ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Παρέμβαση για τα προβλήματα θέρμανσης μαθητών και φοιτητών

Τα προβλήματα θέρμανσης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στις Εστίες της Ξάνθης, της Κομοτηνής και της Καβάλας, αλλά και όσοι νοικιάζουν σπίτια και στερούνται το επίδομα θέρμανσης, αναδεικνύει η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ.

Οπως αναφέρει, «στις Εστίες της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Καβάλας δεν λειτουργεί όλες τις ώρες επαρκώς η κεντρική θέρμανση, ενώ σε αρκετά δωμάτια υπάρχουν χαλασμένα σώματα, με αποτέλεσμα οι οικότροφοι να αξιοποιούν ό,τι θερμαντικό μέσο διαθέτουν. Σε πολλά δωμάτια μάλιστα δεν υπάρχει καν ζεστό νερό! Παρά τις κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων το προηγούμενο διάστημα, τα προβλήματα παραμένουν, με την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να θεωρούν τις ανάγκες των φοιτητών "περιττό κόστος".

Εκατοντάδες φοιτητές που αναγκάζονται να νοικιάζουν σπίτι για να σπουδάσουν δεν δικαιούνται ούτε το σημερινό πενιχρό επίδομα θέρμανσης (!), αφού θεωρούνται "προστατευόμενα μέλη" των οικογενειών τους», προσθέτει ακόμα η Οργάνωση, που απαιτεί άμεσα μέτρα στήριξης των λαϊκών οικογενειών και της νεολαίας: Εξασφάλιση επαρκούς θέρμανσης σε όλα τα σχολεία, πανεπιστήμια, ΤΕΙ και φοιτητικές Εστίες, εξασφάλιση ζεστού νερού σε όλες τις Εστίες, χορήγηση έκτακτου επιδόματος θέρμανσης σε φοιτητές που νοικιάζουν δωμάτια.

Επίσης, την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο 5ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης λόγω κακοκαιρίας καταγγέλλει η Τομεακή Οργάνωση Κεντροανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ, που σχολιάζει σχετικά: «Η πρώτη σχολική μέρα του 2019 για τους μαθητές του 5ου ΓΕΛ ξεκίνησε όπως τελείωσε το 2018. Καλούνται για ακόμη μία χρονιά να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, αντί σε σχολικό κτίριο. Οταν η διευθύντρια λέει στους μαθητές να μπουν στην αίθουσα για να τους "ζεστάνει" το μάθημα, αντί να τους ζεσταίνει η θέρμανση, που θα έπρεπε να υπάρχει, αποδεικνύεται τι εννοούν κυβέρνηση, υπουργείο και διευθυντές όταν μας μιλάνε για κανονικότητα στα σχολεία». Η ΚΝΕ απαιτεί μεταξύ άλλων: «Να δοθούν αναξιοποίητα κτίρια του δήμου ή της Περιφέρειας προσωρινά μέχρι να φτιαχτεί νέο σχολικό κτίριο με σύγχρονες υποδομές, κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση, αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε όλα τα σχολεία».

Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκη με ευθύνη του δήμου κλήθηκαν τα σχολεία να λειτουργήσουν την περασμένη Τρίτη σε επικίνδυνες συνθήκες με παγωμένους δρόμους και προαύλια, ενώ όπως έγινε γνωστό, ένας 14χρονος μαθητής γλίστρησε σε σχολική αυλή (6ο Γυμνάσιο Ευόσμου), έσπασε το πόδι του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να χειρουργηθεί.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Με «μέντορα» το ΝΑΤΟ

Ταυτόχρονα με τις διεργασίες στα κοινοβούλια Σκοπίων και Αθήνας, για να προχωρήσει η ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, το ΝΑΤΟ «τρέχει» διαδικασίες και σε στρατιωτικό επίπεδο, ώστε να προσαρμόσει στις στοχεύσεις του τα πρότυπα λειτουργίας και τα προτάγματα του στρατού της γείτονος, αναθέτοντάς του μάλιστα και φορτίο συγκεκριμένων αποστολών στον καταμερισμό ρόλων εντός του ευρωατλαντικού άξονα. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 10 - 14 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια το λεγόμενο «2ο εργαστήρι σχεδιασμού περιφερειακής συλλογικής εκπαίδευσης» (2nd Regional Collective Training Event Planning Workshop), σε υποστήριξη της «Περιφερειακής Ασκησης 2019» (Regional Exercise - REGEX 19). Οι REGEX προβάλλονται από το ΝΑΤΟ ως «ευκαιρίες» που δίνει στα κράτη - «εταίρους» του να «μάθουν» πώς να σχεδιάζουν μια στρατιωτική άσκηση από την αρχή μέχρι το τέλος, με στόχο να στοιχηθούν σε αυτά που ζητά το ΝΑΤΟ από τις Ενοπλες Δυνάμεις των κρατών - μελών και των «εταίρων» του.

