ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ
Καβγάδες και σκανδαλολογία για να κρύψουν ότι ταυτίζονται στο «διά ταύτα»

Τις συγκλίσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ πάνω στα ουσιαστικά θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη και το ρόλο της στο πλαίσιο του αστικού συστήματος ανέδειξε με τη δευτερολογία του ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, κατά τη χτεσινή δεύτερη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης, για τα τελευταία άρθρα του Συντάγματος, όπως αυτά που αφορούν τη Δικαιοσύνη.

Οπως σχολίασε, «αυτές τις γενικότερες και ειδικότερες» συγκλίσεις τους είναι που προσπαθούν να καλύψουν με τη σκανδαλολογία και τον καβγά για την υπόθεση «Novartis», ενώ τόνισε ότι το κάθε κόμμα καθορίζει τη στάση του απέναντι στη Δικαιοσύνη ανάλογα «με το τι το συμφέρει κομματικά - πολιτικά κάθε φορά», αν είναι στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση.

Εφερε ως παράδειγμα τον τραγέλαφο με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση «Novartis», τους οποίους ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει «ήρωες» από το βήμα της Βουλής πριν από ένα χρόνο, ενώ μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι ίδιοι άνθρωποι έγιναν για τον μεν ΣΥΡΙΖΑ αποδιοπομπαίοι τράγοι, η δε ΝΔ - η οποία στην αρχή τους αφόριζε - τώρα υιοθετεί τα όσα λένε και καταγγέλλουν.

Το ΚΚΕ, τόνισε, από την αρχή υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι «θα έπρεπε οι όποιες καταγγελίες να είναι επώνυμες και όχι από ανώνυμους μάρτυρες», τοποθετούμενο από τη σκοπιά της συνολικής καταδίκης αυτού του απαράδεκτου θεσμού, «που αξιοποιείται ή μπορεί να αξιοποιηθεί σε βάρος ανθρώπων χωρίς τον παραμικρό ουσιαστικό έλεγχο για τι λένε και τι δε λένε» και ο οποίος εισήχθη στο ελληνικό Ποινικό Δίκαιο από το 2001, με τον νόμο 2928 - τον γνωστό ως «τρομονόμο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, θύμισε ο Γ. Γκιόκας, ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει τον «τρομονόμο». Τώρα όμως ως κυβέρνηση τον έχει αποδεχτεί και τον επικαλείται, όπως και συνολικά το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και τη νομοθεσία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το ίδιο συμβαίνει με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο θέμα της εκλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων. Πριν από μερικά χρόνια υποστήριζε την αλλαγή του σημερινού καθεστώτος διορισμού τους από την εκάστοτε κυβέρνηση, τώρα το θεωρεί ...«ανώριμο», και μάλιστα παρά το γεγονός ότι το 60% των δικαστικών στη σχετική ψηφοφορία της Ενωσης Δικαστικών και Εισαγγελέων ζήτησαν να αλλάξει το σημερινό καθεστώς, «ανεξάρτητα αν συμφωνούμε 100% με αυτό που πρότεινε» η Ενωση.

Συμφωνούν πλήρως με τον εργασιακό μεσαίωνα

Ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των αστικών κομμάτων απέναντι στη Δικαιοσύνη και τα περί «νομιμότητας» που αναμασούν ο Γ. Γκιόκας έφερε την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που χαρακτηρίζει συνταγματική την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τους εργαζόμενους - «αυτόν τον κοινωνικό μεσαίωνα», τόνισε - ανοίγοντας το δρόμο «για γενίκευση αυτού του απαράδεκτου μέτρου» και μάλιστα «αλλάζοντας προηγούμενη δική του απόφαση, που είχε χαρακτηρίσει το μέτρο αυτό αντισυνταγματικό». «Το 2017 αντισυνταγματική η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στην απόφαση του ΣτΕ, συνταγματική τώρα. Ετσι μεταλλάσσεται και η νομιμότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στην απόφαση αυτή το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε ήταν το ΚΚΕ. Οπως ξεκαθάρισε, «εμείς δεν θεωρούμε μεμπτή την κριτική στις δικαστικές αποφάσεις. Ομως το πού επιλέγει να κάνει ο καθένας κριτική και πού όχι, έχει μία πολιτική σημασία».

