ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
«Εφυγε» από τη ζωή ο Ανατόλι Λουκιάνοφ

Την Τετάρτη 9 Γενάρη, «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 89 χρόνων, ο Ανατόλι Λουκιάνοφ, τελευταίος Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

Ο σ. Α. Λουκιάνοφ γεννήθηκε το Μάη του 1930 κι από μικρό παιδί μπήκε στη μάχη της υπεράσπισης της σοβιετικής πατρίδας, δουλεύοντας στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο εργοστάσιο, όπως χιλιάδες άλλα παιδιά του πολέμου. Εχασε τον πατέρα του στη μάχη με το φασισμό, ενώ μετά τον πόλεμο τέλειωσε τη Νομική Σχολή και εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΣΕ.

Αναδείχτηκε σημαντικό στέλεχος του κόμματος και του σοβιετικού κράτους την περίοδο του '80. Ηταν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (από το 1988) και Πρόεδρος (από το 1990) του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

Συνελήφθη (τον Αύγουστο του 1991) και φυλακίστηκε από τις δυνάμεις της αστικής αντεπανάστασης έως το Δεκέμβρη του 1992.

Από το 1993 έως το 2003 εκλεγόταν βουλευτής του ΚΚΡΟ, ενώ και στη συνέχεια προσέφερε στο κόμμα του, ως πρόεδρος του Συμβουλευτικού Οργάνου της ΚΕ του ΚΚΡΟ.

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΚΚΕ στο ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας

Σε μήνυμά του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ προς το αντίστοιχο Τμήμα του ΚΚΡΟ αναφέρει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για το θάνατο του σ. Ανατόλι Λουκιάνοφ, στελέχους του κόμματός σας και τελευταίου Προέδρου του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

Ο σ. Α. Λουκιάνοφ αναδείχτηκε στα ηγετικά κλιμάκια της ηγεσίας του σοβιετικού ΚΚ και κράτους, ενώ η αντεπανάσταση δεν τον κλόνισε από τις πολιτικές του απόψεις, δεν βρέθηκε στις "τάξεις" εκείνων που πρόδωσαν την υπόθεση της εργατικής τάξης και πέρασαν με το μέρος του ταξικού αντίπαλου. Συνέβαλε στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος στην πρώην ΕΣΣΔ και έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΡΟ.

Παρακαλούμε να μεταβιβάσετε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους οικείους του».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στο ΚΚ Σουδάν

Σε μήνυμα αλληλεγγύης που απέστειλε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ στο ΚΚ Σουδάν, σημειώνεται:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Το ΚΚΕ εκφράζει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του σουδανικού λαού ενάντια στο αστικό δικτατορικό καθεστώς, για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Καταγγέλλει την κατασταλτική μηχανή που εξαπέλυσε το αυταρχικό αστικό καθεστώς ενάντια στις μαζικές και ειρηνικές διαδηλώσεις που σάρωσαν τη χώρα, σκοτώνοντας πάνω από 40 διαδηλωτές, τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους και συλλαμβάνοντας πάνω από χίλιους ανθρώπους, κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.

Το αντιλαϊκό καθεστώς, που στηρίζεται από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, έχει οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού να βιώνει καταστάσεις μιζέριας, πείνας και φτώχειας. Ταυτόχρονα, το Σουδάν έστειλε στρατεύματα στην Υεμένη, στο πλαίσιο της εισβολής της Σαουδικής Αραβίας.

Το ΚΚΕ καταδικάζει αυτές τις αντιλαϊκές επιλογές του σουδανικού καθεστώτος, όπως και τη βία που αυτό έχει εξαπολύσει ενάντια στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας, εκφράζει την αλληλεγγύη των κομμουνιστών της Ελλάδας στο λαό του Σουδάν και στο ΚΚ Σουδάν.

