ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ»
Ναυτεργάτης έχασε το αριστερό του πόδι από την έλλειψη μέτρων ασφαλείας

Με ακρωτηριασμένο το αριστερό του πόδι στο ύψος της κνήμης νοσηλεύεται στη Θεσσαλονίκη από τις 3 Γενάρη 61χρονος ναυτεργάτης, που γλίτωσε τη ζωή του την τελευταία στιγμή, κατά τη διάρκεια εργασιών στο μηχανοστάσιο του δεξαμενόπλοιου «Ταξιάρχης» της εταιρείας «Med Sea Tankers Shipping Company».

Ο β' μηχανικός του πλοίου έχασε το πόδι του όταν το άρπαξε η αντλία Cargo του πλοίου, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν διέθετε κανένα προστατευτικό μέσο (μανδύες προστασίας στα πιο επικίνδυνα σημεία της). Το ναυτεργατικό «ατύχημα» έγινε ενώ το πλοίο ήταν δεμένο στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι το σοβαρό ναυτεργατικό «ατύχημα» ήρθε λίγες μέρες μετά το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που έχει ετοιμάσει το υπουργείο, που προβλέπει τη δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων (του αριθμού πληρώματος) στα φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια τα οποία πλέουν ανάμεσα στα ελληνικά λιμάνια και στον Σαρωνικό! Μειώσεις ακόμα και κατά 4 και 5 ναυτεργάτες, ανάλογα με τους κόρους των πλοίων, οι οποίες αυξάνουν τους κινδύνους συνολικά σε βάρος της ανθρώπινης ζωής των ναυτεργατών και των επιβατών.

Σε ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε δύο μέρες πριν, την Πρωτοχρονιά, ναυτεργάτης, μέλος του πληρώματος του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «Cruise Olympia», τραυματίστηκε στο δεξί του χέρι και διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου παραμένει νοσηλευόμενος.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, με αφορμή τα ναυτεργατικά «ατυχήματα» και τον τραγικό θάνατο του εργάτη στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, επισημαίνουν ότι «οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ επανειλημμένα, με πολύμορφους αγώνες, έχουν αναδείξει ότι η αντιλαϊκή πολιτική, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διαρκώς αυξάνει τα προνόμια του κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα επιτίθενται στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε εργασιακά γκέτο».

Οπως υπογραμμίζουν, «οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες καραβιών βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, με την υπονόμευση των ΣΣΕ, της Κοινωνικής Ασφάλισης, την ανεργία, τη διεύρυνση της ανασφάλιστης εργασίας, τις μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα».

Τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να δυναμώσουν την οργάνωση και τον αγώνα, με πυξίδα της δικές τους ανάγκες, απαιτώντας τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: Καταγγέλλει το θανατηφόρο «ατύχημα» στο εργοτάξιο της ΑΕΚ

Στο μεταξύ, μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στο εργοτάξιο κατασκευής γηπέδου της ΑΕΚ.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι μισθωτοί τεχνικοί γνωρίζουμε πολύ καλά πού οδηγούν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, η πίεση για την μείωση του κόστους, η υπερεργασία, η βιολογική και κοινωνική εξόντωση, τα χαμηλά μεροκάματα και οι οικονομικοί δείκτες των εταιρειών».

Για το συγκεκριμένο έργο αναφέρει πως είχαν επισημανθεί από τους εργαζόμενους «οι κίνδυνοι από την εντατικοποίηση και την έλλειψη βασικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Λίγους μήνες πριν την πρόσφατη εργατική δολοφονία, στις 22/10/2018 τραυματίστηκε οικοδόμος στον ίδιο χώρο, ενώ το Συνδικάτο Οικοδόμων προχώρησε σε κινητοποιήσεις και 24ωρη απεργία στις 24/10/2018. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την πολιτική της ενθαρρύνει την ανεξέλεγκτη δράση της εργοδοσίας (...) Αυτή είναι η "ανάπτυξη" που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, όχι μόνο στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και στο Ελληνικό, στου Γουδή, στην παραλία Καλλιθέας, στον Υμηττό κ.α. (...) Δεν μπορούμε να περιμένουμε τον επόμενο. Με τους αγώνες μας να υπερασπιστούμε τη ζωή μας. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας τώρα. Υπογραφή αξιοπρεπών συμβάσεων εργασίας. Ανθρώπινα ωράρια και αποδοχές. Πραγματικές αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από μια δουλειά. 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ημερίδα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων

Ημερίδα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους δήμους διοργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, την Πέμπτη 17/1 στις 5.30 μ.μ., στο δημαρχείο Περιστερίου (στάση μετρό «Περιστέρι»), με αφορμή τα δεκάδες θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» και τους εκατοντάδες σακατεμένους που μετρά ο κλάδος τα τελευταία χρόνια.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι: Χρήστος Παπάζογλου, ειδικός γιατρός Εργασίας, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Εύη Γεωργιάδου, δρ. μηχανικός Ασφαλείας, μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Βασίλης Οψιμος, τεχνικός επιθεωρητής Εργασίας. Μάκης Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ και μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ για την Υγιεινή και Ασφάλεια.

