ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Ατέλειωτα τα προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

INTIME NEWS

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παραμένουν τα προβλήματα στη Μακεδονία από την κακοκαιρία, με την κυκλοφορία να αποκαθίσταται αργά στο οδικό δίκτυο των νομών και τα σχολεία να συνεχίζουν να μη λειτουργούν σε πολλές περιοχές. Ο δήμος Θεσσαλονίκης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να υπάρξει άμεση διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό. Χτες ανακοινώθηκε η συνέχιση και σήμερα Παρασκευή της διακοπής των μαθημάτων σε όλα τα σχολεία της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης με ανακοίνωσή του καλεί τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στα συναφή επαγγέλματα να απαιτήσουν - εφόσον δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες (παγετός, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια κ.λπ.) - να σταματήσουν οικοδομικές εργασίες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Να μην υποκύψουν σε πιέσεις των μεγαλοκατασκευαστικών εταιρειών, που το μόνο που επιδιώκουν είναι περισσότερα κέρδη.

Κοινή δήλωση υποψήφιων δημάρχων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στη Δυτική Μακεδονία, με κοινή τους δήλωση, καλούν άμεσα κυβέρνηση, Περιφέρεια και δημοτικές αρχές να φροντίσουν:

-- Να εξασφαλιστεί με όλα τα μέσα ο καθαρισμός των δρόμων και να εξασφαλιστεί πρωτίστως η ασφαλής πρόσβαση στα νοσοκομεία σε ασθενείς και εργαζόμενους σ' αυτά, με την κινητοποίηση κρατικών μέσων (π.χ. μέσω τηλεφωνικού αριθμού έκτακτης ανάγκης). Να ληφθούν μέτρα για τα χωριά που αντιμετωπίζουν κίνδυνο αποκλεισμού στις περιφερειακές ενότητες της περιοχής. Να ληφθούν μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής.

-- Να εξασφαλιστούν η θέρμανση σε όλα τα σχολικά κτίρια της Περιφέρειας και η ασφαλής μεταφορά των μαθητών σε αυτά, όταν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.

-- Το υπουργείο Εργασίας να ανακοινώσει άμεσα ότι οι εργαζόμενοι που αργούν ή δεν μπορούν να φτάσουν στη δουλειά τους, λόγω καιρικών συνθηκών, μπορούν νόμιμα και χωρίς καμία επίπτωση από τους εργοδότες να λείψουν από αυτή, χωρίς να θεωρηθεί άδεια. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας να ελέγχουν άμεσα σχετικές καταγγελίες από εργαζόμενους.

-- Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων της Περιφέρειας και των δήμων που έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο αποχιονισμού, με την παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας, όπως τα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας, από την καταπόνηση, προστασία από την εντατικοποίηση κ.λπ.

-- Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα θέρμανσης της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και των φτωχών αγροτών.

-- Την κατάργηση του σημερινού αφορολόγητου καθεστώτος για τα εφοπλιστικά καύσιμα και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Παρέμβαση με αφορμή το θάνατο μετανάστη

«Είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα να υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που προσπαθούν να ζεσταθούν με μεθόδους του προηγούμενου αιώνα», σημειώνει μεταξύ άλλων σε χτεσινή δήλωσή του ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α. και υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή το θάνατο μετανάστη στη Ρόδο από αναθυμιάσεις μαγκαλιού.

