ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 2020 - Κυριακή 12 Γενάρη 2020
Σελ. /40
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Οχι στη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο και μαγνήτη κινδύνων
  • Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα
  • Προετοιμάζεται το μεγάλο συλλαλητήριο τη μέρα που θα συζητηθεί στη Βουλή η κατάπτυστη Συμφωνία

«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»! Το σύνθημα αυτό ήχησε ξανά και ξανά την Παρασκευή το μεσημέρι μπροστά στη Βουλή και το υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια δυναμικής και μαχητικής αγωνιστικής συγκέντρωσης - κινητοποίησης που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις Βάσεις, την οποία συγκροτούν εργατικά σωματεία, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Φοιτητικοί Σύλλογοι, σωματεία αυτοαπασχολούμενων, η ΟΓΕ και φορείς του λαϊκού κινήματος.

Μια κινητοποίηση που, την ώρα που στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των αστικών κομμάτων αποτυπωνόταν η συναίνεσή τους στην εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, έστειλε το μήνυμα της λαϊκής επαγρύπνησης και της έντασης της αντιιμπεριαλιστικής δράσης και αποτέλεσε σημαντικό σταθμό, σε μια μεγάλη προσπάθεια που ξεδιπλώνεται παντού: Σε χώρους δουλειάς, στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές με ενημέρωση, συγκέντρωση υπογραφών, συσκέψεις, περιοδείες, με κάθε τρόπο. Σκοπός είναι η πλατιά ενημέρωση του λαού και η οργάνωση της πάλης ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία, που «έκλεισε» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έφερε στη Βουλή για ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ, μετατρέποντας τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, επομένως και σε στόχο για αντίποινα στο πλαίσιο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που «τρέχουν» και έχουν βάλει φωτιά στην ευρύτερη περιοχή.

Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να δεχτεί αντιπροσωπεία των διαδηλωτών
Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να δεχτεί αντιπροσωπεία των διαδηλωτών
Κορύφωση όλης αυτής της πολύμορφης δραστηριότητας θα είναι το συλλαλητήριο που ήδη έχει αποφασιστεί ότι θα γίνει τη μέρα συζήτησης και ψήφισης της Συμφωνίας στη Βουλή.

Το αγωνιστικό ραντεβού είχε καθοριστεί στο Σύνταγμα, όπου κατέφτασε πλήθος κόσμου, εργαζομένων, γυναικών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και νεολαίας, με τα μπλοκ των εργατικών σωματείων, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ να ξεχωρίζουν.

Η συγκέντρωση «άνοιξε» με ομιλία του Νίκου Παπαγεωργίου από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ, που κατήγγειλε ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με την προσυπογραφή και των άλλων αστικών κομμάτων «έχουν μετατρέψει τη χώρα σε δολοφονικό ορμητήριο και στόχο». Σημείωσε ότι κερδισμένοι από τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή «βγαίνουν όσοι μας ξεζουμίζουν σε καιρό ειρήνης, όσοι με ευκολία θα στείλουν εμάς και τα παιδιά μας να σφαχτούν με άλλους λαούς για τα κέρδη και τις μοιρασιές των μονοπωλίων». «Αυτό υπηρετεί - ανέφερε - και η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας και η μεγαλύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ».

Εκανε σαφές ότι «τα συνδικάτα και οι φορείς του λαϊκού κινήματος που είμαστε σήμερα εδώ θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας» για να δυναμώσει η λαϊκή πάλη για να ακυρωθεί η Συμφωνία, να κλείσουν οι βάσεις στην Ελλάδα, για καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, για να ξεσηκωθεί ο λαός και «να βάλει το δικό του στίγμα στις εξελίξεις το επόμενο διάστημα».

Ο Γρηγόρης Αναγνώστου εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ σημείωσε ότι «η ανταπόκριση δεκάδων χιλιάδων λαού στο κείμενο συλλογής υπογραφών της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία, η μαζική συμμετοχή» στη μέχρι τώρα αγωνιστική δράση που εκτυλίσσεται, «δείχνουν την αντίθεση, την καταδίκη του λαού μας σε αυτήν τη συμφωνία και στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Αντίθεση που είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα μπροστά στις εξελίξεις».

