ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Με απεργία σήμερα απαντούν στο νέο σύστημα πρόσληψης

Συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Πανελλαδική σύσκεψη εκπαιδευτικών σωματείων στις 4 το απόγευμα

Με απεργία και συγκέντρωση στα Προπύλαια στη 1 το μεσημέρι συνεχίζονται σήμερα οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο σύστημα προσλήψεων - διορισμών. Το σχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή αποτελεί προαναγγελία απολύσεων χιλιάδων αναπληρωτών μέσα από τα κριτήρια που θεσπίζονται για πρόσληψη - διορισμό, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν ακάλυπτες οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικούς.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, στη συγκέντρωση της Αθήνας και τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, στις Γενικές Συνελεύσεις.

Σήμερα, επίσης, στις 4 το απόγευμα πραγματοποιείται πανελλαδική σύσκεψη Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ και Επιτροπών Αναπληρωτών για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα, την ανταλλαγή πείρας, τη συζήτηση για παραπέρα κλιμάκωση της πάλης. Αποφάσεις συμμετοχής, με τον κατάλογο να συμπληρώνεται, είχαν πάρει μέχρι χτες: Οι ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ζακύνθου, Α' Θεσσαλονίκης, Λήμνου, Α' Δυτικής Αττικής, Πειραιά (παρατηρητής), Β' Αθήνας (παρατηρητής), το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», «Ο Σωκράτης», Χαϊδαρίου, Ηλιούπολης, Λήμνου, «Ρόζα Ιμβριώτη», «Ν. Πλουμπίδης», «Θουκυδίδης» και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, Ωρομισθίων και Ελαστικά Εργαζομένων στην Εκπαίδευση.

Η συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, ύστερα από πρόσκληση των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» και «Σωκράτης» και με τη συμμετοχή ΕΛΜΕ, Συλλόγων, της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών, εκπροσώπων από τη Φιλοσοφική και το Παιδαγωγικό Τμήμα Αθήνας. Οπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, στις συνδικαλιστικές δυνάμεις που ρίχνουν "νερό στο μύλο" της κυβέρνησης, στη λογική του "διαίρει και βασίλευε", που εντέχνως καλλιεργήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι εκπαιδευτικοί αντιτάσσουν οργανωμένο, μαζικό αγώνα με αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση και 30.000 άμεσους, μόνιμους διορισμούς για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων. Αυτό είναι το μοναδικό αίτημα που μπορεί να ενώσει όλους τους εκπαιδευτικούς», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΣΒΟΥ
Μάθημα στους διαδρόμους και στο κυλικείο!

Μάθημα μουσικού οργάνου μπροστά από το κυλικείο...
Μάθημα μουσικού οργάνου μπροστά από το κυλικείο...
Τα σοβαρότατα στεγαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσικό Σχολείο Λέσβου αναδεικνύει ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου, που σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον μακροχρόνιο εμπαιγμό από όλες τις αρμόδιες αρχές αποφάσισε την αναστολή οποιασδήποτε μουσικής - θεατρικής εκδήλωσης προς το κοινό, έως ότου 1ον) υλοποιηθούν μέτρα βελτίωσης των συνθηκών διδασκαλίας και λυθούν τα προβλήματα συστέγασης του Μουσικού με το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, και 2ον) δρομολογηθεί λύση ώστε το Μουσικό να αποκτήσει τη δική του στέγη.

