ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Σήμερα η σύσκεψη για την κλιμάκωση και τον συντονισμό της πάλης

Σήμερα, Παρασκευή, στις 11 π.μ., στο Επιμελητήριο Σερρών, πραγματοποιείται η σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με αντικείμενο την οργάνωση της κλιμάκωσης και του πανελλαδικού συντονισμού του νέου γύρου αγροτικών κινητοποιήσεων.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, μετά τις πολύμορφες κατά τόπους αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργάνωσαν στα τέλη του περασμένου χρόνου, ετοιμάζονται να βγουν ξανά στους δρόμους, απέναντι στα πολλά και πολύ οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Προβάλλουν συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων - διεκδικήσεων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που, υπηρετώντας τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων, οδηγούν σε νέα δραματική μείωση του εισοδήματός τους.

Προχωρούν οι προετοιμασίες σε όλη τη χώρα

Σε αυτό το πλαίσιο, εντείνονται οι προετοιμασίες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στη Θεσσαλία, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών συνεδριάζουν και παίρνουν αποφάσεις για άμεση ενημερωτική και αγωνιστική δράση.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε διευρυμένη συνεδρίασή της στις 2 Γενάρη, αποφάσισε την Κυριακή 13/1 να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών. Παράλληλα, αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται, σε καθημερινή βάση, περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, που θα καταλήξουν σε παν-καρδιτσιώτικη σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών μέχρι τις 18 Γενάρη στον Παλαμά.

Αντίστοιχα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας προγραμματίζει συσκέψεις στις επαρχίες του νομού. Σήμερα, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στον Τύρναβο στις 7 μ.μ., στο «Εμμανουηλίδειο». Την Τρίτη 15/1, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Αγιά, στις 7 μ.μ., στην ταβέρνα «Χατζάκος». Τις επόμενες μέρες, ακολουθούν επίσης συσκέψεις στον Πλατύκαμπο, στην Ελασσόνα και σε άλλες επαρχίες.

Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη» οργανώνει αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον», σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών στη Βόρεια Ελλάδα, σήμερα Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, στο Επιμελητήριο Σερρών, πανσερραϊκή σύσκεψη Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων.

Τη Δευτέρα 14/1, σύσκεψη οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας.

Περιφερειακή σύσκεψη στη Δυτική Ελλάδα οργανώνουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την Κυριακή 20/1, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου, στο Αγγελόκαστρο. Απόφαση συμμετοχής στη σύσκεψη έχει λάβει ήδη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένονται ανάλογες αποφάσεις από Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους της περιοχής.

Νωρίτερα, στις 16/1, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στον κόμβο Αγ. Γεωργίου έξω από τον Πύργο, στις 10.30 π.μ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ
Προεκλογική φιέστα μακριά από τις ανάγκες της μικρομεσαίας αγροτιάς

Σε προεκλογική φιέστα εξελίχθηκε η συνάντηση που πραγματοποίησε με εκπροσώπους αγροτικών φορέων της περιοχής του Τυρνάβου την Τετάρτη 9/1 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, ως καλεσμένος του νυν και εκ νέου υποψήφιου δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σαρχώση.

Ο υπουργός, όπως και ο διοικητής του ΕΛΓΑ, Θ. Κουρεμπές, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, επιχείρησαν να εμφανιστούν σαν να ανταποκρίνονται τάχα στα δίκαια αγροτικά αιτήματα, όταν η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να τα ικανοποιήσει, αλλά μεθοδεύει κι άλλα μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο υπουργός δήλωσε ότι για να συνεχιστούν τα «διήμερα» στην παραγωγή τσίπουρου, όπως ζητούν οι μικρομεσαίοι αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής, τίθεται ως προϋπόθεση να προχωρούν σε εμφιάλωση με ετικέτα, που θα αναφέρει το όνομα του παραγωγού. Μάλιστα, επιχειρώντας να φορτώσει στους ίδιους τους μικροπαραγωγούς την ευθύνη για το όργιο με τις εισαγωγές ποτών, τους προέτρεψε «να μη συνεχίσουν δημόσια την αντιπαράθεση για τα καζάνια, διότι έτσι στρώνουν το δρόμο για τα εισαγόμενα ποτά»!