Ο Θανάσης Θεοδωρόπουλος από το ΜΑΣ μετέφερε στους συγκεντρωμένους ότι την ίδια στιγμή φουντώνουν οι συζητήσεις ανάμεσα στους φοιτητές στα αμφιθέατρα, ενάντια στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και πως παίρνονται διαδοχικές αποφάσεις από τους φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στη Συμφωνία και για συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Παίρνοντας το λόγο, η πρόεδρος της ΟΓΕ Χριστίνα Σκαλούμπακα επισήμανε ότι «οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου δεν έχουμε κανένα συμφέρον από τους πολέμους που σχεδιάζουν τα μονοπώλια και υλοποιούν οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν. Παλεύουμε για να μην αφήσουμε να χυθεί το αίμα μας και το αίμα των παιδιών μας για τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου τμήματος των βιομηχάνων, των εφοπλιστών ή των τραπεζιτών του ενός ή του άλλου κράτους».

«Η υπεράσπιση της πατρίδας για την ΟΓΕ, τόνισε, δεν είναι μόνο η υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, που είναι αδιαμφισβήτητη για μας. Συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για τον απεγκλωβισμό από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Απευθυνόμαστε στις γυναίκες και ιδιαίτερα στις μανάδες που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις. Σήμερα δεν έχουμε άλλο δρόμο, παρά να δυναμώσουμε την πάλη μας, να κηρύξουμε τον δικό μας πόλεμο σε αυτούς που φέρνουν την εκμετάλλευση, την καταπίεση, τον πόλεμο και την προσφυγιά. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος για να ζήσουν τα παιδιά μας τη ζωή που τους αξίζει».

Να σημειωθεί η προκλητική ενέργεια της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, που ενώ είχε ενημερωθεί για την κινητοποίηση, με διάφορα προσχήματα αρνήθηκε να δεχτεί την αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων και να παραλάβει το ψήφισμα διαμαρτυρίας. «Η απάντηση θα δοθεί με το μαζικό συλλαλητήριο» τη μέρα συζήτησης της Συμφωνίας στη Βουλή, αναφέρθηκε από τον Ν. Παπαγεωργίου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Παπαναστάσης και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Λουίζα Ράζου, Γιάννη Πρωτούλη και Θοδωρή Χιώνη.

Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνουν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), το ΠΑΜΕ και οι Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 11 Γενάρη, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Με ανακοίνωσή τους καλούν όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους φορείς της πόλης να συμμετάσχουν μαζικά και να στείλουν πανίσχυρο μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην πολιτική που εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενίσχυσης της πάλης για αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενάντια στο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τον πόλεμο και την προσφυγιά. Σε συμμετοχή καλούν με ανακοινώσεις τους και οι Α' και Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Σε Πάτρα, Χανιά και Λάρισα

Επίσης το Σάββατο 11 Γενάρη, οι Επιτροπές Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία καλούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας - πικετοφορίες:

-- Στην Πάτρα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου.

-- Στα Χανιά, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Θυμίζουμε πως κάλεσμα για μαζικό συλλαλητήριο στη Λάρισα και στον Βόλο τη μέρα της ψήφισης της Συμφωνίας στην Ολομέλεια της Βουλής έχουν απευθύνει και οι Επιτροπές Αγώνα Λάρισας και Μαγνησίας ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξορμήσεις σε όλη τη χώρα για τις επικίνδυνες εξελίξεις

Με τις σχετικές ανακοινώσεις του Κόμματος, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν εξορμήσεις σε γειτονιές, χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, ενημερώνοντας το λαό για τις επικίνδυνες εξελίξεις, την εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, καλώντας τον να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή, ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Στην Αττική, μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Δευτέρα 13/1:

-- Στις 10.30 π.μ. στις υπηρεσίες του δήμου Αχαρνών, με τον Γιώργο Τάτση, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 10 π.μ. στους επαγγελματίες των Ανω Λιοσίων, με τον Γιώργο Μπαγιαρτάκη, μέλος της ΕΟΕ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7 π.μ. στο εργοτάξιο του δήμου Ελευσίνας, με τον Κώστα Κώνστα, στέλεχος του Κόμματος και δημοτικό σύμβουλο Ελευσίνας.

Τρίτη 14/1:

-- Στις 8 π.μ. στο δημαρχείο Ελευσίνας με τον Κ. Κώνστα.

-- Στις 5 μ.μ., στους επαγγελματίες της Ελευσίνας με τον Γ. Τάτση.

Πέμπτη 16/1:

-- Στις 7.30 π.μ., στους εργαζόμενους του δήμου Φυλής, με τον Γ. Μπαγιαρτάκη.

Στην Κατερίνη, το Σάββατο 11 Γενάρη, στις 11 π.μ., η ΤΟ Πιερίας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει μαζική εξόρμηση στον πεζόδρομο, στο ύψος του 4ου Δημοτικού, προκειμένου να ενημερώσει και να συζητήσει για την ανάγκη καταδίκης της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