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος, από το 1994 που ιδρύθηκε το σχολείο ο μαθητικός του πληθυσμός αυξάνεται (μόνο κατά την τελευταία πενταετία αυξήθηκε κατά 28,5%) και σήμερα το σχολείο αριθμεί 152 μαθητές. Συστεγάζεται όμως με το 5ο Γυμνάσιο, σε ένα κτίριο που φτιάχτηκε για γενικά σχολεία και δεν πληροί τις προδιαγραφές που απαιτεί ένα μουσικό σχολείο. Οπως εκτιμά ο Σύλλογος, σε πλήρη λειτουργία, σύμφωνα με το υπάρχον μαθητικό δυναμικό, απαιτούνται περί τις 35 αίθουσες, όμως τώρα έχουν λιγότερες από δέκα, και έτσι: «Αναγκαστικά τα μαθήματα διεξάγονται στους διαδρόμους του σχολείου, σε αποθήκες και γραφεία που μετατράπηκαν σε "αίθουσες", χωρίς παράθυρα, εξαερισμό και τον ελάχιστο ανά μαθητή χώρο, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (που είναι σε κοινή χρήση με το συστεγαζόμενο σχολείο και χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με αυτό και μάλιστα ως χώρος για γυμναστική), στο γραφείο των καθηγητών, στο κυλικείο του σχολείου, στην αυλή όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, ακόμα και στον προθάλαμο της τουαλέτας.

Οταν ο καιρός είναι βροχερός η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά, καθώς οι μαθητές και οι καθηγητές θα πρέπει να μεταφέρουν τα μουσικά τους όργανα στη βροχή - συχνά με δυσάρεστα επακόλουθα - μέχρι να φτάσουν στα λυόμενα, τα οποία πλημμυρίζουν και γεμίζουν λάσπη. Το μάθημα γυμναστικής και των δύο σχολείων, συχνά - λόγω έλλειψης χώρων - διεξάγεται ταυτόχρονα με μουσικά μαθήματα στην ίδια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων», περιγράφει ο Σύλλογος.

Τη στήριξή της στον αγώνα των εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου εκφράζει με ανακοίνωσή της και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) στην ΕΛΜΕ Λέσβου, και σημειώνει σχετικά: «Οι συνάδελφοι του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης ανέδειξαν το κύρος, τον πραγματικό ρόλο και προσανατολισμό που πρέπει να έχει στη λειτουργία, τις αποφάσεις και τη δράση του ένας Σύλλογος Διδασκόντων, στον αντίποδα του κουκουλώματος των προβλημάτων και του κλίματος πειθάρχησης και συμμόρφωσης που προσπαθούν να επιβάλουν οι προϊστάμενες αρχές, αλλά και κόντρα στη λογική διαχείρισης της μιζέριας, του κοινωνικού αυτοματισμού που επιθυμεί να στρέψει τον έναν συνάδελφο ενάντια στον άλλο, το ένα σχολείο ενάντια στο άλλο, προκειμένου να συντηρείται και να περνάει αλώβητη μια πολιτική μετακύλισης ευθυνών από το υπουργείο Παιδείας και τη δημοτική αρχή». Η ΑΣΕ καλεί επίσης την ΕΛΜΕ να πάρει ανάλογη απόφαση στήριξης του αγώνα του Μουσικού Σχολείου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Σύσκεψη με εργατικές ενώσεις και συλλόγους

Σύσκεψη για τα προβλήματα στη λειτουργία της Λέσχης διοργανώνει ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, σήμερα Παρασκευή, στις 3 το μεσημέρι, στο κτίριο της Λέσχης και καλεί σε συμμετοχή εργατικές ενώσεις και άλλους συλλόγους.

Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης καλεί σε οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, ενάντια στην πολιτική υποχρηματοδότησης που τσακίζει τη φοιτητική μέριμνα και απαιτεί:

  • Δωρεάν, δημόσια, καθημερινή σίτιση για όλους, χωρίς εργολάβους. Καμία σκέψη για catering, διακοπή της σίτισης, μείωση των δικαιούχων.
  • Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των εργαζομένων της λέσχης. Καμία σκέψη για νέα απόλυση.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας.
  • Εξω οι εργολάβοι από τις λέσχες σίτισης και τις Εστίες. Μόνιμο προσωπικό με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.
  • Αύξηση των δρομολογίων για σχολές και Εστίες, ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο. Δωρεάν μετακίνηση με τα δρομολόγια των Κιμμερίων.
Σύσκεψη της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας

Σε σύσκεψη καλεί τους γονείς και τις Ενώσεις - μέλη της η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, την Κυριακή 13 Γενάρη. Η σύσκεψη θα γίνει στις 10 π.μ., στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (Αρκαδίου 25, στάση μετρό «Περιστέρι», επί Αδριανουπόλεως).