Τα κατά τ' άλλα λαλίστατα στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλαν άχνα για τα παραπάνω, «γιατί πολύ απλά εδώ συμφωνείτε. Χέρι - χέρι έχετε συνδιαμορφώσει όλα αυτά τα χρόνια αυτήν τη βαρβαρότητα για τους εργαζόμενους, και γι' αυτόν το λόγο τέτοιες δικαστικές αποφάσεις, που νομιμοποιούν την πολιτική σας και των προηγούμενων και των σημερινών, μένουν στο απυρόβλητο. Αυτή είναι η στάση σας απέναντι στη Δικαιοσύνη, στις αποφάσεις κ.ο.κ.».

Ειδική αναφορά έκανε και για την αντιπαράθεση στο άρθρο 110 του Συντάγματος, για το κατά πόσο η απόφαση της προτείνουσας Βουλής θα πρέπει να δεσμεύει ή όχι την αναθεωρητική Βουλή, για το οποίο ωστόσο η συζήτηση είναι περισσότερο θεωρητική, αφού δεν έχει κατατεθεί και καμία συγκεκριμένη πρόταση αναθεώρησης. Οπως σημείωσε, και σε αυτό το θέμα ο καθένας τοποθετείται ανάλογα με το αν είναι στη κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση: «Το μεν κυβερνητικό κόμμα θέλει να υπάρχει αυτή η δέσμευση για την επόμενη αναθεωρητική Βουλή, το δε κόμμα που είναι στην αντιπολίτευση θέλει να υπάρχει ελευθερία δράσης, γι' αυτό και υπάρχουν αντιφάσεις στις τοποθετήσεις και του ενός και του άλλου» όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Το ΚΚΕ, τόνισε ο Γ. Γκιόκας, δεν θεωρεί ότι «πρέπει να συγκεντρώνεται ο αριθμός των 180 βουλευτών, ακόμα και σε άρθρα όπου μπορεί και να συμφωνούσαμε», γιατί δεν έχει «καμία απολύτως εμπιστοσύνη σε οποιαδήποτε επόμενη πιθανή κυβέρνηση - κοινοβουλευτική πλειοψηφία», η οποία θα «έχει λυμένα τα χέρια της, να έχει λευκή επιταγή για να μπορέσει να ψηφίσει ό,τι νομίζει». Ανάλογη ήταν η θέση και του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση, ενώ τώρα εμφανίζει αντιφάσεις. Και αυτό το άρθρο, πρόσθεσε, «δείχνει την ευρυχωρία του αστικού Συντάγματος».

ΚΚΕ
Ερώτηση για το αντικομμουνιστικό «Βλαχογιάννειο Μουσείο» στη Βέροια

Από τα εκθέματα
Από τα εκθέματα
Ερώτηση σχετικά με το αντικομμουνιστικό «Βλαχογιάννειο Μουσείο» στη Βέροια κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Το "Βλαχογιάννειο", που ανήκει στην Ι. Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, εγκαινιάστηκε στις 16.10.2012, με σκοπό να αναδείξει την "εθνική δράση των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας" και το διατηρητέο κτίριό του είναι δωρεά της οικογένειας Βλαχογιάννη.

Αρχικά λειτούργησε ως Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας και Τέχνης, φιλοξενώντας εκθέματα από την πλούσια ιστορική συλλογή της Ιεράς Μητρόπολης όπως βυζαντινές εικόνες, κειμήλια και άμφια.

Σήμερα, στο "μουσείο", μεταξύ άλλων εκθεμάτων, περιέχεται και η ιδιωτική συλλογή του Κανέλλου Ντόντου, που εξυμνεί με μισαλλόδοξα και αντικομμουνιστικά κείμενα ως "ήρωες" γνωστούς βασανιστές της Μακρονήσου και της χούντας. Ανάμεσά τους ο Γεώργιος Ντουζέπης - δεξί χέρι του αρχιπραξικοπηματία ταξίαρχου Δημ. Ιωαννίδη στο ΑΕΤΟ και το ΕΣΑ Γυναικών Μακρονήσου - και ο συνταγματάρχης Ξενοφών Τζαβάρας, διευθυντής της Αστυνομίας Προαστίων Πρωτευούσης την περίοδο της χούντας, που συμμετείχε στα βασανιστήρια και των μελών της "Δημοκρατικής Αμυνας". Επίσης, στα εκθέματα περιλαμβάνονται βιβλία και αφίσες για το "παιδομάζωμα των συμμοριτών" και τις προσπάθειες της Φρειδερίκης και του Εθνικού Στρατού να "σώσουν" τα Ελληνόπουλα της Βόρειας Ελλάδας από τα ...νύχια των κομμουνιστών. Αλλά και μετάλλια "ανδραγαθίας" και φωτογραφίες χωροφυλάκων, που συμμετείχαν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των κομμουνιστών την περίοδο του Εμφυλίου. Ακόμα, εκτίθενται το βιβλίο του Κ. Πλεύρη "Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Αριστερά" και άλλα τέτοια "ιστορικά ντοκουμέντα".