Οπως, όμως, επισημαίνουν οι μικροί «διήμεροι» παραγωγοί, η ετικέτα θα σημάνει τον αποκλεισμό τους από την παραγωγή χύμα τσίπουρου που θα περάσει σε λίγους μεγάλους, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους μικρούς, θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να κατασκευάσουν τα μικρά ποτοποιεία που απαιτούνται.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επανέλαβαν τις γνωστές γενικόλογες και άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος υποσχέσεις. Ετσι, στα αιτήματα των αγροτών για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και συνολικές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες στην παραγωγή, ο μεν υπουργός αναφέρθηκε στα ψίχουλα μέσω του «de minimis», που, όπως είπε, εκτός από τους ροδακινοπαραγωγούς, θα δοθεί και στους αχλαδοπαραγωγούς της επαρχίας. Ο δε διοικητής του ΕΛΓΑ επιχείρησε να φορτώσει όλες τις ευθύνες για τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ στην αλλαγή που έγινε το 2011 από τις προηγούμενες κυβερνήσεις - τις οποίες αλλαγές δεν άλλαξε επί 4 χρόνια η τωρινή κυβέρνηση - υποσχόμενος αλλαγές τώρα που, όπως είπε, θα γίνουν βάσει αναλογιστικής μελέτης που θα εκπονηθεί άμεσα, ώστε ο νέος κανονισμός να είναι προσαρμοσμένος στις νέες καλλιέργειες, στα νέα μετεωρολογικά δεδομένα και την κλιματική αλλαγή.

Για την εξευτελιστική τιμή στο βαμβάκι και το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών, επανέλαβαν τις γενικολογίες περί «απαράδεκτης τακτικής» και τα περί ανάγκης «προσυμφωνημένης τιμής με συμβόλαιο», που παραπέμπει σε ένα είδος συμβολαιακής γεωργίας, απορρίπτοντας το αίτημα για κατώτερες εγγυημένες τιμές.

Για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, ο υπουργός είπε τα χιλιοειπωμένα και μηδέποτε εφαρμοσμένα περί προστίμων στις επιχειρήσεις που νοθεύουν το γάλα...

«Τελειώνουν» τους μικρομεσαίους παραγωγούς

«Υπουργός και δήμαρχος έστησαν μια προεκλογική φιέστα, κοροϊδεύοντας ασύστολα τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής μας», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Στέλιος Τσικριτζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου.

Και προσθέτει: «Για όλα τα προβλήματα και τα αιτήματα που ο ίδιος, ως πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, έθεσα στον υπουργό και στον διοικητή του ΕΛΓΑ, οι απαντήσεις που πήρα ήταν από γενικόλογες μέχρι παραπλανητικές και ψεύτικες. Σε ό,τι δε αφορά ιδιαίτερα το πρόβλημα με το τσίπουρο που απασχολεί τους αγρότες της περιοχής μας, η απάντηση του υπουργού απλώς απέδειξε την πρόθεση της κυβέρνησης να "τελειώσει" τους μικρομεσαίους αμπελοκαλλιεργητές που παράγουν χύμα τσίπουρο. Διότι είναι βέβαιο ότι αν ισχύουν αυτά για τις ετικέτες, από τα 140 καζάνια που λειτουργούν σήμερα στην περιοχή του Τυρνάβου, το πολύ να μείνουν καμιά δεκαριά. Γιατί το κάνει αυτό η κυβέρνηση; Για να αυξηθούν κι άλλο τα κέρδη των μεγαλοποτοποιών, αδιαφορώντας αν μ' αυτόν τον τρόπο, εκτός από τους μικροπαραγωγούς, θα πληγούν και οι καταναλωτές, αφού θα αναγκαστούν να πληρώνουν το τσίπουρο πολύ ακριβότερο».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου - Λυγαριάς, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Η επίσκεψη του υπουργού ήταν όπως την περιμέναμε, μια προεκλογική φιέστα χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις στον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας και λύσεις των προβλημάτων του. Δεν μας απάντησε τι προτίθεται να κάνει για τις εξευτελιστικές τιμές που είχαν για άλλη μια φορά τα προϊόντα μας, ενώ και για το κόστος παραγωγής δεν έδωσε απαντήσεις ούτε για τη διπλάσια τιμή του πετρελαίου και των άλλων αγροτικών εφοδίων που πληρώνουμε σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ κι αρκέστηκε μόνο να πει για το ρεύμα ότι θα υπάρχει μείωση μέσω των φωτοβολταϊκών έργων. Οσοι συνάδερφοι τον ευχαρίστησαν προκαταβολικά για τα ψίχουλα που προτίθεται να δώσει στους ροδακινοπαραγωγούς και τους αχλαδοπαραγωγούς μέσω του de minimis, έμειναν στο τέλος με τις ευχαριστίες, αφού η απάντηση του υπουργού ήταν ότι... είναι από τη Λακωνία και δεν μπορεί να δεσμευτεί ούτε για το χρονικό διάστημα στο οποίο θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί, ούτε για τα χρήματα (ψίχουλα) τα οποία θα τους δοθούν».