Υπογραμμίζει παράλληλα τις ευθύνες της κυβέρνησης, που είναι μεγάλες, «γιατί σε πολλά λαϊκά νοικοκυριά με ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, έχουν κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα. Γιατί το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πανάκριβο. Γιατί ο λαός ξεπαγιάζει από το κρύο, πνίγεται στις νεροποντές, καίγεται στις πυρκαγιές, κινδυνεύει σε περίπτωση σεισμού. Και αυτά συμβαίνουν και στα νησιά του Αιγαίου με τον υψηλό τουρισμό. Πίσω από τη βιτρίνα των μεγαλοξενοδόχων, της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης και των τεράστιων κερδών, υπάρχουν λαϊκά τμήματα που υποφέρουν, στη Ρόδο και σε άλλα νησιά είναι εκτεταμένο το πρόβλημα με το κομμένο ρεύμα σε λαϊκά νοικοκυριά. Γι' αυτήν την κατάσταση ευθύνονται και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι δήμαρχοι οι οποίοι στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική και νοιάζονται για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί: Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και των φτωχών αγροτών. Την κατάργηση του σημερινού αφορολόγητου καθεστώτος για τα εφοπλιστικά καύσιμα και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες. Την άμεση πάταξη του λαθρεμπορίου με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, επικεντρώνοντας στα διυλιστήρια, στη χονδρική εμπορία, στα εφοπλιστικά καύσιμα και στις εξαγωγές. Αύξηση της φορολογίας στα κέρδη των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πετρελαιοειδών. Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ για όλα τα νησιά.

Φάκελοι με ύποπτο περιεχόμενο σε πανεπιστήμια της χώρας

Φακέλους με ύποπτο περιεχόμενο εντόπισαν χτες οι αρχές στο γραφείο της πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λέσβο, στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά, στο ταχυδρομείο της Κέρκυρας, στο παράρτημα του Ιόνιου Πανεπιστημίου στο Αργοστόλι, στη Γραμματεία της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, στη σχολή ΑΣΠΑΙΤΕ στο Μαρούσι, στο ΤΕΙ Αρτας, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Πελοπονήσσου στη Σπάρτη, αλλά και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους εξετάζεται το περιεχόμενο του φακέλου, ο οποίος μεταφέρθηκε το πρωί από τη Λέσβο με πτήση στρατιωτικού αεροσκάφους από εξειδικευμένο κλιμάκιο της ειδικής ομάδας ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, εξειδικευμένης στην αντιμετώπιση ραδιοβιοχημικών απειλών. Το κτίριο διοίκησης του Πανεπιστημίου, στη Μυτιλήνη, αποκλείστηκε και φρουρείται από την αστυνομία μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Ο φάκελος μεταφέρθηκε με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου έγιναν αναλύσεις του δείγματος. Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.

Συνολικά εφτά άτομα που βρίσκονταν παρόντα στο χώρο όπου ανοίχτηκε ο φάκελος παρουσίασαν ενοχλήσεις στον βλενογόννο του στόματος και της μύτης, και μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο. Πρόκειται για πέντε διοικητικούς υπαλλήλους, τον νομικό σύμβουλο του Πανεπιστημίου και έναν αστυνομικό, ο οποίος έπιασε τον φάκελο κατά την παραλαβή του.

Ο φάκελος φαίνεται πως στάλθηκε στη Μυτιλήνη από την Ινδία με το ταχυδρομείο και ανέφερε στα Αγγλικά ως αποδέκτη την πρύτανη του Πανεπιστημίου Χρυσή Βιτζιλάκη. Οταν ανοίχτηκε από εργαζόμενους στο γραφείο της πρύτανη, η οποία την ώρα εκείνη απουσίαζε, διαπιστώθηκε ότι απελευθερώθηκε σκόνη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε κάποια χαρτιά που περιείχε ο φάκελος ήταν γραμμένα κάποια συνθήματα στα Αγγλικά και στα Αραβικά.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
Συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα για την υπογραφή Σύμβασης

Συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, χωρίς μνημονιακούς όρους και με αύξηση 7%, αποφάσισαν οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη. Συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των παραστάσεων μέχρι και την Κυριακή 13 Γενάρη, και θα κλιμακώσουν τις παρεμβάσεις τους προκειμένου να ενημερώσουν το λαό της πόλης και να τον καλέσουν να βρεθεί στο πλευρό τους στον αγώνα που δίνουν.

