ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πλήγμα για όλους τους εργαζόμενους το «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας

Ανακοίνωση με αφορμή πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε «συνταγματικό» το μέτρο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από τις αρχές Μάη έως το τέλος Οκτώβρη, σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Η πρόσφατη εξέλιξη αναιρεί προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, που το 2017 είχε κρίνει αντισυνταγματική παλιότερη ρύθμιση (του 2014) για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

«Οι αυταπάτες πως το τελικό αποτέλεσμα των δικαστικών αποφάσεων δε θα συμπλέει με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε ένα σύστημα όπου κινητήρια δύναμη είναι το κέρδος και η ανταγωνιστικότητα, είναι επιζήμιες για τους εργαζόμενους και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη με την προχθεσινή (σ.σ. της περασμένης Δευτέρας) δημοσιοποιημένη απόφαση του ΣτΕ», αναφέρει το ΠΑΜΕ.

Προειδοποιεί πως η νέα απόφαση «βάζει μπουρλότο» σε όλους τους κλάδους, αφού «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου ώστε η Κυριακή αργία να αποτελέσει ανάμνηση για όλους τους εργαζόμενους».

Αποκαλύπτεται η κοροϊδία της κυβέρνησης και των συνδικαλιστών της

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίρνει νέο Οσκαρ στην κοροϊδία», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία και προσθέτει: «Η τροπαιοθήκη στα ψέματα και τις απάτες έχει πλέον γεμίσει. Μετά την άρνηση της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, που με σθένος υποσχόταν πριν το 2015 και τώρα προεκλογικά μετατρέπεται σε υπόσχεση αναιμικών αυξήσεων - ψίχουλων, μετά την υιοθέτηση - επέκταση του ν. Βρούτση και τα νέα εμπόδια στην υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, το γερό ψαλίδισμα των συντάξεων με τον ν. Κατρούγκαλου και τον απεργοκτόνο νόμο του προηγούμενου Γενάρη, σειρά τώρα έχει η κατάργηση της Κυριακής αργίας».

Δίπλα στις ευθύνες της κυβέρνησης το ΠΑΜΕ αναδεικνύει και εκείνες που βαραίνουν τη συνδικαλιστική πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) όσον αφορά τον εγκλωβισμό και την αδρανοποίηση του κλάδου: «Ενώ πέρυσι μιλούσε για "νίκη των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων και μια πρώτη δικαίωση του αγώνα τους" με βάση την πρώτη απόφαση του ΣτΕ, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να την υλοποιήσει, έρχεται σήμερα και μυξοκλαίει, βρίσκοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και μιλώντας για αρνητική εξέλιξη».

Στον αντίποδα, τονίζει η Γραμματεία, οι εξελίξεις δικαιώνουν απόλυτα την εκτίμησή της για την περσινή απόφαση του ΣτΕ, με αφορμή την οποία επισήμαινε πως «την ίδια στιγμή που υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός για την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και ανατροπής του εργάσιμου χρόνου, δεν μπορούμε να μετράμε ως νίκη μια δικαστική απόφαση, η οποία στο σύστημα της εκμετάλλευσης μπορεί να λύνει ένα ζήτημα πρόσκαιρα αλλά δεν το λύνει οριστικά».

«Κάτω τα χέρια» από την Κυριακή

Στο έδαφος αυτό, το ΠΑΜΕ απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα: «Οι κατακτήσεις που εξανεμίζονται καθημερινά προήλθαν από συγκρούσεις, αιματηρές θυσίες, πολύχρονους αγώνες. Ούτε χαρίστηκαν, ούτε δόθηκαν απλόχερα στους εργαζόμενους με αποφάσεις δικαστηρίων.

Αν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου δεν μπουν μπροστά για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, για να κατοχυρωθεί πλήρως η Κυριακή ως αργία και μέρα ξεκούρασης, αν μέσα στους μεγάλους χώρους δουλειάς δεν δημιουργηθεί κλίμα σύγκρουσης με τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και με την ενιαία πολιτική στάση των κομμάτων που συμμετείχαν τόσο πριν όσο και σήμερα στις κυβερνήσεις που ψαλίδιζαν την Κυριακή αργία, η ασφυξία από την εργοδοτική πίεση και την εντατικοποίηση θα φτάσει στο όριο. Ηδη μετράμε δεκάδες εργατικά "ατυχήματα", θανάτους μέσα σε μεγάλους χώρους δουλειάς στον κλάδο του Εμπορίου, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης», σημειώνει.