* * *

Οι «εταίροι» αυτοί προέρχονται από διάφορα σχήματα που έχει «χτίσει» όλα αυτά τα χρόνια το ΝΑΤΟ, για να διευρύνει την επιρροή του σε μια σειρά ζώνες όπου συγκρούεται με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη. Τέτοιο είναι για παράδειγμα το πρόγραμμα με τον ευφημιστικό τίτλο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» («Partnership for Peace»), όπου μετέχουν ήδη από τη δεκαετία του 1990 πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, το 1995 εντάχθηκε η ΠΓΔΜ, ενώ από το 2006 μπήκαν και η Σερβία και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη. 'Η ο λεγόμενος «Μεσογειακός Διάλογος» («Mediterranean Dialogue»), όπου συμμετέχουν η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ιορδανία, χώρες με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση οικοδομεί πρόσθετα σχήματα συνεργασίας, πάντα με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η ΠΓΔΜ ανέλαβε ρόλο ηγέτιδας χώρας για τη REGEX 19, διαδεχόμενη σε αυτήν τη θέση τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (REGEX 16), την Ιορδανία (REGEX 17), και τη Σερβία (REGEX 18). Στα διαδικαστικά που αφορούν το «εργαστήρι» στην ΠΓΔΜ, ένα κλιμάκιο στελεχών από τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Νάπολη μετέβη στα Σκόπια για να λειτουργήσει ως «μέντορας» - όπως λέγεται από πλευράς των ΝΑΤΟικών - σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, αποτελούμενο από 34 στρατιωτικά στελέχη 15 κρατών - «εταίρων» του ΝΑΤΟ και της Αφρικανικής Ενωσης («African Union»), καθώς και από 18 στρατιωτικά στελέχη της ΠΓΔΜ.

* * *

Ταυτόχρονα, η ΠΓΔΜ δείχνει καθ' όλα πρόθυμη να βάλει πλάτη σε μια σειρά επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, που καλύπτουν όλο τον άξονα από την Αδριατική και τη Δυτικοβαλκανική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο. Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάη φιλοξενήθηκε από το ΓΕΕΘΑ της ΠΓΔΜ «εργαστήρι» προετοιμασίας της άσκησης LOGDEV-19 («Logistics Development»), που θα γίνει στη Γεωργία. Η LOGDEV-19 θα έρθει να «κολλήσει» πάνω στη μεγάλη άσκηση Γεωργίας - ΝΑΤΟ «NATO-Geo Ex 2019», που θα γίνει για 2η φορά στη χώρα μετά το 2016, κάτι που υποδηλώνει «επέκταση της συνεργασίας ΝΑΤΟ - Γεωργίας το 2019», καθώς το Μάρτη αναμένεται να επισκεφτεί την Τιφλίδα και ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ. Το συγκεκριμένο «εργαστήρι» στα Σκόπια, όπου μετείχαν και στελέχη από Αλβανία και Μαυροβούνιο, έγινε «με την υποστήριξη ομάδας στελεχών από τις ΗΠΑ», όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ της ΠΓΔΜ, ενώ για μπούσουλά τους είχαν το ΝΑΤΟικό Σύστημα Ανάπτυξης και Κίνησης («NATO Allied Deployment and Movement System - ADAMS»). Σημειωτέον, ακολούθησε ανάλογο «σεμινάριο», προπαρασκευαστικό της άσκησης LOGDEV-19, στην ίδια τη Γεωργία, με εκπαιδευτές στελέχη της διοίκησης των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη (US European Command), ενώ συμμετείχαν και στρατιωτικά στελέχη της ΠΓΔΜ.

* * *

Την ίδια ώρα, πολλά ακούγονται γύρω από την παραπέρα αξιοποίηση περιοχών και υποδομών της ΠΓΔΜ από τη λυκοσυμμαχία, όπως στο Κρίβολακ (βορειοδυτικά της Γευγελής), όπου «φιλοξενείται» η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των Ενόπλων Δυνάμεων της ΠΓΔΜ και το μεγαλύτερο πεδίο ασκήσεων στη Βαλκανική (η έκτασή του υπολογίζεται σε 22.546 εκτάρια). Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί το έχουν αξιοποιήσει ήδη, όταν το 2015 έγινε εκεί πολυεθνική εκπαίδευση με συμμετοχή στρατιωτών από ΠΓΔΜ, ΗΠΑ, Βρετανία, Κόσσοβο, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία, Πολωνία, Τουρκία και Βουλγαρία. Οι συνεκπαιδεύσεις συνεχίστηκαν και το διάστημα 1 - 20 Αυγούστου πέρυσι. 120 στελέχη του αμερικανικού στρατού συνεκπαιδεύτηκαν στο Κρίβολακ, με συμμετοχή και επιθετικών ελικοπτέρων τύπου «Black Hawk», με δυνάμεις της ΠΓΔΜ. Από σκοπιανής πλευράς διαχεόταν τότε η ετοιμότητα του στρατού της χώρας να φιλοξενήσει ακόμα μεγαλύτερες ασκήσεις και το Κρίβολακ να παίξει ρόλο περιφερειακού πεδίου ασκήσεων και εκπαίδευσης. Επίσης, προανήγγειλαν ότι μέσα στο 2019 θα φιλοξενήσουν τον πυρήνα της άσκησης Αμερικανών στρατιωτών, που θα απλωθεί συνολικά σε έξι χώρες. Αμερικανοί, από την πλευρά τους, έλεγαν ότι το Κρίβολακ είναι ένα «ακατέργαστο διαμάντι», αλλά με εκσυγχρονισμό και υποδομές μπορεί να «αναπτυχθεί» περαιτέρω με βάση τα ΝΑΤΟικά δεδομένα.

