ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ
Δραματικές οι συνθήκες διαβίωσης για 1.500 εγκλωβισμένους

Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες και χωρίς μέτρα προστασίας ζουν πρόσφυγες και μετανάστες
Μέσα σε τέτοιες συνθήκες και χωρίς μέτρα προστασίας ζουν πρόσφυγες και μετανάστες
Τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας που λειτουργεί στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης διαπίστωσε η αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ που επισκέφθηκε το Κέντρο, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Σάκη Βαρδαλή.

Στέγαση, θέρμανση και υγιεινή είναι τα θέματα που «καίνε» τους πρόσφυγες, ενώ καθημερινά καταφθάνουν και νέοι ξεριζωμένοι, που μπαίνουν στη χώρα μας από τον Εβρο. Ερχονται χωρίς χαρτιά. Η αστυνομία τούς συλλαμβάνει και τους οδηγεί στα κρατητήρια, τα οποία με τη σειρά τους έχουν γεμίσει. Στη συνέχεια, αφού ταυτοποιηθούν, φτάνουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στα Διαβατά, αναζητώντας στέγη, τροφή και φροντίδα.

Σήμερα, στο Κέντρο Φιλοξενίας των Διαβατών, ζουν στοιβαγμένοι στα κοντέινερ (οικίσκους) περισσότεροι από 760 πρόσφυγες και μετανάστες και άλλοι 659, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, ζουν έξω από τα κοντέινερ, στα κτίρια και σε αυτοσχέδια παραπήγματα χωρίς θέρμανση. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για Κούρδους, Αφγανούς και Σύρους. Από τους 1.400 και πλέον, περίπου τα 500 είναι παιδιά.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, αν συνεχιστούν οι άσχημες καιρικές συνθήκες και η έλλειψη υποδομών «κινδυνεύουν να πεθάνουν άνθρωποι από το κρύο».

Από την περιοδεία της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ
Από την περιοδεία της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ
Η υπηρεσία της δομής έστησε 20 θερμαινόμενες σκηνές που μπορούν να στεγάσουν 100 άτομα, άνοιξαν το κτίριο που μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 70 άτομα και τα 16 κοντέινερ του υπουργείου Παιδείας, που όμως δεν είναι θερμαινόμενα και μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 200 άτομα. Οι υπόλοιποι «άτυποι» πρόσφυγες και μετανάστες μένουν σε σκηνές και αυτοσχέδιες παράγκες που στήνουν με ξύλα. Δεν υπάρχουν χώροι υγιεινής για τους «άτυπους», ενώ και οι ελάχιστες κοινόχρηστες τουαλέτες που υπάρχουν δεν λειτουργούν, καθώς έχουν παγώσει οι σωληνώσεις.

Για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη υπάρχουν μόνο δύο γιατροί (ένας του ΚΕΕΛΠΝΟ και ένας του στρατού) μέχρι το μεσημέρι. Μετά, είτε καλούν το ΕΚΑΒ προκειμένου να τους μεταφέρει στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία, είτε πρέπει να μετακινηθούν μόνοι τους.

Τεράστιες καθυστερήσεις δημιουργεί και η έλλειψη προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου. Ως αποτέλεσμα, ένας πρόσφυγας που θα υποβάλει αίτημα τώρα, θα έχει την πρώτη του συνέντευξη το 2021. Από τους συνολικά 1.400 που διαβιούν στη δομή των Διαβατών, περίπου οι 800 έχουν καταφέρει να καταθέσουν αίτημα ασύλου και να λάβουν το «λευκό χαρτί» της αίτησης. Στην πράξη, με τα σημερινά δεδομένα, αν δοθεί άσυλο αυτό υπολογίζεται να συμβεί μετά από 5 τουλάχιστον χρόνια. Γι' αυτό θεωρείται αναγκαίο να ενισχυθεί με προσωπικό η Υπηρεσία Ασύλου και άμεσα.