«Μόνο ο ενιαίος συλλογικός αγώνας στον κλάδο μπορεί να αποτρέψει μέτρα και αποφάσεις, να αποσπάσει κατακτήσεις που χάθηκαν προς στιγμήν», υπογραμμίζει. Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους και να απομονώσουν τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές στην ΟΙΥΕ και τις συμμαχίες τους. «Δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντά μας. Εκπροσωπούν συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι η φωνή τους», τονίζει. Υπενθυμίζει πως έχουν κάνει τα πάντα για να εκφυλίσουν κάθε δυνατότητα αντίστασης στον κλάδο: «Απεργίες χωρίς απεργούς, απεργίες χωρίς απεργιακές συγκεντρώσεις, απεργίες διαρκείας χωρίς να εμφανίζονται στους χώρους δουλειάς, χωρίς να ενημερώνουν, να παίρνουν μέτρα προετοιμασίας. Απεργίες δηλαδή κατ' όνομα και μόνο ως δελτία Τύπου για τα ΜΜΕ, βούτυρο στο ψωμί των επιχειρηματικών ομίλων».

«Σήμερα απαιτείται οργάνωση, συλλογική δράση για την κατοχύρωση όλων των εργασιακών μας δικαιωμάτων, για να μπουν οι ανάγκες μας μπροστά. Η Κυριακή είναι μέρα ξεκούρασης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία και ξεκαθαρίζει: «Με όλο το αντεργατικό πλαίσιο της "ευελιξίας" και της κακοπληρωμένης εργασίας ενεργό στον κλάδο, κάθε βήμα πίσω από το σύνθημα "Κάτω τα χέρια από την Κυριακή αργία" χτυπάει στην καρδιά τούς εμποροϋπαλλήλους».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλει συμβάσεις που ενισχύουν τη δουλειά - λάστιχο

Την τροποποίηση των ατομικών συμβάσεων των εργαζομένων που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία της επιχείρησης «Jumbo», ελαστικοποιώντας ακόμα περισσότερο τον εργάσιμο χρόνο, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η εργοδοσία αξιοποιώντας «έμμεσες και άμεσες πιέσεις» απαιτεί την υπογραφή των εργαζομένων σε μία τροποποιητική Σύμβαση Εργασίας, με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα να μετατρέπεται η εβδομαδιαία εργασία από πενθήμερη σε εξαήμερη ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Επιπλέον, το σωματείο καταγγέλλει πως το ημερήσιο ωράριο μετατρέπεται «από συνεχές σε διακεκομμένο, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες της εταιρείας». Στην ίδια σύμβαση ο εργαζόμενος καλείται «να δηλώσει με την υπογραφή του ότι "έλαβε πλήρη γνώση του ισχύοντος κώδικα δεοντολογίας και επιχειρηματικής συμπεριφοράς της εργοδότριας εταιρείας"».

«Η νέα εποχή της "δίκαιης ανάπτυξης" είναι συνώνυμη της εργοδοτικής ασυδοσίας και εκμετάλλευσης που μεταφράζεται σε υπερεκμετάλλευση, εντατικοποίηση της δουλειάς, απουσία ουσιαστικών μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και όποιο πρόσφορο μέσον σκαρφίζεται η εργοδοσία για το ξεζούμισμα των εργαζομένων, με στόχο την ανάπτυξη των κερδών», σχολιάζει το σωματείο. Οπως επισημαίνει, οι μεθοδεύσεις της εν λόγω εταιρείας «δεν είναι κάτι διαφορετικό από την "κανονικότητα" που ισχύει για εκατομμύρια εργαζόμενους στις χώρες της ΕΕ και όχι μόνο, είναι η υλοποίηση της Οδηγίας Σέρκας της ΕΕ και όχι μόνο, για εργάσιμη βδομάδα των 7 ημερών και 68 ωρών (απόφαση του ΣτΕ για την κυριακάτικη αργία), είναι η συνέχεια των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης που προπαγανδίζει τις "μεταμνημονιακές εποχές"».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους στα «Jumbo» να μην εμπιστευτούν ορισμένους «καλοθελητές» που υπόσχονται «λύσεις» μέσα από παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και νομικά μέσα, να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας, αλλά να έρθουν σε επαφή με το σωματείο. «Εχουμε το δικαίωμα να αρνηθούμε την υπογραφή μας σε ένα χαρτί που απαιτεί να χαρίσουμε τη ζωή μας στον εργοδότη, μπορούμε να πάρουμε πίσω την υπογραφή μας διεκδικώντας αγωνιστικά, οργανωμένα με το κλαδικό μας σωματείο δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα», καταλήγει.


ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση του Παραρτήματος Χαλανδρίου

Το Παράρτημα Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Κυριακή 20/1, στις 5 μ.μ. (Παπάγου 7). Στην εκδήλωση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org