* * *

Είναι φανερό ότι η ευρωατλαντική ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ προχωρά σε όλα τα επίπεδα και θα επιταχυνθεί με την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, που συντάχθηκε γι' αυτόν ακριβώς το λόγο. Το ομολόγησε άλλωστε και ο ίδιος ο Ζάεφ σε πρόσφατη συνέντευξή του, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε «υπερήφανος» για τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, με τη σημαία του ΝΑΤΟ, σε Αφγανιστάν και Ιράκ, από τη δεκαετία του 1990. Και μόνο το γεγονός ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αναβαθμίζει τη στρατιωτική παρουσία της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στην περιοχή, στον ανταγωνισμό της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κυρίως με τη Ρωσία, πρέπει να κάνει τους λαούς σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ να «κουμπώνονται» και να ανησυχούν, κόντρα στο πανηγυρικό κλίμα και τον εφησυχασμό που καλλιεργούν οι κυβερνήσεις στις δύο χώρες, ότι η συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «θα φέρει περισσότερη ειρήνη στα ταραγμένα Βαλκάνια» και «περισσότερες εγγυήσεις για ειρήνη»...


Θ. Μπ.


Σχολεία χωρίς θέρμανση σε Ρόδο και Ταύρο

Στην «κατάψυξη» κάνουν μάθημα οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ρόδου. Επισημαίνει το Μαθητικό Συμβούλιο του σχολείου σε σχετική αναφορά του: «Εκτός από τις περιπτώσεις εισροής υδάτων από τις βροχές στις αίθουσες (Εργαστήριο Μηχανολογίας, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων), έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε και τη μη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης μέσα στο χειμώνα!». Οι μαθητές τονίζουν ότι κάνουν μάθημα το βράδυ οπότε το ψύχος και η υγρασία είναι πιο έντονα σε σχέση με το πρωί, σημειώνοντας: «Η δημοτική αρχή Ρόδου και οι αρμόδιες υπηρεσίες της είναι από τα τέλη του Οκτώβρη ενήμερες για τα προβλήματα του σχολικού μας συγκροτήματος, ιδίως για την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα κεντρικής θέρμανσης. Οι σωληνώσεις έχουν σαπίσει, με αποτέλεσμα σχεδόν τα 2/3 του σχολικού συγκροτήματος να μην έχουν καθόλου θέρμανση, ενώ στο υπόλοιπο 1/3 παρά τα μπαλώματα που έχουν πραγματοποιηθεί από τότε (επίσκεψη), εμφανίζουν συνεχώς νέα προβλήματα (...) Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στην τελευταία προσπάθεια αποκατάστασης λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης έσπασε το δοχείο διαστολής, με αποτέλεσμα να αναμένουμε ακόμη την αποκατάσταση αυτής της βλάβης».

Οι μαθητές υπογραμμίζουν τις ευθύνες της δημοτικής αρχής και απαιτούν, μεταξύ άλλων, «άμεσα να στείλει τα συνεργεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων και Υποδομών ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης, είτε να τοποθετήσουν άλλες μορφές θέρμανσης - κλιματισμού (air- condition) σε αίθουσες και εργαστήρια».

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ταύρου, το οποίο, όπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) στην Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας, για άλλη μια χρονιά «βρέθηκε ανοχύρωτο μπροστά στο σφοδρό ψύχος. Το πρόβλημα με τη θέρμανση του σχολείου είναι χρόνιο, καθώς οι σωληνώσεις είναι χαλασμένες, τα δε κλιματιστικά που είχαν τοποθετηθεί στις αίθουσες - όσα λειτουργούν - αδυνατούν να θερμάνουν τον χώρο, ιδιαίτερα τις μέρες με παγωνιά». Απαιτεί δε άμεση επίλυση του προβλήματος.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org