Στην εισήγησή της για τη σύσκεψη η Ομοσπονδία αναφέρεται σε προβλήματα των σχολείων, όπως την υποχρηματοδότηση, τα κτιριακά, την υποστελέχωση με μη μόνιμους εκπαιδευτικούς, την υποβάθμιση του ολοήμερου κ.ά., και τονίζει μεταξύ άλλων:

«Σε αυτό το πλαίσιο που διαμορφώνεται, εμείς οι γονείς δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς. Δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε με την αντίληψη ότι "τίποτα δεν γίνεται", "έτσι είναι τα πράγματα". Ούτε να δίνουμε άλλοθι σε κυβέρνηση και δήμους με το να καλύπτουμε εμείς την ανάγκη των παιδιών μας για πολιτισμό και αθλητισμό. Πολλοί Σύλλογοι Γονέων σε όλη την Αττική καλούνται να πληρώνουν για βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστρια, τραπεζοκόμο). Χρειάζεται να ξεπεράσουμε τη λογική της διαχείρισης, τη λογική "έτσι είναι τα πράγματα, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μέσα, στο σχολείο" και να βάλουμε στο επίκεντρο "τι μπορούμε να διεκδικήσουμε", γιατί όλα τα παραπάνω τα πληρώνουμε συνεχώς μέσα από την υπερφορολόγηση που μας επιβάλλει η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Το πρωτεύον - και θα συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό - είναι πώς καλύτερα ως γονείς μέσα από τους Συλλόγους θα δώσουμε με μαζικό και αποφασιστικό τρόπο διεκδίκησης».

ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Επιχειρείται και πάλι περιορισμός στη δωρεάν μεταφορά μαθητών

Ξανά στην επικαιρότητα έρχεται το θέμα της μεταφοράς μαθητών στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία καθώς στο τέλος του μήνα αναμένονται οι νέες συμβάσεις με τους μεταφορείς, που σύμφωνα με πληροφορίες θα υπογραφούν με βάση την τελευταία ΚΥΑ (υπ' αρ. 50025/2018), η οποία ουσιαστικά αποκλείει τη δωρεάν μεταφορά για μεγάλο μέρος των μαθητών.

Η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων εξηγεί σχετικά:

«Μέχρι τώρα με βάση τον ιδρυτικό νόμο των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων οι μετακινήσεις πραγματοποιούνταν δωρεάν, με ευθύνη της Περιφέρειας, με δημόσιες συμβάσεις.

Τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία είναι διαδημοτικά και οι μαθητές προέρχονται από πολλούς και διαφορετικούς δήμους. Με τη νέα ΚΥΑ, που πρακτικά θα ισχύσει για το έτος 2019-20 και για τα επόμενα τρία χρόνια, τα σχολεία θα αποδυναμωθούν από το μαθητικό τους δυναμικό καθώς αποκλείεται η δυνατότητα πρόσβασης στο μεγαλύτερο κομμάτι των μαθητών που ήδη φοιτά σε αυτά (Καλλιτεχνικό Σχολείο Περιστερίου εκτός δωρεάν μεταφοράς το 26%, Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου το 53%, Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα το 12% κ.λπ.), αλλά και εκείνων που θα μπορούσαν να τα επιλέξουν στο μέλλον.

Επομένως η φοίτηση καθίσταται απαγορευτική και πλήττεται ο πυρήνας του δικαιώματος στη δημόσια Εκπαίδευση». Επισημαίνει δε ότι υπάρχει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ζητά την κατάργηση οποιουδήποτε χιλιομετρικού περιορισμού, αλλά τα υπεύθυνα υπουργεία μιλούν για μειωμένα κονδύλια...

Οι γονείς απαιτούν: «Να αποσυρθεί η νέα ΚΥΑ που καταργεί το δικαίωμα της δωρεάν και χωρίς όρους και προϋποθέσεις μεταφοράς των μαθητών από και προς το σχολείο τους. Να δημιουργηθεί, άμεσα, ενιαίος και δημόσιος φορέας μεταφοράς των μαθητών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