Σ' αυτό το "μουσείο" πραγματοποιούνταν οργανωμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών όλων των βαθμίδων μέχρι και τον Ιούνη 2018, ενώ προβαλλόταν και από την επίσημη σελίδα τουρισμού του δήμου Βέροιας.

Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τον "Σύνδεσμο Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974" αλλά και από την "Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών" Ημαθίας, σχετικά με το περιεχόμενο των εκθεμάτων του, η Ι.Μ. με επιστολή της (19/9) ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του "μουσείου" τονίζοντας ότι "...σταθερός στόχος της Ιεράς Μητροπόλεως είναι το Βλαχογιάννειο Μουσείο Βέροιας να λειτουργεί πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας, να εκπληρώνει τον επιστημονικό και παιδαγωγικό του ρόλο και να μην χρησιμοποιείται σε καμιά περίπτωση για πολιτική εκμετάλλευση".

Η Ι.Μ. επανερχόμενη, ανακοίνωσε μέσω συνέντευξης Τύπου, στις 10 Δεκέμβρη 2018, ότι "Το Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Βέροιας άνοιξε ξανά τις πύλες του και είναι στη διάθεση του κοινού", χωρίς καμία αλλαγή στο περιεχόμενο των εκθεμάτων του.

Επιχειρείται κάτω από τον τίτλο "Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα", το οποίο επισκέπτονται οργανωμένα και μαθητές των σχολείων της περιοχής, να δηλητηριαστεί η νέα γενιά, να νομιμοποιηθεί η δράση των ταγματασφαλιτών, των δοσίλογων, των ταγμάτων ασφαλείας, να οργανωθεί η ιστορική παραπλάνηση για να ξαναγραφεί η Ιστορία στα μέτρα του συστήματος, να αποκρυφτεί και ταυτόχρονα να συκοφαντηθεί η προσφορά του ΚΚΕ ως κύριου αιμοδότη, οργανωτή και καθοδηγητή του αγώνα του λαού κατά του φασισμού - ναζισμού.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

-- Για ποιους λόγους επιτρέπεται η λειτουργία ενός μουσείου που, περιφρονώντας τον νόμο 1863/18.09.1989, ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1944 - 1949, προβάλλει στα εκθέματά του ως "εθνικούς ήρωες" βασανιστές, εξυβρίζοντας ταυτόχρονα με γκεμπελικής κοπής χυδαία κείμενα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ως "συνεργάτες της Γκεστάπο, ξενοκίνητους συμμορίτες, συμμορίτες υπό την ηγεσία του Καπετάν Γιώτη (Χαρίλαου Φλωράκη), ανθέλληνες και προδότες", κ.ά.

-- Πώς επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις - ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο με κείμενα και φωτογραφίες που είναι αναρτημένα σε ιστοσελίδες αντισημιτικών - νεοναζιστικών οργανώσεων;

-- Πώς επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις - ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο όπου εκθειάζεται ο εγκλεισμός παιδιών στις "παιδουπόλεις της Φρειδερίκης";

-- Πώς επιτρέπουν οι αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές τις ομαδικές επισκέψεις - ξεναγήσεις σχολείων σε ένα μουσείο - μνημείο μισαλλοδοξίας, κακοποίησης της ιστορικής αλήθειας και αντιδημοκρατικής διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς;».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Θέλει ισχυρή πλειοψηφία για νέα αντιλαϊκά μέτρα

«Απόλυτη προτεραιότητα» της ΝΔ χαρακτήρισε τη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε με το ΔΣ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, διαβεβαιώνοντας ότι θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λαό - για να αποκαταστήσει «την αξιοπιστία της Ελλάδας και να ανακτηθεί η πιστοληπτική της ικανότητα και η συστηματική και ασφαλής πρόσβασή της στις αγορές».

Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι «για μια δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας (...) χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα προτάξει τις μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τη μείωση των φόρων και το συμμάζεμα του κράτους, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία», μια κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή, ικανή να περάσει σειρά νέων αντιλαϊκών μέτρων, προσπαθώντας να πείσει ότι το κόμμα του μπορεί να φέρει σε πέρας την αποστολή αυτή για το κεφάλαιο αποτελεσματικότερα από τη σημερινή κυβέρνηση.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μίλησε για «ανάγκη σημαντικής μείωσής τους», προσθέτοντας ότι χρειάζονται «άμεσες δράσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, λαμβάνοντας παράλληλα συγκεκριμένα μέτρα για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org