ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 2020 - Κυριακή 12 Γενάρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στις νέες ανατροπές

Από τη μεγάλη διαδήλωση στη Μασσαλία
Από τη μεγάλη διαδήλωση στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν στη Γαλλία ενάντια στα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση Μακρόν αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις, χτυπά τον δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης και επιδιώκει την αποφασιστική ενίσχυση της επαγγελματικής αλλά και της καθαρά ιδιωτικής ασφάλισης.

Την Πέμπτη 9/1 έγινε νέα 24ωρη γενική απεργία, με σημαντική συμμετοχή σε πολλούς κλάδους. Στην απεργιακή πορεία στο Παρίσι πήραν μέρος σχεδόν 400.000 άτομα, ενώ στη Μασσαλία πάνω από 220.000. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, σε όλη τη χώρα είχαν προγραμματιστεί συνολικά πάνω από 210 απεργιακές κινητοποιήσεις, με σχεδόν 800.000 διαδηλωτές.

Ξεχώρισε για άλλη μια φορά η συμμετοχή των εργαζομένων στις Μεταφορές, όπου σε αρκετούς χώρους (όπως το Μετρό του Παρισιού και οι σιδηρόδρομοι) γίνονται επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 5 Δεκέμβρη, μέρα κατά την οποία είχε πραγματοποιηθεί επίσης 24ωρη γενική απεργία με μαζική συμμετοχή, καταγράφοντας αγωνιστικές διαθέσεις. Σημαντική απεργιακή μάχη δόθηκε και στη Χημική Βιομηχανία, με μεγάλα διυλιστήρια να μένουν κλειστά σε όλη τη χώρα («Port Jerome», «Fos», «Exxon»), δεδομένου και του καλέσματος που είχε απευθύνει η κλαδική Ομοσπονδία (FNIC) για 4ήμερη απεργία από τις 7 έως τις 10 του μήνα.

Από τη μαζική απεργιακή διαδήλωση στο Παρίσι στις 9 Γενάρη

Copyright 2020 The Associated

Από τη μαζική απεργιακή διαδήλωση στο Παρίσι στις 9 Γενάρη
Από τη μεριά της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες στο κάλεσμά της για την απεργία της 9ης Γενάρη τόνιζε ότι «είναι επιτακτικό να διευρύνουμε την κινητοποίηση (σ.σ. ενάντια στη μεταρρύθμιση) και να γενικεύσουμε τις παρεμβάσεις μας». Και καλώντας σε νέα απεργιακή κλιμάκωση κατέληγε ότι «είμαστε πεισμένοι πως μόνο το μπλοκάρισμα της οικονομίας θα κάνει την κυβέρνηση να υποχωρήσει». Προσπαθώντας να οργανώσει την επιτυχία της απεργίας, η Ομοσπονδία εστίασε την παρέμβασή της σε πολυεθνικές, όπως «Lidl», «Leclerc», «Carrefour», μεγάλους χώρους όπως τα αεροδρόμια κ.α.

Στη Μασσαλία έγινε νέα 24ωρη απεργία και στις 10 Γενάρη, μετά από κάλεσμα του τοπικού Εργατικού Κέντρου για όλη την περιφέρεια (UD CGT 13). Μάλιστα στη συγκέντρωση που έγινε έξω από την τοπική έδρα της Medef (της Ενωσης των Γάλλων μεγαλοβιομηχάνων) οι διαδηλωτές τραγούδησαν τη «Διεθνή». Να σημειωθεί ότι τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της 9ης Γενάρη χαιρέτισε και ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Μαυρίκος, τονίζοντας τη σημασία που έχει ο αγώνας των Γάλλων εργατών και για τους εργάτες των άλλων χωρών. Την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των Γάλλων εργατών εξέφρασε επίσης το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Το ΕΚ Μασσαλίας καλεί σε νέα συγκέντρωση το Σάββατο 11/1, στις 2 μ.μ. στο παλιό λιμάνι.

ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Σενάρια και αντιπαράθεση

Η συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους «Boeing 737-800», την Τετάρτη τα ξημερώματα στην Τεχεράνη, λίγο μετά την απογείωσή του με προορισμό το Κίεβο, που οδήγησε στο θάνατο 176 ανθρώπους, επιβάτες από διάφορες χώρες (Ιράν, Καναδά, Ουκρανία, Σουηδία κ.α.) και πλήρωμα, έχει γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης. Μετά τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έσπευσε να δηλώσει ότι «υπάρχει ένα σύνολο πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους - αέρος. Αυτό ίσως να έγινε χωρίς πρόθεση».

Την ίδια γραμμή έσπευσε να υπερασπιστεί και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που δήλωσε κυνικά: «Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες όσον αφορά τις πληροφορίες μας, αλλά αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πιστέψουμε τις πληροφορίες που είδαμε σε διάφορες πρωτεύουσες των συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Την εκδοχή της κατάρριψης αναπαράγουν και αμερικανικά ΜΜΕ, που την αποδίδουν σε πιθανό λάθος των Ιρανών, την περίοδο των πυραυλικών επιθέσεων σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ, που έγιναν κάποιες ώρες νωρίτερα. Η ιρανική πλευρά απορρίπτει αυτές τις εικασίες. Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιέι ανέφερε ότι «όλες αυτές οι αναφορές είναι ένας ψυχολογικός πόλεμος κατά του Ιράν (...) όλες αυτές οι χώρες, οι υπήκοοι των οποίων επέβαιναν στο αεροσκάφος, μπορούν να στείλουν αντιπροσώπους τους και προτρέπουμε την "Boeing" να στείλει τον δικό της αντιπρόσωπο για να συμμετάσχει στη διαδικασία ερευνών του μαύρου κουτιού», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί κάλεσε τον Καναδά να κοινοποιήσει τις πληροφορίες που ανέφερε ότι διαθέτει για τη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους. Μιλώντας για «ύποπτες σκηνοθεσίες», ο Μουσαβί κάλεσε τον «Καναδό πρωθυπουργό και κάθε άλλη κυβέρνηση που διαθέτει πληροφορίες για τη συντριβή να τις παραδώσει στην επιτροπή ερευνών στο Ιράν».

Πάντως, οι αρχές του Ιράν προσκάλεσαν επισήμως το αμερικανικό «Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών» (National Transportation Safety Board, NTSB) να συμμετάσχει στην έρευνα που διενεργούν για τη συντριβή του αεροσκάφους και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να διαπιστεύσουν έναν ειδικό που θα πάρει μέρος, δήλωσε την Πέμπτη Ιρανός αξιωματούχος.

ΙΝΔΙΑ
Συστάσεις για επανεξέταση των περιορισμών στο Κασμίρ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας διέταξε την ανάγκη επανεξέτασης διαφόρων από τα περιοριστικά μέτρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επιβάλει στην περιοχή του Κασμίρ από το καλοκαίρι, όταν το Νέο Δελχί ανέστειλε την αυτονομία της πολιτείας Τζαμού - Κασμίρ (που αποτελεί το ινδικό τμήμα της ευρύτερης περιφέρειας για την οποία διαφιλονικούν Ινδία - Πακιστάν), η οποία πλέον αποτελεί «περιοχή ομοσπονδιακά ελεγχόμενη».

Το σκεπτικό του δικαστηρίου είναι ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης επιβαρύνουν την ελεύθερη μετακίνηση και διακίνηση, ενώ επικεντρώνεται σε ζητήματα όπως η χρήση του διαδικτύου, που ξεχωρίζει ως «παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων» και σ' αυτήν τη βάση ζητά την άμεση ανάκλησή τους.

Η κυβέρνηση Μόντι είχε αποφασίσει την αναστολή της αυτονομίας του Τζαμού - Κασμίρ και επέβαλε μια σειρά περιοριστικά μέτρα, συγκεντρώνοντας χιλιάδες δυνάμεις αστυνομίας και στρατού στην περιοχή, στο όνομα της «διασφάλισης της σταθερότητάς» της, εκφράζοντας αυξημένη ανησυχία για το αυτονομιστικό κίνημα στην περιοχή (όπου πλειοψηφούν μουσουλμάνοι).

