ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 2020 - Κυριακή 12 Γενάρη 2020
Σελ. /40
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ
«Στοιχισμένοι» στην εμπλοκή, «γκρίνιες» για τα «ανταλλάγματα»

Eurokinissi

Η ταύτιση όλων των αστικών κομμάτων σε ό,τι αφορά τη βαθύτερη εμπλοκή στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, παράλληλα με τις «γκρίνιες» για το ποια γραμμή μπορεί να διασφαλίσει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, αναδείχτηκαν την Παρασκευή, κατά τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των αστικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα όσα έγιναν στην Ουάσιγκτον. Θυμίζουμε ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, έχει οριστεί για το πρωί της Δευτέρας, στις 11 π.μ.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε καταρχάς με τον Αλ. Τσίπρα, που κατόπιν δήλωνε την «ανησυχία» του «για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας». Πρόσθεσε: «Υπογράμμισα επίσης τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας - και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού - από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψή του, όχι μόνο από τον Πρόεδρο Τραμπ, αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών».

Παραπέρα, «κουνώντας το δάχτυλο» στην κυβέρνηση για τις επιδόσεις της στην εμπλοκή και τα ανταλλάγματα που διασφάλισε για την προώθηση των συμφερόντων της αστικής τάξης εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «έδωσε όσα είχε να δώσει - και με το παραπάνω - πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει. Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική».

Παράλληλα, κι ενώ τις προηγούμενες μέρες επιβεβαιώθηκε πλήρως η χρεοκοπία του επιχειρήματος περί προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε να διακινεί το επικίνδυνο ευρωατλαντικό παραμύθι, ζητώντας... διαβεβαιώσεις από την Ουάσιγκτον ότι θα τα διασφαλίσει! Ανέφερε πως «το κρίσιμο ερώτημα (...) είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις».

Με απύθμενο, δε, θράσος και υποκρισία, ζήτησε «αναστολή» ψήφισης της Συμφωνίας για τις βάσεις, την οποία προετοίμασε και επεξεργάστηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται ήδη σε ισχύ, με τις ΗΠΑ να αξιοποιούν πλήρως τις σχετικές «δυνατότητες», γιατί, όπως είπε, «χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο (σ.σ. για "προστασία" από τους "συμμάχους"), πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ζήτησα λοιπόν από τον πρωθυπουργό να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλιστεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Για τα εξοπλιστικά ανέφερε πως θα «στηρίξουμε» την «ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει. Περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των "F-35" σε σχέση με το κόστος».

Για τον εκλογικό νόμο εξέφρασε «την κάθετη διαφωνία» στην αλλαγή του, ενώ για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε ξανά «να επισπευσθεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής».

Ακολούθησε συνάντηση Μητσοτάκη - Γεννηματά, με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να δηλώνει κατόπιν ότι «είναι ώρα να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους», βάζοντας και εκείνη θέμα για την καταλληλότερη «τακτική» σε ό,τι αφορά τους στόχους της αστικής τάξης στους οποίους ταυτίζονται όλα τα αστικά κόμματα. Καθώς, άλλωστε, οι στόχοι αυτοί και η πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ δρομολογούν επικίνδυνες εξελίξεις και «διευθετήσεις» με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα στα Ελληνοτουρκικά, είπε ότι «ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Ο δρόμος για τη Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Να μην ξεχνά η κυβέρνηση ότι η εθνική ομοψυχία προϋποθέτει κοινωνική συνοχή και ενότητα», πρόσθεσε βάζοντας και εδώ θέμα το πώς θα στρατεύσουν το λαό στα τέτοια σχέδια του κεφαλαίου. Εξάλλου, σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση (με «αναλογικό μπόνους» για το πρώτο κόμμα, ελέω «κυβερνησιμότητας»), δήλωσε: «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε αργότερα με τον Κυρ. Βελόπουλο, ο οποίος στις δηλώσεις του κατόπιν έβαλε επίσης θέμα ανταλλαγμάτων για την ντόπια αστική τάξη, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη «διπλωματία των εξοπλισμών» και την ενδεχόμενη αγορά «F-35», ενώ πρότεινε η χώρα να στοιχηθεί σε περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα, λέγοντας ότι «η μονοπολική εξάρτηση είναι λάθος» και ότι εκτός από τις ΗΠΑ, υπάρχουν και οι Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Ινδία.