Τη Δευτέρα 14/1 το Συνδικάτο θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για την ημερίδα, στις 12 μ., στα γραφεία του (Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη).

Πασαρέλα υπουργών και δημάρχων οργανώνει η ΠΟΕ ΟΤΑ

Στο μεταξύ, ημερίδα με ανάλογο θέμα διοργανώνει το πρωί της ίδιας μέρας και η ΠΟΕ ΟΤΑ. Στο πρόγραμμα της ημερίδας, όμως, τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν υπουργοί της κυβέρνησης και εκπρόσωποι των δημάρχων, ενώ οι εργαζόμενοι περιορίζονται στο ρόλο των... κομπάρσων και των χειροκροτητών.

Οπως σημειώνει η ΔΑΣ ΟΤΑ, στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, η πλειοψηφία («Συνδικαλιστική Ανατροπή» και ΔΑΚΕ) παρουσίασε ένα πρόγραμμα εργασιών που περιλάμβανε ως ομιλητές την υπουργό Εργασίας, τον υπουργό Εσωτερικών, τους προέδρους της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΑ, πλαισιωμένους από την ΠΟΕ ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ, τρεις τεχνικούς Εργασίας και τρεις ιατρούς Εργασίας. «Δηλαδή, όλος ο όγκος της ημερίδας δεν θα είναι από τους εργαζόμενους, αλλά από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της εργοδοσίας», σχολιάζει.

Απέναντι σε αυτήν την πρόταση, η ΔΑΣ αντιπρότεινε «να μειωθεί ο χρόνος ομιλίας των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των δημάρχων και να αυξηθεί ο χρόνος ομιλίας των σωματείων», ώστε να μεταφερθεί η εμπειρία από τους χώρους δουλειάς. «"Συνδικαλιστική Ανατροπή" και ΔΑΚΕ όχι μόνο δεν δέχτηκαν τη πρότασή μας, αλλά με λύσσα, που δεν θα περίμενε να ακούσει κανείς, επιτέθηκαν στις δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ λέγοντας ότι θέλουν να μετατρέψουν την ημερίδα σε συνδιάσκεψη», σημειώνει η ΔΑΣ.

«Θέλουν χειροκροτητές της κυβέρνησης και των δημάρχων», καταγγέλλει η ΔΑΣ. Οπως τονίζει μάλιστα, το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων βρίσκεται στο επίκεντρο επειδή ο κλάδος μετρά 60 νεκρούς και 70 βαριά τραυματίες τα τελευταία χρόνια, λόγω της πολιτικής των κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας των δημάρχων.

«Υπάρχουν ευθύνες και η φωνή των εργατών θα πρέπει να ακουστεί. Αρκετοί νεκροί και αρκετά τα θύματα που θρηνεί ο κλάδος», καταλήγει η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Απεργία ενάντια σε απόλυση στην «Αφοί Βλάχου»

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου», αντιδρώντας στην απόλυση συναδέλφου τους, εργαζόμενου μέσω «δουλεμπορικού» γραφείου. Την απεργία έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, μετά από την απόφαση που πήραν οι εργαζόμενοι προχτές σε Γενική Συνέλευση που έκαναν στο εργοστάσιο.

Το Συνδικάτο και η Εργοστασιακή Επιτροπή προχώρησαν σε παρέμβαση στην εργοδοσία ξεκαθαρίζοντας ότι θα στηρίξουν την απόφαση των εργαζομένων για κινητοποίηση και το αίτημά τους για ανάκληση της απόλυσης. Καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη της επιχείρησης.

Το Συνδικάτο διεκδικεί «να πάψει η ομηρία των ενοικιαζόμενων εργαζομένων από την εργοδοσία και όλοι οι συνάδελφοι να προσληφθούν στην επιχείρηση με ίδιους μισθούς και δικαιώματα».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Πανελλαδική συγκέντρωση για τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα

Πανελλαδική κινητοποίηση την Παρασκευή 25/1, με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, οργανώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, διεκδικώντας την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Οπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα «αντιπροσωπεύουν πραγματικές μέρες δουλειάς και ασφάλισης, για τις οποίες ο ασφαλιστικός φορέας (ΕΦΚΑ) έχει εισπράξει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε εισφορές και συνεχίζει να εισπράττει». Η αναγνώριση και διανομή τους είναι «η επιστροφή στους οικοδόμους της κλεμμένης ασφάλισής τους». Στην περίπτωση των συγκεκριμένων ενσήμων, μάλιστα, «αυτός που κλέβει την ασφάλιση των οικοδόμων δεν είναι ο συνήθης ύποπτος, δηλαδή η μεγαλοεργοδοσία, αλλά το ίδιο το κράτος, που βάζει στα ταμεία του έσοδα και δεν αποδίδει τα ένσημα στους δικαιούχους».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org