ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Νέα «παράπονα» για τον ρόλο των ρωσικών «ειρηνευτικών» δυνάμεων

Ενώ παραμένει αποκλεισμένος ο διάδρομος Λατσίν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Νέα «παράπονα» προς τη Ρωσία εξέφρασε χτες ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, σε μια περίοδο που εντείνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα - ΕΕ, Τουρκία, ΗΠΑ - στον Νότιο Καύκασο και για τους όρους διευθέτησης της σύγκρουσης Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εκτός από τη Ρωσία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν διαπραγματεύονται τους τελευταίους μήνες με διαμεσολάβηση τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ.

Ο διάδρομος του Λατσίν - η μοναδική οδός που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία - παραμένει εν μέρει τουλάχιστον αποκλεισμένος από «ακτιβιστές» του Αζερμπαϊτζάν από τα μέσα Δεκέμβρη, χωρίς οι ρωσικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή να παρεμβαίνουν για να ανοίξει.

Το Γερεβάν δεν σκοπεύει να μιλήσει στη Μόσχα με «τελεσίγραφα» για το θέμα της απεμπλοκής του διαδρόμου του Λατσίν, επισήμανε ο Πασινιάν, λέγοντας πως «δεν επικρίνουμε τους Ρώσους ειρηνευτές, αλλά εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για τις δραστηριότητές τους. Κανείς δεν αρνείται ότι οι Ρώσοι στρατιώτες διασφαλίζουν την ασφάλεια των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά υπήρξαν περιπτώσεις, όταν το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε συμφωνίες στη ζώνη ευθύνης των ειρηνευτικών δυνάμεων, για παράδειγμα, στο Parukh, αλλά χωρίς καμία αντίδραση».

Ωστόσο, αν η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει τη δέσμευσή της για προστασία των Αρμενίων στην περιοχή «για υποκειμενικούς ή αντικειμενικούς λόγους», θα πρέπει να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να στείλει διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

Ο διάδρομος του Λατσίν είναι ένα από τα ζητήματα της αντιπαράθεσης στις διαπραγματεύσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν για «ειρηνευτική συμφωνία» και καθορισμό των συνόρων τους, οι οποίες έχουν διακοπεί εδώ και βδομάδες.

Αρνηση φιλοξενίας ασκήσεων του CSTO

Με φόντο αυτές τις «βαθιές ανησυχίες» της Αρμενίας για τον ρόλο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, ο Πασινιάν δήλωσε χτες πως η Αρμενία δεν πρόκειται να φιλοξενήσει στρατιωτικά γυμνάσια του «αμυντικού» συμφώνου Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO) «υπό τις δεδομένες συνθήκες».

«Τουλάχιστον δεν πρόκειται να διεξαχθούν τέτοιες ασκήσεις στην Αρμενία για το τρέχον έτος», πρόσθεσε.

Στον CSTO συμμετέχουν οι Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις θα συμμετάσχουν σε 8 διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις σε πεδία εκπαίδευσης το 2023 και ρωσικά στρατεύματα αναμενόταν επίσης να συμμετάσχουν στις ασκήσεις «Unbreakable Brotherhood 2023» του CSTO στην Αρμενία.

Στη συνέχεια το Κοινό Επιτελείο του CSTO ανακοίνωσε πως «έλαβε πληροφορίες από το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας σχετικά με την αστοχία διεξαγωγής ασκήσεων με τις Συλλογικές Ειρηνευτικές Δυνάμεις σε αρμενικό έδαφος» και «επεξεργάζεται προτάσεις σχετικά με τη δυνατότητα διεξαγωγής μιας τέτοιας άσκησης σε άλλα κράτη - μέλη του CSTO».

ΗΠΑ
Προσφυγή σχολείων κατά μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Για το πλήγμα στην ψυχική υγεία των μαθητών

Η αύξηση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης μεταξύ των μαθητών αλλά και οι αυξημένες απόπειρες αυτοκτονίας ανήλικων μαθητών οδήγησαν τους υπεύθυνους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων σχολείων του Σιάτλ των ΗΠΑ να καταθέσουν προσφυγή εναντίον μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορώντας τα ότι «πλήττουν» την ψυχική υγεία των νέων.