Στα πλαίσια αυτά το Κόμμα μας απέστειλε σήμερα (9/1) επιστολή διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Σουδάν στην Αθήνα και θα συνεχίσει και θα εντείνει το επόμενο διάστημα την αλληλεγγύη του με τους κομμουνιστές του Σουδάν και τον αγωνιζόμενο λαό της χώρας».

  • Την Τετάρτη, Σουδανοί αστυνομικοί σκότωσαν στην πόλη Ομντουρμάν ακόμη τρεις αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, στη διάρκεια των εντεινόμενων διαδηλώσεων με κεντρικό στόχο την παραίτηση του Προέδρου Ομάρ Μπασίρ.
ΜΑΤΕΟ ΣΑΛΒΙΝΙ
Ενίσχυση του «ευρωσκεπτικιστικού πόλου» συζήτησε στην Πολωνία

ΡΩΜΗ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Την ανάγκη «να αντισταθούμε στον γαλλογερμανικό άξονα με τον ιταλοπολωνικό άξονα» επισήμανε την Τετάρτη το βράδυ ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πολωνία, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ματέους Μοραβιέτσκι, τον Πολωνό ομόλογό του, Γιοακίμ Μπρουτζίνσκι, και τον επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Στη συνάντηση με τον Κατσίνσκι συζητήθηκε και η συνεργασία των δύο κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Μάη, στο πλαίσιο των αντιθέσεων εντός της ΕΕ για το μέλλον της Ενωσης και της Ευρωζώνης και το μείγμα της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής της, απέναντι και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Καθόλου τυχαία, την ίδια μέρα οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας είχαν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν στην υπογραφή μιας «συμφωνίας διμερούς συνεργασίας και σύγκλισης» (στις 22 Γενάρη στο Ααχεν), με στόχο να ενισχυθεί ο «γερμανογαλλικός άξονας», ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα, στην οικονομία και την ασφάλεια.

Χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι με τον Κατσίνσκι μίλησαν «για το μέλλον της Ευρώπης και πώς να δώσουν μια νέα αίσθηση στο ευρωπαϊκό όνειρο, το οποίο σκοτώθηκε στις Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια». Σύμβουλος του Κατσίνσκι έκανε λόγο για «συνάντηση σε καλή ατμόσφαιρα» και ότι «σίγουρα θα ξανασυναντηθούν». Δήλωσε επίσης ότι ετοιμάζεται ένα «κοινό σχέδιο δράσης» για μετά τις ευρωεκλογές, το οποίο «θα τροφοδοτήσει την Ευρώπη με ένα νέο αίμα, νέα δύναμη, νέα ενέργεια». Συνέχισε τονίζοντας πως η Ευρώπη χρειάζεται «νέα κατεύθυνση» και πρόσθεσε ότι «η Πολωνία και η Ιταλία θα είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της νέας ευρωπαϊκής άνοιξης, με λιγότερα οικονομικά, λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη δουλειά, περισσότερη προσοχή στην οικογένεια και περισσότερη ασφάλεια».

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο αστικό ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού, που προωθούν διάφοροι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου (Σαλβίνι, Λεπέν, Ορμπαν, Κατσίνσκι και άλλοι), ενώ έντονη δραστηριότητα και προσπάθεια συντονισμού αυτού του χώρου έχει αναλάβει ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, ακροδεξιός Στιβ Μπάνον, που έχει ιδρύσει στις Βρυξέλλες το λεγόμενο «Κίνημα».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Θάμερ Γκαντχμπάν, χτες, στη διάρκεια επίσκεψης στο Ιράκ διαβεβαίωσε πως η χώρα του δεν θα διαπραγματευτεί με κανέναν τις ποσότητες πετρελαίου που θα εξαχθούν στο εξωτερικό όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις κυρώσεις σε βάρος της. Εξήγησε ακόμη πως δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τον Ιρακινό ομόλογό του για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων από τις χώρες τους. Επίσης χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα εκτοξεύσει σύντομα δύο δορυφόρους στο Διάστημα με χρήση πυραύλων ιρανικής κατασκευής.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Φωτιά στον υδροηλεκτρικό σταθμό Plat της νότιας Κροατίας προκάλεσε χτες το μεσημέρι το θάνατο τουλάχιστον ενός εργάτη ενώ αγνοούνταν η τύχη άλλων δύο. Οι τοπικές αρχές διενεργούσαν έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Δύο άνθρωποι νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά από τον τραυματισμό συνολικά 20 ατόμων, στη διάρκεια πυρκαγιάς που προκλήθηκε σε 4ώροφο κτίριο στην Τουλούζη της Γαλλίας. Το κτίριο ήταν παλιό και τμήμα της σκάλας του ξύλινο, με αποτέλεσμα οι φλόγες να επεκταθούν γρήγορα. Οι τοπικές αρχές διέταξαν έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια.