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Μετά την ολιγοήμερη διακοπή κατά την περίοδο των γιορτών, ξεκίνησαν ξανά οι εκπομπές του webradio του ΠΑΜΕ.

Σήμερα, Παρασκευή, μπορείτε να ακούσετε τα εξής:

-- Στις 5 μ.μ., την αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι», με τον Δημήτρη Κατσάκο.

-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων.

-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή για το θέατρο. Οι Νάγια Μητσάκου και Δέσποινα Ζώχου παρουσιάζουν το πρώτο μέρος του αφιερώματος στην Κομέντια Ντελ Αρτε.

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Time Machine», με τον Σταύρο Τριανταφυλλίδη. Ενα δίωρο οδοιπορικό στη rock, hard rock, metal μουσική σκηνή, από τη δεκαετία του '60 έως τις μέρες μας.

Στοιχεία για την ανεργία

Στο 18,6% διαμορφώθηκε τον περασμένο Οκτώβρη το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της επίσημης ανεργίας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αμετάβλητο σε σχέση με το Σεπτέμβρη του 2018 και έναντι 21% τον Οκτώβρη του 2017.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 875.997 άτομα. Το σύνολο των απασχολούμενων τον ίδιο μήνα ανήλθε στα 3,843 εκατ., ενώ οι οικονομικά μη ενεργοί στα 3,243 εκατ. άτομα. Να σημειωθεί ότι από τη συγκεκριμένη στατιστική αποτύπωση του ποσοστού ανεργίας εξαιρείται ένας αριθμός πραγματικών ανέργων, που όμως κατά την έρευνα δηλώνουν ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν αναζητούν εργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον ίδιο μήνα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ (αναζητούντες και μη αναζητούντες εργασία), σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή του Οργανισμού, ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, φτάνοντας τα 1.012.269 άτομα!

Με βάση την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ανέρχεται στο 15% και στις γυναίκες στο 23,1%. Στους νέους (18 έως 24 ετών) το ποσοστό ανεργίας είναι υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο, φτάνοντας στο 38,5%, ενώ υψηλό παραμένει και στην επόμενη ηλικιακή ομάδα (25 έως 34 ετών), όπου διαμορφώνεται στο 23,9%.

Γεωγραφικά, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην περιφέρεια Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (22,2%), ενώ στην Αττική το επίσημο ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 19,2%, λίγο πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Αύριο η συναυλία για την ενίσχυση συνδικάτων

Συναυλία διοργανώνουν αύριο, Σάββατο, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, στις 9 μ.μ., στο «Κύτταρο» (Ηπείρου 48 και Αχαρνών). Στη συναυλία θα πάρουν μέρος οι καλλιτέχνες Λάκης Παπαδόπουλος και Γιάννης Γιοκαρίνης καθώς και το συγκρότημα «The Worksongs Project» με τραγούδια της δουλειάς από όλο τον κόσμο. Στο χώρο θα διατίθεται κουπόνι για την ενίσχυση των συνδικάτων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