Τελευταία η συνάντηση με τον Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος στις δηλώσεις του κατόπιν χαρακτήρισε λάθος τη συνάντηση με Τραμπ στη «συγκεκριμένη συγκυρία», λόγω δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού. Οτι έγινε «χωρίς ατζέντα και πλαίσιο συζήτησης που η Ελλάδα να μπορεί να διεκδικήσει πράγματα ουσιαστικής σημασίας για τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή». Χαρακτήρισε βέβαια την «έλξη επενδυτών στις ΗΠΑ πολύ σημαντική», αλλά παρουσιάζοντας τον Τραμπ ως ...αντιπαθή προς την πλειοψηφία των Αμερικανών επενδυτών, εκτίμησε ότι «δεν βοηθά το σόου στο Λευκό Οίκο για να 'ρθουν». Εβαλε, ακόμα, θέμα για την κυβέρνηση, ότι λόγω αρνητικών δηλώσεων προηγουμένως του Τραμπ για την ΕΕ, «δεν μπορεί να δίνεις γην και ύδωρ ταυτόχρονα σε ΗΠΑ και ΕΕ», ενώ ζητώντας τον καθορισμό ΑΟΖ, εμμέσως πλην σαφώς τάχτηκε υπέρ των «διευθετήσεων» που δρομολογούνται στα Ελληνοτουρκικά, όχι όμως «για τα πετρέλαια της "ExxonMobil"», αλλά για τις «πράσινες» μπίζνες.

Με το πέρας των συναντήσεων, το γραφείο του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση ότι σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού «ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα». Γνωστοποίησε, ακόμα, ότι «στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Στο θέμα αυτό επέμεινε στην ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα».

Πατριδογνωμόνιο
Το λάδι και το σάλιο

Η χολιγουντιανή φαντασία έφτασε όντως στην ελληνική εξουσία. Είμαστε κυριολεκτικά πλέον μια start up αμερικανική βάση απ' άκρου εις άκρον και διαμορφώνουμε ταυτόχρονα καινούρια πρωτότυπα μικρά Χάρλεμ, όπως για παράδειγμα στην Αττική. Ποιος θ' ασχοληθεί σ' αυτό το διεθνές περιβάλλον με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο, όταν λόγου χάρη μια πληθυσμιακή, καθημαγμένη από τ' αριστερά και δεξιά μνημόνια, μάζα θα πλέει μεταξύ δύο καζίνων στην Αττική; Ενα στο νότο στο Ελληνικό, κι ένα στο Βορρά στο Μαρούσι, μετά την κάθοδο απ' τ' αγωνιστικά βουνά της Πάρνηθας ρουλετών και μαύρων τζακ στις πεδιάδες δυτικά της αποφραγμένης από συγκοινωνιακά άλατα Κηφισίας.

Εδώ θα παιχτούν όλα στ' αναπτυξιακά κορόνα - γράμματα. Το πιθανότερο είναι η Ουάσιγκτον να αναλάβει το νότο και οι Βρυξέλλες το βορρά, και μια ΝΑΤΟική αστυνομία, ίσως με συνοριοφύλακες frontex - βοηθούς, να διακινεί σαν τροχονόμος στο Χάρλεμ του '50 τα πλήθη απ' το ένα καζίνο στο άλλο.

Αλλά κι έξω απ' το αστικό κέντρο, με πακτωμένο το μισό πληθυσμό της χώρας, στη Ρόδο για παράδειγμα, η καινοτομία πάει σύννεφο. Εκεί που τώρα χτίζονται ξενοδοχεία δυναμικότητας τριών χιλιάδων κλινών συνολικά, σ' ένα νησί ήδη τουριστικά κορεσμένο, όπου το καλοκαίρι συνεπάγεται και πολύωρες διακοπές νερού και ρεύματος γι' αντιμετώπιση των αναγκών του τουρισμού, κάποιοι πανηγυρίζουν για την «προστασία» της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Ρόδου, από μερικά θηριώδη ελικόπτερα του αμερικάνικου στρατού, που στάθμευσαν εκεί προσωρινά, όπως τα κουνούπια στα ελώδη νερά μιας... λίμνης, που μπορεί και να λέγεται Μεσόγειος.