Το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και της Πενταμελούς Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής των ηθοποιών του ΚΘΒΕ με τη διοίκηση του θεάτρου. Παρευρέθηκαν και όλοι σχεδόν οι ηθοποιοί του Κρατικού.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πολύωρη Γενική Συνέλευση, μέσα από την οποία οι ηθοποιοί απέρριψαν την πρόταση της διοίκησης του ΚΘΒΕ για διετή παράταση της Σύμβασης που έληξε το Σεπτέμβρη, χωρίς αυξήσεις και με διατήρηση των μνημονιακών περικοπών.

Θυμίζουμε ότι εξαρχής η διοίκηση του ΚΘΒΕ προσερχόταν στις διαπραγματεύσεις για τη Σύμβαση επιμένοντας να περιληφθεί ο μνημονιακός όρος που προβλέπει 10% περικοπή των μισθών και έχει επιβληθεί στην πράξη και στους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, παρότι είναι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και μάλιστα 5μηνες και 8μηνες. Ο όρος εφαρμόζεται στην πράξη από το 2010, αλλά δεν περιλαμβάνεται στη Σύμβαση που ίσχυε μέχρι τώρα. Εναντίον της εφαρμογής του, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και εκκρεμεί η απόφαση.

Η νέα πρόταση της διοίκησης του ΚΘΒΕ, για διετή παράταση της ΣΣΕ που έληξε, απορρίφθηκε από τους ηθοποιούς, καθώς θεωρούν ότι συνδέεται με τους συνολικότερους σχεδιασμούς διοίκησης και κυβέρνησης με στόχο να κερδηθεί χρόνος για να προχωρήσουν στην προώθηση δυσμενών αλλαγών, όπως η συζητούμενη ένταξη και των ηθοποιών του ΚΘΒΕ στο ενιαίο μισθολόγιο.

Σεισμοί σε Κρήτη και Ζάκυνθο

Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η δόνηση καταγράφηκε στις 20.24 και είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα, σε απόσταση 76 χλμ. ΝΑ της Ζάκρου.

Αλλη σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε αργά χτες το απόγευμα, με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Η νέα δόνηση σημειώθηκε 67 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου και 52 χιλιόμετρα από το χωριό της Λιθακιάς και είχε εστιακό βάθος μόλις 2,4 χιλιομέτρων. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.

Καταγγέλλουν κατασκευασμένο κατηγορητήριο οι συνήγοροι των 9 Τούρκων

Πολιτικές διώξεις απέναντι στους 9 Τούρκους συλληφθέντες που, όπως είπαν οι συνήγοροί τους, είναι γνωστοί αγωνιστές και βεβαιωμένοι πολιτικοί πρόσφυγες, καταγγέλθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου. Οι συνήγοροι χαρακτήρισαν κατασκευασμένο το κατηγορητήριο, σύμφωνα με το οποίο θα δικαστούν σαν «τρομοκρατική» ομάδα, με βάση το διαβόητο άρθρο 187Α ΠΚ και με πενιχρά, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, ευρήματα. Ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι οι 9 κρατούμενοι και να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη των 9 Τούρκων υπηκόων στην Καλλιθέα και στον Νέο Κόσμο που στη συνέχεια προφυλακίστηκαν. Οι συνήγοροί τους έκαναν λόγο για επαναλαμβανόμενο μοντέλο σύλληψης Τούρκων πολιτικών προσφύγων είτε στην Ελλάδα είτε στην Τουρκία κάθε φορά που υπάρχει συνάντηση υψηλών αξιωματούχων, όπως π.χ. του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν. Ως υπόλογους των διώξεων κατήγγειλαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι για πολλούς από αυτούς είχε ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσής τους στην Τουρκία (που είχε ζητηθεί από την Τουρκία) αλλά όπως ειπώθηκε οι δίκες αυτές ήταν χωρίς αποτέλεσμα, γιατί τίποτε από όσα ισχυριζόταν το καθεστώς Ερντογάν δεν αποδείχτηκε στο δικαστήριο. Οι συνήγοροι αναφέρθηκαν και σε Ελληνες πολιτικούς όπως η Ντόρα Μπακογιάννη που πρότεινε ως «λύση» την έκδοσή τους, καθώς τότε βρισκόταν στην επικαιρότητα το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στην Τουρκία.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org