Από τη μεριά του, το Πακιστάν είχε κατηγορήσει την Ινδία για σχέδια «προσάρτησης του Κασμίρ», με τον πρωθυπουργό Ιμράν Καν να επαναλαμβάνει ότι θα στηρίξει «την αντίσταση του λαού του Κασμίρ». Ενδεικτική της αναζωπύρωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο αντιπάλων ήταν και η εκατέρωθεν ανάκληση των πρέσβεων από τις δύο πρωτεύουσες.

Πριν κάποιες βδομάδες ακολούθησε η έγκριση νέου νόμου στην Ινδία, με την οποία διευκολύνεται η χορήγηση ιθαγένειας σε πολίτες (πρόσφυγες) γειτονικών χωρών οι οποίοι όμως δεν είναι μουσουλμάνοι, εξέλιξη που επίσης καταδίκασε έντονα το Πακιστάν. Χαρακτηριστικά, ο Καν κατηγόρησε το Νέο Δελχί ότι μεθοδεύει «μια προσφυγική κρίση που θα μπορούσε να προκαλέσει και άλλες κρίσεις» και εξέφρασε ανησυχία ότι «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα».

ΣΥΡΙΑ
Οκτώ νεκροί σε αεροπορικό βομβαρδισμό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Φονικές επιθέσεις πραγματοποίησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής ένα ή περισσότερα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη - drones, πιθανώς ισραηλινά, σε θέσεις μαχητών της ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής «Χασντ αλ Σαάμπι» στο έδαφος της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Κατά το βομβαρδισμό αναφέρθηκαν ο θάνατος τουλάχιστον οκτώ Σιιτών, ο τραυματισμός αδιευκρίνιστου αριθμού άλλων και η καταστροφή τουλάχιστον δύο στρατιωτικών φορτηγών που μετέφεραν πυραύλους.

Πάντως, εκπρόσωπος της «Συμμαχίας των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους», που στις 29 Δεκέμβρη βομβάρδισε θέσεις σιιτικών πολιτοφυλακών σε Ιράκ και Συρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 25 άτομα, αρνήθηκε κάθε ρόλο στη συγκεκριμένη επίθεση.

Το απόγευμα της Παρασκευής, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε εκεχειρία στο Ιντλίμπ «στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία», χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΡΑΒΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Επεισόδιο με πολεμικά πλοία Ρωσίας και ΗΠΑ

Περιστατικό με δύο πολεμικά πλοία, ένα ρωσικό και ένα αμερικανικό, σημειώθηκε την Πέμπτη στη βόρεια Αραβική Θάλασσα - μια περιοχή σφοδρού ανταγωνισμού με αφορμή και τις εξελίξεις στο Ιράν - το οποίο δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή. Το αμερικανικό δίκτυο CNN, σε βίντεο που μετέδωσε, καταγράφει ρωσικό πολεμικό πλοίο το οποίο προσέγγισε σε πολύ μικρή απόσταση το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Farragut». Σε σχετική ανακοίνωση του 5ου Στόλου των ΗΠΑ αναφέρεται ότι το ρωσικό σκάφος «κατευθύνθηκε επιθετικά» και άλλαξε τελικά πορεία αφότου ήχησαν πέντε φορές οι σειρήνες προειδοποίησης.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι «ήταν το αμερικανικό αντιτορπιλικό που παραβίασε κατάφωρα τους διεθνείς κανόνες αποφυγής συγκρούσεων στη θάλασσα στις 9 Γενάρη, με μανούβρα για να μπει στην πορεία του ρωσικού πλοίου». Χαρακτηρίζει δε τις ενέργειες του αμερικανικού πλοίου «εκούσια παραβίαση των κανόνων θαλάσσιας ασφάλειας».

Πριν από επτά μήνες καταγράφηκε ανάλογο περιστατικό μεταξύ πολεμικών σκαφών των δύο χωρών στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου η παραλίγο σύγκρουση αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