Η προσφυγή αυτή αφορά το Facebook και το Instagram, που ανήκουν στον όμιλο «Meta», αλλά και το Snapchat, το YouTube και το κινεζικό TikTok, όπως και τη μητρική του εταιρεία «ByteDance», την «Google» και τη μητρική της «Alphabet».

Οι υπεύθυνοι των δημόσιων σχολείων του Σιάτλ εξήγησαν ότι θέλουν «οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να λογοδοτήσουν για το πλήγμα που έχουν επιφέρει στην κοινωνική, συναισθηματική και ψυχική υγεία των μαθητών μας», σύμφωνα με ανακοίνωσή τους. «Η αύξηση των αυτοκτονιών, των αποπειρών αυτοκτονίας και των επισκέψεων στα επείγοντα των νοσοκομείων λόγω ψυχικών προβλημάτων δεν είναι σύμπτωση... Η κρίση αυτή επιδεινωνόταν πριν την πανδημία και η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων», πρόσθεσαν.

Στην προσφυγή τους, που κατατέθηκε την Παρασκευή, οι υπεύθυνοι κατηγορούν τις εταιρείες αυτές ότι θέλησαν να εκμεταλλευτούν «την ψυχολογία και τη νευροπαθολογία των χρηστών τους ώστε να περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο στις πλατφόρμες τους, δημιουργώντας μια κρίση ψυχικής υγείας στους νέους Αμερικανούς».

Απαγόρευση χρήσης του TikTok από πολιτειακές υπηρεσίες

Στο μεταξύ, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας, αμερικανικές πολιτείες μεταξύ των οποίων το Νιου Τζέρσι και το Οχάιο ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στην απαγόρευση χρήσης της δημοφιλούς κινέζικης εφαρμογής TikTok σε συσκευές πολιτειακής ιδιοκτησίας και διαχείρισης.

Επιπλέον στο Νιου Τζέρσι απαγορεύεται στις πολιτειακές υπηρεσίες η χρήση της εφαρμογής για την προβολή βίντεο μικρής διάρκειας της επίσης κινέζικης εταιρείας «ByteDance» αλλά και οι πωλήσεις λογισμικού, προϊόντων και υπηρεσιών από περισσότερες από 12 εταιρείες - πωλητές, συμπεριλαμβανομένης της «Huawei», της «Hikvision», της «Tencent Holdings LTD», της «ZTE Corporation» και της «Kaspersky Lab».

Τα καλέσματα για την απαγόρευση του TikTok ενισχύθηκαν μετά τη δήλωση του διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι, τον Νοέμβριο, ότι η αναφερόμενη εφαρμογή αποτελεί «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ από ενδεχόμενη κίνηση της κινεζικής κυβέρνησης για την εκμετάλλευση της εφαρμογής ως προς την άσκηση επιρροής στους χρήστες ή για τον έλεγχο άλλων συσκευών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Με καθυστέρηση δύο μηνών ανακοινώθηκε προχτές το βράδυ ότι έγγραφα που είχαν χαρακτηριστεί απόρρητα και χρονολογούνται από την περίοδο που ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (2009 - 2017) βρέθηκαν στα γραφεία της «δεξαμενής σκέψης» «Penn Biden Center» στην Ουάσιγκτον, τα οποία ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χρησιμοποιήσει ενίοτε ως τόπο εργασίας. Δικηγόροι του Μπάιντεν βρήκαν τα έγγραφα τον Νοέμβριο, όταν άδειαζαν τα γραφεία αυτά, και τα παρέδωσαν στα Εθνικά Αρχεία, τα οποία είναι αρμόδια για τη διαφύλαξη των εγγράφων αυτού του είδους, σημείωσε ο νομικός του σύμβουλος, Ρ. Σάουμπερ.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που προβλέπει την ανανέωση της ισχύος νόμου για την εφαρμογή του ισραηλινού ποινικού κώδικα στους Εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο που υποβάλλει προς ψήφιση η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου.Ο νόμος αυτός, που ισχύει μετά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών του 1967 και την κατοχή της Δυτικής Οχθης, προβλέπει ότι οι περίπου 475.000 Εβραίοι έποικοι στη Δυτική Οχθη έχουν τα ίδια δικαιώματα με όσους ζουν στο Ισραήλ και ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια από την Κνέσετ.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Η ακτιβίστρια κόρη του πρώην Προέδρου του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, καταδικάστηκε χτες σε 5ετή κάθειρξη. Η ποινή σε βάρος της Φαεζέχ Χασεμί έγινε μερικούς μήνες αφότου ο εισαγγελέας της Τεχεράνης είχε απαγγείλει σε βάρος της κατηγορίες για «προπαγάνδα εναντίον του συστήματος». Κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει τον Σεπτέμβριο ότι είχε συλληφθεί για «υποκίνηση ταραχών» στην Τεχεράνη, στη διάρκεια των διαμαρτυριών που ξεσηκώθηκαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Αναβολή της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών

Αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας η αρχικά σχεδιαζόμενη για τα μέσα της επόμενης βδομάδας σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Τουρκίας και Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αραβικής εφημερίδας «Asharq al Awsat», επί του παρόντος αντί της συνόδου των υπουργών των τριών χωρών στη Μόσχα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση επιτροπών χαμηλόβαθμων αξιωματούχων που συστάθηκαν μετά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των τριών χωρών τον Δεκέμβριο στη Μόσχα (που ήταν η πρώτη τέτοια συνάντηση από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011).

Τα σχέδια επαναπροσέγγισης Συρίας και Τουρκίας αναμένεται να καθυστερήσουν μεταξύ άλλων και λόγω του ταξιδιού του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, στις ΗΠΑ, με φόντο και τις παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη.

Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε η απαίτηση του Γιασίν Ακτάι, συμβούλου του Τούρκου Προέδρου, να τεθεί το Χαλέπι της Συρίας υπό τουρκικό έλεγχο, γιατί τάχα αυτό «θα ήταν η καλύτερη λύση για την επιστροφή εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων». Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι «Ulke», ο Ακτάι εξέφρασε την παραπάνω άποψη, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν σχεδιάζει τον «άμεσο» και «δίχως δισταγμό» επαναπατρισμό εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Προχτές βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα τη διατήρηση της χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία μέσω διαδρόμου που ξεκινά από τα τουρκικά σύνορα.

Το ίδιο διάστημα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα επίσημες επισκέψεις σε Τουρκία και Συρία.

ΗΠΑ - ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Τουλάχιστον 14 νεκροί από καταιγίδες και πλημμύρες

Ξανά αθωράκιστοι και εκτεθειμένοι σε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα μένουν εκατομμύρια κάτοικοι της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ, που εδώ και μία βδομάδα παλεύουν να ανταπεξέλθουν σε νέο κύμα κακοκαιρίας με χαρακτηριστικά τις καταρρακτώδεις βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους.

Από την περασμένη βδομάδα έως χτες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά και άστεγοι. Τα θύματα εντοπίστηκαν σε νότιες και κεντρικές περιοχές της Καλιφόρνιας, που σαρώνονται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα άνω των 97 χλμ. την ώρα, σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Χτες, οι σφοδρές καταιγίδες ώθησαν τις αρχές να ζητήσουν την εκκένωση της πόλης Μοντεσίτο, όπου ζουν πολλοί πλούσιοι και διάσημοι.

Στην κομητεία Σάντα Κρουζ, που είναι κοντά στο Σαν Φρανσίσκο και την προηγούμενη βδομάδα καταστράφηκε προβλήτα, πήραν εντολή εκκένωσης των σπιτιών τους (δίχως ουσιαστική βοήθεια από τις πολιτειακές αρχές) περισσότεροι από 30.000 κάτοικοι.

Παράλληλα, εδώ και μέρες πάνω από 230.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι δίχως ρεύμα ή τηλεπικοινωνίες.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