ΣΑΝΑΑ.-- Βομβιστική επίθεση από τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος, που φέρεται πως χρησιμοποίησαν σιίτες Χούτι αντικαθεστωτικοί, την ώρα στρατιωτικής παρέλασης του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας, κοντά στην αεροπορική βάση Ανάντ στο Αντεν, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 6 στρατιωτικών.

ΜΟΣΧΑ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Αναβάλλονται το ταξίδι στη Μόσχα που είχαν προγραμματίσει για τις 15 Γενάρη ηγετικά στελέχη της «Χαμάς» και η συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νεοφιλελεύθερη τοπική κυβέρνηση στην Ανδαλουσία

Την Τετάρτη το βράδυ ανακοινώθηκε η συγκρότηση τοπικής κυβέρνησης στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, από το Λαϊκό Κόμμα (PP), τους νεοφιλελεύθερους «Πολίτες» και το ακροδεξιό VΟΧ, παίρνοντας τη σκυτάλη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα που κυριαρχούσε στη συγκεκριμένη επαρχία τα τελευταία 36 χρόνια. Πρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Χουάνμα Μορένο, ενώ το πρόγραμμα των 37 σημείων που κατέληξαν τα τρία κόμματα κινείται στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης. Ιδιαίτερα προβάλλεται ότι δεν πέρασε στο σύνολό της μία από τις προτάσεις των ακροδεξιών για κατάργηση του νόμου κατά της βίας εναντίον των γυναικών και υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Δεκτό όμως έγινε το αίτημα μετατροπής της «Μέρας της Ανδαλουσίας», από επέτειο εθνικής μνήμης για τα εγκλήματα της δικτατορίας του Φράνκο στην περιοχή (όπου δολοφονήθηκε και ο ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα) σε «μέρα συμφιλίωσης».

Η αναδιάταξη στο πολιτικό σύστημα της Ανδαλουσίας, που επηρεάζει το γενικότερο της Ισπανίας, αξιοποιείται και για να φουντώσει ένας βολικός διπολισμός με το ψευτοδίλημμα «συντήρηση - πρόοδος». Με βάση το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών της 2/12/18, στη Βουλή των 109 εδρών τα τρία κόμματα που συμπράττουν έχουν τις 59, ενώ οι Σοσιαλιστές και η συμμαχία της νέας σοσιαλδημοκρατίας των «Ποδέμος» με την «Ενωμένη Αριστερά» (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), οι Πράσινοι και οι «αριστεροί εθνικιστές» έχουν 50 έδρες.

Ωστόσο, η αντιλαϊκή πολιτική, που συνεχίζεται αδιάλειπτα με σοσιαλδημοκρατική ή νεοφιλελεύθερη διαχείριση, είναι που τροφοδοτεί και τις εθνικιστικές - αντιμεταναστευτικές δυνάμεις, όπως το VOX (που προέρχεται από το PP). Επομένως, είναι ψευδεπίγραφο το μέτωπο «ενάντια στην ακροδεξιά και τον φασισμό» που προβάλλεται στην Ισπανία, στη χώρα μας και αλλού από σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, που εξωραΐζουν τον καπιταλισμό, του οποίου προϊόν είναι και ο φασισμός.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org