέσο και άλλα κυβερνητικά κτίρια στη Βραζιλία την περασμένη Κυριακή, η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δηλώνει ότι έχουν συλληφθεί εκατοντάδες από τους εισβολές και θα τους υποχρεώσει να πουν ποιοι ήταν οι χρηματοδότες τους.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας Αλεξάντρ ντε Μοράες, που έχει αναλάβει τις έρευνες, δήλωσε επίσης πως η χώρα πρέπει να καταπολεμήσει σθεναρά την «τρομοκρατία» και τους «αντιδημοκρατικούς ανθρώπους που επιχειρούν ένα πραξικόπημα», ενώ οπαδοί του Λούλα διαδήλωσαν υπέρ της «δημοκρατικής ομαλότητας».

Ηδη περίπου 1.200 άτομα κρατούνται και ξεκινάει η έρευνα για να διαπιστωθούν οι ευθύνες τους στα επεισόδια. Ωστόσο χτες οι πρώτοι 599 ακροδεξιοί αφέθηκαν ελεύθεροι για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Από την πλευρά του Μπολσονάρο, που εξακολουθεί να βρίσκεται στις ΗΠΑ, ο γιος του και γερουσιαστής Φλάβιο Μπολσονάρο υποστήριξε ότι ο πατέρας του δεν συνδέεται με τις ταραχές στην Μπραζίλια, λέγοντας ότι «μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (σ.σ. των προεδρικών εκλογών) τηρεί σιγή, γλείφει τις πληγές του, είναι ουσιαστικά απομονωμένος».

Ο πρώην Πρόεδρος εισήχθη τη Δευτέρα σε νοσοκομείο της Φλόριντα στις ΗΠΑ, όπου έφτασε στα τέλη του 2022, 48 ώρες προτού να λήξει η θητεία του. Ο ίδιος δηλώνει ότι μπορεί να επιστρέψει στη Βραζιλία πριν από τα τέλη του μήνα. Η παραμονή ωστόσο στις ΗΠΑ δημιουργεί αντιδράσεις και πιέσεις στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να επισπεύσει την αποχώρησή του.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα εισαγγελική παρέμβαση για απαγόρευση του HDP

Νέα εισαγγελική παρέμβαση έγινε χτες για να τεθεί εκτός νόμου το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία και ενώ εντείνονται διεργασίες στην αντιπολίτευση για την ανάδειξη υποψηφίου ικανού να «κονταροχτυπηθεί» με τον νυν Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, ο γενικός εισαγγελέας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Μπεκίρ Σαχίν, κατηγόρησε το HDP - το οποίο στις τελευταίες εκλογές έλαβε 11,7% και αναδείχθηκε τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη - ότι συνδέεται «με οργανικό τρόπο» με το PKK, το οποίο η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση». Ο Σαχίν ισχυρίστηκε ότι τα στελέχη του HDP «ενεργούν σχεδόν σαν γραφείο στρατολόγησης» του PKK.

Το HDP έχει διορία ενός μήνα για να παρουσιάσει την υπεράσπισή του, όπως ανέφερε και εκπρόσωπος του κόμματος. Για να τεθεί εκτός νόμου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των 15 μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Σημειωτέον, την περασμένη βδομάδα το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε (με 8 ψήφους υπέρ και 7 κατά) να ανασταλεί η κρατική επιχορήγηση στο HDP.

Από τη πλευρά του το HDP έκανε λόγο για «κατάχρηση δικαίου» και επιφυλάχθηκε να προσβάλει τη δικαστική απόφαση.



Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