Αλλά και στον κάμπο το θεσσαλικό, με το ερημοποιημένο έδαφος και το αρδευτικό πρόβλημα επί δεκαετίες ανοιχτό, η καινοτομία πάει σύννεφο. Ιπτάμενα, μη επανδρωμένα αετόπουλα της Αμερικής θα εντοπίζουν εγκαίρως τα πτώματα των κατεστραμμένων αγροτικών οικογενειών και περιουσιών, για να τα προστατεύσουν απ' τις ύαινες που τα ίδια απειλούν να ξαμολήσουν μετά από επιμελείς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς εμπλοκής.

Και στο βορρά, όμως, στις παραλίες της Αλεξανδρούπολης και τις αμμούδες του Πόρτο Λάγος, τα ξεπερασμένα αντίσκηνα για rave πάρτι μαστουρωμένων χαρντροκάδων του προηγούμενου αιώνα, θα αντικατασταθούν από πλατφόρμες υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, και φρουρούς της επανάστασης της αμερικάνικης ιδιοκτησίας στην αιγαιοπελαγίτικη εκδοχή της βαλκανικής.

Ευαγγελιστές και ισλαμιστές ιεροκήρυκες είναι προφανές θα ανακαλύπτουν στην Ελλάδα την καινούρια χειραγωγική διανόηση του τρόμου, παράγοντας βιντεοεκπλήξεις στο Youtube - κάτι σαν τα κινέζικα πυροτεχνήματα - που θα σου δείχνουν πώς μπορείς μ' ένα κουμπί να κατευθύνεις ένα βλήμα στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου ή στην κρεβατοκάμαρα ενός υπογείου ή και στη στάνη ενός μαντριού, πιλοτάροντας από την πολυθρόνα μιας θέσης εργασίας, εγγυημένης από πολυεθνικό νταβατζή.

Η start up ανάπτυξη χουχουλιασμένη στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βοηθάει να ξεκαθαρίζει η ήρα απ' το στάρι, αφού οι γέροι που δεν προσαρμόζονται θα πεθαίνουν είτε απ' το κρύο είτε απ' τις αναθυμιάσεις και τη φωτιά αυτοσχέδιων θερμαντικών σωμάτων.

Τα δε παιδιά ωσαύτως θα κοκαλώνουν ή θα καίγονται και θα κηδεύονται με καλοπληρωμένες μοιρολογίστρες ΜΚΟ, που θα καταγράφουν τις οιμωγές σε σέλφι για το fake ξαναγράψιμο της fake ιστορίας.

Με βάση τις τελευταίες αναλύσεις ειδημόνων και αιδημόνως σιωπούντων, στις καινοτομίες θα συμπεριλαμβάνεται και η εξεύρεση τόπων ασφαλούς, για το κεφάλαιο, διαδήλωσης εργαζομένων που δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν. Πιθανόν ως κατάλληλες τοποθεσίες να θεωρηθούν η Γαυδοπούλα, τα Αντικύθηρα, οι Αντίπαξοι, ή κάτι ακριτικό παρεμφερές για να τονώνεται η τοπική αγορά και η επιδοτούμενη ακτοπλοΐα...

Ο λαός όταν φτάνει σε επιβιωτικά αδιέξοδα έχει δυο χαρακτηριστικές εκφράσεις: «Μου βγήκε το λάδι». «Δεν υπάρχει σάλιο». Το start up μέλλον κινείται κάπου ανάμεσα, μα την πίστη των διαβολικά καλών drones.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, είναι δεδομένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ

Σε σχόλιό του για την «Αμυντική Συμφωνία» Ελλάδας - ΗΠΑ και τις θέσεις των κομμάτων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η επίσπευση της κύρωσης της Στρατηγικής Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αποδεικνύει πως και αυτή η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην υλοποίηση των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή μας. Αλλά και η προσωρινή αναστολή, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να κρύψει ότι αυτή η Συμφωνία, με ευθύνη και των δύο, υλοποιείται ήδη και οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, που αποτελούν ορμητήρια πολέμου, λειτουργούν κανονικά.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, είναι δεδομένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, ότι μπορούν να υπάρξουν θετικές παρεμβάσεις των Αμερικανών, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν για κανένα θέμα, και πολύ περισσότερο για τη διασφάλιση της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μοναδική λύση είναι η ακύρωση της Συμφωνίας και το άμεσο κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