Χωρίς πρόβλεψη για παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας

Συνολικά στη δομή απασχολούνται 21 μόνιμοι υπάλληλοι (ενώ προβλέπονται 68), 5 συμβασιούχοι με 8μηνα και 26 μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ από το δήμο. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, δεν υπάρχει γιατρός, τεχνικός ασφαλείας, και οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες. Μάλιστα, οι νέοι εργαζόμενοι που αναμένεται να στελεχώσουν τις δομές θα έρθουν μέσα από πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που θα λειτουργήσει μέσω του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και ενώ από τα 2.000 άτομα που θα προσληφθούν πανελλαδικά, οι 1.000 περίπου αναμένεται να είναι για χειρωνακτικές εργασίες, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Ολα τα παραπάνω ζητήματα έθεσαν με ιδιαίτερη ένταση και οι ίδιοι οι πρόσφυγες, στις συζητήσεις με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Ο Σάκης Βαρδαλής σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με την επίσκεψη διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στο συγκεκριμένο κέντρο υποδοχής, αλλά και τα προβλήματα των εργαζομένων.

Η κατάσταση είναι τραγική, παρά τις όποιες βελτιώσεις έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τα ωραία λόγια που ακούσαμε από τους υπεύθυνους.

Το ενδιαφέρον του ΚΚΕ είναι διαχρονικό. Παίρνοντας υπόψη αυτήν την κατάσταση, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα και έξω από τη Βουλή για την άμεση αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο συγκεκριμένο κέντρο, αλλά και συνολικά στη χώρα μας. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων εδώ και ευρύτερα».


ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Συνεχίζεται η πολιτική εγκλωβισμού

«

Η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας έχει επιτύχει», δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας, προσθέτοντας πως «πρέπει να τη στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία». Ετσι, η κυβέρνηση δηλώνει τη στοχοπροσήλωσή της σε μια συμφωνία που εγκλωβίζει διπλά και κάτω από άθλιες συνθήκες χιλιάδες ξεριζωμένους στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Δ. Βίτσας ανακοίνωσε πως σήμερα στην Ελλάδα εγκαταβιούν πάνω από 70.000 αιτούντες άσυλο. Το 2018 ήρθαν στη χώρα μας 47.929 άνθρωποι (32.115 από τα νησιά και 15.814 από τον Εβρο). Το 2017 είχαν έρθει 34.707 (οι 5.500 πέρασαν από τον Εβρο). Από τη χώρα μας έφυγαν, όπως είπε, νόμιμα 6.558 άτομα. Από τα νησιά μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα, είτε γιατί πήραν άσυλο είτε γιατί κρίθηκαν ευάλωτοι, 29.090 πρόσφυγες και μετανάστες. Στα νησιά αυτήν τη στιγμή βρίσκονται 14.615 άτομα από τα οποία 11.683 είναι στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Ακόμη, 12.500 παιδιά πηγαίνουν σε σχολείο και στις ενταξιακές τάξεις.

Οσον αφορά τα συχνά προβλήματα που παρουσιάζονται στην ιατρική υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν στα ΚΥΤ του Αιγαίου, υποστήριξε πως «έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά τους νέους γιατρούς που θα πάνε στα ΚΥΤ, τουλάχιστον δύο σε κάθε κέντρο. Τέλη Γενάρη - αρχές Φλεβάρη θα έχουν τοποθετηθεί οι νέοι γιατροί, όπως θα έχουν τοποθετηθεί και σε διάφορα κέντρα της ενδοχώρας». Στην παρούσα φάση το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών αντιμετωπίζεται με τη συνδρομή στρατιωτικών γιατρών, ενώ ιατρική φροντίδα παρέχουν και γιατροί ΜΚΟ. Ομως, οι τελευταίοι δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν εντοπισμό των ευάλωτων περιπτώσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η μεταφορά ευάλωτων ατόμων στην ηπειρωτική χώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως αν ένας άνθρωπος μείνει πάνω από μια βδομάδα σε συνθήκες καταυλισμού, γίνεται ευάλωτος. Οι κακές συνθήκες υγιεινής στα νησιά αντικατοπτρίζονται στις διάφορες ασθένειες που εμφανίζονται στους εγκλωβισμένους.


ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ
Με υφ' όρων παραγραφή και ... αμφιβολίες απαλλάχθηκαν τα φασιστοειδή

«

Εχει αποδειχτεί χωρίς καμία αμφιβολία ότι μια πολυμελής ομάδα ατόμων με διακριτικά της Χρυσής Αυγής, στην οποία είχαν πρωτεύοντα ρόλο οι βουλευτές Π. Ηλιόπουλος και Γ. Γερμενής, ενεργώντας συντεταγμένα προέβη σε βιαιοπραγίες στο πανηγύρι της Ραφήνας, αναποδογυρίζοντας πάγκους μικροπωλητών και προκαλώντας φθορές. Ωστόσο, δεν αποδείχθηκε με βεβαιότητα η συμμετοχή των κατηγορουμένων κατά την τέλεση βιαιοπραγιών, επομένως προτείνω να αθωωθούν λόγω αμφιβολιών». Με αυτό το σκεπτικό του εισαγγελέα, το οποίο έκανε δεκτό το Θ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας αθώωσε προχτές, λόγω αμφιβολιών, για την κατηγορία της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, τα στελέχη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Π. Ηλιόπουλο και Γ. Γερμενή, επικεφαλής του τάγματος εφόδου στην επίθεση στους πάγκους μεταναστών μικροπωλητών στο πανηγύρι της Ραφήνας το Σεπτέμβρη του 2012. Υπογραμμίζεται ότι για τα άλλα δύο αδικήματα που κατηγορούνταν, την αντιποίηση αρχής και εκτέλεση βιαιοπραγιών, το δικαστήριο δεν προχώρησε επί της ουσίας, λόγω υφ' όρων παραγραφής...

Σημειωτέον ότι η επίθεση και έχει καταγραφεί σε βίντεο που είδε τη δημοσιότητα και την έχει παραδεχτεί η ναζιστική οργάνωση. Ο ίδιος μάλιστα ο επικεφαλής του τάγματος εφόδου Γερμενής έχει δηλώσει σε ΜΜΕ ότι «οι συγκεκριμένοι πάγκοι δεν είχαν χαρτιά, δεν ήμασταν τρελοί να αρχίσουμε να γκρεμίζουμε το πανηγύρι επειδή έτσι μας ήρθε», αλλά το ηχητικό ντοκουμέντο δεν περιελήφθη στη δικογραφία. Και ο άλλος, ο επικεφαλής του τάγματος Π. Ηλιόπουλος έχει απαθανατιστεί στο βίντεο να κάνει έλεγχο στις άδειες αλλοδαπών μικροπωλητών λίγο πριν το τάγμα εφόδου αρχίσει να σπάει και να ισοπεδώνει πάγκους.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι οι μάρτυρες αστυνομικοί που κατέθεσαν να έχουν πάθει... αμνησία. Ενώ είδαν τους χρυσαυγίτες βουλευτές μαζί με το τάγμα εφόδου να κάνουν ελέγχους και ξαφνικά «όλοι μαζί να ορμάνε στους πάγκους» δεν θυμούνταν τι έκαναν τη στιγμή της επίθεσης....

Ανακοίνωση για τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση εξέδωσε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρεται - μεταξύ άλλων - ότι το Δικαστήριο «με σκανδαλώδη τρόπο αγνόησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής» και ότι «η εκστρατεία ξεπλύματος της Χρυσής Αυγής από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ, τα συστημικά της Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από μερίδα της Δικαιοσύνης, συνεχίζεται».

Σε αυτήν, βέβαια, αγνοούνται οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με την προκλητική παρουσία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Τόσο οι γενικότερες ευθύνες, αφού με την πολιτική της, μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα, στρώνει το έδαφος στον ρατσισμό και τον φασισμό, ενώ ανέχεται πολιτικά και «νομιμοποιεί» τη δράση της, αξιοποιώντας μάλιστα το φόβητρο της «άκρας δεξιάς», για να εμφανίζει την πολιτική της ως το «μικρότερο κακό», όσο και οι ειδικότερες για τη μέχρι τώρα σοβαρή καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, από την άλλη μεριά, η πρόσφατη στήριξη που έδωσε η Χρυσή Αυγή στην κυβέρνηση, υπερψηφίζοντας την «εκλεκτή» της Βασιλική Θάνου για πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